Стягнення аліментів за минулий період

  1. Чи можна стягнути аліменти за минулі роки?
  2. терміни
  3. За який період можна стягнути аліменти?
  4. Умови стягнення аліментів за минулий період
  5. Процедура стягнення заборгованості по аліментах за минулий період
  6. Оформлення обопільного угоди
  7. Особливості судового процесу
  8. доказова база
  9. Порядок подання позову
  10. Позовну заяву
  11. Як розрахувати аліменти за минулий період
  12. Виплата при твердій сумі
  13. Виплата при призначенні аліментів у відсотковому співвідношенні
  14. Відповідальність за ухилення від сплати аліментів за минулі періоди
  15. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Приховування батьків від сплати аліментів на забезпечення дітей в наші дні, на жаль, - звичайна справа. Що тільки не роблять несвідомі батьки, щоб піти від батьківської матеріальної відповідальності: приховують своє місце роботи, отримують зарплату в конвертах, ховаються самі. Для припинення таких фактів законом передбачено стягнення аліментів за минулий період часу. Розберемо докладно всі умови і саму процедуру такого стягнення.

Чи можна стягнути аліменти за минулі роки?

Питанню стягнення аліментів на дитину за минулий період присвячена стаття 107 Сімейного Кодексу , А якщо точніше - її частина 2 пункту 2. Якщо батько відмовляється в добровільному порядку матеріально утримувати свою дитину, то мати право вирішити питання через суд. Виплати будуть нараховуватися дитині з моменту вступу в законну силу рішення судового органу. Однак в законі встановлені винятки. Вони містяться в частині 1 статті 108 Закону. Так, якщо на час розгляду справи в суді у матері немає фінансових коштів на існування малюка, то вона має право клопотати про встановлення виплат до вирішення питання. Як правило, в таких випадках судді охоче йдуть назустріч позивачам і виносять відповідну постанову про призначення виплат до винесення рішення.

терміни

Батько, який займається вихованням і матеріальним утриманням дитини, може ініціювати процес про стягнення аліментів в будь-який час, до виконання йому вісімнадцяти років. Наприклад, до виповнення дитині десяти років у спільно проживає з ним матері не було фінансових труднощів щодо забезпечення малюка, і тільки потім вона була змушена вимагати від батька аліментів.

Якщо ж питання пов'язане з ухиленням другого з батьків від виконання зобов'язань, то стягнути аліменти можна і після повноліття дитини за згаяний час. Наприклад, до виконання дочки вісімнадцяти років її батько навмисне ховався від виконання зобов'язань. Згідно з положеннями Кодексу, мати має право подати позов про стягнення аліментів за минулий період в даному випадку до настання дочки 21 років, через три роки з моменту втрачену можливість.

За який період можна стягнути аліменти?

Сімейний Кодекс встановлює термін за зверненнями про стягнення виплат на дітей - три роки. Насмілимося припустити, що цей термін запозичений з положень цивільного законодавства, а саме зі змісту статті 196 ЦК . У ній встановлено час позовної давності стосовно до всіх цивільних справах. Оскільки вирішення питання стягнення аліментів за минулий період відноситься до таких справ, встановлений аналогічний термін позовної давності. Протягом трьох років з моменту упущеного права батьків можна відстояти в судовому порядку інтереси дитини.

Умови стягнення аліментів за минулий період

Провадження, які стосуються стягнення аліментів за минулий період часу є специфічним на відміну від класичних прикладів аліментних справ. Процеси завжди пов'язані з розглядом фактів ухилення другої сторони від батьківської обов'язки. Ініціює ж сторона повинна представити до уваги судді документи, що доводять безрезультатні спроби домогтися надання матеріальної підтримки дитині. Іншими словами, мати неповнолітнього відправляє батькові листи з вимогами про виплату грошових коштів на утримання дитини, дзвонить йому, відправляє повідомлення на поштову адресу. Всі спроби виявляються в кінцевому підсумку марними.

