Розписка на отримання аліментів на дитину як підтвердити оплату

  1. Що таке розписка і для чого вона потрібна
  2. Неустойка по аліментах
  3. Юридична сила
  4. В яких випадках вона необхідна
  5. За угодою про сплату аліментів
  6. За рішенням суду або судового наказу
  7. добровільно
  8. Як правильно написати розписку про отримання аліментів
  9. Форма розписки за аліменти
  10. зміст
  11. види
  12. Чи потрібні свідки
  13. Висновок: 5 корисних порад

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли потрібна розписка про отримання аліментів на дитину готівкою? Розрив сімейних відносин - хворобливий і важкий процес для подружжя.

Найбільше, через розлучення страждають діти, часто не розуміють, що послужило причиною того, що відбувається події. У ситуації, коли батьки розходяться, закон стоїть на захисті інтересів неповнолітніх дітей.

Основним інструментом задоволення потреб спільних дітей в шлюбі, після розлучення, є сплата аліментів матері дитини. Гроші можуть перераховуватися на рахунок колишньої дружини, або вручатися їй безпосередньо в руки, але при цій процедурі - від неї обов'язкове розписка про отримання аліментів на дитину.

В цій статті:

Що таке розписка і для чого вона потрібна

Документ убезпечить обидві сторони від можливих судових спорів в майбутньому. Нерідко у громадян виникає питання про його юридичну силу, форму, зміст, порядок заповнення.

Щоб відповісти на них потрібно розібратися, що він із себе представляє, які вимоги юриспруденція пред'являє до розписці на аліменти.

Це правовий документ, що підтверджує (засвідчує) факт передачі однією стороною, платником колишнім чоловіком - батьком дитини, грошових коштів іншої, одержувачу - матері, в рамках виконання ним зобов'язань по сплаті аліментів дітям.

Мета - юридична посвідчення (фіксація) переданих батьком грошових коштів на утримання і задоволення потреб неповнолітнього сина або дочки після розлучення. Навіщо важлива в цьому випадку фіксація зазначеного факту?

В житті, не завжди після припинення шлюбних уз між людьми зберігаються добропорядні відносини.

Часто контакти між колишнім чоловіком і дружиною носять неприязний характер. Підтвердженням цьому служать приклади розлучень публічних осіб, представників шоу-бізнесу.

Виходячи з неприязні один до одного, в однієї зі сторін, в перспективі може виникнути бажання переглянути, оскаржити або додатково вишукати кошти по аліментах через судові органи.

У такій ситуації позивач буде діяти не завжди порядно по відношенню до свого опонента.

Заподіяні кривди, а іноді і матеріальний збиток, в процесі минулого спільного сімейного життя, нерідко переважують здоровий глузд і штовхають скоєння подібних дій.

Найчастіше звернення до суду з отримання неустойки по аліментах, коли здійснюється щомісячна виплата - це реакція жінки з метою помститися колишньому чоловікові за заподіяні кривди.

З правової точки зору, неправомірно подавати на стягнення, якщо виплати були здійснені в повному обсязі. Інша справа, коли аліменти взагалі не сплачуються чоловіком, або не в повному обсязі - тоді жінка має право через суд домогтися їх отримання.

Неустойка по аліментах

Найбільш простий спосіб, який дав би підстави перегляду або стягнення додаткових (часто неправомірних) платежів - це звернення в судові органи за фактом несплати аліментів.

Однак слід розраховувати на виграш справи в суді, тільки якщо гроші передавалися з рук в руки без відбору документа, що засвідчує виконання даної дії.

Якщо таких письмових доказів немає, то одержувач, подавши позовну заяву до суду, має шанс, зобов'язавши другу, строну виплатити неустойку за аліментами , Які фактично були виплачені раніше.

Однак, які б не були приведені доводи відповідачем - основним аргументом, який підтверджує вчинені дії, буде документ, який підтверджує факт передачі грошових коштів. Якщо його немає - суд найчастіше може підтримати доводи позивача.

У разі якщо колишній чоловік не виконав (або частково виконав) покладені на нього зобов'язання по аліментах, т. Е. Ухилявся від їх сплати - в цьому випадку необхідно звернутися в суд для стягнення неустойки, за допомогою подання позовної заяви.

Скласти його можна звернувшись до юриста через форму на сайті, де є зразки позовів по даному виду судових справ

Юридична сила

Під цим поняттям в науковій літературі розуміється здатність документа нести правові наслідки, і бути суб'єктом юридичних дій. Головною умовою наявності юридичної сили розписки це правильність складання.

Російське законодавство не зобов'язує нотаріально завіряти її. Вона має юридичну силу при виконанні всіх обов'язкових вимог, і буде правомочною за її пред'явленні в судових чи інших державних органах.

