Відмова від аліментів - одержувач, зразок заяви, добровільно, на дитину, наслідки, з батька, матері, чи можна написати

  1. причини дій
  2. Коли і як варто написати
  3. оформлення заяви
  4. Хто може подати відмову від аліментів
  5. батько
  6. матір
  7. Загальний порядок
  8. Добровільне рішення
  9. Які наслідки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всі діти, незалежно від того, в яких стосунках перебувають їхні батьки, перебувають під захистом російського законодавства . Вони мають право отримувати зміст від обох батьків, які несуть рівні зобов'язання по відношенню до дитини. Це означає, що мати або батько не можуть відмовитися від аліментів на неповнолітню дитину або від отримання допомоги, яку надає їм другий батько.

Юридично відмова від аліментів розцінюється, як порушення прав особи, яка за сімейним законодавством має право на отримання аліментних виплат. Якщо батьки не виконують своїх обов'язків, вони ризикують зазнати покарання згідно з чинним законодавство: їм загрожує можливість залишитися без майна, яке буде реалізовано в рахунок боргу, і навіть є можливість позбавлення волі на строк, який становить один рік.

Право заявити про невиконання обов'язків перед дитиною з боку його батьків має також опікунська орган, представники якого можуть в будь-який момент перевірити, в яких умовах проживають діти і звернутися до суду з вимогою позбавити батьків батьківських прав, стягнувши з них покладені дитині кошти.

причини дій

Найпростішим способом врегулювати питання нарахування аліментів є висновок добровільного угоди . Часто батьки дитини не йдуть на цей крок у зв'язку з тим, що не хочуть мати один з одним нічого спільного, в тому числі вирішувати проблеми спільних дітей. З боку мами, на чиєму утриманні перебувають діти, відмова від вимоги аліментів може бути викликаний тим, що батько, який проживає окремо, попросив не подавати в суд.

Це може бути викликано різними причинами: він НЕ працевлаштований , На його утриманні перебувають інші особи або йому просто вдалося залякати колишню дружину. Таким чином, причини відмови від стягнення аліментів можуть бути самими різними: від жалю до страху.

Можуть бути й інші, більш раціональні причини. Наприклад, дружина відмовляється від аліментів на дитину від колишнього чоловіка в обмін на те, що він дасть дозвіл на вивезення дитини за кордон, або ж свою дію набуло обіцянку колишнього чоловіка з часом заплатити більше грошей, ніж вдасться отримати через суд, які будуть отримані ним в найближчому майбутньому в результаті проведення якоїсь операції.

Якими б фактори не керувалися батьки, вони не мають права порушувати законні інтереси дитини і обмежувати їх права.

Всі діти, незалежно від того, в яких стосунках перебувають їхні батьки, перебувають під захистом   російського законодавства

Коли дитині виповниться 18 років, він зможе самостійно звернутися до судового органу з позовною заявою, що він не отримував від окремо проживаючого батька кошти для утримання у зв'язку з тим, що його мати і батько уклали домовленість, згідно з якою йому не виплачувалися аліменти, а в результаті він матиме право подати позов про стягнення аліментів за останні 3 роки

Коли і як варто написати

Відмова від аліментів з доброї волі можливий, однак це відбувається не в ході судового розгляду, а на підставі інших правовідносин. Наприклад, сторони уклали мирну угоду, яким скріпили порядок виплати та суму аліментних платежів. В цьому випадку подібний договір можна розглядати як форму відмови.

Як іншої форми може виступати відгук позову про сплату аліментів або виконавчого листа. Однак, не можна відмовитися від отримання матеріального забезпечення на дитину, яке йому належить за законом, в судовому порядку. Суд має право тільки частково або повністю звільнити від виплати аліментів.

При цьому береться до уваги безліч аспектів:

  • фінансовий стан сторін;
  • сімейний стан;
  • стан здоров'я аліментщика;
  • поведінка особи, яка подала позов на отримання аліментів.

Таким чином, можна виділити три способи, якими може бути оформлений відмова:

  • до суду;
  • після того, як було винесено судове рішення або стартувало виконавче виробництво ;
  • після того, як укладено добровільне угоду про зміст.

Найпростішим вважається досудовий порядок. Сторони самостійно вирішують, як буде міститися дитина. Допускається усна форма такої угоди. Можливе надання розписки, яка буде служити в якості підтвердження факту виплати аліментів.

Якщо ж справа доходить до судового розгляду, сторони на будь-якому етапі розгляду позову можуть домовитися про підписання мирової угоди. Саме так оформляється відмова, коли справа знаходиться в суді.

