Розрахунок аліментів. Скільки відсотків від зарплати потрібно віддати на аліменти для дитини. Тонкощі оплати за неповний місяць.

  1. Особливості нарахування аліментів
  2. Грамотні розрахунки з урахуванням різних обставин
  3. Основні положення про розмір виплат
  4. Методи підрахунку для безробітного
  5. Нюанси фіксованих платежів
  6. Приклад розрахунок аліментних виплат
  7. Тонкощі оплати за неповний місяць

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обов'язок батьків по матеріальній підтримці неповнолітніх дітей чітко прописана в Сімейному кодексі, але порядок розрахунків аліментів багатьом відомий лише в загальних рисах і для зацікавлених осіб є болючим питанням. Діти, втративши опіки одного з батьків, не повинні страждати хоча б матеріально. Щоб захистити інтереси дітей і знати, що чекає в майбутньому, слід заздалегідь вивчити, як розрахувати аліменти правильно і точно.

Особливості нарахування аліментів

За законодавством є два варіанти дотримання дитячих інтересів. Якщо батьки відповідальні і знаючі люди - вони укладають добровільне угоду . Воно є цивільно-правовою угодою і вимагає письмового складання, а також обов'язкового засвідчення у нотаріуса. В угоді зазначається сталу суму, умови і спосіб виплат, що влаштовує обидві сторони.

Всі платежі, навіть якщо потрібно розрахувати аліменти на двох дітей, визначаються самими батьками, але вони можуть бути менше суми, яку може призначити суд. Такий варіант є найоптимальнішим і цивілізованим вирішенням і допомагає зберегти чимало сил, нервів і зберегти адекватні відносини між колишнім подружжям. У разі нерозуміння і ухилення від своїх зобов'язань виплати призначаються судом.

до змісту

Грамотні розрахунки з урахуванням різних обставин

Провести правильно розрахунки аліментів - справа копітка і непростий. При цьому враховується фінансове становище того, хто буде їх платити. За законодавством, навіть безробітний не може уникнути таких виплат.

до змісту

Основні положення про розмір виплат

  • певний відсоток від доходу;
  • фіксована сума, яка виплачується одноразово або із заданою періодичністю;
  • передача майна (як рухомого, так і нерухомого).


певний відсоток від доходу;   фіксована сума, яка виплачується одноразово або із заданою періодичністю;   передача майна (як рухомого, так і нерухомого)

Суд вирішить, скільки платити

За сімейним кодексом сплата аліментів розраховується в процентному співвідношенні від заробітку і становить четверту частину (25%) на одну дитину, третина (33%) або половину (50%) доходів на двох і трьох дітей відповідно. Виплати в цьому випадку проводяться щомісячно, а доходи, з яких вони розраховуються, включають в себе всі види одержуваних грошей платником: гонорари, посібники, стипендію, різну прибуток, пенсію, премії.

до змісту

Методи підрахунку для безробітного

Відсутність заробітку у батьків не знімає з нього обов'язків щодо своїх дітей. Як розрахувати аліменти, якщо людина не працює? При отриманні ним статусу безробітного розрахунок проводиться в частковому співвідношенні до одержуваному посібника. Якщо батько не бажає працювати і не перебуває на обліку на біржі праці, а також при неможливості встановити точний дохід, основою для розрахунку приймається середня в регіоні заробітна плата.

Складнощі з розрахунками виникають, якщо непрацюючий - пенсіонер-інвалід першої або другої групи. У цьому випадку питання про розмір може вирішити суд, прийнявши до уваги його фінансове та майновий стан. На підставі того, що таким людям постійно потрібні гроші для їх лікування, сума аліментів може бути знижена. В особливих випадках їх звільняють від виплат, а гроші виділяє держава.

до змісту

Нюанси фіксованих платежів


У кодексі прописані практично всі ситуації, можливі після розлучення
У кодексі прописані практично всі ситуації, можливі після розлучення. Якщо платником аліментів:

  • має сезонний або нестабільний заробіток;
  • отримує оплату за роботу в натуральній формі;
  • частково або повністю отримує заробітну плату в валюті іншої держави;
  • порушує інтереси дитини, ухиляючись від виплат.

То в такій ситуації через суд можна розрахувати аліменти у твердій грошовій сумі . При цьому враховуються різні значимі обставини і становище сторін. Також слід пам'ятати, що відповідно до закону, фіксовані виплати індексуються при зміні прожиткового мінімуму . Можливий і змішаний спосіб оплати.

до змісту

Приклад розрахунок аліментних виплат

(Загальний дохід - Прибутковий податок 13%) * Частка = Аліменти

Отримана сума не оподатковується, оскільки не вважається доходом. Припустимо, що платником аліментів заробив за місяць 40000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Щоб розрахувати аліменти із заробітної плати, для початку обчислимо податок на прибуток . 13% від 40000 складе 5200 рублів. Для двох дітей часткове співвідношення становить третю частину або по-іншому 33%, отже:

(40000 - 5200) * 33% = 11484 руб.

Середньомісячна зарплата в РФ на жовтень 2015 року становить 32000 рублів. Розрахуємо аліменти при фіксованій оплаті:

32000 * 33% = 10560 руб.

до змісту

Тонкощі оплати за неповний місяць


Ситуації, коли необхідно розрахувати аліменти за неповний місяць, може виникнути спочатку або після закінчення виплат
Ситуації, коли необхідно розрахувати аліменти за неповний місяць, може виникнути спочатку або після закінчення виплат. Для цього місячний дохід потрібно розділити на кількість днів цього місяця. Це буде дохід за один день. Далі цю суму слід помножити на потрібну кількість днів. З отриманого результату проводиться розрахунок в частках.

При розрахунках пов'язаних з фіксованою сумою аліментів, її також необхідно поділити на кількість днів у місяці та помножити на кількість днів, за які виробляють розрахунок.

до змісту

Розрахувати аліменти безробітному не так складно, як платити їх неухильно. Робити це необхідно регулярно. У разі невиконання зобов'язань на кожен прострочений день призначається пеня в 0,5%. Якщо неустойку не буде оплачена, то до неї додасться сума наступних прострочених днів.

Подальше ухилення від сплати аліментів може закінчитися конфіскацією майна або навіть позбавленням волі. Ув'язнені також зобов'язані матеріально підтримувати своїх дітей.

Питання аліментів часто незрозумілий, складний і не завжди справедливий. Не варто забувати, що аліменти не є засобом збагачення. Це інструмент для можливості дитині жити так, як він би міг жити в повноцінній сім'ї. Щоб захистити дитячі інтереси, слід навчитися вести розрахунки самому.

Як розрахувати аліменти, якщо людина не працює?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online