Стягуються аліменти з пенсії по інвалідності в 2019 році

  1. поняття аліментів
  2. За яких умов можливе одержання аліментів з інвалідів
  3. З яких доходів нараховуються виплати
  4. Які розміри виплат і що на них впливає
  5. Як впливає на розмір аліментів кількість дітей
  6. Що може служити підставою для зменшення аліментів
  7. Які шляхи отримання аліментів з інваліда
  8. Переваги укладення мирової угоди
  9. Стягнення через суд
  10. В які інстанції звертатися за нарахуванням аліментів
  11. Які документи потрібні для стягнення аліментів
  12. Факти, які можуть виступати доказом в суді
  13. резюме

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 6 хвилин

Законодавством РФ встановлено, що батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, надавати матеріальну допомогу один одному. Інвалідність не є підставою, яка може перешкоджати виплаті аліментів. У Переліку видів заробітної плати та інших доходів, з яких виробляється утримання аліментів, вказується, що до подібних доходів відносяться всі види пенсій та допомог по тимчасовій непрацездатності. Таким чином, аліменти з пенсії по інвалідності стягуються на загальних підставах з урахуванням нюансів і рівня доходів потенційного платника. Законодавством РФ встановлено, що батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, надавати матеріальну допомогу один одному

поняття аліментів

Аліментні виплати - це кошти, які закон зобов'язує виплачувати одного з подружжя іншому, батьків - неповнолітнім дітям, дорослої людини - непрацездатному літньому батькові для їх утримання.

Аліменти можуть виплачуватися добровільно, шляхом укладення мирової угоди, або примусово, в судовому порядку. Обов'язок утримувати своїх дітей, які не досягли повноліття, покладається на батьків незалежно від того, чи перебували вони у законному шлюбі . Це відноситься і до подружжя, колишнім і нинішнім, які непрацездатні і потребують матеріальної допомоги.

У статті можна ознайомитися з інформацією про те, ким встановлюються, як розраховуються і нараховуються, з яких видів доходів виплачуються згідно з законом різним категоріям громадян аліменти .

Основним законом, який регулює порядок і розміри аліментних виплат, є Сімейний кодекс РФ, який в ст. 80-87, 89, 90 чітко визначає, як, на чию користь і ким виробляються виплати, в тому числі чи повинен інвалід платити аліменти.

Серед недобросовісних платників існує думка, що наявність інвалідності може служити підставою звільнення від сплати аліментів. Однак постанова Уряду РФ № 841 від 1996 р безальтернативно трактує пенсію по інвалідності як дохід, з якого повинні здійснюватися виплати на користь неповнолітніх. Тому питання про те, чи платять інваліди аліменти дітям, має однозначно позитивну відповідь, хоча і з деякими нюансами стягнення.

Законодавець встановив, що потреба і непрацездатність чоловіка, неможливість забезпечити власними коштами своє утримання не є приводом для того, щоб бути звільненим від обов'язку зі сплати аліментів. Незалежно від того, чи є, наприклад, чоловік інвалідом 1, 2 або 3 групи, аліментні виплати на утримання своєї неповнолітньої дитини він зобов'язаний відраховувати.

З огляду на те, що часто платник, який має 1 або 2 групу інвалідності, сам потребує догляду і лікування, які вимагають значних витрат, законодавець передбачив можливість зниження виплат на дитину, а в критичних ситуаціях - повне звільнення від них в судовому порядку.

У разі, коли дитина потребує тривалого і дорогого лікування, розмір, навпаки, може бути збільшений. У регламентуючих документах дається роз'яснення, вираховують аліменти з пенсії по інвалідності в Росії, а також надається інформація, як вираховується їх розмір.

За яких умов можливе одержання аліментів з інвалідів

Стягнути аліментні виплати з пенсій по інвалідності можливо:

  • на неповнолітніх дітей;
  • вагітній жінці (виплати здійснюються протягом всього терміну виношування і до досягнення дитиною 3 років);
  • дружину, вимушено який не працює через здійснення догляду за дитиною-інвалідом до його повноліття.

Виплати можуть здійснюватися на користь неповнолітніх дітей у твердій сумі або у відсотках від доходу. Коли пенсія по інвалідності є єдиним джерелом доходів, що часто відбувається, якщо батько інвалід 2 групи або має 1 групу, законом передбачаються аліментні виплати у твердій сумі.

