Угорський прапор «пишемо» - а що в голові?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зірваний з міськради в Берегово угорський прапор спровокував справжній скандал

Сталося це, нагадаємо, в неділю під час маршу правих, який в минулі вихідні пройшов відразу в двох закарпатських містах. В Ужгороді в суботу йшли місцеві праві - в основному з праворадикальної організації «Карпатська Січ», а в неділю в Берегові їх колеги із сусідньої Львівщини провели чорний марш - у відповідному антуражі: балаклави, димові шашки, гасла на кшталт «пам'ятай чужинець - тут господар українець ! »...

Але маршем не закінчилося - в якості фінального акорду своєї акції активісти вирішили зняти угорський прапор з Берегівської мерії. Мовляв, держава у нас - Україна, нічого чужим прапорам на держустановах висіти. Угорський прапор хотіли ще й спалити - але поліція не дала, прапор у «правих» відібрали і повернули на флагшток.

«ОБУРЕНІ АКЦІЄЮ, ВИННИХ покараємо»

Хоча це ситуацію не врятувало. На наступний же день свою глибоку стурбованість і обурення з приводу акції висловлювали мер Берегово, голова Закарпатської ОДА, представники угорської меншини та офіційні особи Угорщини (заяву з вимогою покарати хуліганів зробив міністр Угорського МЗС Петер Сиярто).

Зі свого боку, у Москаля запевнили: акцією, мовляв, теж обурені, винних покараємо.

«Закарпатська обласна адміністрація обурена поведінкою правих, які влаштували провокаційну« фаєр-шоу »на вихідних в Берегово. Акція показала, що праві діють в одному ключі з російськими спецслужбами, які прагнуть розхитати ситуацію в Закарпатській області. Відповідально заявляю, що політичні сили, які влаштували цю провокацію, не мають ніякої підтримки на Закарпатті.

Зірваний з міськради в Берегово угорський прапор спровокував справжній скандал   Сталося це, нагадаємо, в неділю під час маршу правих, який в минулі вихідні пройшов відразу в двох закарпатських містах

Геннадій Москаль

Саме тому більшість учасників «фаєр-шоу» привезли в Берегово з сусідніх областей, насамперед Львівщини », - заявив голова облдержадміністрації Геннадій Москаль на своєму офіційному сайті .

І слово стримали - тому що на наступний день, у вівторок, Закарпатська поліція відреагувала на акцію правих в Берегово відкриттям кримінального провадження за ст. 296 Кримінального кодексу «Хуліганство» - саме так трактували дії активістів біля Берегівської міськради 12 листопада.

«Особи порушників буде встановити не важко, є відеозапис з камер спостереження, де видно обличчя, - сказала кореспонденту Укрінформу прес-секретар ГУНП в Закарпатській області Тетяна Щоголєва. - Зараз слідчі працюють над встановленням осіб з числа учасників правого маршу », - сказала вона.

«А ЧОМУ ВІН ТАМ ВЗАГАЛІ висіли?»

Ну а поки на Закарпатті обурювалися черговою провокацією, яка дасть вигідну картинку Кремлю і підвищить градус напруги в і без того натягнутих відносинах між Україною і Угорщиною, в Києві задалися питанням - а дійсно, чому він там висів взагалі, той угорський прапор? На державній установі - міськраді - українського територіально Берегово, нехай воно і є місцем компактного проживання угорців?

У Берегівському міськраді не забарилися з роз'ясненням, мовляв, все по закону.

У Берегівському міськраді не забарилися з роз'ясненням, мовляв, все по закону

Фото: http://www.mukachevo.net

Використання угорських прапорів на будівлях установ, організацій і підприємств в Берегово було офіційно дозволено ще в 2008 році. Таке рішення прийняли тодішні депутати Берегівської міської ради, його підписав мер Берегова Іштван Гайдош. У відповідному рішенні Берегівської міської ради йдеться про те, щоб дозволити використовувати символіку угорської національної меншини (а хто доведе, що прапор Угорщини не є одночасно і символом нацменшини?) Поряд з державною українською - на будівлях та установах усіх форм власності. Причина - 48% жителів міста Берегово, згідно з переписом населення 2001 року, є представниками угорської національної меншини.

Як буде розвиватися ситуація надалі - будемо відстежувати, а поки кореспондент Укрінформу звернулася з питанням щодо нового скандалу в українсько-угорських відносинах до місцевих аналітикам.

