Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти: приклади розрахунку

  1. Що вплине на розмір аліментів
  2. Розрахунок суми виплат
  3. Скільки відсотків становлять аліменти на 1 і більше дітей
  4. Коли відбувається індексація аліментів
  5. приклади розрахунку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батьки повинні утримувати своїх дітей - це аксіома.

І якщо сім'я розпадається, то, як правило, батько (а рідше мати) дотримуються своїх зобов'язань з виплати на користь дитини платежів у вигляді аліментів.

Однак як же правильно визначити їх розмір? Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти на 1, 2, 3 і більше дітей? Про це читайте далі.

Що вплине на розмір аліментів

На щомісячну суму виплат на дитину впливає відразу кілька факторів На щомісячну суму виплат на дитину впливає відразу кілька факторів.

По-перше, це регулярність одержуваного платником доходу і його характер.

Так, якщо людина на своїй роботі отримує регулярно заробітну плату, то бухгалтерія буде регулярно утримувати з неї на аліменти певний відсоток.

Якщо ж батько дитини не може похвалитися стабільністю свого матеріального становища, то суд визначає до виплати заздалегідь встановлену суму аліментів.

також розмір аліментів безпосередньо залежить від того, скільки дітей в них потребує. Цілком природно, що виплати на одну дитину будуть меншими, ніж це потрібно для утримання трьох і більше дітей.

Є і ще один варіант, при якому подружжя може самі визначити розмір фінансової підтримки на дитину, що сплачуються після розлучення. Для цього вони повинні у нотаріуса укласти договір між собою. І якщо його пункти будуть порушуватися, то допоможуть відновити справедливість судові пристави. При цьому навіть не потрібно буде звертатися в суд, оскільки договір між батьками дитини сьогодні прирівнюється до виконавчого листа.

Розрахунок суми виплат

Ми вже сказали, що аліменти можуть як утримуватися в певному відсотку від доходу чи іншого заробітку, так і вноситися в заздалегідь визначеної судом суми. При цьому фіксовані аліменти присуджуються коли:

  • батько дитини не працює , І, отже, не має стабільної зарплати;
  • одержувані доходи не мають стабільної величини (наприклад, це відбувається тоді, коли громадянин веде свій бізнес);
  • людина отримує дохід в натуральному вигляді або в іноземній валюті;
  • чітко визначити розмір доходу не представляється можливим.

Окрім цього, тверду суму аліментів подружжя має право встановити та в угоді між собою. Коли ж фіксований розмір аліментів присуджується судом, він завжди прив'язується до прожиткового мінімуму, встановленого в регіоні по відношенню до дітей ( детально про мінімальну суму аліментів ).

Також за законодавством на аліменти має право претендувати не тільки діти. У ряді випадків на виплати можуть розраховувати: другий з подружжя, а також батьки, які досягли похилого віку. У цьому випадку також діє тільки тверда сума аліментів.

Що ж стосується ситуацій, коли аліменти виплачуються з доходу в певній пропорції, то на їх суму безпосередньо впливають стабільність заробітної плати, а також кількість дітей, які потребуватимуть грошове забезпечення.

Скільки відсотків становлять аліменти на 1 і більше дітей

Який відсоток від зарплати йде на аліменти на одного, двох, трьох і більше дітей Який відсоток від зарплати йде на аліменти на одного, двох, трьох і більше дітей?

Отже, якщо в сім'ї виховується одна дитина, то суд може присудити утримання аліментів на дитину в розмірі ¼ від всіх одержуваних боржником доходів.

Коли батьки мають двох спільних дітей, то аліменти сплачуються з розрахунку однієї третини з заробітку.

У разі, якщо аліменти потрібно сплачувати на трьох дітей або сім'я багатодітна, на виплати може припадати половина всіх доходів.

Такі норми містяться в Сімейному кодексі. Однак можуть бути інші варіанти. наприклад, Угода між подружжям може передбачати і інший відсоток виплат на дитину. Головне, щоб при цьому не були ущемлені його інтереси.

Крім цього, стаття 138 ТК РФ згадує про те, що з зарплати може утримуватися аж до 70% доходу. Однак це відбувається, як правило, тоді, коли поряд з поточними платежами погашається борг по внесках за минулі періоди. Крім того, обмеження в 70% утримань діють тоді, коли сплачуються кілька видів аліментів (наприклад, на дітей і дружину ).

