Розписка про отримання аліментів на дитину: зразок і правила складання

  1. Яка юридична сила документа?
  2. Чи може нотаріус завірити папір?
  3. Чи можна оскаржити факт передачі грошей?
  4. Чи потрібні свідки?
  5. Форма і зміст
  6. форма
  7. зміст
  8. Як вибрати правильний зразок, де його знайти?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Виконання зобов'язання по аліментах можливо не тільки шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок. Гроші цілком можна передати на руки. Якщо виплата відбувається останнім із зазначених способів, то платник коштів повинен бути зацікавлений в складанні такого документа, як розписка про отримання аліментів на дитину. Зразок можна скачати на нашому сайті в середині даної статті.

Зразок можна скачати на нашому сайті в середині даної статті

Розписка буде вагомим доказом у суді в разі виникнення будь-яких суперечок між сторонами. По суті, вона є аналогом поштової квитанції або чека про переказ коштів через банк, тобто підтверджує факт оплати.

Яка юридична сила документа?

Існує думка, що розписка на аліменти, як і будь-яка інша розписка, не має серйозної юридичної сили. Ця думка склалося тому, що:

  • на документі не ставиться ніяких печаток, посадові особи папір не підписують;
  • часто розписки оскаржуються в судовому порядку.

Незважаючи на це, розписка про аліменти - цілком законний документ, який береться до уваги, як судовими приставами, так і суддями. Звичайно, за умови, що оформлена вона грамотно. Таким чином, аліменти за простою розписці передавати можна.

Чи може нотаріус завірити папір?

Почнемо здалеку: юриспруденція, як сфера діяльності, досить широка. Є юристи, які спеціалізуються на сімейних справах, є адвокати у кримінальних питань. Слідчі, нотаріуси, судді і пристави - це все юристи. Буває так, що юрист- «сімейки» не знає специфіки нотаріату. Тому, можна зустріти таку думку: якщо сума коштів, що передаються під розписку, досить серйозна, то краще, щоб нотаріус запевнив папір.

Нотаріуси, в свою чергу, заявляють, що форма розписки про сплату аліментів - проста письмова, а не нотаріальна. В «Основах законодавства РФ про нотаріат» не передбачено такого нотаріальної дії, як посвідчення розписки.

Отже, запевнити документ в нотаріальній конторі неможливо. Максимум, що може зробити посадова особа, про яку йдеться - це засвідчити справжність підпису на документі. І то, нотаріуси погоджуються на це неохоче. Причому, якщо буде засвідчені справжності підписів сторін, то це не означатиме, що папір про отримання грошових коштів складена правильно. Але ось в тому, що підписали її платник і одержувач, сумнівів не виникне.

Взагалі ж, не варто витрачати час і гроші на спроби запевнити розписку про отримання грошей. Досить того, що на документі будуть стояти підписи сторін. Що ж стосується змісту, то про те, як написати розписку, можна запитати у юриста.

Чи можна оскаржити факт передачі грошей?

Так, буває, що розписки оскаржують, але не завжди успішно. Знову ж таки, все залежить від того, як вона оформлена. І від обставин конкретних аліментних правовідносин. Наприклад, якщо заперечується сам факт передачі грошових коштів, то потрібно обгрунтувати, чому тоді сторонами була складена розписка в отриманні аліментів. Чи було це зроблено в результаті обману, або під загрозою? З'ясувати не так вже й складно.

Якщо ж заперечується підпис однієї зі сторін, то і тут складнощів ніяких немає: встановити справжність підпису особи можна, провівши почеркознавчу експертизу.

Приклад: мати дитини посилається на те, що підпис в документі не її, ніяких грошей вона не отримувала. Суд призначає експертизу, результати якої свідчать про те, що підпис справжня. Вартість експертизи стягується з матері.

Тобто якщо платником та одержувачем грошей дійсно добровільно була підписана розписка в отриманні аліментів на дитину, завантажити зразок якої можна за посиланням нижче з нашого сайту, то суд в переважній більшості випадків це встановить. Однак нижче представлений лише стандартний приблизний зразок розписки про отримання аліментів, в кожній конкретний ситуації може знадобитися індивідуальне складання тексту, за яким краще звернутися до фахівця. Проконсультуватися у юриста ви можете прямо зараз онлайн безпосередньо з нашого сайту.

