Зразок позовної заяви про розірвання шлюбу, з дітьми, розділом майна, аліментами

  1. Підстави для подачі позову на розлучення
  2. Коли розлучитися не можна
  3. До якого суду подати позов
  4. Яка держмито за розлучення
  5. зміст заяви
  6. 1. Шапка (або реквізити), що містить в собі:
  7. Зразок шлюборозлучного позову
  8. Документи до позову
  9. Як відбувається розгляд позову в суді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Розірвання шлюбного союзу бездітної пари і подружжя, які мають хоча б одну дитину, це абсолютно відмінні один від одного процедури і виробляються вони різними органами.

Припинити шлюб там же, де він і укладався, тобто в органі ЗАГС, можна при наявності наведених нижче умов:

  1. у пари немає спільних неповнолітніх дітей;
  2. обидва вони згодні припинити свій союз;
  3. один з подружжя помер;
  4. заява подається за ініціативою одного з подружжя, і у нього на руках є судове встановлення фактів того, що:
    • другий чоловік пропав безвісти
    • визнаний померлим
    • втратив дієздатність
    • опинився у в'язниці на тривалий термін (більше трьох років).

В іншому, щоб розлучитися, дружину-ініціатору доведеться звертатися з позовом до суду. Наприклад, позовна заява про розірвання шлюбу з дітьми подається тільки мировому судді. І вже після отримання готового судового рішення потрібно буде представити його в ЗАГС для отримання свідоцтва про расторгнутом шлюбі. Так би мовити, зареєструвати факт розлучення.

Підстави для подачі позову на розлучення

Головних підстав для розлучення через суд за все три. За статистикою велика частина сімейних пар розлучаються саме в судовому порядку. Тому як підстави ці дуже поширені.

  1. У пари є спільні неповнолітні діти. Тут маються на увазі діти і закононароджені і усиновлені одним чоловіком або обома відразу.
  2. Хтось один з подружжя розлучатися не згоден.
  3. Бажання чи небажання одного з подружжя на розлучення не встановлено, тому що не відомо, де він проживає і як його знайти. Або він просто ухиляється від зустрічей з дружиною (чоловіком), щоб висловити свою позицію.

Існують і додаткові підстави для звернення за розлученням в суд. це: Існують і додаткові підстави для звернення за розлученням в суд

  1. Розлучається не можуть мирно вирішити, з ким із них залишаться проживати їхні спільні діти.
  2. Потрібно вирішити, хто з батьків, як і в якому порядку буде платити аліменти на дітей.
  3. Розвідних пара сперечається про порядок розділу їх спільного майна.

Ці питання можна вирішувати як паралельно зі справою про розлучення, так і окремо. До речі, другий спосіб найбільш зручний. Так як вказівку в позові, крім розірвання шлюбу, ще вимога про порядку поділу майна, визначення місця проживання дитини та виплати на нього аліментів не дозволити заощадить на держмито за кожне прохання. Але затягне судовий розглядів, зробить його складним і заплутаним.

Коли розлучитися не можна

Є обставини при наявності яких розлучитися подружній парі не вийде. Це коли:

  • дружина вагітна дитиною ініціатора розлучення;
  • дружина перебуває в декретній відпустці з маленькою дитиною у віці до одного року і не може забезпечувати себе і дитину самостійно.

Розлучення буде можливий, якщо з ініціативою цього виступить сама дружина. При цьому вона повинна буде довести, що зможе сама забезпечити себе і дитину, не порушуючи його інтересів. Або повинна буде оформити позов на аліменти з колишнього чоловіка для утримання себе і дитину.

До якого суду подати позов

Всі позови щодо розірвання шлюбу розглядаються світовими суддями. Звертатися необхідно на той судовий ділянку, на території якого зареєстрована або постійно проживає відповідна сторона.

Закон допускає подачу позову і за місцем позивача. Наприклад, якщо відповідач живе в іншому місті. При цьому будуть враховуватися вагомі причини неможливості позивача подати позов за загальними правилами, а саме:

  • поганий стан здоров'я;
  • наявність малолітньої дитини, якого немає з ким залишити, і т.п.