Якщо ж суд вже виніс рішення, порядок дій залежить від того, на якому етапі виконавчого провадження знаходиться справа. так, виконавчий лист одержувач може залишити без руху або відкликати його офіційно зі служби судових приставів .

оформлення заяви

Часто виникає питання, чи можна написати заяву про відмову від аліментів і коли це можна зробити. Потрібно сказати, що, якщо батьки не хочуть піднімати питання аліментних виплат і жодна сторона не зацікавлена ​​в цьому, вони просто можуть не звертатися до суду. Дана ситуація найбільш прийнятна для тих, хто жив у цивільному шлюбі або вирішив не оформляти розлучення офіційно.

Якщо ж чоловік з дружиною розлучаються, під час розлучення питання про зміст спільних дітей виникнуть обов'язково і потрібно бути готовими на них відповідати.

У разі подачі дружиною позовної заяви на отримання аліментів від чоловіка на дітей, вона має право в будь-який момент відмовитися від своїх вимог. Однак для цього у неї повинні бути вагомі підстави і що їх підтверджують.

Подати клопотання про відмову від позовних вимог можна в будь-який час до того, як суд винесе рішення. Зразок документа можна знайти в Інтернеті або звернутися до юриста для його складання.

У разі невідповідності відмови закону, тобто якщо він порушує законні інтереси дитини, суд відмовиться від розгляду поданого клопотання. У разі ж прийняття заяви судом, провадження у справі зупиняється і сторони більше не мають права звертатися до судової інстанції на тих же підставах, з тими ж вимогами.

Хто може подати відмову від аліментів

одержувач

Просто так відмовитися від виплати або отримання аліментних виплат ні може жодна сторона спору. Тут мова йде не про бажання колишнього подружжя, а про благополуччя дитини, якій ще не виповнилося 18 років. Однак з кожного правила є виняток.

Може бути розглянуте питання про скасування або зменшення аліментних виплат, якщо:

  • Стягувач подає заяву до суду про скасування або зменшення розміру виплат. Крім цього він надає документи та інші докази того факту, що його матеріальне становище стабільне, і він в змозі подбати про власних дітей і сторонньої допомоги, в тому числі підтримки другого з батьків, він не потребує.
  • Стягувач подає судовому приставу заяву, в якій викладає своє бажання відмовитися від отримання аліментів на дитину. Подібний документ здатний вирішити проблему відразу ж. Однак, слід мати на увазі, що після подібного відмови отримати допомогу від іншого з батьків на утримання спільних дітей не вийде навіть у результаті звернення в судову інстанцію.

батько

Чинне законодавство не передбачає правовий механізм відмови від власної дитини. Але деякі батьки в силу певних обставин готові взяти на себе таку відповідальність.

Найчастіше відмовляються від дітей одразу ж після їх народження. Однак в деяких випадках подібне відбувається пізніше. У цьому випадку батько може написати відповідну заяву за наданим зразком.

Процедура передбачає судовий порядок проведення. Однак, якщо чоловік вважає, що таким чином йому вдасться зняти з себе зобов'язання з утримання дитини, то він помиляється. Він залишається відповідальним за фінансове забезпечення дитини. Відмова від батьківства не звільняє автоматично від виплати аліментів.

В ході судового розгляду питання, які стосуються позбавлення батьківства і матеріального забезпечення малюка вирішуються одночасно. Опікунськими органами надається судді звіт про обстеження умов, в яких проживає дитина. У тому числі на його підставі здійснюється розрахунок розміру аліментних платежів.

Коли розраховується сума, враховують такі чинники:

  • гаразд дитині
  • яке фінансовий стан батька;
  • які побажання висловлює законний представник дитини (мати, опікун, піклувальник).

Батька можуть не позбавити батьківських прав, а лише обмежити його в правах. Подібне обмеження також ніяк не впливає на його зобов'язання по утриманню власних дітей і не звільняє від сплати аліментів.

В ході розгляду справи про відмову від батьківства може спливти інформація про те, що батько протягом тривалого часу ухилявся від надання матеріальної підтримки своїм дітям. У такому випадку суд може прийняти рішення про виплату аліментів за минулий період, при цьому найчастіше встановлюється виплата у твердій сумі.

Якщо батько, якого позбавили батьківських прав, відмовляється платити аліменти, одержувач може повідомити про даний факт в службу судових приставів . Відповідальний виконавець розрахує суму заборгованості і зробить її стягнення в порядку, який передбачений законом.