«ЦЕ НЕ пустощів І НЕ ПРОВОКАЦИЯ - ЦЕ ТЕМА, НА ЯКІЙ СИСТЕМНО« ГРАЮТЬ »

- Інцидент з угорським прапором в Берегово - це не випадковість, не розвага, не зовсім провокація, а результат атмосфери недовіри та брак взаєморозуміння в українсько-угорських відносинах, - зазначає аналітик по угорському питання Дмитро Тужанський, який неодноразово коментував ситуацію для Укрінформу щодо закарпатських угорців. - Вона виникла не сьогодні. І навіть не після прийняття закону про освіту, і не є місцевою специфікою. До неї українців і угорців, Київ і Будапешт, ретельно готували. Постійно підживлюють цю атмосферу - і безвідповідальні «лідери» по обидва боки, і Кремль, системними провокаціями на Закарпатті, які стосувалися саме символів - прапорів, пам'ятників. (Нагадаємо, навесні на Закарпатті розгорівся скандал з установкою на Берегівщині та Виноградівщині стел з написами, які свідчили про те, що Закарпаття - це угорська земля. Провокацію підготували з допомогою кремлівського агента з місцевих. Також в кінці літа СБУ затримала хлопців, які повинні були підірвати угорський пам'ятник на Верецькому перевалі - пам'ятний знак про прихід угорських племен через Карпати. - ред.)

)

Дмитро Тужанський / Фото: Аліна Смутко

- Як наслідок, - акцентує Тужанський, - на жаль, тим, хто хоче посварити українців і угорців, часто не потрібно докладати особливих зусиль. І ось вам ще один приклад на підтвердження цих слів, ще більш красномовний. У квітні цього року в мережі оприлюднили фотографії розірваного угорського прапора, який разом з українським встановлений на флагштоках на горі Керек в Берегово, - і майже миттєво на це відреагували спочатку уповноважений уряду Угорщини Іштван марю, а потім і Павло Клімкін. Однак виявилося, що угорський прапор зіпсував дощ і вітер.

Угорські національні прапори в Берегово висять на офіційних установах згідно з рішенням міськради 2008 року, і досить масово використовуються в місцях компактного проживання етнічних угорців, а це Берегівський, Виноградівський, частина Мукачівського і Ужгородського районів. Угорська мова має статус регіональної в Берегово. Чимало офіційних і не тільки написів дублюються двома мовами.

- Звичайно, це може здаватися дивним і підозрілим для немісцевих, - каже Тужанський. - Більш того, на тлі амбіцій офіційного Будапешта щодо закордонних угорців дехто називає це «міченням території». Але для закарпатців - це не тільки звичайне явище, але і символ дружби і взаєморозуміння, втілення тієї ідеї мультикультурності і цінності діалогу на всіх рівнях, на якій побудована об'єднана Європа.

Поки немає підстав, щоб цей інцидент переріс в щось більше, як це було в 2013-му між Будапештом і Бухарестом, який заборонив вивішувати в громадських місцях синьо-золотистий прапор Секея - етнічних угорців, які компактно проживають в Трансільванії і хочуть автономії. Або як це було між Угорщиною та Словаччиною в 2009 році, після прийняття останньої мовного закону, який передбачав штрафи до 5 тисяч євро за використання мов національних меншин в державних структурах, де мова останніх становить менше 20% місцевого населення.

Але цей інцидент в Берегово в черговий раз показав необхідність більш відвертого і тісного діалогу між Києвом і Будапештом на все без винятку, навіть найбільш «чутливі» і неоднозначні теми у відносинах двох країн - зазначає аналітик.

«ДАВАЙТЕ ЧЕСНО: УГОРЩИНА ЖИВУТЬ НА ЦІЙ ЗЕМЛІ ДАВНО, ВОНИ МАЮТЬ ПРАВО НА самоідентифікації»

- Угорський прапор на Берегівської мерії повинні ідентифікувати не як державний символ Угорщини, а як символ національної меншини Закарпаття, - пояснює зі свого боку аналітик Максим Іванов. - Угорці дійсно більш тисячоліття живуть на цій землі, і до початку ХХ століття тут була їхня держава. Зараз тут інша держава - але історичні угорці нікуди не поділися, їх нащадки і далі живуть на цій землі, і вони вважають її своєю, і прагнуть до самоідентифікації - у вигляді національного прапора на установах, написів на угорському назв сіл і міст в межах компактного проживання меншини. Забороняти такі речі - угорські прапори поруч з українськими, дублювання написів на угорському - не вважаю за потрібне. Вони висіли собі досі без претензій - зараз, з огляду на останні політичні події, це набуло дещо іншого забарвлення. Разом з тим, таким же об'єктивним є вимога до угорців, щоб вони знали і володіли українською мовою.

Фото: http://www.mukachevo.net

- Що стосується самої акції - це заробляння дивідендів, враховуючи «негласне» початок виборчої кампанії в Україні, - вважає Іванов. - Ніяких громадських настроїв на Закарпатті ця акція не репрезентує, тим більше, що вже відомо, що участь в ній брали в основному не закарпатські праві, а активісти з інших регіонів.