Є два випадки, коли вирішувати питання про розлучення доведеться в стінах суду загальної юрисдикції (районного або міського):

  • у подружжя є в наявності спір про дітей (з ким житимуть, хто буде містити, хто виховувати, коли і як бачитися з ними того, хто буде жити окремо і т.д.);
  • подружжя не здатні полюбовно вирішити, як розділити нажите за час шлюбу майно вартістю понад 50000 рублів.

Спори про майно на меншу суму дозволяє мировий суддя, але такі випадки зустрічаються нечасто.

До якого суду звертатися, буде вирішувати, звичайно ж, сам позивач. Але зручніше все ж спочатку оформити розлучення у мирового судді. А паралельно або вже після цього подавати позови по спорах про дітей, майно або аліментах в суд загальної юрисдикції. Якщо все позовні вимоги підсудні одному органу, то в цьому випадку доцільно поміщати їх в одному позові. Тоді потрібно бути готовим до затягування судового процесу. Суддя не стане окремо виносити рішення про розлучення, а вже пізніше розглядати інші суперечки.

Яка держмито за розлучення

У 2018-му році розмір держмита за розлучення становить 600 рублів. При цьому не важливо, відбувається він в органі ЗАГС або подається позовна заява до суду про розірвання шлюбу.

Ця сума зменшиться до 350 рублів, якщо чоловік розлучається в односторонньому порядку через ЗАГС (вище вказані підстави такого розлучення: визнання другого зниклим без вести, недієздатним і т.д.).

Квитанція, що свідчить про сплату держмита, подається разом з позовом на розлучення і іншими документами. Тому банківські реквізити, куди перераховувати митні засоби, потрібно дізнатися заздалегідь.

Сплатити державне мито можна двома способами:

  • готівкою в будь-якому банківському підрозділі;
  • безготівковими коштами через банківський термінал або банкомат.

Головне, щоб при зверненні до суду на руках був підтверджує платіжний документ.

Якщо паралельно з припиненням шлюбу будуть розглядатися позови про поділ майна, визначення місця проживання дітей або аліменти, то держмита за кожен цей факт повинні бути сплачені окремо.

Так, за позовну вимогу щодо спору про дітей доведеться заплатити 300 рублів. За подачу на аліменти - 150 рублів. Якщо вони будуть стягуватися не тільки на маленьку дитину, але і на його працездатну мати, то держмито збільшиться вдвічі.

За позови по поділу не підлягає оцінюванню майна потрібно буде заплатити 300 рублів. За поділ усього іншого майна доведеться віддати грошову суму, що залежить від ціни позову:

  • до 20 тис. руб. - 4% від його вартості, але не менше 400 руб.
  • від 20 тис. 1 руб. до 100 тис. руб. - 800 руб. + 3% суми, що перевищує 20 тис. Руб.
  • 100 тис. 1 руб. до 200 тис. руб. - 3,2 тис. Руб. + 2% суми, що перевищує 100 тис. Руб.
  • від 200 тис. 1 руб. до 1 млн. рублів - 5,2 руб. + 1% суми, що перевищує 200 тис. Руб.
  • понад 1 млн. руб. - 13,2 руб. + 0,5% суми, що перевищує 1 млн. Руб., Але не більше 60 тис. Руб.

зміст заяви

Позов на розірвання шлюбного союзу оформляється в письмовому віде.Чтоби заява була складена правильно, потрібно вказувати в ньому вірні відомості, дотримуватися певної схеми, робити посилання на норми закону.

Схема позову на розлучення включає в себе три основні частини.

1. Шапка (або реквізити), що містить в собі:

  • назва та адреса суду, куди направляє позовну заяву;
  • персональні та контактні дані позивача (ім'я, по батькові, прізвище, адресу місця проживання, дата народження, місце роботи, номер телефону),
  • такі ж відомості про відповідача,
  • ціна позову, тобто вартість підлягає розподілу загального подружнього майна (якщо позов про поділ включений в цей же заяву).

2. Описова, в якій зазначаються:

  • коли і між ким зареєстрований шлюб;
  • наявність дітей;
  • з якого часу подружжя не живе разом;
  • причини неможливості подальшого спільного проживання;
  • в чому вони виражаються;
  • наявність або відсутність суперечок з розділення майна, дітям і виплати аліментів;
  • посилання на статті закону.

