Виконавчий лист по аліментах

  1. зміст Звернення до суду за аліментами, як правило, призводить до одного результату - видачу виконавчого...
  2. судовий наказ
  3. Виконавчий лист по аліментах
  4. Приклад виконавчого листа
  5. Де і в який термін отримувати виконавчий документ?
  6. Як дізнатися його номер?
  7. Дії судового пристава після отримання виконавчого листа
  8. Що робити при втраті виконавчого листа

зміст

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Звернення до суду за аліментами, як правило, призводить до одного результату - видачу виконавчого документа, на підставі якого і буде здійснюватися стягнення регулярного щомісячного утримання на користь дитини чи інших членів сім'ї.

Виконання рішення суду - це особливий етап у правовідносинах між платником і одержувачем аліментів. На цій стадії одержувач стає стягувачем, а платник - боржником. Стягувачу необхідно досконально знати, що робити з виконавчим листом, і в які терміни будуть надходити стягнені судом аліменти.

Законодавство визначає три можливих види виконавчих документів щодо стягнення аліментів:

  • нотаріальне угоду про сплату аліментів;
  • судовий наказ;
  • виконавчий лист.

Для пред'явлення кожного з них до виконання законодавством встановлені спеціальні правила і вимоги.

Важливо! Якщо ви самі розбираєте свій випадок, пов'язаний з видачею виконавчого листа по аліментах, то вам слід пам'ятати, що:

  • Кожен випадок унікальний і індивідуальний.
  • Розуміння основ закону корисно, але не гарантує досягнення результату.
  • Можливість позитивного результату залежить від безлічі факторів.

Угода про сплату аліментів

Главою 16 Сімейного кодексу РФ регламентовані обов'язкові вимоги до оформлення такої угоди, а також порядок його виконання, розірвання, зміни і т.д. Одним з найважливіших вимог законодавства до такого виду договору є складання його в письмовій формі і обов'язкове нотаріальне посвідчення.

Зазначені підвищені вимоги до добровільною згодою про сплату аліментів встановлюються законодавцем виключно в цілях дотримання права одержувача на примусове стягнення грошових коштів без звернення до суду. Угода зберігається у кожного з його учасників, його не потрібно отримувати шляхом звернення до суду чи інші уповноважені органи.

Угода про сплату аліментів може бути складено як по відношенню до дітей, так і по відношенню до подружжя, батьків та інших родичів, чиї права та обов'язки по взаємному утриманню передбачені в сімейному законодавстві. Якщо боржник не виконує умови зазначеного документа в добровільному порядку, угода може пред'являтися до примусового виконання через ФССП.

судовий наказ

Ще одним оптимальним і щодо безконфліктним способом стягнення аліментів є звернення до мирового суду із заявою про винесення судового наказу. Таку заяву розглядається суддею одноособово, без участі стягувача (заявника) та боржника.

Якщо прикладені до заяви документи в повній мірі відображають безперечність права на отримання аліментів, то суддя виносить судовий наказ.

Судовий наказ є актом прямої дії, він може пред'являтися для виконання як через службу ФССП, так і безпосередньо за місцем здійснення трудової діяльності боржника.

Виконавчий лист по аліментах

Цей документ видається позивачеві після того, як рішення суду про стягнення аліментів вступає в законну силу. Отже, видача виконавчого листа можлива тільки після того, як в судовому процесі будуть встановлені всі юридично значимі обставини, що дозволяють позивачеві претендувати на аліментні зміст, а також визначено розмір та порядок виплат.

Виконавчий лист може направлятися на стягнення наступними способами:

  • безпосередньо на адресу роботодавця, з яким у боржника укладено трудовий договір;
  • на адресу посадових осіб ФССП, які зобов'язані порушити виконавче провадження.

Якщо виконавчий лист надходить на адресу роботодавця, обов'язок щодо своєчасного нарахування та утримання щомісячних виплат покладається на керівництво підприємства.

Приклад виконавчого листа

Виконавчий лист оформлюється на офіційному бланку суворо за зразком, який містить обов'язкові атрибути:

  • серія і номер документа;
  • інформацію про дату видачі бланка, номер цивільної справи і судовому органі, який виніс рішення;
  • відомості про дату винесення судового акту та набрання ним законної сили;
  • сутність винесеного рішення в точній відповідності з резолютивної частиною судового акта.

Виконавчий лист засвідчується підписом судді та печаткою суду, який видав цей документ. У бланку листа міститься вільне місце, куди будуть вноситися відомості про хід виконання рішення суду.

Приклад виконавчого листа.

Де і в який термін отримувати виконавчий документ?

