Стягнення аліментів на дитину

  1. Визначення розміру аліментів у судовому порядку
  2. Що важливо знати про стягнення аліментів на дитину через суд?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо батьки відмовляються добровільно виділяти кошти на утримання своїх неповнолітніх дітей, питання стягнення аліментів вирішується в судовому порядку

Якщо батьки відмовляються добровільно виділяти кошти на утримання своїх неповнолітніх дітей, питання стягнення аліментів вирішується в судовому порядку. Причому позовну заяву про стягнення аліментів на дитину може подати не тільки батько, який утримує дитину, але і органи опіки та піклування. Таке право дано для повноцінного захисту інтересів дитини незалежно від особистих переваг і світоглядів батька, який відмовляється вимагати виплату аліментів у батька-боржника.

З тією ж метою суд, до якого подається позовна заява про розірвання шлюбу за наявності неповнолітніх дітей, незалежно від наявності / відсутності одночасних вимог про стягнення аліментів, в обов'язковому порядку визначає, хто з батьків і в якому розмірі повинен виплачувати аліменти на дитину. Не проводиться така процедура, тільки в одному випадку - якщо батьки пред'являть судді укладену між ними Угода про сплату аліментів , Завірена нотаріально.

Визначення розміру аліментів у судовому порядку

Визначення розміру аліментів у судовому порядку

Зазвичай при стягненні аліментів на дитину в судовому порядку розмір виплат розраховується в частках від доходу батьків, зобов'язаного сплачувати аліменти, а саме, щомісяця на 1 дитину встановлюється 1/4 частина доходу, на 2 дітей - 1/3, на 3 і більше дітей - 1/2. Однак при наявності вагомих обставин, що впливають на матеріальне або сімейне становище батьків, суд може збільшити або зменшити розмір цих часток за результатами розгляду відповідної позовної заяви від однієї зі сторін.

Також суд може за заявою позивача встановити фіксовану щомісячну суму аліментів на дитину. Такий розрахунок проводиться в тому випадку, якщо заробіток батька, що має аліментні зобов'язання, відсутня, не стабільний, періодичний, постійно змінюється або є таким, з якого неможливо стягнути аліменти в пайовому порядку (наприклад, дохід в натуральній формі). І таку фіксовану суму суд встановлює виходячи з збереження дитині такого рівня забезпеченості, який максимально наближений до колишнього.

Стандартна схема розрахунку аліментів у твердій грошовій сумі така: береться середньомісячний заробіток (дохід) за рік і з нього виділяється частка відповідно до кількості неповнолітніх дітей (1/4, 1/3, 1/2). Наприклад, якщо протягом минулого року боржник в цілому заробив 120 000 крб., То середньомісячний розмір доходу - 12 000 руб. (120 000 руб. / 12 міс.), Відповідно на 1 дитину можна встановити розмір аліментів для щомісячного стягнення у твердій сумі 3000 руб. (1/4 від 12 000 руб.).

В окремих випадках суд може встановити змішаний порядок стягнення аліментів: частина - в частках до доходу, а частина - в твердій грошовій сумі.

Що важливо знати про стягнення аліментів на дитину через суд?

Що важливо знати про стягнення аліментів на дитину через суд

По-перше, варто відзначити, що стягнення аліментів на дитину проводиться з усіх видів заробітку, але не з усіх видів доходу батьків. Повний перелік видів заробітку, з яких виробляється утримання аліментів , Визначено Постановою Уряду РФ № 841 від 18.07.1996. А стаття 101 Федерального закону «Про виконавче провадження» № 229-ФЗ від 02.10.2007 вказує види доходів, на які не може бути звернено стягнення.

По-друге, стягнення аліментів на неповнолітніх дітей проводиться з сум заробітної плати (доходу) після сплати податків.

По-третє, позивач за позовною заявою про стягнення аліментів на дитину звільняється від сплати державного мита згідно з підпунктом 2 пункту 1 статті 333.36 Податкового кодексу РФ. Замість нього держмито сплачує відповідач, що є одним з механізмів для прищеплення практики мирного врегулювання питань, пов'язаних з утриманням батьками своїх неповнолітніх дітей (за допомогою укладення угоди).

По-четверте, позивач може звернутися до суду із заявою про стягнення заборгованості по аліментах за 3 роки, якщо доведе, що протягом цього часу він пред'являв аліментні вимоги до відповідача, а той відмовлявся їх виконувати.

По-п'яте, кожен з батьків може подати в суд позовну заяву про зменшення або збільшення розміру аліментів, якщо відбулися істотні зміни в матеріальному або сімейний стан. Наприклад, при народженні ще одну дитину у батька-боржника і недостатності його грошового забезпечення, він може просити суд знизити розмір аліментних виплат на іншу дитину. Також батько, на утриманні якого знаходяться неповнолітні діти, має право вимагати через суд від другого з батьків (у разі поліпшення його матеріального становища) підвищення розміру аліментів.

І нарешті, якщо відповідач по справі про стягнення аліментів на дитину не заперечує проти вимог, пред'явлених в заяві позивача, то суд у прискореному порядку видає судовий наказ, який замінює собою виконавчий лист. Така процедура не тільки економить час, а й запобігає витрати, пов'язані з судовою тяганиною.

Безумовно, в кожній конкретній ситуації є безліч інших нюансів, які вкрай важливо знати і враховувати для повноцінного захисту прав і інтересів дітей при розлученні батьків або в разі відмови одного з батьків від утримання своєї дитини.

Якщо Вам потрібна грамотна юридична консультація по Вашій справі або допомогу адвоката в складанні позовної заяви та представлення інтересів в суді, телефонуйте нашим юристам по телефону в Тулі: (4872) 70-32-74 або (953) 196-86-00.

Що важливо знати про стягнення аліментів на дитину через суд?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online