Заявник не має права просто відмовитися від виплати, якщо він не згоден з рішенням, його слід оскаржити за процедурою встановленої законом.

матір

Серед причин, за якими матір добровільно забирає свою заяву і відмовляється від отримання аліментів можна назвати наступні:

  • наявність усних домовленостей, яких вдалося досягти батькам, про надання фінансової допомоги дитині;
  • низький дохід батька або важкі життєві обставини, в яких він опинився;
  • натягнуті конфліктні відносини між подружжям;
  • в рахунок аліментних виплат батько передав дитині цінне майно у власність;
  • мати відмовилася від отримання аліментів взамін на дозвіл батька на виїзд дитини за кордон.

Потрібно відзначити, що, коли мати відмовляється від аліментів на власну дитину, вона надходить неправомірно, так само як і батько, який відмовляється платити. Відповідно до Сімейного кодексу батьків, хто не виконує свої зобов'язання по відношенню до дитини, позбавляючи його матеріального забезпечення, порушує права дитини. З огляду на це, відмова від аліментних виплат є незаконним.

Однак в деяких випадках, наприклад, коли батьки досягли взаємовигідної угоди або коли матеріальне становище матері дозволяє обходитися без сторонньої підтримки, та вона в змозі самостійно утримувати малюка, відмова від аліментів можливий.

Заява-відмова від аліментних виплат

Відмова від аліментів оформляється в суді, у нотаріуса або у судового пристава, в залежності від того, на якому етапі перебуває процес стягнення аліментних виплат. Якщо батьки обопільно не хочуть, щоб були призначені аліменти, вони можуть не звертатися до суду з даного питання, якщо шлюб був цивільним. При офіційному ж союзі дане питання буде підніматися під час шлюборозлучного процесу.

Щоб вирішити проблему, мати повинна бути готова надати суду докази того, що вона може забезпечити гідне життя для своєї дитини самостійно, і її фінансовий стан дозволяє з усіма труднощами без сторонньої допомоги. Більш переконливо для суду буде виглядати мирну угоду, укладену між подружжям.

Угода, яку укладено, може бути в будь-який момент розірвано. При цьому сторони повинні укласти інший договір - про відмову від сплати аліментів.

Новий документ укладається за такою ж процедурою, як і угода про сплату: він повинен мати письмову форму і бути завіреним нотаріально. Однак, потрібно враховувати, що нотаріус запевнить документ тільки в тому випадку, якщо він не буде порушувати права дитини.

Судове рішення і наявність виконавчого документа не означає, що потрібно обов'язково вжити заходів для стягнення грошей. Досить просто не звертатися до судових приставів і виконавче провадження не буде запущено.

Відмовитися від аліментів можна і тоді, коли виконавчий лист надійшов в роботу судових приставів, а в цьому випадку потрібно відкликати цей документ, вказавши причину відмови

Загальний порядок

Відмова від аліментів можна оформити:

  • нотаріально;
  • в службі судових приставів;
  • в судовій інстанції.

Це залежить від того, на якій стадії розгляду прийнято рішення про відмову і чи є відмова обопільним рішенням двох сторін. Ініціювати відмова можуть як стягувач, так і платник.

Найпростішою є процедура відмови від аліментів ще до їх призначення. Якщо дружина вирішила відразу після розірвання шлюбу, що вона не потребує грошей колишнього чоловіка, вона може просто не писати заяву про стягнення в разі, якщо шлюб був цивільний. У випадку ж з офіційним союзом жінка повинна буде надати докази до суду щодо своєї матеріальної спроможності.

Відмова від аліментів краще оформити в цьому випадку нотаріально. Однак, слід підготуватися до того, що нотаріус буде цікавитися причинами відмови, його основна мета при цьому буде перевірити, чи не буде порушено права дитини.

Якщо суд вже виніс рішення або запущено позовне провадження, питання потрібно буде вирішувати через судового пристава. Для цього слід підготувати і подати йому заяву з проханням припинити дії по стягненню аліментів, приклавши до нього паспорт, свідоцтво дитини, судовий наказ чи інший виконавчий документ.

У тому випадку, коли виконавчий лист позивач отримав на руки самостійно, він може просто не передавати його приставам. Якщо жінка передумає, вона може в будь-який час протягом трьох років звернутися до виконавчої служби з даним документом і стягнути аліменти.

При укладанні між батьками угоди про сплату аліментів вони завжди можуть його розірвати, якщо на це є згода двох сторін. Для цього потрібно укласти договір іншого роду - про відмову від виплати аліментних платежів.

