Розмір і порядок сплати держмита за аліменти

  1. У яких випадках необхідна сплата держмита за аліменти
  2. Розмір державного мита
  3. Хто платить держмито
  4. Хто звільнений від сплати
  5. Як йдуть справи, якщо вимог кілька?
  6. розрахунок держмита
  7. Як її оплатити
  8. Держмито при зменшенні розміру аліментів
  9. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато сімей стикаються з непримиренними розбіжностями, які призводять до розірвання шлюбу. Ситуація ускладнюється при наявності спільних дітей, на утримання яких потрібні кошти. У такій ситуації матері (в поодиноких випадках батьки) подають позовні заяви на стягнення з колишнього подружжя аліментів. Дана процедура передбачає певну послідовність, а також необхідність у сплаті державного мита.

У яких випадках необхідна сплата держмита за аліменти

Багато сімей стикаються з непримиренними розбіжностями, які призводять до розірвання шлюбу

Те, хто повинен платити держмито, залежить від обставин.

Через те, що далеко не всі чоловіки-батьки після розлучення або ж ще перебуваючи у шлюбі проявляють відповідальність і гідно містять своїх неповнолітніх чад, жінкам доводиться в судовому порядку змушувати їх платити аліменти. Держмито є платіж до державного бюджету, яким компенсуються судові витрати, що виникають при розгляді позовних заяв.

Відповідно до регламенту Федерального законодавства кожен позивач повинен прикладати до заяви копію квитанції про сплату державного мита. Варто відзначити, що заявники, які представляють інтереси дітей, звільняються від цього обов'язку, тому вона перекладається на «плечі» відповідачів. В іншому випадку платіж повинні будуть зробити обидві сторони процесу.

Розмір державного мита

Розмір держмита за аліменти завжди обчислюється в пропорції до вартості позовної заяви. Варто відзначити, що в цьому питанні в обов'язковому порядку враховується сума зроблених відповідачем виплат за минулий календарний рік. Що стосується справ по аліментах, то точну суму платежу вкрай складно обчислити, так як на його розмір будуть впливати різні чинники.

Якщо не представляється можливим визначити вартість позову, то в такій ситуації позивач повинен сплатити 300р. і при подачі заяви надати копію квитанції. Але з питань, що стосуються стягнення аліментних виплат, найчастіше представники Феміди відкривають прикази виробництва. При цьому в момент подання позовної заяви повинна бути у позивача на руках платіжка, що підтверджує факт сплати держмита в розмірі 150р.

Величина держмита збільшиться до 400р. в тому випадку, якщо жінка буде подавати одночасно два позови: на розлучення і на аліменти. Якщо фізична особа буде подавати заяву в суд про видачу наказу на присудження аліментів, то в даному випадку розмір держмита буде дорівнює 50% від суми платежу, який робиться при подачі позовів майнового плану.

Хто платить держмито

При подачі позовної заяви знадобиться квитанція про оплату держмита!

Держмито за аліменти оплачується в різних розмірах і різними способами.

У тому випадку, коли представники Феміди приймають рішення про стягнення з відповідача всіх заявлених позивачем вимог, то і держмито йому доведеться сплатити в повному обсязі.

Якщо судом буде винесено рішення про виконання кількох пунктів з усього списку вимог позивача, то розмір держмита буде обчислюватися в пропорції до суми виплат, які повинен виплатити відповідач.

Увага! Якщо жінка вирішить подати позов до свого чоловіка на стягнення аліментів, і при цьому паралельно оформити з ним розлучення, то їй при поданні заяви необхідно пред'явити квитанцію, що підтверджує факт сплати державного мита.

Хто звільнений від сплати

Відповідно до регламенту Федерального законодавства фізичні особи можуть звільнятися від обов'язку сплати держмита в наступних випадках:

  • виникла необхідність у внесенні змін до справи про призначення аліментів на користь батька;
  • мати виявила бажання зменшити розмір аліментних виплат, щоб полегшити фінансове навантаження на чоловіка;
  • жінка вирішила стягнути пені та неустойки з колишнього чоловіка;
  • мати хоче збільшити суму аліментних виплат.

