Стягнення аліментів з інваліда 1, 2, 3 групи - особливості отримання, розмір, зменшення виплат

  1. Умови стягнення аліментів з інваліда
  2. Розмір аліментних виплат і необхідні документи
  3. Розмір аліментів у судовому порядку
  4. Документи для стягнення аліментів з інваліда
  5. Підстави для зменшення розміру аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до Сімейного кодексу Росії кожен неповнолітня дитина має право на отримання матеріальної допомоги Відповідно до Сімейного кодексу Росії кожен неповнолітня дитина має право на отримання матеріальної допомоги.

Згідно зі статтею 80 Кодексу батько зобов'язаний утримувати свою дитину.

При цьому законодавство не передбачає ніяких винятків для батьків-інвалідів.

Розмір аліментів, які утримуються на користь неповнолітнього, визначається як:

Якщо мова йде про платника-інваліда, як правило, процедура стягнення аліментних виплат проводиться з його пенсії, допомоги, а також інших можливих джерел матеріального доходу.

Умови стягнення аліментів з інваліда

Якщо платник є непрацездатним або його матеріальний стан не дозволяє утримувати неповнолітню дитину, це не є звільненням від аліментних зобов'язань. Не має значення, стягуються аліменти з інваліда 1, 2 або 3 групи.

Будь-яка група інвалідності не достатня підстава, щоб відмовити дитині в фінансовій підтримці.

Необхідними умовами для отримання аліментних виплат є такі:

  • неповнолітній вік дитини;
  • дитина повинна складатися в кровній спорідненості з платником.

Слід зазначити, що право на стягнення аліментів мають і діти, які досягли повнолітнього віку . Наприклад, в тому випадку, коли дитина непрацездатний і йому необхідний постійний сторонній догляд.

При цьому факт нужденності буде визначатися в ході судового засідання. В першу чергу, суд враховує всі джерела доходів, в тому числі, пенсію і допомогу, а також бере до уваги необхідні матеріальні витрати для утримання повнолітнього.

Важливо відзначити, що факт непрацездатності повинен бути підтверджений документом, який виданий медичною установою на підставі відповідного діагнозу.

Дитина має право отримувати аліменти тільки з осіб, які зареєстровані його офіційними батьками. Процедура реєстрації повинна проводитися органами ЗАГС. В іншому випадку буде потрібно звернення до судових органів про встановлення факту батьківства чи материнства.

Оформлення та розірвання шлюбу ніяк не відбиваються на праві дитини отримувати аліментні виплати зі своїх батьків. Навіть, якщо батьки позбавлені батьківських прав , Їх дитина також має юридичне право стягнути аліменти в свою користь.

Розмір аліментних виплат і необхідні документи

мирна угода

Обоє батьків завжди можуть домовитися мирним шляхом про виплату аліментів їх спільному неповнолітній дитині. подібне мирову угоду необхідно:

  • юридично грамотно оформити,
  • обов'язково завірити у нотаріуса.

Після того, як нотаріус запевнить підготовлений договір, він набуває силу виконавчого листа. Якщо один з батьків систематично ухиляється від виконання своїх зобов'язань, другий з батьків має юридичне право звернутися до відповідних інстанцій з заявою про стягнення матеріальної допомоги з боржника.

В мирову угоду обов'язково необхідно вказати:

  • суму щомісячної фінансової допомоги,
  • дату виплати.

Крім цього, цією угодою може бути передбачена виплата аліментів одноразово, якщо платник планує виїзд за кордон. Як аліментів на розсуд батьків може розглядатися:

  • нерухомість,
  • матеріальні цінності,
  • інші цінні предмети.

Розмір аліментних виплат, зазначений в мировій угоді , Не повинен бути менше, ніж призначений судом, а також не може перевищувати 70% щомісячних фінансових надходжень платника.

Розмір аліментів у судовому порядку

Для визначення розміру щомісячних аліментних виплат суд враховує всі подані документи, а також інші супутні фактори Для визначення розміру щомісячних аліментних виплат суд враховує всі подані документи, а також інші супутні фактори.

З огляду на особливі нюанси, суд вправі зменшити розмір аліментних виплат , а також збільшити їх , Однак, для цього будуть потрібні документально підтверджені підстави.