Обов'язковими умовами, при яких суд може позитивно вирішити питання про стягнення коштів на утримання малюка за минулі роки, є наступні:

№ п / п Умови 1. Кровна зв'язок дитини, на адресу якого стягуються виплати, і батька або матері - відповідача. При відсутності такого зв'язку, позивачеві першочергово необхідно подавати окремий позов до судового органу про встановлення факту батьківства. 2. Період минулих років, за які передбачається стягнути аліменти, повинен бути в відрізку часу - з народження і до 18 років дитини, так як після цього терміну претендувати на виплати неможливо. Винятки становлять лише випадки інвалідності та непрацездатності дорослих дітей. 3. Факти звернення за допомогою до батька-відповідачу повинні бути документально підтверджені в суді. 4. Батько, до якого ставиться вимога, ухиляється від сплати грошових коштів.

Наведені в таблиці умови є основними стосовно до таких справ. Не слід забувати також про інші чільні обставини, при яких можливо вимагати в суді аліментів:

  • відмова в добровільному порядку батька забезпечувати свою дитину;
  • потреба малюка;
  • скрутне матеріальне становище батька, який проживає з дитиною і повністю займається його вихованням.

Ці умови враховуються суддями при розгляді всіх аліментних справ.

Процедура стягнення заборгованості по аліментах за минулий період

Вимагати сплати грошових коштів на утримання дитини за минулі роки можна як в усній формі, так і у вигляді рішучих дій: оформлення нотаріального угоди про це або подання позову до суду. Вимагати виплати можна не тільки на утримання неповнолітніх дітей, а й:

  • на дорослих дітей старше 18 років, що мають інвалідність або з інших причин не здатних працювати;
  • на дітей, що з'явилися на світ поза шлюбом за умови, що вони є законними в силу документа про народження або рішення суду;
  • на батьків, які в силу похилого віку або інвалідності позбавлені можливості заробляти кошти на свій прожиток;
  • на подружжя діючих або колишніх у випадках, прописаних в законі;
  • на діючу або колишню дружину, що займається вихованням спільного малюка до трьох років.

Всі ці випадки детально регламентовані в статтях Кодексу.

Оформлення обопільного угоди

Якщо відповідач, нарешті, перестав ухилятися від зобов'язань і згоден на виплату боргу, то сторони можуть оформити нотаріальне угоду про це. У документі ховається раніше від відповідальності батько письмово приймає на себе зобов'язання сплатити належну суму дитині за минулі роки, плюс відсотки, що набігли за допущені прострочення. Розмір боргу сторони визначають за обопільною згодою. Документ після завірення нотаріусом набуває юридичну силу. У разі ігнорування відповідає стороною прописаних в ньому вимог можна відстояти інтереси дитини через суд.

Особливості судового процесу

Подача позову до суду про стягнення аліментів за минулий період часу має деякі особливості. Пленум Верховного Суду дає роз'яснення про те, що такі справи розглядаються виключно в порядку позовного провадження. Суддям не допускається виносити наказ про стягнення аліментних боргу за минулий час. Виходячи з цього, батько-позивач подає не заява з вимогою винести наказ, а саме позов.

Особливо велика увага в процесі судового дослідження приділяється доказовій базі у справі. Мати-позивач повинна документально підтвердити перед судом такі важливі факти:

  • факт того, що нею неодноразово по відношенню до батька приймалися спроби вимагати фінансової підтримки на адресу дитини;
  • факт того, що ці спроби були проігноровані;
  • факт того, що батько свідомо, тобто без поважних причин, ухилявся від батьківської відповідальності.

Законом передбачено, що якщо батько-відповідач не сплачував аліменти в зв'язку з хворобою або інших вагомих причин, то він може бути звільнений суддею від сплати боргу або його певної частини.