Досить дотримання всіх необхідних умов, які полягають в правильному відображенні повної і достовірної інформації про учасників правовідносини.

Зверніть увагу! Якщо платник зобов'язання вирішив виплатити аліментну заборгованість або скажімо велику суму в рахунок свого зобов'язання наперед, то тут ми рекомендуємо в обов'язковому порядку нотаріально її засвідчити цей факт.

Як вказувалося вище - якщо одна зі сторін захоче стягнути борг з аліментів - наявність правильно оформленої розписки буде підтверджувати здійснені платежі на адресу одержувача.

В яких випадках вона необхідна

Щоб розуміти, в яких випадках необхідно складання розписки, слід розуміти, яким чином відбувається погашення аліментних зобов'язань.

Стаття 106 Сімейного кодексу України передбачає наступні його види:

  • порядок виплат на підставі укладеного юридичної угоди;
  • добровільний порядок виплат без укладення юридичного угоди;
  • на підставі рішення суду.

У кожному із способів виконання зобов'язання передбачається варіант фіксації отримання грошей. У всіх випадках цей документ виступає як гарантія здійснення дії. Його форма також скрізь однакова.

За угодою про сплату аліментів

У цьому варіанті грошові кошти перераховуються на підставі укладеного між сторонами юридичної угоди, завіреного нотаріально.

По ньому один з учасників перераховує фіксовану суму зі своїх доходів одержувачу в встановлені терміни, на рахунок в банку, кредитну карту або передає особисто в руки.

Коли колишній чоловік працевлаштований в державній або комерційної організації, він може звернутися із заявою та копією угоди до свого роботодавця або в фінансовий відділ, з проханням вираховувати з нього щомісяця обумовлену суму (зазначену в угоді) і перераховувати її на розрахунковий рахунок колишньої дружини.

Це найбільш практичний і юридично безпечний варіант для платника. Бухгалтерська звітність згідно із законом є доказом виконання зобов'язань.

Якщо при взаємній домовленості обраний варіант, при якому гроші передаються одержувачу безпосередньо в руки, складання розписки в цій ситуації обов'язково.

За рішенням суду або судового наказу

Часто колишнє подружжя не приходять до обопільної згоди з питання нарахування аліментних платежів, тоді застосовується процедура їх стягнення через суд.

При такому порядку мати дитини направляє позовну заяву про стягнення аліментів (його зразок ви можете знайти на нашому сайті у відповідному розділі), яке після розгляду визначає їх розмір в залежності від кількості дітей, стану їх здоров'я та інших заслуговують інтересах фактів.

Зверніть увагу! Відповідно до ст. 81 СК РФ на одну дитину сума виплат повинна дорівнювати 25% від всіх встановлених законом доходів боржника. Якщо дітей двоє і більше - сума дорівнює не більше однієї третини від усіх доходів.

Призначені в судовому порядку аліменти, якщо колишній чоловік офіційно працює - можуть перераховуватися на рахунок одержувача за допомогою вирахування з заробітної плати чи інших виплат.

Однак і тут можливий варіант відбору розписки, якщо гроші передаються колишній дружині в руки. У цій ситуації зазначений документ буде підтвердженням виконаних зобов'язань.

добровільно

У практиці іноді зустрічаються випадки, коли довіра між колишнім чоловіком і дружиною збереглися, а відносини не переросли в неприязні.

При такому розкладі, люди спільно вирішує питання про розмір та строки виплат аліментних платежів без подання позовної заяви до суду або складання правого угоди. Умови і порядок регулюється ними самими.

Разом з тим, ми рекомендуємо все одно оформляти в письмовій формі передачу грошей на дитину.

Не можна виключати, що відносини між колись близькими людьми зміняться, і колишня дружина захоче змінити або стягнути велику суму на дитину - вона має право подати позов до суду.

Ось тоді і стануть в нагоді розписки щодо сплати аліментів, без них довести виплати буде проблематично.

Як правильно написати розписку про отримання аліментів

Як писати розписку на аліменти зразок:

Розписка аліменти, заповнена форма Розписка аліменти, заповнена форма

Щоб грамотно скласти розписку для аліментів, слід дотриматися ряд необхідних вимог:

  1. Мати згоду одержувача матеріальних благ на її написання.
  2. Дотримати її форму.
  3. Скласти від руки, хоча допускається варіант її написання на друкарській машинці або за допомогою комп'ютерної техніки. Рукописний документ простіше ідентифікувати за допомогою судової експертизи.
  4. Почерк і текст повинні бути чітко читані.
  5. Обов'язково написати, ким, кому і за що виплачені аліменти.
  6. Суми, зазначені в ній, слід прописати спочатку цифрами, а потім прописом.
  7. Текст повинен бути викладений або надрукований розбірливо, щоб не виникло різночитань.
  8. Не повинно бути присутнім орфографічних і пунктуаційних помилок.
  9. В кінці розписки по аліментах, пишуть претензій не маю.

