Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти (%)

  1. доходи
  2. З яких проводяться виплати
  3. Чи не підлягають утриманню
  4. Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти
  5. на одного
  6. На двох
  7. На трьох і більше
  8. на дружину
  9. як сплачуються
  10. Угода
  11. суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментні виплати - необхідна державна міра для підтримки і забезпечення нормального рівня життя неповнолітнім дітям . Часом, навіть будучи в офіційному шлюбі, один з батьків відмовляється утримувати дитину, не кажучи вже про неповних сім'ях.

Часто особі, на плечі якого лягла обов'язок утримувати дітей самостійно, не вистачає на те фінансових коштів. В цьому випадку з другого з батьків стягуються аліменти .

Домовитися про порядку і сумі виплат матеріальної підтримки можна мирним чином, уклавши письмове Угода на добровільній основі , Запевнивши його у нотаріуса. Однак, зробити це виходить не завжди.

Якщо небажаючих допомагати матеріально батько відмовляється платити аліменти, стягнути їх з нього можна через суд . Крім того, у стягувача є також можливість вимагати оплати аліментних виплат за минулий період або ж заборгованість за ними.

З огляду на, що пріоритетним завданням держави є забезпечення гідного рівня життя майбутньому поколінню, в судових розглядах позовів про аліменти виплат і заборгованостями рішення приймається на користь дитини, якій вони призначені.

згідно законодавству РФ , Аліменти стягуються як в частковому співвідношенні, так і в фіксованій сумі , А також в змішаному вигляді. Те, яким чином будуть нараховуватися виплати в кожному конкретному випадку, скільки відсотків від зарплати становлять аліменти, залежить від обставин справи, на скільки дітей вони розраховуються, від розміру доходів боржника.

доходи

У осіб, яких суд або угода зобов'язує сплачувати аліменти, можуть бути різні джерела доходу, як офіційні, так і немає. З більшості з них можуть здійснюватися аліментні виплати. Але існують і ті, з яких їх стягувати заборонено.

З яких проводяться виплати

Грошові виплати можуть утримуватися із наступних офіційних або неофіційних виплат:

  • зарплата;
  • додаткові виплати, надбавки до заробітної плати;
  • винагороди і премії ;
  • всі постійні матеріальні винагороди;
  • матеріальне утримання і грошові виплати, якщо боржник - муніципальний службовець;
  • гонорар - у працівників сфери культури;
  • всі види пенсій ;
  • стипендії;
  • постійне фінансове утримання, винагороди та інші виплати особам, які перебувають на держпосади (депутатам, членам виборчих комісій та іншим);
  • надбавки і доплати до окладів, тарифних ставок по зарплаті, що виплачуються за збільшення стажу, підвищення категорії і так далі;
  • додаткова плата за понаднормові, святкові дні, шкідливе виробництво, процентні надбавки до оплати праці;
  • винагороди працівникам педагогічної сфери за роботу в якості класного керівника в школах;
  • грошові виплати медичним працівникам;
  • допомоги по безробіттю , Тимчасової нездатності до праці, якщо подібне зазначено в угоді по аліментах або приписом суду;
  • фінансова допомога, що надається особам в період працевлаштування після закриття підприємства;
  • оплата старателів;
  • доходи з підприємництва;
  • виручка за оренду нерухомості або іншого майна;
  • доходи від акцій, виплати по дивідендах і часткової власності;
  • фінансове утримання військових і службовців внутрішніх органів;
  • дохід осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Чи не підлягають утриманню

Існує також категорія доходів аліментообязанного особи, з яких виплати не утримуються.

Це може бути:

  • материнський капітал;
  • відрядні виплати;
  • компенсації за переклад працювати в інший регіон, заміну зношеного обладнання, лікувально-профілактичної допомоги;
  • посібник вагітним або народили, на дітей;
  • соціальна матеріальна допомога на похорон;
  • пенсія по втраті годувальника;
  • одержувані аліментні виплати;
  • фінансова допомога при народженні дитини , Смерть родича та інше.

Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти

Виплати здійснюються особам, які займаються вихованням та утриманням дитини, проживають разом з ним, і витрачають аліменти на підтримку гідного рівня життя дитини або декількох дітей. Ними може бути як один з батьків, так і офіційний представник або опікун.

