Азербайджан продовжив нафтової "контракт століття" ще на 25 років

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Видобуток нафти / Фото: Getty Images

Азербайджан і міжнародний консорціум нафтових компаній домовилися про продовження угоди про спільну розробку трьох нафтових родовищ - "Азері", "Чираг" і "Гюнешлі" в азербайджанському секторі Каспійського моря до 2050 року. Про це повідомляє Російська служба ВВС .

Оператор проекту - британська корпорація BP, а в новому договорі про розподіл продукції Державна нафтова компанія Азербайджанської Республіки (SOCAR) підвищила свою частку з 11% до 25%.

Обсяг інвестицій в найближчі 32 року повинен перевищити $ 40 млрд. При цьому Державний нафтовий фонд Азербайджану отримає бонус у сумі $ 3,6 млрд.

Продовження договору з великим ентузіазмом зустріли в республіці. Президент Азербайджану Ільхам Алієв нагородив орденом Дружби Роберта Дадлі - генерального директора компанії BP, зазначивши, що за 23 роки дії угоди у Азербайджану "склалися хороші і дуже корисні відносини з компанією".

Нинішня угода має пройти ратифікацію в парламенті Азербайджану, так само як свого часу і попередній контракт, підписаний в 1994 році. Той договір був названий "Контрактом століття" і повинен був діяти до 2024 року.

В угоді брали участь 13 компаній з восьми країн. Єдина російська компанія, що входила в угоду - "Лукойл" - добровільно вийшла з нього в 2000 році.

Договір 1994 року мала величезне значення для економіки Азербайджану і став одним з головних досягнень правління Гейдара Алієва - головним чином завдяки $ 33 млрд інвестицій, залучених в республіку з моменту підписання контракту.

Ще $ 125 млрд було отримано країною у вигляді прибутку від реалізації проекту.

Крім того, договір був покликаний продемонструвати прозахідний курс Азербайджану, а сама країна придбала вигідний імідж незалежного нафтового держави.

Тоді в 1994 році факт угоди змусив оптимістів навіть говорити про швидке перетворення Азербайджану в "новий Кувейт" - маленьку, але багату країну, з високим рівнем добробуту громадян, незалежною політикою і міцними позиціями в світовому співтоваристві.

Спочатку найоптимістичніші очікування виправдовувалися. Обсяги родовищ "Азері", "Чираг" і "Гюнешлі" істотно перевищили прогнози: якщо в 1994 році йшлося про запаси в 511 млн тонн нафти, то подальше буріння показало наявність 731 млн тонн.

На церемонії підписання нової угоди президент Алієв заявив, що зараз, після 32 років розробки, в надрах Каспію залишається ще 500 мільйонів не здобутих тонн нафти.

Проте, видобуток нафти в Азербайджані почала падати з 2010 року, коли вона досягла свого пікового значення в 51 млн тонн на рік, до нинішніх 40 млн тонн на рік.

Це збіглося зі зниженням загальносвітових цін на нафту, що негативно відбилося на азербайджанської економіки. Азербайджанський манат двічі пережив девальвацію, втративши більше половини своєї вартості.

Ще одним негативним фактом є процвітаюча в країні корупція. Згідно міжнародної організації Transparency International, в 2016 році Азербайджан займав в рейтингу корупції 53 місце з кінця.

І все це на тлі численних заяв про порушення прав людини в Азербайджані, в яких керівництво країни звинувачується в незаконних арештах, викраденнях людей і тортурах.

Недавній доповідь Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) стверджує, що влада Азербайджану з 2012 по 2014 рік витратили близько $ 3 млрд на підкуп європейських політиків, придбання предметів розкоші і відмивання грошей.

Азербайджанське керівництво категорично відкидає подібні звинувачення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online