Виконання цих правил убезпечить боржника по аліментних зобов'язань від доказування, що він сумлінно виконував свої обов'язки в разі, якщо на нього буде подано позов про стягнення неустойки або перегляд аліментів.

Судова експертиза, при правильно складеному документі визнає його справжнім.

Форма розписки за аліменти

Російський закон передбачає просту письмову форму для даного документа без обов'язкового нотаріального посвідчення.

Передбачається, що ця форма несе всю повноту і юридичну силу в разі його правильного її заповнення та дотримання всіх умов.

Закон не зобов'язує нотаріально завіряти будь-які розписки в отриманні грошових коштів (в тому числі і цю). Єдине, чим може допомогти нотаріус, це зробити позначку на ній, що документ справжній.

зміст

Розписка про отримання аліментів на дитину повинна містити необхідні реквізити. Без будь-якого з них - вона може бути поставлена ​​під сумнів і бути визнана недійсною.

У ній повинні бути обов'язково вказані:

  1. Назва.
  2. Повні установочні дані обох сторін.
  3. Мета передачі коштів - оплата аліментів, в рамках чого здійснюється (вказати номер угоди, судового рішення).
  4. Сума пишеться спочатку цифрами, а потім дублюється прописом.
  5. Валюта, в якій здійснюється платіж.
  6. За який період, час (за місяць, за кілька місяців).
  7. П. І. Б., рік і день народження дитини.
  8. Час і місце складання.
  9. Підписи обох сторін. Після підпису обов'язкове її розшифровка.
  10. Дані свідків, якщо вони є.

Розписки по аліментах, відповідно до законодавства, складаються в 2 (двох) примірниках. По одному примірнику залишається у кожної зі сторін. Бажано їх все зберегти до моменту, коли дитина досягне 18 -річчя.

види

Виходячи з практики, можна виділити три види. Розподіл відбувається в залежності від прив'язки до юридичного вирішення, що регулює виплату аліментів.

Існують наступні види:

  1. Звичайний варіант. Коли документ складається без прив'язки якої-небудь угоди.
  2. З прив'язкою (зазначенням) до правого акту, в рамках якого здійснюється ця дія.
  3. На офіційному бланку. Вона заповнюється в разі, коли розмір виплат визначається в рамках судового рішення.

Прив'язка при складанні правового акта підвищить його легітимність. У разі виникнення судових спорів менше буде виникати питань до платника.

Зразок розписки про отримання аліментів на дитину , Представлений на нашому порталі, відповідає все вище перерахованим вимогам.

Чи потрібні свідки

Законодавча база РФ не передбачає, щоб при складанні даного правового акта повинні бути присутні свідки, з метою засвідчення факту передачі грошей.

Це пов'язано з тим, що при недотриманні простий письмовій форми, показання свідків не враховуватимуться в суді.

Справжність і юридичну силу розписки про отримання аліментів буде встановлювати тільки спеціально призначена судова експертиза, яка здійснюється уповноваженими фахівцями. Присутність свідків у даному випадку не потрібно.

Висновок: 5 корисних порад

На завершення хотілося б дати громадянам, які зіткнулися з виконанням аліментних зобов'язань кілька порад, а саме:

  1. При передачі грошових коштів - обов'язково складайте розписку в двох примірниках або беріть оригінали банківських або бухгалтерських документів, що вказують про вироблені вами виплати одержувачу, якщо мова йде про перерахування грошей на банківський рахунок.
  2. Грамотно складайте текст документа.
  3. Не допускайте різночитань, що дають підстави для виникнення суперечок.
  4. Заповнюйте за допомогою тільки рукописного тексту.
  5. Якщо складаєте її перший раз - керуйтеся тільки грамотно викладеним зразком розписки на аліменти (Завантажити зразок тут).

Бланк розписки по аліментах Бланк розписки по аліментах

Правильно складений правовий акт вбереже від можливих негативних наслідків, коли факт виконання вами обов'язків по виплатах одержувач або платник захоче оскаржити в судовому порядку.

Практика знає чимало випадків, коли люди, нехтуючи складанням розписок, виявлялися в незручному положенні, доводячи в суді, що вони справно виконували обов'язки. Нерідко відповідачам, доводилося виплачувати ще раз суму аліментів, виплачену раніше.

Навіщо важлива в цьому випадку фіксація зазначеного факту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online