Злісне ухилення від сплати аліментів - кримінальна відповідальність, стаття 157 КК

  1. Обов'язок по сплаті аліментів
  2. Кримінальна відповідальність за несплату аліментів
  3. Умови залучення до відповідальності
  4. Види покарань за ст. 157 КК РФ
  5. Порядок порушення кримінальної справи
  6. Як подати заяву про порушення справи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щоб зрозуміти, що значить злісне ухилення від сплати аліментів, необхідно визначитися з самим поняттям аліменти. Це такий вид фінансової відповідальності, який накладається на громадянина, зобов'язаного згідно із законом утримувати іншу людину. Найчастіше на думку спадає утримання дітей, які є неповнолітніми, але аліментна відповідальність дуже велика і зачіпає також інші споріднені сфери.

Несплата призначених аліментних платежів більше чотирьох місяців вважається злісною. При виникненні заборгованості завдовжки в кілька місяців боржника можуть залучити не тільки до штрафних санкцій, а й більш суворих заходів відповідальності. Найважчим покаранням є кримінальна відповідальність, до якої вдаються в разі злісного ухилення від сплати аліментів.

Обов'язок по сплаті аліментів

За законодавством Російської Федерації обов'язок сплачувати аліментні зміст настає при наявності:

  1. Дітей від 0 до 18 років. Аліменти на дитину нараховуються, якщо він народжений у шлюбі, поза шлюбом або усиновлена.
  2. Дітей, які відсвяткували своє повноліття, але не мають працездатності в силу серйозних захворювань або інвалідності.
  3. Вагітної дружини.
  4. Подружжя, яка доглядає за малюком і не має можливості працювати. Колишній чоловік повинен сплачувати утримання матері з малюком до трьох років при загальних підставах. З неповнолітнім, якщо у нього визнана інвалідність першої, другої чи третьої групи. Довічно, якщо у дітей є інвалідність першої групи.
  5. Батьків, які потребують фінансової підтримки.

Виплата змісту призначається за наявності угоди, завіреного у нотаріуса або винесеного судового рішення. Призначені платежі повинні виплачуватися регулярно протягом зазначених, в офіційному документі, років. Деякі аліментні стягнення мають обмежують терміни, інші вважаються безстроковими або довічними.

Ухилення від сплати аліментів вважається злочинним діянням, і воно може обернутися серйозними наслідками, аж до кримінального покарання. Притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів можна як при наявності судової постанови, так і при укладеному нотаріальному угоді.

Виконання покладеного відповідальності може змінюватися або скасовуватися зважаючи нововиявлених обставин. Рішення про зменшення, збільшення або скасування платежів виноситься виключно світовим судом. Домовитися про внесення коректив можна в колі сім'ї лише при укладеній угоді і наявності обопільною домовленістю між одержувачем і платником.

Кримінальна відповідальність за несплату аліментів

Боржника, а також одержувача аліментних платежів, цікавить, коли настає кримінальна відповідальність за несплату аліментів. Для порушення кримінальної справи за несплату аліментів необхідні вагомі аргументи. Зазвичай до такого типу покарань приступають, вичерпавши всі можливості, коли інші методи врегулювання питання результатів не принесли.

За несплату, можливо, залучити до наступних типів відповідальності:

  1. цивільної;
  2. адміністративної;
  3. кримінальної.

До якого типу відповідальності притягнуть ухиляється неплатника, залежить лише від тяжкості його проступку. При цьому винність боржника представляється різними ступенями тяжкості:

  1. Борг по аліментах скупчився через причин, які вважаються поважними.
  2. Неплатник є злісним, через свідомого небажання сплачувати призначені суми і небажання пошуку компромісних рішень.

Покарання за несплату аліментів градирень від меншого до більшого. Спочатку за невиплату аліментів застосовується громадянська відповідальність.

Вона виражається в піні за затримку виплат. Неустойка має однаковий коефіцієнт для всіх боржників і прирівнюється до 0,5% від скопилася суми за одну добу простроченого платежу. Невиплачені суми обкладаються неустойкою виключно в судовому порядку. Позивач повинен подати звернення до суду, в якому повідомить про те, що боржник ухиляється від сплати аліментів. Дана заява дозволить прийняти рішення про нарахування пені за прострочений період.

Якщо по винесеному рішенню заборгованість по аліментах не погашається, то судові пристави можуть залучити неплатника до адміністративного покарання. Даний вид покарання в залежності від ситуації виражається в:

  1. призначення штрафу за несплату;
  2. арешт фінансових потоків і грошей, що лежать на банківських рахунках;
  3. конфіскації майна, яке належить неплатнику аліментів;
  4. накладення обмежень на поїздки по країні;
  5. заборону виїзду за кордон;
  6. позбавлення водійських прав до моменту повного погашення скупчився боргу;
  7. позбавлення прав на участь в подальшому майбутньому дитини.

Злісні неплатники аліментів може бути притягнутий до кримінального покарання.

Умови залучення до відповідальності

Стаття Кримінального кодексу РФ «Злісне ухилення від сплати аліментів» застосовується лише в разі настання певних умов.

Ознаками злостности несплати вважається:

  1. Оголошення платником аліментів в розшук.
  2. Наявність доказів того, що платником аліментів приховує свої справжні доходи.
  3. Приховування від сплати шляхом зміни місця проживання.
  4. Небажання працевлаштуватися на роботу для виплати допомоги.
  5. Що зібралися сума боргу, визнана значною.
  6. Відсутність будь-якої реакції на винесені попередження від приставів.
  7. Заборгованість, яка не сплачується понад чотири місяці.

Кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів може наступати при наявності будь-якого з перерахованих пунктів.

Несплата аліментів загрожує перерости в кримінальну відповідальність, навіть якщо:

  1. платник отримав інвалідність;
  2. Загублена працездатність на певний час або довічно;
  3. боржник втратив робоче місце, а як результат і дохід;
  4. платником аліментів вийшов на пенсію за віком або вислугою років;
  5. підприємство відповідача визнано банкрутом;
  6. на боржника лежать кредитні зобов'язання;
  7. у аліментщика є інші зобов'язання перед іншими утриманцями;
  8. відповідач отримав великі штрафи.

платник отримав інвалідність;   Загублена працездатність на певний час або довічно;   боржник втратив робоче місце, а як результат і дохід;   платником аліментів вийшов на пенсію за віком або вислугою років;   підприємство відповідача визнано банкрутом;   на боржника лежать кредитні зобов'язання;   у аліментщика є інші зобов'язання перед іншими утриманцями;   відповідач отримав великі штрафи

Перераховані пункти не знімають зобов'язань по виплаті аліментів і покарання за статтею 157.

Види покарань за ст. 157 КК РФ

Якщо батько неповнолітніх дітей ухиляється від сплати аліментів, його можуть притягнути за КК. Боржник повинен знати, що загрожує за борги і чи є можливість покарання уникнути.

КК РФ за злісне ухилення від сплати аліментів привертає недбайливого батька до серйозних покарань. За статтею КК РФ несплата аліментів карається:

  1. Ісправработи, які призначаються на різні терміни, але не можуть перевищувати 12 місяців.
  2. Залученням до примусової праці. Дане покарання передбачається за злісне ухилення від сплати аліментів і може варіюватися від 1 до 12 місяців.
  3. Стаття 157 КК РФ дозволяє провести арешт неплатників на три місяці.
  4. За несплату аліментів в Росії, можливо, позбутися волі. Відсидіти у в'язниці доведеться до 12 місяців.

Кримінальну справу по аліментах може бути скасовано за наявності таких обставин, передбачених статтею 401 ЦК:

  1. Невиплата аліментів була ініційована настали форс-мажорними обставинами, незалежними від бажань і можливостей платника. Сюди входять настали екологічні або кліматичні катаклізми, початок військових дій в регіоні.
  2. Притягнути до відповідальності не вийде, якщо доведена винність третіх осіб в скопилася заборгованості. Це може бути бухгалтер-розраховувач або банківський службовець. При такому розкладі заяву про порушення кримінальної справи може подаватися на виявленого винного.

При такому розкладі заяву про порушення кримінальної справи може подаватися на виявленого винного

Що вважається злісним ухиленням від сплати аліментів, і як порушити справу на платника, який хоче ухилитися від виплат і уникнути відповідальності, вже розглянули. Перейдемо до питання порядку порушення судового провадження.

Порядок порушення кримінальної справи

Як притягнути до кримінальної відповідальності за несплату аліментів? Щоб порушити кримінальну справу, слід знати, куди звертатися з претензіями про несплату. Важливо розуміти також злісне ухилення від сплати аліментів - це скільки.

якщо платником аліментів не платить більше чотирьох місяців за виданим рішенням, то одержувач може подати заяву про притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів. Розгляд даних справ підсудна судам світового виробництва за місцем проживання однієї із сторін процесу.

Щоб завести кримінальну справу, позивачу необхідно:

  1. Зібрати документальну базу, яка доводить небажання відповідача виплачувати аліментні борги. Це документи, що стосуються роботи судових приставів і їх з боржником контактів.
  2. Заповнити бланк заяви про притягнення боржника до кримінальної відповідальності.

Суд може видати відмову в порушенні при виявленні недостатності підстав або наявностей поважних причин для відстрочки оплати. Якщо заяву прийнято, а справа заведена це також не показник того, що неплатник аліментів залучиться до кримінальної відповідальності. Відповідач до оголошення рішення може в будь-який час погасити накопичилася заборгованість і вичерпати конфлікт. Але якщо він в подальшому знову буде ухилятися від сплат, то позивач може знову ініціювати розгляд.

Як подати заяву про порушення справи

Розібравшись, що таке злісне ухилення від сплати аліментів, можна сміливо нести заяву в судовий секретаріат.

Написання позовної прохання вимагає точності в деталях і проходження ділового стилю у викладі. Позови складаються заявниками в довільній формі і не мають строгих бланкових форм, але повинні складатися по запропонованим нормам.

У позові слід вказати:

  1. Місце знаходження та офіційне найменування судового органу, в який заяву буде подаватися.
  2. Дані про заявника.
  3. Прізвище та інші відомості про неплатника.
  4. Назва форми.
  5. Текст позову починається з уточнення даних про аліментополучателя і платником аліментів. Уточнюється дата призначення виплат.
  6. Вказується останній термін сплати аліментного допомоги.
  7. Коротко причини несплати.
  8. Висловлюється прохання про суворе покарання боржника.
  9. Робиться приписка про обізнаність покарання, що виноситься за подачу неправдивих відомостей.
  10. Ставиться особистий підпис.
  11. Заява датується днем ​​подачі позову.

Зразок заяви можна завантажити за вказаним URL.

Зразок заяви про несплату аліментів

За поданим позовом заводиться кримінальна справа. На розгляд всіх обставин справи дається не менше 30 днів. За цей час конфлікт може бути врегульований сторонами, або відповідач понесе одне із зазначених в статті 157 покарань.

Кримінальна відповідальність за несплату аліментів

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online