Зразок розписки про отримання аліментів

  1. Усно чи письмово
  2. Чи потрібен нотаріус або свідки
  3. Що вказувати в розписці
  4. Зразкові зразки розписок про отримання аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При наявності аліментних відносин сторони можуть вибрати спосіб виплати аліментів у вигляді передачі готівкових грошових банкнот з рук в руки. В такому випадку подружжю, а особливо платнику, слід подумати про підтвердження фактів передачі грошей. Для цього використовується такий документ, як розписка.

Розписка - це документальне підтвердження в письмовій формі отримання від платника коштів в якості аліментів.
Найчастіше гроші особисто в руки передаються при укладанні подружжям добровільного угоди по сплаті аліментів. Іноді такий спосіб передачі аліментів подружжя вибирають і в ході судового вирішення питання про стягнення періодичних виплат.

У зазначеному випадку немає ніякої необхідності залучати для стягнення аліментів керівництво або бухгалтерію підприємства, де працює платник. Передбачається, що сторони довіряють один одному. Детальніше про порядок виплати аліментів на дитину можна голосити тут .

Це не дає приводу розглядати розписку, як простий папірець. Вона несе в собі значну юридичну і доказову силу, підтверджує передачу аліментів однією стороною і отримання їх іншою на підставі наявного судового або нотаріально завіреного акта про їх стягнення. Саме тому до складання такого документа слід ставитися з особливою серйозністю.

Відповідно до закону РФ, розписка на аліменти може не завірятися у нотаріуса. Але не дивлячись на це, даний документ має юридичну силу. Хоча на прохання будь-якої сторони, розписка може бути завірена у нотаріуса

Усно чи письмово

Із самої назви відразу стає зрозумілим, що розписка складається виключно в письмовій формі. А ось писати її від руки, набирати текст на комп'ютері або використовувати заздалегідь заготовлені бланки - вирішувати самому упорядника.
У кожного зазначеного виду розписок є свої плюси і мінуси.

Розписка після підписання залишається у платника аліментів. Одержувач ж може попросити залишити копію для себе

При написанні розписки від руки слід намагатися писати акуратно, розбірливо, без виправлень і граматичних помилок. Не у кожної людини почерк акуратний і зрозумілий. Це зможе послужити причиною спотворення при прочитанні написаного тексту. Або це здатне ускладнити сприйняття написаного в розписці тексту в разі подальшого розгляду в суді, де даний документ буде служити основним доказом передачі грошей. Зате при призначенні графологічної експертизи по рукописному тексту встановити реального автора розписки буде простіше.

Машинописний текст сприймається легше, але по одній тільки підписи, виконаної власноруч, встановити в разі необхідності упорядника розписки буде непросто.

Часто укладачами розписок використовуються заздалегідь виготовлені бланки, в яких машинописним текстом виконані основні, часто повторювані моменти документа. А ось особисті та паспортні дані, а також сума аліментні виплати, дата і підпис виконуються від руки.

Саме цей варіант, за нашим розумінням, найбільш прийнятний:

  • не потрібно щоразу складати новий документ (аліментні виплати частіше носять періодичний, щомісячний характер),
  • основний друкований текст документа сприймається легше,
  • необхідні реквізити заповнюються від руки.

Це дуже зручно: у укладача постійно є готовий зразок розписки про отримання аліментів, і немає необхідності щоразу придумувати новий текст документа.

Чи потрібен нотаріус або свідки

При складанні розписки для отримання нею статусу документа і юридичної значимості досить присутності двох осіб: її упорядника - одержувача аліментів, і людини, їх передавального - платника. Сам факт написання тексту про отримання грошових коштів і закріплення його своїм підписом вже стає підтвердженням дії з передачі грошей.

На документі (розписці) розписуються обидві сторони. У разі присутності свідка, його підпис також ставиться на документі.

Платник аліментів передає грошові кошти одержувачу, а той пише про це розписку і передає її платнику. Бажано скласти її в двох примірниках, щоб він був у кожної зі сторін.

Нотаріальне засвідчення розписки не потрібно. Присутність при її складанні третіх осіб - свідків, також не обов'язково.

В цей же час закон не забороняє запевнити розписку у нотаріуса або вказати в ній одного-двох свідків передачі грошових коштів. Цілком і повністю це залежить від бажання і ступеня довіри сторін. Іноді такий підстраховуванням бажає скористатися сторона, яка передає грошові кошти, щоб цей факт мав додаткове підтвердження.

Доцільно буде звернутися до допомоги нотаріуса, коли мова йде про одноразову передачу аліментів в дуже великої грошової суми. Така ситуація можлива, наприклад, якщо аліменти платить індивідуальний підприємець і в якийсь часовий проміжок його прибуток істотно збільшилася.

Що вказувати в розписці

Якогось чіткого зразка розписки в отриманні аліментів на дитину (непрацездатного чоловіка, батька і т.д.) не існує. Передбачається, що документ цей складається в довільній формі. При цьому є кілька моментів, які повинні бути відображені в розписці в обов'язковому порядку.

1. Ім'я, по батькові, прізвище, повні дані паспорта (серія, номер, який видав його орган і дата видачі) одержувача аліментів, адреса його прописки і фактична адреса проживання.

2. Ім'я, по батькові та прізвище, повні дані паспорта, адреса за пропискою і реальну адресу проживання платника аліментів (а також особи, фактично передає грошові кошти, якщо їх передає не особисто платник).

3. Підстава передачі грошових коштів

(Приклад: в рахунок аліментів, в рахунок погашення наявного боргу по аліментах (До речі, ви знаєте, що тепер можна дізнатися суму заборгованості по аліментах онлайн ?) і т.д.). Добре, якщо буде зроблено посилання на документ, який зобов'язує сплачувати аліменти (судовий наказ, виконавчий лист або добровільне аліментні угоду).

4. Прізвище, ім'я (при необхідності по батькові), дата народження дитини (чи іншої особи), на чиє утримання передаються аліменти.

5. Сума переданих грошових коштів (вказується в цифровому вираженні і прописом (в дужках)). При виникненні спірних моментів і розбіжності суми, зазначеної цифрою і словами, за правильну береться написана прописом.

6. Період, за який проводиться аліментна виплата

(Приклад: за січень 2015-року, за період з 1 січня 2014 року до 30 червня 2014 року, за 2015 ий рік і т.д.).

7. Дата складання розписки (при необхідності - місце складання).

8. Підпис особи, яка отримала грошові кошти і склав розписку, по можливості з розшифровкою прізвища та ініціалів. Документ можуть підписати про боку.

Зразкові зразки розписок про отримання аліментів

1. Зразок написання розписки про отримання аліментів. Спрощена рукописна форма

2. Зразок написання розписки про отримання аліментів. Друкований варіант з посиланням на документ про стягнення аліментів

3. Зразок розписки про отримання аліментів, виконана на бланку

Якщо у вас залишилися питання про те, як писати розписку про отримання аліментів, то задайте їх у коментарях

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online