Такий розрахунок грошового утримання спрямований на захист прав неповнолітньої дитини і дозволяє отримувати більшу кількість коштів, ніж при процентних нарахувань.

В особливих випадках розмір сум, що стягуються з інваліда 1 групи або має 2 групу, може бути значно зменшений, оскільки такі групи інвалідності свідчать про наявність серйозних захворювань, а значить людина, їх має, часто не має можливості отримувати додатковий дохід, і пенсія по інвалідності є єдиним джерелом його матеріальних засобів. В особливих випадках розмір сум, що стягуються з інваліда 1 групи або має 2 групу, може бути значно зменшений, оскільки такі групи інвалідності свідчать про наявність серйозних захворювань, а значить людина, їх має, часто не має можливості отримувати додатковий дохід, і пенсія по інвалідності є єдиним джерелом його матеріальних засобів

З яких доходів нараховуються виплати

Утримання аліментів з пенсії по інвалідності - не єдиний вид доходів, з яких буде нараховуватися зміст на дітей з батьків-інваліда. У розрахунок приймаються всі види матеріальних доходів, одержуваних платником. Як правило, подібні надходження отримують люди з 3 групою інвалідності, які в змозі здійснювати деякі види робіт і, відповідно, отримувати за них матеріальну винагороду.

Варто мати на увазі, що з деяких видів фінансових надходжень аліментні виплати не стягуються. До них відносяться компенсації по відрядженнях, адресні надходження, пов'язані з надзвичайними обставинами та інше.

Оскільки при визначенні розмірів виплат беруться до уваги практично всі одержувані компенсації по непрацездатності, то при призначенні аліментів на потенційного платника накладається обов'язок довести до відома відповідних органів про отримувану пенсію за інвалідністю як однієї з них. Збираючись подати позов про нарахування виплат на утримання неповнолітніх дітей, варто уважно ознайомитися з інформацією про те, з яких доходів утримуються аліменти .

Які розміри виплат і що на них впливає

Ст. 81 СК РФ говорить, що якщо угода про сплату аліментів між сторонами відсутній, то судом будуть примусово визначені суми виплат або частки по відношенню до одержуваному доходу на утримання неповнолітніх дітей з їх батьків. Дізнайтеся докладніше, що ще і яким чином впливає на розмір аліментів .

Як впливає на розмір аліментів кількість дітей

Залежно від того, скільки неповнолітніх потребує матеріальної підтримки, величина виплат визначена законодавцем в частках від доходу:

  • на одну дитину - ¼ частина від доходу;
  • на двох - 1/3;
  • на трьох і більше - 1/2.

Що може служити підставою для зменшення аліментів

Підставою для зниження виплат можуть служити:

  • наявність у дитини старше 16 років інших джерел доходу (стипендія, підробітку, володіння майном, що приносить дохід);
  • зміна сімейного або фінансового становища сторін;
  • забезпечення дитини державою;
  • поява у платника нових сімейних зобов'язань (наприклад, народження ще однієї дитини);
  • збільшення витрат платника на власне здоров'я.

Які шляхи отримання аліментів з інваліда

Стягнення аліментів з інваліда 2 групи, також як і з людей з першою і третьою групами інвалідності, здійснюється за загальними правилами, які встановлені СК РФ:

  • шляхом укладення аліментного угоди - в добровільному порядку;
  • на підставі рішення суду та виконавчого документа - примусово.

У першому випадку щомісячний розмір і дату виплат встановлюють боку, у другому їх визначає суд (районний або світової).

Переваги укладення мирової угоди

Найкращим варіантом вирішення питання про зміст неповнолітніх дітей виступає висновок батьками письмового, нотаріально завіреного договору, іменованого ще мировою угодою, що містить визначення щомісяця виплачується суми і періодичність виплат. На цій посаді крім грошей можуть виступати нерухоме та рухоме майно, цінні папери.

Договором може бути передбачено, що якщо боржник, наприклад, залишає межі країни, їдучи на постійне місце проживання, то він може одноразово вперед виплатити всю суму зобов'язань на утримання неповнолітньої дитини.

