Відмова від аліментів

  1. головне:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тема реалізації права на утримання дітей в розлучених сім'ях продовжує залишатися актуальною. Зокрема, нерідко виникає питання про можливість отримання аліментів на дітей від держави (причому часто з тим розрахунком, щоб бюджетні виплати були солідніше, ніж ті, які може запропонувати колишній чоловік).

Так, наприклад, відвідувачка нашого форуму спробувала з'ясувати, чи буде держава виплачувати їй якусь допомогу, якщо вона добровільно відмовиться від отримання аліментів на користь своїх дітей від колишніх чоловіків Так, наприклад, відвідувачка нашого форуму спробувала з'ясувати, чи буде держава виплачувати їй якусь допомогу, якщо вона добровільно відмовиться від отримання аліментів на користь своїх дітей від колишніх чоловіків?

Уточнимо також, що в даному випадку мова йде про наявність двох дітей у віці півтора року і п'ять з половиною років відповідно від різних шлюбів. Причому колишні чоловіки справно, в добровільному порядку, виконують свої обов'язки по утриманню дітей.

Слід зазначити, що відповідно до сімейним кодексом , Батьки за домовленістю між собою визначають способи виконання обов'язків по утриманню дитини. При цьому Кодекс визначає, що батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки на підставі рішення суду (наприклад, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з подружжя і забезпечує повністю її потреби).

Крім того, батьки з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини з одночасною передачею права власності на нерухомість. Примітно, що набувачем права на будинок, квартиру, земельну ділянку тощо. В даному випадку може виступати як сам дитина, так і проживає з ним один з подружжя, на праві спільної часткової власності на це майно.

Ясна річ, що всі витрати, пов'язані з утриманням дитини при укладенні такого договору ляжуть на плечі того з батьків, який проживає разом з дитиною. За звільненим ж від сплати аліментів одним з батьків залишиться тільки обов'язок брати участь у додаткових витратах на дитину, зумовлених особливими обставинами (розвиток дитячих здібностей, хвороба, каліцтво і т. Д.). Причому ні в першому, ні в другому випадках додаткові кошти з держбюджету у зв'язку з відмовою від покладених аліментів виділятися не будуть.

Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки на підставі рішення суду (наприклад, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з подружжя і забезпечує повністю її потреби)

Правда, необхідно відзначити, що згідно з Кодексом дитині може бути призначена тимчасова державна допомога (незгірш від 30% прожиткового мінімуму), якщо місце проживання його батьків невідоме, або якщо вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину.

У той же час на законодавчому рівні закріплені певні державні гарантії по частині підтримки материнства і дитинства. Зокрема, Закон «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» передбачає такі виплати, як:

  • допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • одноразова допомога при народженні дитини;
  • допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;
  • допомога на дітей одиноким матерій (мова йде про вдів, які не отримують пенсію в разі втрати годувальника).

При цьому існує і Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, який визначає процедуру нарахування вищевказаних видів державної підтримки. Окремо варто згадати і Порядок призначення і виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим у системі загальнообов'язкового державного страхування.

Говорячи про зміст дітей, слід також нагадати, що аліменти, одержані на дитину, є власністю того з батьків, на ім'я кого вони виплачуються, і мають використовуватися виключно за цільовим призначенням.

При цьому неповнолітня дитина може брати участь у розпорядженні аліментами, які одержані на його утримання. Нагадаємо також, що батьки повинні утримувати дітей до досягнення ними повноліття. Однак, якщо, наприклад, повнолітні син або дочка продовжують навчання, в зв'язку з чим потребують матеріальної підтримки, батьки повинні їх підтримувати, за умови наявності відповідних можливостей.

головне:

Чинне законодавство не передбачає можливості отримання державної допомоги замість добровільної відмови одного з подружжя від отримання аліментів на утримання дитини за рахунок другого. Сім'ям, в яких виховуються неповнолітні діти, покладається певна підтримка від держави (допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного зростає ін.), Однак з виплатою (невиплатою) аліментів вона ніяк не пов'язана.

Разом з тим на підтримку за рахунок бюджетних коштів можна розраховувати, якщо батьки навмисне ухиляються від забезпечення дитині належних виплат на його утримання. Крім того, батьки в письмовому вигляді (відповідний договір підлягає нотаріальному посвідченню) можуть домовитися про скасування аліментних виплат для одного з них за умови передачі дитині квартири, землі або іншого нерухомого майна. Хоча це не звільняє від участі в різного роду додаткових витратах, пов'язаних з тими чи іншими обставинами життя дитини

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online