Розрахунок аліментів на дітей від різних шлюбів

  1. Розрахунок аліментів по частках від доходу
  2. В яких випадках виплати на дітей від різних шлюбів можна збільшити або зменшити?
  3. Виплати в твердій (фіксованій) сумі
  4. Поточна практика призначення аліментів на дітей від різних шлюбів
  5. З яких сум можна стягувати аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейний кодекс - основний документ, який дає чітке поняття про суми платежів на неповнолітніх або дорослих, але непрацездатних дітей. Так, в статті 81 зазначено, які частки від доходу (якщо не укладалася угода) повинні стягуватися з батьків, які не проживає з дитиною або дітьми. З точки зору цього документа розподіл аліментів між кількома дітьми від різних шлюбів має бути рівним.

Практика судових рішень з даного питання показує, що бувають винятки. Адже та ж стаття 81 у 2-му пункті відкриває широкі можливості для суддівського розсуду. У подібних ситуаціях аліменти на 2-х, 3-х і більше дітей від розірваних різних шлюбів можуть бути призначені в різних частках і / або в різних фіксованих сумах.

Розрахунок аліментів по частках від доходу

Сімейний кодекс - основний документ, який дає чітке поняття про суми платежів на неповнолітніх або дорослих, але непрацездатних дітей

Діти з різних шлюбів отримують рівні частки доходу батька

Незалежно від того, в одному або в різних шлюбах були народжені діти, розподіл по частках від доходу платником аліментів буде наступним:

  • на одного - 25% або 1/4 частка всіх доходів;

  • на двох - по 1/6 частці всіх доходів на кожного (сумарно з доходу на аліменти обчислюється 1/3);

  • на трьох - по 1/6 частці всіх доходів (сумарно платник аліментів виплатить 1/2 частку доходів);

  • на чотирьох - по 1/8 частці (спільно на всіх дітей буде обчислюватися 1/2 частка всіх доходів);

  • на п'ятьох - по 1/10 частці (всього з батьків буде нарахована половина всіх доходів).

Таким чином, при одночасному зверненні п'яти претендентів (у кожного по одній дитині) на отримання аліментів суд, швидше за все, прийме рішення про призначення виплат на 5 дітей від різних шлюбів в рівних частках, а саме по 1/10 частці всіх доходів платником аліментів. Точно такими ж будуть частки, якщо одержувачів аліментів буде двоє, і в одному шлюбі було двоє дітей, а в іншому три.

В яких випадках виплати на дітей від різних шлюбів можна збільшити або зменшити?

У ряді випадків за рішенням суду може бути збільшена або зменшена сума аліментів на дитину

Суд за заявою позивача або з власної ініціативи в інтересах дитини або платника аліментів (але не на шкоду інтересам дитини) може скористатися п.2 статті 81 СК РФ і встановити збільшену або зменшену частку , Належну до виплати на дитину або дітей.

Якщо відкрилися обставини, які можуть вплинути на долю або суму виплат, одержувач і платник, посилаючись на ст. 119 СК РФ, мають можливість звернутися до суду, щоб було розглянуто справу про зміну колишніх обсягів виплат.

Приклад 1. Суд зобов'язав батька платити аліменти на 2 дітей, народжених в різних шлюбах, встановивши, що на кожного з них буде виплачуватися по 1/6 частці від доходів. Однак мати одного з дітей звернулася до суду, посилаючись на п. 2 ст. 81, з проханням збільшити частку, оскільки дитина потребує лікування. Суду були представлені виписки з медичної карти, висновки лікарів, чеки на ліки і медичне обслуговування.

Суд ухвалив залишити аліментну частку від доходу в колишньому розмірі - 1/6, але додатково виплачувати половину суми, необхідної на лікування, аж до його закінчення. Тобто тепер на дитину виплачуються аліменти і в частці від доходу - 1/6, і в фіксоване встановленої грошовій сумі.

Виплати в твердій (фіксованій) сумі

якщо платником аліментів тимчасово перебуває без роботи , Не має заробітку, або йому платять продукцією підприємства, послугами або в іноземній валюті, одержувач має право просити суд скористатися правом, яке надає ст. 83 СК РФ, і призначити платежі на дитину (або декількох дітей від різних шлюбів) в твердій сумі .

Це ж вимога можна висувати, якщо сума аліментів, яка виплачується в частці від доходу, нижче прожиткового мінімуму для дітей у даному регіоні.

