Що робити, якщо батько дитини не платить аліменти? Поради юриста

  1. Як визначається розмір аліментів?
  2. Яка відповідальність загрожує за несплату аліментів?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що робити, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти і як стягнути гроші з боржника? Читайте про це в нашому новому матеріалі!

Як визначається розмір аліментів?

Відповідно до чинним сімейним законодавством , Батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей. При цьому обов'язок щодо матеріального забезпечення спільних дітей зберігається за обома подружжям навіть в тому випадку, якщо на даний момент вони не перебувають або ніколи не були одружені.

Форма і порядок надання утримання неповнолітнім дітям визначаються батьками самостійно: для цього не обов'язково звертатися до суду, досить укласти Угода про сплату аліментів . У цьому випадку розмір аліментів визначається на розсуд сторін, але він не може бути менше того розміру, який може бути стягнуто по суду.

Якщо ж батьки дитини не можуть дійти згоди, кошти на утримання неповнолітніх дітей (аліменти) стягуються в судовому порядку.

Порядок розрахунку аліментів можна знайти в ст. 81 СК РФ :

  • На одну дитину - 1/4 заробітку і / або іншого доходу батьків;
  • На двох дітей - 1/3 заробітку і / або іншого доходу батьків;
  • На трьох і більше дітей - половина заробітку і / або іншого доходу батьків.

Зверніть увагу! Розмір аліментів може бути в будь-який час зменшений або збільшений судом з урахуванням матеріального або сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин.

Яка відповідальність загрожує за несплату аліментів?

Що робити, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти? В першу чергу ми рекомендуємо спробувати вирішити проблему мирним шляхом - можливо, затримка виплат сталася з поважних причин (несподівана втрата роботи, тимчасові проблеми зі здоров'ям і т. Д.), І ви зможете прийти до обопільної згоди в інтересах дитини.

Якщо ж домовитися не виходить, доведеться вживати більш дієві заходи. У цьому випадку можливі такі варіанти розвитку подій:

Звернення до судових приставів

Якщо сума заборгованості по аліментах перевищує 10 тис. Руб., Судові пристави-виконавці мають право (за вашою заявою або власною ініціативою) постановити ухвалу про тимчасове обмеження на користування боржником правом керування транспортними засобами.

Судовий пристав не вживає жодних заходів щодо боржника? Тоді стягувач аліментів має право оскаржити його бездіяльність. Поради зі складання та подання скарги ви можете в нашій статті Куди скаржитися на бездіяльність приставів? Поради юриста .

Позбавлення батьківських прав

Чи знаєте ви, що несплата аліментів - це вагома причина для позбавлення батьківських прав? Якщо ви сумніваєтеся, чи варто йти на цей серйозний крок, радимо звернути увагу на дві основні переваги такого рішення:

  1. Позбавлення батьківських прав не звільняє батька від сплати аліментів ( п. 2 ст. 71 СК РФ );
  2. Позбавлення батьківських прав дозволить уникнути подальших претензій з боку батька до вже повнолітній дитині про стягнення аліментів ( п. 1 ст. 71 СК РФ ).

Для того щоб почати процедуру позбавлення батьківських прав, вам необхідно звернутися з відповідним позовом до районного суду за місцем проживання другого з батьків.

Завантажити зразок позовної заяви про позбавлення батьківських прав >>>

Зверніть увагу! Якщо у вас немає точних відомостей про поточний місці проживання відповідача, позовну заяву може бути подано до суду за його останнім відомим місцем проживання в Російській Федерації ( ст. 29 ЦПК РФ ).

Залучення до адміністративної відповідальності

Якщо батько дитини без поважних причин не сплачує аліменти протягом двох і більше місяців, він може бути притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді обов'язкових робіт на термін до 150 годин, адміністративного арешту на термін від 10 до 15 діб або адміністративного штрафу в розмірі 20 тис. руб. ( ч. 1 ст. 5.35.1 КоАП РФ ).

Для цього стягувачу аліментів необхідно звернутися у Федеральну службу судових приставів за місцем проживання боржника - саме вони приймають рішення про притягнення боржника до адміністративної відповідальності.

Притягнення до кримінальної від ветственности

Якщо ваш колишній чоловік неодноразово ухилявся від сплати аліментів або був притягнутий до адміністративної відповідальності за несплату аліментів, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності у вигляді виправних (примусових) робіт на строк до одного року, арешту на строк до трьох місяців або позбавлення волі на строк до одного року ( ст.157 КК РФ ).

Для того щоб залучити боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів, вам необхідно звернутися до судовому приставу, який порушив виконавче провадження, із заявою про порушення кримінальної справи за ст. 157 КК РФ.

Завантажити зразок заяви про порушення кримінальної справи за злісну несплату аліментів >>>

Як визначається розмір аліментів?
Яка відповідальність загрожує за несплату аліментів?
Що робити, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти і як стягнути гроші з боржника?
Як визначається розмір аліментів?
Яка відповідальність загрожує за несплату аліментів?
Що робити, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти?
Судовий пристав не вживає жодних заходів щодо боржника?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online