«НА СВОЄМУ ДОМІ може висіти БУДЬ - АЛЕ НЕ НА ДЕРЖАВНОМУ ЗАСНУВАННЯ»

- На приватній будівлі, наприклад, на своєму домі, в угорців може висіти що завгодно. Але те, що висить на державній установі, поруч з українськими державними символами - має регулюватися законом, чітко, виразно, з виписаними покараннями за порушення цих норм, - зазначає закарпатський письменник Олександр Гаврош, який неодноразово звертав увагу громадськості на накопичення угорської символіки на Закарпатті. - Угорський національний прапор може висіти, наприклад, на офісі КМКС (суспільство угорської культури) - але не на мерії Берегово. І це повинно регулюватися відповідним законом, прийнятим на рівні центральної влади. Там повинно бути чітко прописано, що може, а що не може висіти поруч з національним прапором України на держустановах. Завтра якийсь сільрада в межах компактного проживання меншини прийме рішення більшістю голосів повісити замість українського прапора угорський - і що? Це повинно регулюватися - тим більше, якщо це викликає такий резонанс в суспільстві.

Фото: http://www.mukachevo.net

У Сербії, зокрема, на законодавчому рівні прийнята норма, згідно з якою меншість може використовувати свою національну символіку для самоідентифікації - але ці символи не повинні збігатися з державними символами інших країн. Тобто, повинен бути якийсь елемент, який не дозволяв би цей прапор трактувати, як державний прапор Угорщини.

Це показово, до речі, і в ситуації з відкриттям кримінального провадження щодо зняття угорського прапора в Берегово під час недільної акції. Минулої осені біля Закарпатської ОДА ужгородські праві вивісили червоно-чорний прапор - на флагштоку поряд з українським прапором і прапором Євросоюзу (який, до речі, не має права там знаходитися юридично). Тоді червоно-чорний прапор зірвали, і ніхто кримінальну справу не порушував. Тому зараз дії поліції про відкриття кримінального провадження за аналогічні дії викликають подив, - каже Гаврош.

«ТАКІ ПРОВОКАЦІЇ ПРОГНОЗОВАНІ, ПАНАЦЕЯ ВІД НИХ - НЕ ЗВЕРТАТИ УВАГИ І НЕ ПІДТРИМУВАТИ ОБГОВОРЕННЯ»

- Для мене завершення недільної акції правих в Берегово - у вигляді зняття угорського прапора з мерії - не було несподіванкою, - каже закарпатський політолог Віктор Пащенко. - Це було прогнозовано, власне, розраховане саме на те, що маємо зараз - на гучні розмови навколо цієї акції. Тому я б розглядав це питання не в соціологічному зрізі (бо на це немає ніяких підстав), і навіть не в розрізі політики, хоча це продуманий політичний хід, однозначно, - а з точки зору психології. Я маю на увазі загальний контекст. Всі ці акції наших українських правих, активістів Йоббіка навколо так званого «угорського питання» мають на меті саме привернення уваги. Це той же спосіб залучення уваги, який використовують неврівноважені підлітки - хуліганство, асоціальна поведінка (розбиті вітрини, поламані лавочки тощо), заради уваги до себе. Ось суть цих подій. Певні маргінали використовують такі речі, як прапор, щоб показати, що ми, мовляв, не просто хулігани - а політичні рухи, це додає їм ваги в своїх очах.

Певні маргінали використовують такі речі, як прапор, щоб показати, що ми, мовляв, не просто хулігани - а політичні рухи, це додає їм ваги в своїх очах

Віктор Пащенко

Тому протидіяти треба за законами психології: якщо не звертати уваги на підліткових бунтах, радять фахівці, вони пройдуть. Так і тут - все стихне так, як і почалося.

Що таке угорський прапор? Він висів там роками. А зараз в контексті це питання звучить як «що таке червона ганчірка?» Це просто шматок тканини в звичайних умовах, але не тоді, коли нею махають перед очима бика.

Зараз на цьому питанні зійшлися дві маргінальні громади: з одного боку - праворадикали, українські націоналісти, з іншого - «ватники». Але суть у них одна: залучити до себе увагу. До речі, такі акції дуже на руку і угорським радикалам. Це для них привід підвищити свою самооцінку, мовляв, а ми ж вам говорили - геть дивіться, угорців щемлять! У той же час українські радикали кричать зі свого боку про те, що угорці заберуть частину України. А зі свого боку «ватники» бачать на Закарпатті «другий Крим» - хоча їм тут і не пахне. Тому єдиний спосіб припинити цю істерію - просто не звертати уваги, це найкраща панацея. Чим більше вести розмов навколо цього - тим більше буде загострюватися ситуація, а власне цього і чекають організатори подібних провокаційних акцій.

Адже ніяких серйозних суспільних рухів за цим не стоїть - просто група психічно неврівноважених осіб, які таким чином заробляють собі політичні дивіденди.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Перше фото: Courtesy Photo

«А ЧОМУ ВІН ТАМ ВЗАГАЛІ висіли?
На державній установі - міськраді - українського територіально Берегово, нехай воно і є місцем компактного проживання угорців?
А хто доведе, що прапор Угорщини не є одночасно і символом нацменшини?
Завтра якийсь сільрада в межах компактного проживання меншини прийме рішення більшістю голосів повісити замість українського прапора угорський - і що?
Що таке угорський прапор?
А зараз в контексті це питання звучить як «що таке червона ганчірка?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online