Якщо умови життя дитини після розірвання шлюбу стає істотно гірше, дохід батька-платника не дозволяє задовольняти навіть мінімальні потреби, суд може зобов'язати платити конкретну суму аліментів.

Якщо умови життя дитини після розірвання шлюбу стає істотно гірше, дохід батька-платника не дозволяє задовольняти навіть мінімальні потреби, суд може зобов'язати платити конкретну суму аліментів

Якщо після розлучення матеріальне забезпечення дитини значно погіршився, суд може зобов'язати батька платити фіксовану суму

Згодом при зміні обставин, через які суд встановив тверду суму до виплати (знаходження постійної роботи, отримання доходу в російських рублях і так далі), платником аліментів може просити змінити рішення і призначити часткові аліменти.

Поточна практика призначення аліментів на дітей від різних шлюбів

У судовій практиці все дуже далеко від простого призначення зазначеної в статті 81 СК РФ частки доходу. Адже найчастіше збирачі аліментів звертаються до суду неодночасно, а послідовно. І перша екс-дружина після звернення за аліментами другий екс-подружжя не завжди готова відмовитися від тих сум, які отримувала до цього. Суди повинні брати до уваги всі обставини справи.

Приклад 2. Суд постановив, що платником аліментів повинен вносити на двох своїх дітей, народжених в першому шлюбі, сумарно 1/3 свого доходу (по 1/6 на кожного). Після другого розлучення у цього ж платником аліментів залишилося ще двоє дітей.

Як того вимагає п. 1 ст. 81, суд повинен призначити аліменти на чотирьох дітей від різних шлюбів в розмірі 1/8 частки на кожного. Саме з такою вимогою платник аліментів і звернувся до суду. Тобто він просить зменшити частку, яка виплачується на дітей, народжених першої екс-дружиною.

На двох дітей від другого шлюбу дійсно було постановлено виплачувати по 1/8 частці на кожного, тобто сумарно друга екс-дружина знайшла право отримувати 1/4 від усіх доходів колишнього чоловіка. Разом з тим судом було встановлено, що діти від першого барка не можуть бути вражені в правах, оскільки матеріальне становище батька цілком дозволяє зберегти обсяг аліментів, які на них виплачуються, в колишньому стані.

Таким чином, дітям від першого шлюбу присуджені аліменти в обсязі 1/8 частки від всіх доходів батька кожному, а дітям від першого шлюбу виплати збережені на рівні 1/6 частки від доходу на кожного. Всього з батька утримується 7/12 його повного доходу.

З яких сум можна стягувати аліменти

У статті 82 Сімейного кодексу є посилання на документ - ПП РФ №т841 від 18.07.1996, де чітко прописано, з яких саме доходів можуть стягуватися аліменти. Якщо викладати коротко, то це всі види доходів, включаючи преміальні, відпускні, оплату понаднормових, доходи індивідуальних підприємців, пенсії, стипендії, допомоги по інвалідності, компенсації на харчування і так далі.

Якщо викладати коротко, то це всі види доходів, включаючи преміальні, відпускні, оплату понаднормових, доходи індивідуальних підприємців, пенсії, стипендії, допомоги по інвалідності, компенсації на харчування і так далі

Аліменти на дітей сплачуються з усіх видів доходів

Аліменти нараховуються на суму доходу, яка залишається після податкових і пільгових відрахувань, а також після вирахування сум, належних платнику аліментів на відновлення здоров'я, амортизацію інструментів або техніки.

Чи не знімаються аліменти тільки з посібників, які сплачуються з федерального бюджету, наприклад, з пенсії по втраті годувальника, з одноразовою матдопомоги у разі крайньої потреби. З посібників з безробіття і непрацездатності аліменти можуть зніматися за рішенням суду.

Якщо мати (одержувач аліментів) планує збільшити або зберегти суму або частку аліментів на колишньому рівні, то їй бажано знати про всі доходи відповідача. Часто батьки (платники аліментів) намагаються приховати свій дохід, отримують «сіру» зарплату і не декларують свої доходи як приватні підприємці. Тим часом, навіть продаж власності, наприклад, машини, може служити приводом для збереження виплат в колишньому обсязі.

Під час прийняття рішення щодо виплат на утримання дітей від різних шлюбів суд практично завжди орієнтується на користь підвищення виплат. Якщо виплати вже призначені, зробити їх менше вкрай складно - закон жорстко стоїть на сторожі інтересів дитини.

В яких випадках виплати на дітей від різних шлюбів можна збільшити або зменшити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online