Стягнення через суд

За умови укладення офіційного шлюбу між батьками дитини можливе нарахування аліментів за судовим наказом. У цьому випадку батько, з яким залишається після розлучення дитина, становить заяву, в якій викладає свої вимоги і відносить його до мирового судді. Після вивчення всіх документів суддя протягом декількох днів виносить своє рішення. З судовим наказом, є державним документом, можна звертатися в службу судових приставів.

В інших ситуаціях необхідно подати в районний суд позовну заяву та інші документи. Зі статті можна більш детально дізнатися про те, як в цьому випадку відбувається стягнення аліментів . В інших ситуаціях необхідно подати в районний суд позовну заяву та інші документи

В які інстанції звертатися за нарахуванням аліментів

Якщо мирову угоду про сплату аліментів не укладено, а також отримати судовий наказ і вирішити питання про їх виплату без втручання офіційних інстанцій не вийшло, чоловік, з яким проживає неповнолітня дитина, повинен звернутися в районний суд за місцем свого проживання або реєстрації відповідача.

У цьому випадку буде здійснено судовий розгляд по суті позовної заяви, яка повинна бути представлена ​​в суд з іншими матеріалами справи в 3 примірниках. За фактом розгляду справи в суді буде винесено судове рішення, яке стане документом, положення якого обов'язкові до виконання відповідачем.

Які документи потрібні для стягнення аліментів

При стягненні аліментів з пенсії інваліда в судовому порядку крім позовної заяви повинні бути надані наступні документи:

  • копія паспорта позивача;
  • довідка про призначену групі інвалідності відповідача;
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу або його припинення;
  • документи, з яких випливає, яким майном, що дозволяє отримувати прибуток, мають сторони по праву власності;
  • довідки про доходи сторін;
  • свідоцтво про народження дитини або документи, що підтверджують факт батьківства;
  • довідка, що підтверджує факт проживання неповнолітнього спільно з позивачем;
  • попередні судові рішення, якщо звернення в даний судовий орган не є початковим.

В ході розгляду можуть знадобитися і інші документи, оскільки кожен подібний випадок індивідуальний.

Факти, які можуть виступати доказом в суді

При розгляді справ про стягнення аліментів з батьків-інвалідів в суді можуть виникати труднощі, оскільки вони самі часто потребують допомоги працездатних родичів, а також призначена група інвалідності повинна періодично підтверджуватися, її ступінь може змінюватися, призначені допомоги можуть також мати непостійне грошове вираженні. Варіативними також можуть бути доходи від зарплати.

Як значимих обставин, які приймаються судом в статусі доказів необхідності виплат на користь неповнолітнього або повнолітньої непрацездатного дитини, приймаються документи, що підтверджують витрати на догляд і лікування, медичні довідки про наявні захворюваннях, підтверджена інформація про рівень матеріального достатку позивача і відповідача.

Намагаючись збільшити або зменшити розмір присуджується змісту на дитину, можна надати документи, істотно впливають на рішення суду по закону (зміна рівня матеріального достатку, сімейного стану, стану здоров'я) або засновані на життєвих обставинах, які погіршують матеріальне становище обох сторін. У будь-якому випадку вони повинні бути оформлені в письмовому вигляді і мати всі необхідні реквізити офіційних документів.

резюме

Виходячи з положень Законодавства РФ і спираючись на практику виносяться судових рішень, можна однозначно стверджувати, що нарахування та утримання аліментних виплат з пенсій по інвалідності 1,2 і 3 групи - законно і реально здійснювані дії, спрямовані на виконання вимог статей СК РФ, що стосуються необхідності змісту батьками своїх неповнолітніх дітей. Наявність групи інвалідності не відноситься до підстав, які дозволяють не здійснювати виплати в їх користь.

Аліменти з таких пенсій мають нюанси нарахування та розрахунку, пов'язані з особливими матеріальними умовами, в яких часто знаходиться платник. Стягнути їх можна добровільно - шляхом укладення мирової угоди або примусово - через суд. Винесене судом рішення є обов'язковим до реалізації, за його невиконання передбачені штрафні санкції і адміністративне покарання.

Розмір виплат може змінюватися в зв'язку з новими обставинами стану здоров'я, сімейного стану і матеріального утримання позивача і відповідача, які регулюються шляхом подачі позову в суд.

Доходи, з яких не стягуються аліменти на дітей: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online