Боржник зобов'язаний виплачувати аліменти у випадках, коли:

  • Підтверджене спорідненість між дитиною (дітьми) і платником. У разі, якщо у свідоцтві про народження не вказано батько, необхідно документально підтвердити батьківство через ЗАГС або суд.
  • Дитина не досягла повноліття, так як 18 років згідно із законодавством вважається присікають право отримувати аліменти віком.

Якщо дитина непрацездатний, аліменти йому виплачуються безстроково. Стягувати виплати аліментів за минулий період в разі, якщо раніше не було відповідних звернень до суду або письмової угоди, можна тільки відповідно до терміну позовної давності, тобто в межах трьох років.

В іншому випадку аліментні виплати по заборгованості повинні бути погашені з моменту першого звернення в судову інстанцію з позовом про їх стягнення.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти безпосередньо залежить від кількості дітей, на користь яких вони відраховуються

на одного

Розмір аліментних виплат на одну дитину залежить від того, згідно з чим вони виробляються: судового угодою або приписом суду. Якщо між батьками була досягнута мирна домовленість, в тексті відповідного письмового та завіреного документа прописуються суми і порядок виплат, який сторони встановлюють самостійно, з урахуванням можливостей платника і потреб одержувача. Однак, сума виплати не може бути меншою за ту, яка могла б бути при зверненні в судовий орган.

Якщо аліменти стягуються через суд за допомогою позовної заяви, вони можуть нараховуватися:

  • в частковому співвідношенні, а саме 25% від заробітної плати відповідача, за умови наявності у того стабільного доходу і можливості стягнення виплат за місцем працевлаштування;
  • фіксованою грошовою сумою, якщо у боржника немає постійного доходу, роботи, заробітна плата видається у валюті або натурою;
  • в змішаній формі.

При підрахунку враховується платоспроможність боржника та інші обставини справи. Якщо у аліментообязанного особи є фермерське господарство, аліменти можуть сплачені натуральними продуктами. Також, за відсутності у боржника доходу і необхідних фінансів, аліментні виплати можуть бути компенсовані майном.

На двох

Визначаються і стягуються аліменти на двох і більше дітей також, як і на одну дитину, тобто з урахуванням підтвердження спорідненості платника, віку дитини та інших обставин, описаних вище.

Розмір аліментів на двох дітей становить 33% від доходу боржника. При подачі документів на стягнення аліментів необхідно надати свідоцтво про народження на кожну дитину, що підтверджують родинні стосунки з аліментообязанного особою.

У ситуації, коли у платника аліментів народжується друга дитина, але вже в іншому шлюбі, розмір виплачуваної суми на першу стає менше. Скорегувати розмір матеріальної допомоги можна з офіційним представником дитини за допомогою внесення змін до існуючу угоду або в судове розпорядження.

Скорегувати розмір матеріальної допомоги можна з офіційним представником дитини за допомогою внесення змін до існуючу угоду або в судове розпорядження

До Держдуми внесений законопроект, яким пропонується зобов'язати батьків на дітей платити аліменти до 23 років .

Як і скільки повинні утримуватися аліменти з ІП ​​- читайте в цієї статті .

У разі, коли виникає необхідність платити аліменти на другу дитину, народжену в новому шлюбі, виникає питання про те, який відсоток аліментів повинен виплачуватиметься на першу. І якщо раніше він становив чверть доходу, то тепер на двох припадає 33%, тобто по 16,5% на кожного. Залежно від ситуації суд може збільшити розмір виплат.

На трьох і більше

Багатодітні сім'ї в нашій країні зустрічаються не так часто, адже на їх утримання йде багато коштів, якими володіють не всі. Коли справа доходить до розлучення і сім'я розпадається, одному з батьків забезпечувати нормальний рівень їх життя стає вкрай важко. Саме тому відсоток відрахування аліментів в даній ситуації досить великий.

На користь трьох або більше дітей в якості аліментних виплат відраховується половина доходу. Тобто 50% зарплати чи інших джерел заробітку боржника йде на утримання всіх дітей, офіційним батьком яких він є.