3. Резолютивна частина:

  • коротке формулювання вимог, представлених на розгляд суду;
  • список доданих документальних та інших носіїв;
  • підпис позивача і дата складання позову.

Причини розірвання шлюбу в позовній заяві повинні бути описані максимально докладно і доводити той факт, що подальше спільне проживання подружжя є неможливим. Необов'язково їх вказувати лише при обопільній вирішенні чоловіка і дружини розлучитися.

Якщо в даному позові заявляються вимоги про поділ майна, про визначення місця проживання дітей разом з позивачем або про утримання аліментів на себе або дітей, то кожне таке прохання має оформлятися окремим абзацом.

Зразок шлюборозлучного позову

Позовна заява про розірвання шлюбу, зразок якого ми наводимо нижче, є типовими, зразковим, що містить кілька варіантів викладу в залежності від позовних вимог і підсудності ( скачайте зразок в форматі MSWord ).

Мировому судді судової ділянки
№ 57 по місту Турганов

Позивач: Кузнєцова Тетяна Сергіївна, 02.02.1979 р.н.
яка проживає за адресою: г.Турган, ул.Ясеневая, 45-5,

працює в ТОВ "Центравра"
телефон: 888888

Відповідач: Кузнецов Ігор Миколайович,
який проживає за адресою: м Турган, вул. Леонова, 6,
телефон: 666666

ПОЗОВНУ ЗАЯВУ
про розірвання шлюбу
(І стягнення аліментів, поділ майна, визначення місця проживання дитини, визначення порядку спілкування з дитиною)

25.10.2002 року між мною і Кузнєцовим Ігорем Миколайовичем був укладений шлюб. Від шлюбу є неповнолітня дитина Кузнецов Павло Ігорович, 12.12.2003 року народження. В даний час з Кузнєцовим І.М. спільно не проживають з 05.05.2019 року. Подружні стосунки між нами з цього часу припинені, спільне господарство не ведемо.
Подальша наша спільна життя з Кузнєцовим І.М. стала неможлива через його зловживання алкоголем (рукоприкладство, відсутність потягу, конфлікти, не займається вихованням дитини і т.д.).

Суперечка про поділ спільного майна, нажитого за час шлюбу, відсутня. (Порядок розподілу майна визначено в добровільному угоді подружжя; позов про розподіл майна розглядається в Турганском міському суді). Якщо суперечка є і вимоги заявляються в даному позові, вказати бажаний порядок розділу із зазначенням найменування та вартості кожного предмета.

Суперечки про дітей між подружжям немає. (Місце проживання дитини визначено з матір'ю, порядок спілкування його з батьком закріплений в добровільному угоді подружжя; спір про дітей розглядається в Турганском міському суді). Якщо суперечка є і вимоги заявляються в даному позові, вказати бажані місце проживання і порядок спілкування з дитиною.

Так як дитина після розлучення батьків залишається проживати спільно з позивачем, прошу стягнути з Кузнєцова Ігоря Миколайовича на утримання неповнолітнього сина Кузнєцова Павла аліменти в розмірі 1 \ 4 частини від усіх його доходів щомісячно.

Відповідно до пункту першого статті 23 Сімейного кодексу РФ при взаємній згоді на розірвання шлюбу подружжя, мають спільних неповнолітніх дітей, а також подружжя, зазначених в пункті другому статті 21 Сімейного кодексу РФ, суд розриває шлюб без вивчення причин розлучення.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 21, 23 Сімейного кодексу РФ, статтями 29, 131, 132 Цивільно-процесуального кодексу РФ,

прошу:

  1. Шлюб між Кузнєцової Тетяною Сергіївною і Кузнєцовим Ігорем Миколайовичем, зареєстрований 25.10.2002 року в Бюро ЗАГС міста Тургана, актовий запис № 1356, розірвати.
  2. При наявності інших вимог (про розподіл майна, аліменти, дітей) вказати їх кожен окремим пунктом.

Документи, що додаються:

  1. Свідоцтво про укладення шлюбу
  2. Свідоцтва про народження дітей
  3. Квиток про сплату держмита
  4. Інші документи, що мають значення для позову

Дата заяви: 25.09.2019 рік Підпис позивача _______

Документи до позову

Щоб позовну заяву було прийнято судом до провадження, важливо не тільки грамотно скласти його, але і прикласти до нього повний перелік документів.

