Правовий Стандарт - Аліменти батьків на утримання їх неповнолітніх дітей (стягнення аліментів через суд)

  1. При відсутності між батьками відповідної угоди про утримання дітей, стягнення аліментів судом проводиться...
  2. Крім того, суд при розгляді таких справ має право визначити щомісячний розмір аліментів у твердій (фіксованій)...
  3. При визначенні розміру стягуваних аліментів суд враховує наявність в сім'ї боржника (платника аліментів)...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинне законодавство Росії покладає на батьків обов'язок по утриманню своїх неповнолітніх дітей Чинне законодавство Росії покладає на батьків обов'язок по утриманню своїх неповнолітніх дітей. Як, в якій формі, яким чином і в якому порядку батьки будуть забезпечувати утримання свого неповнолітній дитині, визначається батьками самостійно. У тому випадку, якщо один з батьків або обоє батьків ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків (утримання своїх неповнолітніх дітей), витрати на їх утримання стягуються з несумлінного батька або батьків, які ухиляються від своїх обов'язків, в судовому порядку. Такі витрати як раз і називаються аліментами на утримання неповнолітніх дітей.

В основному, позов про стягнення аліментів на неповнолітню дитину пред'являє один з батьків, з яким залишився жити неповнолітня дитина, до іншого з батьків, який відмовляється або ухиляється від змісту (допомоги в утриманні) свою неповнолітню дитину.

Дуже часто питання про стягнення аліментів з батьків на утримання дітей тісно пов'язаний з розірванням шлюбу між подружжям і, як правило, розглядається в одному шлюборозлучному процесі. З кого з колишнього подружжя будуть в судовому порядку стягуватися аліменти на утримання дитини, залежить в основному від того, з ким із батьків за згодою сторін або за рішенням суду залишаться жити неповнолітні діти.

Якщо угода про сплату аліментів на утримання спільних неповнолітніх дітей між батьками не досягнуто або відсутній, а грошові кошти на утримання дітей не сплачується, позовні вимоги про стягнення аліментів до таких батькам або одному з них можуть бути пред'явлені органом опіки та піклування.

Стягнення аліментів через суд (в судовому порядку) можливо тільки в тому випадку, якщо між батьками відсутня відповідна угода зі сплати аліментів. Крім того, якщо угода про сплату аліментів, досягнуте раніше між батькам, порушує інтереси дитини (наприклад грошових коштів за такою угодою недостатньо для утримання дитини) або не виконується батьком, на якого покладено обов'язок по сплаті аліментів, то другий з батьків має право подати в суд позовну заяву про зміну угоди про сплату аліментів (внесення в нього змін), його примусове виконання (видачі виконавчого документа для примусового стягнення аліментів), про розірвання согла шення по сплаті аліментів в судовому порядку або про визнання такої угоди недійсною.

Аліменти на утримання дітей стягуються в грошовій формі з усіх видів заробітку і іншого доходу його батьків.

При відсутності між батьками відповідної угоди про утримання дітей, стягнення аліментів судом проводиться шляхом щомісячного утримання суми грошових коштів, а також іншого доходу батьків відповідно до Сімейного законодавством РФ в наступних частках від такого заробітку:

- на одну дитину стягуються аліменти в розмірі 1/4 від заробітку чи іншого доходу платника аліментів;

- на двох дітей стягуються аліменти в розмірі 1/3 від заробітку чи іншого доходу платника аліментів;

- на трьох і більше дітей стягуються аліменти в розмірі 1/2 від заробітку чи іншого доходу платника аліментів.

Крім того, суд при розгляді таких справ має право визначити щомісячний розмір аліментів у твердій (фіксованій) грошовій сумі або одночасно в частках і в твердій грошовій сумі в випадках, коли один з батьків, на якого покладено обов'язок сплачувати аліменти:

- має непостійний (нерегулярний), мінливий заробіток і (або) дохід;

- отримує заробітну плату і (або) дохід повністю або частково в натурі або в іноземній валюті;

- не має заробітку і (або) доходу взагалі;

- в інших випадках, коли стягнення аліментів у частковому відношенні до заробітку (доходу) батьків-аліментщика є скрутним, або взагалі неможливим або суттєво порушить права і інтереси однієї зі сторін і дитини.

Розмір стягуваних аліментів за рішенням суду може бути зменшений або збільшений з урахуванням матеріального або сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин.

При зменшенні або збільшенні розміру стягуваних аліментів, суд здійснює індивідуалізований підхід. Якщо той з батьків-аліментник, з якого здійснюється стягнення (утримання) аліментів, отримує надзвичайно високий дохід, його 1/4 частка може бути задоволена велика, що набагато (або значно) перевищує всі потреби неповнолітньої дитини. У такому випадку суд має право зменшити аліменти, які підлягають стягненню на утримання дитини, до розумних меж. Якщо дохід батька, який є платником аліментів, навпаки, дуже низький і 1/4 його частина не дозволить забезпечити неповнолітній дитині навіть мінімальних засобів до існування, суд має право підвищити розмір стягуються в такому випадку аліментів.