Всі зазначені види виконавчих документів, не дивлячись на схожий предмет правового регулювання, мають істотні відмінності в термінах їх пред'явлення на стягнення:

  • для угоди про сплату аліментів зазначений строк не встановлений - його ніде отримувати не потрібно, воно знаходиться у громадянина, що одержує аліменти;
  • судовий наказ виноситься протягом п'яти днів з моменту прийняття судом до провадження відповідної заяви;
  • виконавчий лист видається в семиденний термін після набрання судовим рішенням законної сили.

З моменту звернення до суду із заявою про видачу наказу і до фактичного отримання виконавчого документа може пройти близько місяця. В цей процесуальний термін судді необхідно повідомити боржника, надати йому час для подачі заперечень щодо винесеного наказу (десять днів з моменту отримання), і лише після того, як терміни пройдуть, а від боржника не надійде заперечень, судовий наказ набере законної сили.

Отримати вказаний виконавчий документ краще безпосередньо в світовому суді, попередньо уточнивши про його готовності в канцелярії по телефону. Якщо відсутня можливість забрати документ особисто, наказ буде висланий стягувачу рекомендованим листом.

Виконавчий лист також може бути виданий позивачеві на руки, або спрямований безпосередньо в службу судових приставів. Терміни фактичного отримання цього документа з моменту звернення до суду значно більше, ніж в наказовому порядку. Це пов'язано з положенням ст. 154 ЦПК РФ - мировий суд розглядає цивільні справи до закінчення місяця з моменту прийняття справи до провадження.

Таким чином, найбільш тривалі терміни отримання на руки виконавчого документа передбачені для процедури розгляду справи за загальними правилами цивільного судочинства.

Як дізнатися його номер?

Щоб мати можливість контролювати порядок і терміни стягнення з боржника, одержувачу аліментів необхідно знати номер виконавчого документа. Якщо документи виходять особисто в канцелярії суду - номер можна дізнатися безпосередньо з оригіналу листа або судового наказу.

Якщо виконавчий документ спрямований безпосередньо на адресу посадових осіб ФССП, ситуація ускладнюється. У цьому випадку існують наступні варіанти дій:

  • дізнатися номер справи на електронному ресурсі суду, що розглядав справу;
  • звернутися із запитом на адресу судового органу;
  • направити аналогічне заяву на адресу служби ФССП.

Крім того, судові пристави зобов'язані повідомити стягувача про відкриття виконавчого провадження. У копії постанови про порушення міститиметься номер виконавчого документа, на підставі якого відкрито справу і здійснюється стягнення.

Також стягувач в будь-який час має можливість особистого звернення до посадової особи ФССП, яке займається виконавчим провадженням. До складу інформації, яку можна отримати на особистому прийомі, входить і номер виконавчого документа.

Дії судового пристава після отримання виконавчого листа

При надходженні виконавчого листа на адресу органу ФССП пристав зобов'язаний в триденний термін порушити виконавче провадження. Копія постанови обов'язково направляється на адресу стягувача та боржника, після чого можуть виконувати різні процесуальні заходи для забезпечення регулярних виплат.

Як правило, пристав направляє лист за встановленим місцем трудової діяльності боржника. Передача виконавчого листа роботодавця здійснюється на підставі постанови, а у пристава зберігається обов'язок регулярного контролю за своєчасністю і правильним перерахуванням коштів.

Якщо після надходження листа зі зменшенням розміру аліментів було неправомірно вироблено утримання в колишньому розмірі, боржнику повертається надмірно перерахована сума.

По досягненню дитиною віку 18 років виплати за виконавчим листом завершуються, а виконавче провадження підлягає припиненню на підставі процесуального постанови пристава. Якщо на момент повноліття дітей утворилася заборгованість по аліментах, вона буде стягуватися без обмежень по термінах, однак стягнення поточних виплат буде припинено.

Оскарження виконавчого листа не тягне за собою припинення або призупинення виконавчого провадження. Таке рішення може прийняти тільки судовий орган, що видав первинний виконавчий документ.

Що робити при втраті виконавчого листа

Нерідко трапляються ситуації, коли виконавчий лист втрачається з вини стягувача, судового пристава або роботодавця, який здійснює фактичне утримання. У цьому випадку закон не обмежує можливості з оформлення дубліката виконавчого документа.

При зверненні в судовий орган, що видав вихідний виконавчий документ, заявник вказує причини втрати бланка. Виготовлений дублікат має однакову юридичну силу з першоджерелом, а на період оформлення завіреної копії виконавче провадження не припиняється.

Якщо у вас виникли питання щодо видачі виконавчого листа, радимо звернутися за допомогою до наших фахівців, заповнивши форму зворотного зв'язку або зателефонувавши за вказаними телефонами.

Завантажити заяву про видачу виконавчого листа.

Завантажити заяву про видачу виконавчого листа

Задати питання юристу

Як дізнатися його номер?
Де і в який термін отримувати виконавчий документ?
Як дізнатися його номер?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online