У канцелярії суду обов'язково запитають:

  • паспорт особистості позивача (оригінал і копія);
  • свідоцтво про одруження (копія);
  • метрики на дітей, народжених (або усиновлених) в шлюбі (копія);
  • документ, який свідчить про сплату держмита (оригінал);
  • довіреність, якщо інтереси позивача захищає його представник.

Якщо свідоцтво про шлюб втрачено або знаходиться у незгодного на розлучення відповідача, то можна отримати його дублікат в органі ЗАГС і пред'явити суду.

Ці документи є обов'язковими. Додатково до них надаються інші, які доводять або повідомляють суд про якісь факти, обґрунтовують причини розлучення. Це можуть бути:

  • копія добровільного подружнього угоди про розподіл спільного майна;
  • копія добровільного подружнього угоди про визначення місця проживання дітей, про порядок виховання або спілкування з дітьми;
  • копія добровільного аліментного угоди;
  • копії постанов суду з рішеннями по зазначених спорів;
  • довідки про наявність у відповідача наркотичної або алкогольної залежності;
  • копія заяви в поліцію про вчинення злочину відповідачем щодо позивача, або рішення органу поліції за заявою, або судового вироку;
  • квитки про сплату держмита за додаткові позови (про розподіл, аліменти і т.д.).

Цей перелік може бути доповнений на розсуд позивача і в залежності від викладаються їм у позові причин і обставин розлучення.

Заява про розірвання шлюбу та стягнення аліментів має додатково супроводжуватися приблизними розрахунком і довідкою про доходи відповідача. А також довідкою з жіночої консультації або з місця роботи позивачки, якщо аліменти будуть стягуватися і на її утримання.

Відомостями про права власності та довідками про вартість має підтверджуватися позов-заяву про розірвання шлюбу та поділ майна.

Примірники позову-заяви та копії всіх документів, що додаються повинні бути виготовлені в кількості що беруть участь осіб (як мінімум три - судді, позивачу, відповідачу).

При подачі позову потрібно повідомити секретаря суду про те, яким способом йому буде зручно отримати повідомлення про час і місце засідання (судовою повісткою, електронним листом через інтернет, СМС і т.д.).

Як відбувається розгляд позову в суді

Заява-позов про розлучення і додані до нього документи приймаються суддею до виробництва протягом п'яти діб. В результаті або порушується цивільна справа, або заява повертається для усунення порушень, або відмовляється в його прийомі. В любо випадку виноситься ухвала, яка направляють позивачеві.

Якщо ніяких нарікань до позову і документів немає, суддя призначає судове засідання. Але станеться воно не раніше, через місяць з моменту подачі позову.

Обом сторонам (або їх представникам) будуть спрямовані повістки або вони будуть повідомлені іншим способом.

Якщо рішення сторін про розлучення обопільне, то мировий суддя вправі розглянути позов без їх присутності і винести рішення про припинення шлюбу.

Відповідач як і раніше не згоден розлучатися? Тоді суддя заслуховуватиме доводи обох сторін, вивчати, аналізувати їх і надавати додатковий час на «подумати» і помиритися. Максимальний термін, на який може бути відкладено винесення остаточного рішення - 3 місяці. Якщо після цього терміну подружжя так і не виявили бажання зберегти шлюб, їх розведуть.

Тобто максимальний термін розлучення - від подачі позову до видання судового рішення - 4 місяці.

Збільшитися він може, якщо відповідач до суду не є, а його присутність вкрай бажано, або паралельно з позовом про розлучення розглядаються супутні позови про стягнення аліментів, майновий розділі і т.д.

Готове судову ухвалу будь-яка зі сторін має право оскаржити. На це дається 30 діб. Якщо оскарження не буде, то судове рішення вступає в законну силу. Якщо оскаржується - то після розгляду справи в другій інстанції.

З набрав чинності рішенням суду по розлученню потрібно звернутися в ЗАГС, зареєструвати даний факт і отримати документ про розірвання шлюбу гособразца. На його видачу також йде близько одного місяця.

Отримати документ про розлучення можна і через багатофункціональний центр або інтернет-сервіс «держпослуги». Це займе трохи більше часу, але позбавить від необхідності їхати в ЗАГС.

Відповідач як і раніше не згоден розлучатися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online