У 2018 році держмито з позовів щодо стягнення аліментних виплат повинна сплачуватися відповідачами, в якості яких практично завжди виступають чоловіки. Але, в той же час, Федеральним законодавством визначено коло осіб, які навіть будучи відповідачами, звільняються від держмита :

  • громадяни з обмеженими можливостями, які мають групу інвалідності 1-2;
  • фізичні особи, які мають звання героя СРСР або РФ;
  • громадяни, які брали участь в бойових діях.

Як йдуть справи, якщо вимог кілька?

Розмір держмита залежить від обставин, при яких провадиться стягнення аліментів.

Іноді разом з позовною заявою про призначення аліментів подаються і інші вимоги. У такій ситуації по кожному позову заявнику доведеться окремо сплачувати державне мито. Даний порядок регламентований Податковим Кодексом РФ, зокрема статтею 333.19.

При створенні позову про стягнення аліментів заявник може включити в нього додаткові вимоги. наприклад:

  1. Жінка або чоловік бажає розірвати шлюб . У цьому випадку за дану процедуру доведеться заплатити 600р. Варто зазначити, що державне мито повинні будуть сплатити обидві сторони конфлікту. Квитанція позивача додається до позовної заяви і подається в судову інстанцію.
  2. Жінка бажає встановити батьківство, що часто відбувається в парах, які народили дітей без офіційної реєстрації шлюбу. У цьому випадку розмір держмита становитиме 300р. Через те, що позовна заява подається для захисту інтересів дитини, відповідач буде звільнений від обов'язку сплачувати державне мито.
  3. При визначенні порядку спілкування з неповнолітніми дітьми тільки відповідач повинен сплатити 300р.
  4. При подачі позовної заяви про поділ спільно нажитого майна розмір державного мита обчислюється виходячи з вартості частки, яку планує відсудити заявник.

Увага! Мито за подачу позовної заяви про стягнення аліментних виплат на неповнолітніх дітей і на їх мати, буде розраховуватися відповідно до регламенту Федерального законодавства.

розрахунок держмита

Фіксований розмір держмита становить 300р. Такий платіж робиться при відсутності можливості оцінити вартість позову. У всіх інших проводяться розрахунки:

від

до

процентна ставка %

мінімальний платіж

максимальний платіж

1р.

20 000р.

4,00%

Мінімум 400р.

20 000р.

100 000р.

3,00% від суми, що перевищує 20 000р., + 800р.

100 000р.

200 000р.

2,00% від суми, що перевищує 100 000р., + 3 200р.

200 000р.

1 000 000р.

1,00% від суми, що перевищує 200 000р., + 5 200р.

1 000 000р.

0,50% від суми, перевищує 1 000 000р., + 13 200р.

максимум 60 000р.

Як її оплатити

Сплатити держмито можна будь-яким зручним способом (необхідно спочатку отримати реквізити):

  • через касу банку;
  • зробити онлайн платіж;
  • провести оплату через сайт «держпослуги» і т. д.

Держмито при зменшенні розміру аліментів

Якщо буде заплановано зменшення розміру аліментних виплат, то розрахунок держмита може проводитися декількома способами:

  1. Враховується загальна сума зроблених відповідачем платежів за минулий рік (мінімум 400р.) Виходячи з таблиці.
  2. Якщо відсутня можливість проведення оцінки майна, то при подачі позову жінка повинна буде сплатити фіксовану суму - 300р.

висновки

Питання, що стосуються аліментних виплат, розглядаються багатьма нормативно-правовими актами, зокрема Податковим Кодексом РФ. Відповідно до НК, якщо громадянин подає позовну заяву про стягнення аліментів, то він не зобов'язаний сплачувати державне мито. Це обумовлено тим, що законодавці подбали про соціально незахищені верстви населення, до яких слід зарахувати не тільки дітей і пенсіонерів, а й жінок, поодинці виховують спадкоємців.

Дивіться відео на тему:

Як йдуть справи, якщо вимог кілька?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online