Позовна заява на зменшення аліментів: як написати, як подати в суд?

  1. Які можуть бути підстави для зменшення аліментів?
  2. Причини, пов'язані з платником
  3. Причини, пов'язані з одержувачем аліментів
  4. Як і куди подавати позов?
  5. Як правильно скласти заяву-позов?
  6. Які ще документи будуть потрібні?
  7. Порядок розгляду в суді
  8. Чи можна зменшити аліменти на добровільній основі і як?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При розірвання шлюбу дитина (або діти), як правило, залишаються з одним батьком. Сума аліментів може бути дуже великий і у батька просто може не бути можливості виплачувати їй і існувати самому. У деяких випадках громадянин може звернутися в суд і подати заяву на зменшення аліментів. Про те, як правильно скласти такий документ, і як обгрунтувати свою позицію, докладно розповідається далі.

Які можуть бути підстави для зменшення аліментів?

У чинному російському законодавстві причини, за якими можна вимагати зменшення розміру аліментів, прописані в загальному вигляді. Формулювання, наведена в ст. 119 СК РФ , Вказує на те, що розмір може бути змінений, якщо у платника (або одержувача аліментів):

  • погіршилося матеріальне становище;
  • змінилося сімейний стан.

У тексті цієї ж статті вказується, що суд може розглянути заяву про зменшення розміру аліментів та з інших підстав, якщо вони об'єктивно зачіпають інтереси обох сторін. Таким чином, подібні твердження дозволяють тлумачити зміст статті досить широко - будь-яке зниження доходів, рішення по створенню нової сім'ї може послужити причиною для звернення до суду.

Причини, пов'язані з платником

Найчастіше підстави для зниження плати пов'язані з самим платником:

  1. Втрата роботи. В результаті чого громадянин стає офіційним безробітним, встає на облік в службу зайнятості і отримує відповідну допомогу, яке завжди істотно нижче його зарплати.
  2. Пониження в посаді, переведення на нову посаду з меншою зарплатою. Сюди ж можна віднести випадки, коли співробітник переводиться на неповну (часткову) зайнятість (наприклад, 3-4 дні на тиждень). Це також знижує офіційну зарплату.
  3. Людина страждає важким захворюванням, в результаті чого отримує 1 або 2 групу інвалідності з повною або частковою втратою працездатності. В цьому випадку причин для зменшення розміру аліментів дві. Перш за все, розмір пенсії, як правило, значно менше зарплати. Ще одна підстава - тепер платнику потрібно витрачати більше коштів на медичне обслуговування (ліки, процедури, засоби реабілітації).
  4. Досить рідкісний, але також зустрічається випадок пов'язаний з тим, що у платника істотно поліпшилося матеріальне становище. Наприклад, він отримав спадок, придбав вигідні акції, виграв в лотерею і т.п. Тоді розмір аліментів буде нерозумно великим. Припустимо, громадянин почала отримувати в місяць 5 млн рублів. На 1 дитину він повинен виплачувати 25% від цієї суми, тобто 1,25 млн рублів на місяць. Очевидно, що подібний розмір аліментів набагато більше фактичних витрат на проживання. Тоді можна вимагати зменшення платежу через суд.

Інша група причин також пов'язана з платником. Але вони стосуються зміни не матеріального, а сімейного стану, наприклад:

  1. Громадянин вступив у другий (або наступний шлюб), в якому у нього народився новий дитина від іншої дружини. Навіть якщо шлюб не зареєстрований офіційно, очевидно, що дитина стала його утриманцем. Тому і розмір аліментів повинен пропорційно зменшитися.
  2. У чоловіка вже є неповнолітні діти від іншого шлюбу, але він не оплачував аліменти на їх утримання. Якщо на якомусь етапі дружина подасть в суд, платник повинен буде перераховувати суму і в одну, і в іншу сім'ю. А значить, загальний її розмір пропорційно знизиться.
  3. Людина може і усиновити нового неповнолітню дитину. Це означає, що у нього з'явився ще один утриманець, якого він також зобов'язаний утримувати.
  4. Нарешті, якщо батьки (в тому числі всиновлених) платника виходять на пенсію по старості, вони також стають утриманцями. Це також є об'єктивною причиною зниження аліментів.

Причини, пов'язані з одержувачем аліментів

Причини для зменшення аліментів можуть бути пов'язані і зі зміненим матеріальним становищем дитини, на користь якого перераховується сума:

  1. Він отримав у спадок майно, банківські вклади, коштовності, цінні папери і т.п.
  2. Дитина почала отримувати додатковий дохід від свого майно (оренда авто, здача квартири, дачі в найм і т.п.).
  3. Він отримує пасивний дохід від цінних паперів (наприклад, дивіденди від акцій).
  4. Нарешті, дитина може вступити до навчального закладу, яке передбачає повне державне утримання. Це може бути школа-інтернат, дитячий будинок, кадетська училище і т.п.

Як і куди подавати позов?