доказова база

Як же матері довести свої прохання про матеріальну допомогу? Зробити це можна двома способами:

  1. Зібравши всі доводять документи. До них відносяться: повідомлення про відправлення листів на домашню адресу батька, роздруківка телефонних дзвінків і смс-листування, роздруківка листів, відправлених на електронну поштову скриньку, діалогів з соціальних мереж.
  2. Привівши в зал суду свідків. Сусіди, друзі та колеги можуть підтвердити факт того, що мати направляла батькові листи і іншого роду послання з вимогою матеріальної допомоги дитині, але відповідної реакції не надходило.

Підтвердити важливі факти можна усіма незабороненими способами, все залежить від винахідливості і спритності отримання доказів.

Порядок подання позову

Позовна заява про стягнення аліментів за минулий період подається в районний суд за місцем проживання ухиляється від матеріальної обов'язки батька. Світові судді в таких питаннях вже не компетентні. Разом з позовом подаються такі документи:

  • паспорт матері-позивача;
  • документ про шлюб або розлучення (ініціювати процес можна в рівній мірі як перебуваючи в шлюбних відносинах, так і після їх розірвання);
  • документ про народження дитини (дітей);
  • Угода про сплату аліментів (якщо воно оформлялося);
  • довідка, яка свідчить про розмір доходу матері;
  • довідка, що підтверджує розмір заробітку батька (при наявності);
  • довідка з місця проживання заявника;
  • документи, що підтверджують факт звернення до батька з вимогою про виплату аліментів;
  • документи, що підтверджують факт ухилення батька від відповідальності.

Через специфіку справи список паперів розширено в порівнянні зі звичайними справами. Держмито не оплачується.

Термін розгляду справи суддею - місяць з моменту звернення.

Позовну заяву

У позові важливо відобразити всі обставини, що склалися. Обов'язковими елементами заяви будуть:

  • найменування судового ділянки, куди направляється позов;
  • відомості про заявника: паспортні дані, прописка;
  • відомості про відповідача;
  • матеріальна цінність заявлених вимог;
  • описова частина: з якого моменту відповідач відмовився виплачувати аліменти, які спроби з боку позивача приймалися до їх отримання, який загальний період несплати коштів;
  • прохальна частина: вимога стягнути аліменти за конкретний період часу з урахуванням штрафів за прострочення;
  • перелік доданих до позову паперів;
  • число і підпис.

найменування судового ділянки, куди направляється позов;   відомості про заявника: паспортні дані, прописка;   відомості про відповідача;   матеріальна цінність заявлених вимог;   описова частина: з якого моменту відповідач відмовився виплачувати аліменти, які спроби з боку позивача приймалися до їх отримання, який загальний період несплати коштів;   прохальна частина: вимога стягнути аліменти за конкретний період часу з урахуванням штрафів за прострочення;   перелік доданих до позову паперів;   число і підпис

Позов складається в трьох копіях, якщо в процесі не беруть участь інші особи ( завантажити зразок ).

Як розрахувати аліменти за минулий період

Розрахунок виплат аліментів за минулий період безпосередньо залежить від того, стягуються вони у вигляді відсотка від заробітку батька-відповідача або у вигляді фіксованої грошової суми. Якщо у батька немає офіційного працевлаштування або він отримує нерегулярні заробітки, то аліменти призначаються в грошовому еквіваленті. У всіх інших випадках за загальними правилами присуджуються відсотки.

Виплата при твердій сумі

Якщо аліменти встановлюються в грошовому еквіваленті, то загальна сума боргу розраховується шляхом множення місячного розміру присуджуються аліментів на число місяців минулого періоду. Наприклад, батько мав в рамках оформленого угоди платити на утримання дитини щомісяця 20 000 рублів. Він не справляв виплати протягом одного року. Відповідно, 20 000 × 12 = 240 000 рублів - це загальна сума до виплати відповідачем.