Не потрібно забувати і про те, що розмір виплат в більшу чи меншу сторони мають право скоригувати і суд, спираючись на життєві обставини.

Коли відбувається індексація аліментів

Якщо аліменти виплачуються у фіксованому розмірі за рішенням суду, то їх сума регулярно індексується Якщо аліменти виплачуються у фіксованому розмірі за рішенням суду, то їх сума регулярно індексується.

Такий перерахунок обумовлений періодичним зростанням прожиткового мінімуму, встановленого на дітей у відповідному регіоні.

І якщо такий показник коригується кілька разів на рік, то і аліменти індексуються відповідним чином.

Коли аліменти утримує бухгалтерія підприємства із зарплати боржника, то її співробітники повинні провести і індексацію. Якщо ж погашення боргу здійснюється зусиллями судового пристава, саме він зобов'язаний провести відповідний перерахунок.

У разі існування між подружжям угоди про аліменти, індексація може бути прирівняна не тільки до прожиткового мінімуму, а й до зростання якихось інших показників. У число їх, наприклад, входить зміна матеріального становища, збільшення мінімального порогу зарплати і так далі.

Покажемо на прикладі, як індексувати розмір виплат виходячи з прожиткового мінімуму, які присудив суд. За основу візьмемо столицю.

Отже, суд вирішив стягувати аліменти з боржника в розмірі 15 000 рублів. Рішення вступило в законну силу в березні 2015 року. Тоді в Москві значення прожиткового мінімуму по відношенню до дітей становило 12 561 рублів.

Після цього потрібно розділити суму аліментів на величину прожиткового мінімуму, яке існувало на момент, коли вони були присуджені. Так ми отримаємо коефіцієнт індексації:

(15000: 12561) = 1.19 (якщо округлити, то вийде 1.2)

У другому кварталі 2015 року величина прожиткового мінімуму по Москві збільшилася, і стала становитиме 13 080 рублів. Тому аліменти індексуються наступним чином:

13 080 х 1.2 = 15696 рублів

Саме в таку суму повинні сплачуватися аліменти на дитину у 2 і 3 кварталі. Дані по кінця 2015 року стануть відомі тільки навесні. І тільки тоді відбудеться чергова індексація виплат.

приклади розрахунку

Як показує практика, у багатьох бухгалтерів часто виникають складнощі з утриманням аліментів.

Це стосується як випадків, коли батько дитини платить аліменти добровільно, так і ситуацій, коли в бухгалтерію прийшов виконавчий лист.

Зокрема, не всі знають, які виплати працівникові слід брати за основу.

Тим часом, за чинним законодавством утримання відбувається не тільки з зарплати, але і з премій, відпускних, компенсацій, лікарняних і так далі.

Слід враховувати, що у виплатах матеріальної підтримки задіяний тільки так званий «чистий» дохід. Тобто, це та сума, яку належить отримати працівникові на руки після утримання ПДФО та інших обов'язкових відрахувань (ПФР, соціальне і медичне страхування). При цьому Сімейний кодекс говорить про те, що аліменти повинні бути виплачені отримувачу протягом трьох днів з моменту розрахунку з боржником за поточною зарплатою. В іншому випадку підприємство може піддатися санкціям.

Тепер наведемо кілька прикладів розрахунку суми виплат. Припустимо, суд постановив утримувати на одну дитину чверть від доходу. І якщо його батько після вирахування всіх податків отримує на руки 12 000 рублів, то з цієї суми на аліменти буде припадати 3 тисячі рублів.

Однак може скластися ситуація, коли виникне необхідність утримувати аліменти відразу за кількома виконавчими листами (наприклад, на дітей і на зміст дружини). Тоді, як ми вже говорили, утримання можуть досягти 70 відсотків від доходу. І якщо вони не покривають всі присуджені суми, то виплати між усіма одержувачами розподіляються пропорційно.

Дорогі читачі, інформація в статті могла застаріти, скористайтеся безкоштовною консультацією зателефонувавши за телефонами: Москва +7 (499) 288-73-46, Санкт-Петербург +7 (812) 309-71-92 або задайте питання юристу через форму зворотного зв'язку, розташовану нижче.


Однак як же правильно визначити їх розмір?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online