Розписка про отримання аліментів на дитину (зразок): як правильно написати розписку на аліменти, скачати бланк документа

  1. Можливі причини оформлення розписки
  2. Форма і структура документа
  3. Необхідність нотаріального оформлення
  4. відсутність претензій
  5. Складнощі і можливі зловживання
  6. Відмінності розписки від аліментного угоди

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментні зобов'язання поширюються на батьків в повному обсязі Аліментні зобов'язання поширюються на батьків в повному обсязі. Згідно ст. 81 СК РФ вони повинні допомагати матеріально своїм дітям і надавати їм необхідне забезпечення.

При неможливості колишнього чоловіка, зобов'язаного платити, перераховувати гроші банківським переказом, суми надаються готівкою. Для того, щоб платіж можна було підтвердити у судових приставів або в суді потрібно оформити розписку.

Єдиних вимог до її оформлення не існує. Розписка на аліменти має відбуватися в письмовій формі Документ можна оформити у вільній формі. Головне, щоб з її змісту можна було зрозуміти, хто, кому, в якій сумі були надані гроші і коли був здійснений платіж.

Можливі причини оформлення розписки

Більшість аліментних платежів дітям виробляються на картку або рахунок отримувача . Оформлення розписки передбачено з кількох причин:

  • відсутність відділення банків, банкоматів та інших способів виробництва перерахувань;
  • заблоковані банківські рахунки і карти, за якими раніше проводилися переклади;
  • взаємну угоду між платником і одержувачем;
  • необхідність доплати за фактичні витрати на дитину, які не потребують зволікання;

Розписка на отримання аліментів надається за взаємною згодою. Зазвичай її вимагає платник, щоб пізніше підтвердити факт передачі грошей у судового пристава.

Крім грошових сум, розпискою може оформлятися передача в якості аліментів певного майна і натурального забезпечення - шкільного приладдя, продуктів харчування, ліків і т.д.

Форма і структура документа

Зразок розписки про отримання аліментів оформляється в рукописної чи друкованій формі. Юристи рекомендують оформляти документ в рукописній формі. Інформацію про платника, одержувача, передачі грошей потрібно вписувати чітким і розбірливим почерком.

У розписці про сплату аліментів слід відобразити достовірну інформацію про платника і одержувача. Вказують П.І.Б. батьків або інших платників. Бажано повністю позначити паспортні дані сторін, вказати час і місце передачі грошей. Суму бажано вказати в цифровий, а в дужках розшифрувати в письмовій формі. Обсяг документа не обмежений. Інформацію потрібно вписати чітким і лаконічним мовою.

Як структури розписки про сплату аліментів вказують:

  1. вступну частину (відомості про платника, одержувача, дитині);
  2. описову (змістовна частина - про передачу суми; її розмір);
  3. заключна - в ній сторони можуть прописати відповідальність і відсутність претензій. Вона необов'язкова, оскільки даний документ не вважається договором, а підтверджує юридичний факт - в отриманні грошей від платника;

Вона необов'язкова, оскільки даний документ не вважається договором, а підтверджує юридичний факт - в отриманні грошей від платника;

Зразок можна скачати тут

Якщо розписка оформляється в друкованій формі, то ймовірність її оскарження в суді в якості допустимого докази підвищується. Документ повинен містити підписи. Можлива засвідчення друку - в разі, якщо розписка на аліменти оформляється ІП або власником юридичної особи.

Необхідність нотаріального оформлення

Документ можна завірити у нотаріуса. Зробити це бажано для того, щоб розписка була в суді більш переконливою. Судові розгляди пов'язані з конфліктними ситуаціями, в тому числі:

  • обмеженням і позбавленням прав батьків на дитину;
  • оскарженням суми заборгованості, в тому числі неустойки ;
  • вимогами щодо зниження розміру щомісячних сум;

Бланк про отримання грошових коштів містить необхідну інформацію, на яку сторони можуть посилатися при аргументації своїх позовних вимог. Розписка про виплату аліментів може бути оформлена у звичайній письмовій формі.

Законодавчих обмежень по періодичності і кількості документів, що підтверджують платіж, не існує. Сторони самі вправі вирішити, коли їм знадобляться письмові підтвердження про оплату сумі. Разові розписки можуть оформлятися при необхідності оплатити заборгованість або залишок. Документом можна підтвердити факт оплати неустойки за «тіла» боргу.

відсутність претензій

Одержувач суми по розписці може вписати в документ фразу «претензій не маю». На практиці навіть при наявності такої фрази в документі не позбавляє його права звертатися до суду і оскаржувати факт отримання грошей, достатності аліментного забезпечення. Відсутність претензій не вважається гарантії того, що вони не виникнуть в майбутньому.

При наявності спірних моментів платник і одержувач можуть вирішити їх у договірному порядку. Якщо розписка написана двозначними фразами або передбачає оплату частина аліментів, то одержувач може стягнути решту суми через судового пристава .

Складнощі і можливі зловживання

Колишнє подружжя, інші платники та одержувачі аліментів за краще спілкуватися в формальному порядку. Наявність розписки свідчить про деяке довірі один до одного, бажанні спілкуватися не тільки через суд і судових приставів.

Можливі такі зловживання:

  • підробка розписки, в тому числі підписи одержувача;
  • введення в оману;
  • оформлення розписки з недієздатним батьком;

Відмінності розписки від аліментного угоди

Відмінності полягають в формі, вимоги Відмінності полягають в формі, вимоги. Аліментні угоду вважається повноцінним договором між колишнім подружжям про розмір матеріального утримання на дитину. Угода повинна бути обов'язково оформлено у нотаріуса і його термін дії може складати аж до повноліття дитини або більше (якщо дитина непрацездатний інвалід).

Розписка не розглядається фахівцями з цивільного та сімейного права як угода. Вона лише підтверджує факт передачі грошових коштів. Її наявність може оскаржуватися зацікавленими сторонами.

Поширена разове застосування документа, коли боржник сплачує відсутню частину аліментів. Щоб з'ясувати - як написати розписку про отримання аліментів потрібно мати мінімум відомостей: про суму, місці, іменах подружжя або законних представників дітей.

Щоб написати розписку, сторони повинні володіти мінімум знань юридичного письма. Є можливість звернутися за допомогою до юриста. При необхідності він може проконсультувати з сімейних питань, допомогти скласти розписку, вписавши в неї відомості в ясній і доступній формі. Написати її нескладно, якщо сторони домовилися про порядок виконання аліментних зобов'язань.

Бажано оформляти документ в двох примірниках, що в разі конфлікту друга сторона не посилалася на відсутність документа. На кожному бланку повинні стояти підписи платника і одержувача аліментів.

Розписка може бути оформлена тільки при взаємній згоді сторін. Сума залежить від фінансового положень сторін, рішення суду. Слід надавати регулярне матеріальне утримання дитини і не допускати прострочення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online