Відмова від батьківських прав батька добровільно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Це одна з небагатьох ситуацій в юридичній практиці, коли такого терміна, як добровільна відмова від батьківських прав, немає в сучасному російському законодавстві, а саме вказане дію зробити можна Це одна з небагатьох ситуацій в юридичній практиці, коли такого терміна, як добровільна відмова від батьківських прав, немає в сучасному російському законодавстві, а саме вказане дію зробити можна. У чинному сімейному законодавстві передбачена можливість добровільно відмовитися від батьківства.

Якщо з якихось причин батько хоче відмовитися від своїх батьківських прав йому потрібно надати до суду завірене у нотаріуса заяву. У цій заяві вказується причина, по якій відбувається відмова від батьківства і обумовлюються способи виконання батьківських обов'язків.

У суді справу за добровільної відмови від батьківських прав розглядається за обов'язкової участі прокурора і представників органів опіки. Це необхідно для гарантованого дотримання всіх прав дитини.

Одним з обов'язкових питань, що розглядаються судом, є те, в яких житлових умовах буде надалі проживати дитина. У судовому рішенні вказується порядок спільного проживання неповнолітнього і батька, який відмовився від своїх батьківських прав.

Необхідно пам'ятати, що відмова від батьківських прав ніяким чином не звільняє батька від обов'язків по утриманню дитини (наприклад, від сплати аліментів). Ще одним суттєвим моментом є те, що, незважаючи на відмову від батьківства дитина надалі зможе претендувати на належну йому частину майна батька. Зворотній ж ситуація неможлива, батько ні за яких умов не зможе бути претендентом на власність дитини. Необхідно пам'ятати, що відмова від батьківських прав ніяким чином не звільняє батька від обов'язків по утриманню дитини (наприклад, від сплати аліментів)

Можлива і ситуація, коли батько добровільно відмовляється від своїх прав батька і дає згоду на усиновлення дитини іншою людиною. Це відбувається в основному, коли подружжя вже розведені, дитина проживає разом з матір'ю, а мати хоче повторно вийти заміж.

З юридичної точки зору вся процедура відмови ідентична в обох випадках. Батькові також необхідно написати заяву, завірити його у нотаріуса і надати його для розгляду в судовому порядку.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Відмінністю буде те, що при усиновленні дитини все обов'язки по його гідного утримання покладаються на того, хто усиновляє. Батько неповнолітньої дитини, втрачаючи батьківських прав, втрачає і обов'язки його матеріально забезпечувати.

Рішення суду про добровільну відмову від батьківства і подальшому усиновленні дитини іншою людиною вступає в силу через шість місяців після того, як воно буде оголошено. До прийняття і оприлюднення цього рішення батько може відкликати свою заяву в будь-який момент.

У кожному з цих випадків батько добровільно (і усвідомлено) відмовляється від своїх батьківських прав. У цієї відмови можуть різні причини, і в більшості випадків суд приймає позитивне рішення за заявами.

Для правильного написання позовної заяви, рішення будь-яких інших питань, а при необхідності і судового супроводу, найкраще звернутися в юридичну фірму. Досвідчені юристи допоможуть на всіх стадіях судових розглядів, при необхідності нададуть сприяння у зверненні до суду касаційної і наглядової інстанцій.

В судовому порядку можливо і примусове позбавлення батька його батьківських прав. Це відбувається у випадках:

  • Невиконання особою своїх обов'язків батьків, у тому числі невиплати аліментів для утримання неповнолітнього.
  • Неучасті в процесі виховання дитини, необгрунтовано довгої відсутності.
  • Відмови особи забрати дитину з пологового будинку, лікарні або виховних або соціальних установ.
  • Жорстокого поводження з дитиною.
  • Вчинення злочину проти своєї дитини або чоловіка.
  • Наявності алкогольної, наркотичної залежності.

Судові рішення щодо примусового позбавлення батьківських прав часто відмовляють у такій відмові Судові рішення щодо примусового позбавлення батьківських прав часто відмовляють у такій відмові. Суд вказує на необхідність одному з подружжя (або обом відразу) змінити своє ставлення до дитини, її виховання. Контроль над виконанням даної постанови покладається на органи опіки. Позбавлення прав батька вважається крайнім заходом, і суд вдається до неї у виняткових випадках або при повторних позовах.

Залучення юристів або отримання кваліфікованої юридичної консультації буде незайвим в будь-якому випадку. З їх допомогою можна значно скоротити час на судові розгляди і домогтися потрібного рішення.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online