Новий документ також повинен бути завірений нотаріально. Однак нотаріус не запевнить угоду, якщо батьки не зможуть уявити вагомі причини, які виникли для його укладення.

В якості підстави для цього може бути виплата батьком одноразової грошової суми, яка покриває ту, яку б він платив щомісяця до 18 років. Або ж дружина відмовляється від аліментів в обмін на те, що чоловік дозволяє вивезти дитину в іншу країну на постійне місце проживання.

Для розірвання подібного договору між батьками може бути досить бажання лише одного з них, головне в цьому випадку, щоб не були порушені права та інтереси дітей.

Щоб розірвати угоду в односторонньому порядку, доведеться звернутися в суд, подавши позовну заяву.

У судову інстанцію потрібно надати інформацію про те, що послужило причиною для відмови, серед них можуть бути такі:

  • дитина не потребує допомоги батька, оскільки переїхав до нього жити;
  • відповідач не може платити аліменти через хворобу або важке фінансове становище;
  • дитина не потребує допомоги, оскільки займається підприємницькою діяльністю і т.д.

Добровільне рішення

Добровільна відмова від аліментів, який виплачувалися на дитину на підставі раніше укладеної угоди, можливий на підставі подання нотаріусу нового договору про розірвання старої угоди.

Якщо зацікавлена ​​особа відмовилася від отримання аліментів, це не заважає йому звернутися за ними повторно. Часто рішення робиться необдумано і з часом сторона, розуміючи наслідки своїх дій, хоче виправити ситуацію і просить повторного призначення аліментів.

Угода про відмову від виплат не може порушувати інтереси дитини, так само як і те, яке полягало для їх оплати. Щоб захистити малюка, в статті 102 Російського Сімейного кодексу зафіксована норма, що дозволяє оскаржити в судовому порядку угоду про розірвання. На це мають право, як законні представники, так і опікунські органи.

Законом не заборонено не розривати угоду нотаріально. Оскільки цей документ, оформлений належним чином прирівнюється до виконавчого листа, значить угоду після нотаріального посвідчення передається стягувачем за місцем роботу платника. Тому, щоб припинилося утримання аліментів, досить буде забрати угоду у керівництва організації, в якій працює аліментник.

Які наслідки

Російське законодавство визначає інтереси дитини як пріоритетні, тому батьки не можуть просто так відмовитися від їх змісту. Навіть якщо якимось чином був оформлений відмова по виплати аліментів, вони завжди можуть бути відновлені.

Для цього можна подати позовну заяву в судовий орган, звернутися до судових приставів для відновлення позовного провадження або знову підписати угоду про виплату аліментів.

Наслідки несплати аліментів можуть бути самими різними:

  • Стаття 107 Російського Сімейного кодексу визначає, що в разі, якщо аліменти не сплачувались, вони можуть бути стягнуті з платника за три останні роки з того моменту, як позивач звернувся до суду. Це стосується тієї ситуації, коли аліменти призначаються вперше.
  • Якщо ж аліменти були призначені судовим рішенням, але відповідач не виконував зобов'язання зі своєї вини, формується заборгованість по аліментних виплат, причому за кожний день прострочення при зверненні стягувача до суду може налічуватися неустойка в розмірі 0,5%.
  • При наявності боргу по аліментах може бути звернено стягнення на майно платника, яке буде реалізована на торгах.
  • До погашення заборгованості може бути накладено арешт на банківські рахунки, обмежений виїзд боржника за кордон, також його можуть позбавити водійських прав.
  • Можливе залучення до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності. Найсуворіше покарання - позбавлення волі на строк до одного року.

Перш, ніж відмовлятися від сплати аліментів на власну дитину, потрібно гарненько все зважити і обдумати, оскільки ухилення від виконання своїх батьківських обов'язків може привести до самих неприємних наслідків: від втрати власного майна до позбавлення волі.

Перш, ніж відмовлятися від сплати аліментів на власну дитину, потрібно гарненько все зважити і обдумати, оскільки ухилення від виконання своїх батьківських обов'язків може привести до самих неприємних наслідків: від втрати власного майна до позбавлення волі

позови про зменшенні аліментів підсудні суду за місцем проживання стягувача, а про збільшення - за вибором позивача.

Чи можна подати на аліменти на дітей - фахівці підготували відповідь тут .

Порядок виплати аліментів після 18 років ви можете знайти в цієї статті .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online