Розписка про отримання аліментів: завантажити зразок

Чи потрібні свідки?

Деякі юристи рекомендують, щоб документ про виплату аліментів складався в присутності 2 свідків. Як кажуть, їх підписи на папері будуть не зайвими. Ця думка цілком обгрунтовано, тому що, в разі чого, свідків могли викликати в суд. Ця думка видається цілком обґрунтованим. Якщо свідки не були присутні при передачі грошей, то не завжди можна встановити, передавалися вони насправді. Показання свідків будуть додатковими доказами у справі.

Є й протилежна думка: можна обійтися без свідків, тим більше, що їх показання суди практично не враховують.

Може бути і так. Втім, будь-який доказ в конфлікті, пов'язаному з грошима, не буде зайвим. Тобто на одних тільки показаннях свідків будувати правову позицію неприпустимо. Це призведе до програшу справи. Але є таке поняття, як сукупність доказів.

Форма і зміст

Як правильно написати розписку? Вище було зазначено, що дуже важливо дотримати форму документа і наповнити його відповідним змістом.

форма

Основні вимоги до форми такі:

  1. Розписка може писатися як від руки, так і з використанням, наприклад, комп'ютерної техніки. Краще, звичайно ж, щоб сторони написали більше тексту своєю рукою. Це перспективний в плані можливого проведення експертиз.
  2. Почерк повинен бути читабельним, щоб була можливість однозначно встановити, яка буква або цифра написана.
  3. Зразок розписки в отриманні належних аліментів на дитину не дає, зазвичай, можливості зрозуміти, як прописувати суми. Обов'язково суму, написану цифрами, потрібно дублювати і словами. Зрозуміло для чого це робиться: щоб не була дописана зайва цифра. Сума платежу повинна бути відображена із зазначенням валюти.
  4. Щоб правильно написати розписку про отримання аліментів, потрібно обов'язково проставити на ній дату і місце (назва населеного пункту) складання, підписи сторін з розшифровкою.

Писати текст може як людина, що передає кошти, так і людина їх отримує.

Приклади типових помилок: не вказано дату складання паперу, не позначені сума прописом.

зміст

У бланку розписки, складеної грамотно, є така інформація:

  • відомості про платника із зазначенням повних паспортних даних;
  • аналогічні відомості про одержувача коштів;
  • розмір переданих грошей і мета їх передачі: в рахунок аліментів;
  • дані про неповнолітнього.

Розписка, оформлена за угодою на отримання аліментів має існувати в двох примірниках, які не відрізняються один від одного.

Приклади типових помилок, пов'язаних з утриманням: не вказано призначення виплати, не відзначено, на кого саме з дітей виплачуються гроші, якщо неповнолітніх кілька. Втім, при оформленні даного паперу, важлива будь-яка дрібниця. Будь-яка фраза, яку можна трактувати неоднозначно, є підставою для звернення до суду та оскарження документа

Як вибрати правильний зразок, де його знайти?

Якщо потрібно підготувати такий документ, як розписка про отримання нарахованих аліментів на дитину, зразок його краще запитати у юриста. Складно знайти практикуючого фахівця, жодного разу не писав папери про передачу грошей для своїх клієнтів. Напевно, у багатьох правових фахівців в практиці були і справи, пов'язані зі спорами, де фігурував описуваний документ.

Можна також завантажити готовий шаблон. Оформляти факт передачі грошових коштів простіше з використанням бланка, ніж складати розписку на чистому аркуші. Головне - щоб він відповідав всім перерахованим вище вимогам. Приклад написання документа можна знайти в цій статті.

В принципі, ця стаття дає досить повну інформацію про те, як передати аліменти по оформленої між сторонами розписці. Якщо ж щось незрозуміло, то правило просте: не щось не зрозуміло, краще зверніться до юриста.

Яка юридична сила документа?
Чи може нотаріус завірити папір?
Чи можна оскаржити факт передачі грошей?
Чи потрібні свідки?
Яка юридична сила документа?
Чи може нотаріус завірити папір?
Чи можна оскаржити факт передачі грошей?
Чи було це зроблено в результаті обману, або під загрозою?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online