Виплата при призначенні аліментів у відсотковому співвідношенні

Згідно основам виконавчого провадження відносно боржників, які ухиляються від сплати заборгованості, суми подвоюються на 50%. Візьмемо як приклад ту ж щомісячну суму - 20 000 рублів, тільки в процентах. 20 000 × 50% = 10 000, 20 000 + 10 000 = 30 000 рублів - сума виплати за один місяць. За рік допущеної прострочення загальна сума до погашення буде дорівнює 360 000 рублей. 120 000 рублів - ціна застосовуваних до відповідача штрафних санкцій.

Слід зазначити, що пені можуть бути нараховані лише, коли відповідач мав документально встановлену обов'язок виплачувати аліменти. Наприклад, в разі визнання батьківства через суд до встановлення факту спорідненості вимоги по виплатах бути пред'явлені до батька не можуть, а значить не можна застосувати пені і неустойки. Дане положення справ цілком логічно, людина не повинна виконувати обов'язки фінансового характеру, оскільки на законних підставах батьком не є.

Відповідальність за ухилення від сплати аліментів за минулі періоди

За ухилення громадянина від обов'язку виплачувати аліменти, в тому числі за минулі роки, настають такі негативні правові наслідки:

  • компенсація у вигляді неустойки - ½% за кожен прострочений день (пункт 2 статті 115 Закону);
  • накладення арешту на будь-які види майна батька-боржника;
  • позбавлення водійських прав при сумі утворився аліментного обов'язку понад 10 000 рублів;
  • обмеження на виїзд з держави;
  • оголошення громадянина в розшук;
  • порушення кримінальної справи по статті 157 КК РФ .

Навіть потрапивши в місця позбавлення волі, громадянин не звільняється від сплати боргу. Якщо засуджений працевлаштований, то на адресу дитини щомісяця проводяться відрахування з одержуваного заробітку, нехай і мінімального. Якщо ж громадянин в місцях позбавлення волі від роботи відмовляється, то сума боргу накопичується. Після звільнення відповідач повинен буде виплатити всю заборгованість з урахуванням неустойок.

Судова практика

Пленум Верховного Суду щорічно підводить підсумки суддівської роботи за різними напрямками діяльності. Роз'яснення стосуються і аліментного судочинства. Зафіксовані випадки, коли позивачами помилково прямували заяви про стягнення виплат за минулі роки в мирові судді. Розгляд подібних справ з урахуванням специфіки та складності повинно здійснюватися суворо в судах загальної юрисдикції.

Допускалися помилки у визначенні періоду стягнення грошових коштів на утримання дитини, коли батьківство доводилося в судовому порядку. Аліменти не можуть бути нараховані за ті роки, коли факт батьківства був встановлений на законних підставах.

Підведемо підсумки. Стягнення аліментів на дитину за минулий період являє собою досить складну процедуру. Процес відрізняється наступними порівняльними особливостями:

  • стягнути борг можна і після настання дитині 18 років, але неї пізніше, ніж через три роки після дня упущення права;
  • вимагати сплати аліментів на позашлюбних дітей можна тільки після визнання батьківства через суд;
  • стягнути аліменти за минулий період дозволяється як в шлюбі, так і після розлучення;
  • судовий процес ініціюється тільки в порядку позовного судочинства;
  • чільне значення при розгляді справи в суді мають докази факту того, що позивач брав спроби до вимоги виплат, і факту того, що відповідач від відповідальності ухилявся.

Незважаючи на всю складність і специфічність участі в таких процесах, судова практика стягнення аліментів за минулий період показує, що при високій зацікавленості і підготовленості позивача питання вирішується позитивно.

Смирнова Анна Володимирівна

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні справ, пов'язаних з шлюборозлучними процесами і виплатою аліментів. Підготовка документів, в т.ч. допомога в складанні шлюбних контрактів, претензій щодо стягнення неустойок і т.д. Більше 5 років юридичної практики.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

Чи можна стягнути аліменти за минулі роки?
Чи можна стягнути аліменти за минулі роки?
За який період можна стягнути аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online