на дружину

Варто сказати, що якщо чоловік і жінка знаходяться в цивільному , Тобто не зареєстрованому офіційно шлюбі, аліменти на дружину стягнути не можна. В інших випадках вимагати аліментних виплат для подружжя можна як до, так і після розлучення.

У шлюбі подружжя має право стягувати аліменти в судовому порядку, коли наявних коштів на утримання дітей не вистачає і вона потребує, при наступних обставинах:

  • непрацездатність, інвалідність;
  • вагітність ;
  • з моменту народження дитини не минуло трьох років;
  • догляд за неповнолітнім дитиною-інвалідом з дитинства або зі встановленою пізніше інвалідністю.

При розлученні до перерахованих вище обставин, на підставі яких аліменти стягуються на дружину, додаються:

  • непрацездатність колишньої дружини настала до розлучення або протягом року після нього;
  • пенсійний вік, який настав не пізніше, ніж через 5 років після розірвання шлюбу за умови, що той тривав довгий час.

Найкращим варіантом для визначення розміру аліментних виплат на дружину є письмова угода, в якому подружжя приходять до влаштовує обох рішенням щодо сум, умов і порядку виплат. Якщо ж такого досягти не вдалося, аліменти стягуються через суд, який встановлює фіксовану грошову аліментну ставку.

Однак, законодавчо ні мінімальний, ні максимальний розмір таких виплат не регламентований. Як правильно, сума розраховується кратно величиною прожиткового мінімуму позивача.

як сплачуються

Аліментні виплати можуть здійснюватися як після укладення між сторонами мирної угоди, так і після звернення до суду з відповідним позовом і отриманні рішення, в якому будуть прописані розмір і порядок здійснення матеріальної допомоги неповнолітнім дітям. Виплачуватися вона може як в частковому співвідношенні, відповідно до законодавства РФ, так і в фіксованій сумі або змішаному вигляді.

Угода

Відсоткова ставка або фіксована грошова сума можуть призначатися судом або ж прописуватися в договорі. Якщо розмір визначається угодою, то обов'язковою умовою є той факт, щоб він не був меншим за встановлений законодавством мінімуму. Якщо сторони прийшли до рішення позовів про аліменти виплат, яке влаштовує обох, для оформлення угоди в письмовому вигляді варто звернутися в нотаріальну контору.

Це робиться для того, щоб договір був офіційно завірений і знайшов юридичну силу. Крім того, нотаріус проконсультує щодо того, як правильно скласти договір, яку інформацію вказати. Такий документ прирівнюється до виконавчого листа і в разі ухилення від аліментних зобов'язань може бути пред'явлений до суду для стягнення боргу з неплатника.

У договорі обов'язково вказується або тверда сума, або відсоток від зарплати, які відраховуються в якості аліментів.

Розмір аліментних виплат повинен бути не менше того, що встановлений законодавством, тобто з доходу платника виплачується:

На одну дитину

25% на двох 33% на трьох і більше 50%

В угоді можуть бути прописані умови оплати: регулярність, терміни, можливість бачитися і проводити час з дитиною і інші, варіанти додаткової матеріальної підтримки (лікування, навчання і так далі).

суд

На жаль, досягти угоди батькам і колишнім дружинам вдається далеко не завжди. Найчастіше трапляється, що одному з них більше не цікаво брати участь в житті спільну дитину, а також надавати тому фінансову допомогу і підтримку.

У цьому випадку батько, який проживає з дитиною на одній житлоплощі і взяв на себе всі матеріальні обов'язки за змістом і підтримці нормального рівня життя неповнолітньої особи, у якого не вистачає фінансових коштів має право звернутися до суду про стягнення аліментів з ухиляється чоловіка або дружини.

Залежно від ситуації, рівня життя, розміру, наявності або відсутності офіційного статусу постійного джерела доходу призначається розмір аліментного змісту: на одну дитину - чверть оплати праці, на двох - третина, на двох або більше - половина доходу боржника після того, як з нього були утримані обов'язкові податкові виплати.

Відсоток аліментних виплат може бути збільшений або зменшений судом залежно від матеріального становища як позивача, так і відповідача. Якщо у плÐ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online