Доходи платника аліментів можуть складатися не тільки із заробітної плати. Особливо, якщо мова йде про платника-інваліда, яка не працевлаштований, а отримує пенсію або допомогу.

У цьому випадку суд для визначення розміру аліментних виплат керується переліком всіх доходів, з яких виробляються відрахування на користь неповнолітньої дитини. Такий перелік затверджений Урядом Росії. У цей список входять всі види пенсій, а також інші джерела доходів, наприклад, за акціями або від здачі нерухомості в оренду.

Крім цього аліментні стягнення можуть проводитися не тільки з матеріальних надходжень платника, але також з доходів у натуральній формі.

У цій ситуації суд, як правило, встановлює розмір аліментів у чітко фіксованій сумі , Так як встановити частку від доходів відповідача неможливо. Також фіксована сума встановлюється в тому випадку, коли дохід платника нестабільний або виражається в іноземній валюті.

Суд має право призначити додаткові виплати , Якщо дитина за станом здоров'я потребує стороннього, постійного догляду та лікування. При цьому батьки зобов'язані відшкодувати не тільки витрати, вже оплачені, але і ті, які плануються в майбутньому.

У даній ситуації виплати будуть призначені в твердій сумі. Мінімальний розмір щомісячної фінансової допомоги не може бути менше 25% і більше 70% від доходів платника.

Документи для стягнення аліментів з інваліда

Якщо батьки не змогли домовитися і прийти до спільної згоди про сплату аліментних виплат, потрібно звернутися в суд. Для цього будуть потрібні наступні документи:

  1. паспорт;
  2. ІПН;
  3. свідоцтво про шлюб;
  4. свідоцтво про розірвання шлюбу;
  5. свідоцтво про народження дитини;
  6. довідка, видана уповноваженим органом про те, що дитина проживає разом з одержувачем;
  7. в разі хвороби дитини буде потрібно пред'явити відповідні довідки з медичної установи, квитанції про покупку лікарських препаратів;
  8. заяву в суд.

При цьому в судову інстанцію необхідно пред'явити копії зібраних документів.

Підстави для зменшення розміру аліментів

Платник аліментів, який є інвалідом, має право на перегляд розміру щомісячної фінансової допомоги в сторону зменшення в судовому порядку.

Якщо відповідач сам потребує стороннього догляду, в разі І чи ІІ групи інвалідності, він має право на стягнення аліментів на свою користь. Однак для цього потрібно, щоб з дати розлучення подружжя пройшло менше року.

В рамках одного судового засідання неможливо розгляд двох справ одночасно.

  • Якщо платник є інвалідом І або ІІ групи, розмір аліментних виплат може бути зменшений. Але звільнити відповідача від сплати матеріальної допомоги суд не може.
  • Якщо дитина досягла повноліття. При цьому враховуються додаткові доходи дитини:
  1. наявність акцій,
  2. наявність житлової площі, що здається в оренду,
  3. підприємницька діяльність. Як правило, суд розглядає точку зору і доводи кожної сторони.

Високий рівень доходів дитини може не бути достатньою підставою для зменшення аліментних виплат . У цьому випадку суд розглядає матеріальне становище відповідача, його витрати на лікування.

  • Розмір фінансових відрахувань може бути зменшений, якщо відповідач має інших дітей, які не досягли неповнолітнього віку, батьків, які потребують опіки.
  • наявність дитини від іншої дружини . В цьому випадку аліментні виплати діляться пропорційно між двома дітьми. Кожна дитина буде отримувати по одній шостій частині від доходів відповідача.
  • Дохід платника дуже високий. У даній ситуації суд оцінює - наскільки чверть доходів відповідача відповідають потребам дитини. Якщо його щоденні потреби не вимагають таких фінансових витрат, розмір стягнень зменшується.
  • Зменшення доходів платника.
  • Якщо дитина перебуває на повному державному утриманні, наприклад, перебуває в школі-інтернаті або дитячому будинку, аліментні виплати можуть бути припинені за рішенням суду.

Кожен неповнолітня дитина має право отримувати від батьків фінансову підтримку для забезпечення своїх потреб. Батьки-інваліди не звільняються законом від сплати аліментних виплат і також зобов'язані утримувати своїх дітей.

Заяву необхідно подавати в суд за місцем проживання одержувача або платника.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online