При визначенні розміру стягуваних аліментів суд враховує наявність в сім'ї боржника (платника аліментів) осіб, яким він за законом зобов'язаний надавати (забезпечити) зміст. наприклад:

- наявність у платника зобов'язань по сплаті аліментів на інших неповнолітніх дітей;

- наявність у платника аліментів повнолітніх непрацездатних членів сім'ї, яким він сплачує аліменти;

- наявність в новій сім'ї платника другого з батьків, що сплачує аліменти на дитину (наприклад від попереднього шлюбу);

- наявність інших осіб, які мають право на отримання від платника аліментів (наприклад колишнього чоловіка).

Розмір твердої грошової суми (в якій проводиться стягнення і утримання аліментів) визначається судом виходячи з необхідності максимально можливого збереження дитині колишнього рівня забезпечення, а також з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін та інших обставин, які заслуговують на увагу.

Якщо підтверджений дохід платника аліментів вкрай незначний, але при цьому він має значний майном (як рухомим і нерухомим), стягнення по аліментних платежах може бути звернено в тому числі і на це майно. В даному випадку аліменти можуть стягуватися з платника одночасно в двох видах. Частина аліментів стягується з постійною (регулярною) частини заробітку платника аліментів, який він отримує в російських рублях, - в частках його заробітку. Друга частина аліментів стягується з нерегулярного, мінливого заробітку або доходу платника аліментів, який виплачується в натурі або іноземній валюті, - у твердій грошовій сумі.

Найпоширенішим випадком зміни матеріального та сімейного стану платника аліментів є поява у нього інших неповнолітніх дітей. Неповнолітні діти мають рівні права на одержання утримання від батьків незалежно від того, проживають вони окремо або спільно з ним, а також від того, містяться вони в добровільному порядку або за рішенням суду. Якщо, наприклад, раніше платник аліментів сплачував на одну дитину аліменти в розмірі 1/4 заробітку або доходу, то при появі у нього другу дитину від іншого шлюбу аліменти повинні бути знижений до 1/6, оскільки на двох дітей стягнення аліментів проводиться в розмірі 1 / 3 частини заробітку або доходу платника аліментів.

Припинення у платника аліментів аліментні обов'язки щодо одного або кількох неповнолітніх дітей збільшує розмір аліментів на утримання інших неповнолітніх дітей. Так, при досягненні одним з двох дітей повноліття аліменти на другу дитину збільшується з 1/6 до 1/4.

Підставою для зниження розміру аліментів судом може також є наявність у батька (крім неповнолітніх дітей) інших осіб, яким він за законом зобов'язаний надавати утримання і які фактично знаходяться на його утриманні (наприклад його потребують непрацездатні батьки, які мають право на аліменти). В цьому випадку виплата аліментів може привести до настільки істотного зниження його матеріального становища, що він не зможе забезпечувати себе засобами для існування. Однак в разі припинення обов'язки по сплаті аліментів (в результаті смерті непрацездатних нужденних членів сім'ї, відновлення їх працездатності і т.п.) аліменти на неповнолітніх дітей збільшується до передбаченого Сімейним кодексом РФ рівня.

Сімейний стан дитини як правило не є підставою для зміни розміру сплачуваних на його утримання аліментів. Якщо у дитини є вітчим або мачуха, то рівень його забезпеченості при визначенні розміру стягуваних аліментів з другого з батьків судом до уваги не береться, оскільки аліментну обов'язок батьки несуть незалежно один від одного.

Матеріальне становище самої дитини не впливає на обов'язок батьків виплачувати аліменти своїм неповнолітнім дітям. Якщо діти, на яких підлягають сплаті аліменти, мають значний майном (квартирою, дачею і т.п.), яке призначене не для отримання доходів, а для використання дитиною, то розмір аліментів також не може бути знижений. Лише в тому випадку, якщо у неповнолітньої дитини є додатковий дохід від майна або інші джерела доходу, наприклад від його підприємницької діяльності дитини, суд може врахувати такі доходи як підставу для зниження розміру аліментів.

У разі появи у дитини прийомної сім'ї аліментна обов'язок його справжніх батьків не припиняється. В даному випадку аліменти будуть продовжувати виплачуватися йому самому або його опікуну (піклувальнику) або його прийомним батькам.

Аліменти, як правило, виплачуються до настання повноліття дитини, проте в деяких випадках закон зобов'язує батьків утримувати своїх непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують їхньої допомоги.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online