Щоб правильно подати позовну заяву про зменшення аліментів, потрібно уточнити офіційну адресу позивача, який спочатку подавав до суду з вимогою призначити виплати. В даному випадку цей позивач (одержувач) виступає відповідачем, а позивачем буде громадянин, який вимагає зменшити розмір виплат. Йому слід звертатися до мирового суду за місцем проживання чоловіка (там же прописаний і дитина).

Адреса можна уточнити у відкритих інтернет-джерелах. У канцелярію суду подається заява на зменшення аліментів, яке складається власноруч (або за допомогою друку). До нього додаються всі необхідні документи:

  • свій паспорт;
  • квитанція, що підтверджує факт оплати державного мита;
  • документи, що підтверджують позицію позивача (погіршення фінансової ситуації, здоров'я, поява нових утриманців).

Розмір держмита мінімально становить 400 рублів (максимально 60 000 рублів). У загальному випадку вона розраховується пропорційно різниці, яка виникне від зменшення розміру (це і є ціна позову).

Розмір різниці, рубРозмір мита

До 20 000 4% 20 000 - 100 000 800 р. і 3% від суми, яка більше 20 000 р. 100 000 - 200 000 3 200 р. і 2% від суми, яка більше 100 000 р. 200 000 - 1 млн. 5 200 р. і 1% від суми, яка понад 200 000 р. Понад 1 млн. 13 200 р. і 0,5% від суми, яка більше 1 млн. р.

Секретар приймає документи в роботу і видає позивачеві відповідну опис. Після цього засідання має розпочатися не пізніше 1 місяця, про що громадянина сповіщають листом (або дзвінком). Щоб уникнути неточностей або помилок позивачеві переважно і самому періодично дзвонити до канцелярії, щоб дізнатися точну дату і час початку засідання.

Секретар не може відмовити в прийнятті заяви, виключаючи ті випадки, коли надані не всі документи, звертається особа, яка не має на це право (наприклад, батьки позивача) або ж громадянин звернувся до іншого суду (не по тому місцю проживання).

Як правильно скласти заяву-позов?

Позивач може просити про зменшення аліментів на першу дитину або відразу на 2 дітей - зразок заяви буде приблизно однаковим. Воно складається з таких розділів:

  1. У «шапці» вказують назву суду, ПІБ сторін і їх контактні дані, офіційні адреси.
  2. У тексті посилаються на вихідне рішення суду, згідно з яким позивач оплачує аліменти. Прописують ПІБ, дату народження кожної дитини, а також суму виплат. Потім описують підстави для їх зниження - що саме змінилося в житті платника. Бажано послатися на відповідні статті Сімейного кодексу.
  3. У прохальною частини чітко формулюють вимоги (по пунктам).
  4. Потім прописують «Додатки» і перераховують весь список документів, що додавалися до заяви.

Приклад того, як написати заяву про зменшення аліментів, можна скачати тут .

Які ще документи будуть потрібні?

Поряд з самим заявою про зменшення аліментів, складеним за наведеним вище зразком, а також квитанцією, що підтверджує факт оплати держмита, знадобляться такі документи.

ДокументиМета надання

Довідка про доходи Підтвердити факт зниження зарплати Довідка з біржі праці Підтвердити факт визнання безробітним Довідки про присвоєння групи інвалідності Підтвердити факт істотного погіршення здоров'я, втрати працездатності Довідка про склад сім'ї Підтвердити факт того, що у платника є і додаткові утриманці Судове рішення, яке зобов'язує виплачувати аліменти на дітей від іншого шлюбу (шлюбів) Довести наявність інших утриманців (діти від інших шлюбів)

Порядок розгляду в суді

Після того, як призначена дата засідання, обидві сторони повинні з'явитися на суд:

  • особисто;
  • через законного представника (опікун для недієздатного; особа, що діє за дорученням для дієздатного громадянина).

При цьому позивач і відповідач повинні самостійно подбати про всі докази, які зможуть підтвердити правоту їх позиції. Але не у всіх випадках можна отримати відповідні документи особисто. Наприклад, дружині можуть не видати довідку про доходи чоловіка з його місця роботи. Тому в ході розгляду справи позивач і відповідач можуть подати клопотання судді про витребування додаткових доказів.

За результатом приймається рішення на користь позивача або відповідача (повністю або частково). Копію постанови сторони отримують на руки. Після виходу рішення у них є 1 місяць для того, щоб оскаржити його. Для цього потрібно звертатися до наступної інстанції - районний суд. В даному випадку немає ніяких відмінностей того, як подати заяву на зменшення аліментів: зразок буде точно таким же.

Чи можна зменшити аліменти на добровільній основі і як?

Звернення до суду завжди є крайній захід, без якої сторони можуть обійтися, якщо вони зможуть добровільно прийти до угоди. Подібна угода підлягає обов'язковому посвідченню нотаріусом. У документі подружжя повинні прописати всі умови договору (термін виплат, розмір, можливість зміни, порядок і т.п.).

завантажити Угода про сплату аліментів можна у нас на сайті.

Розмір визначається індивідуально, проте він не може бути менше тієї суми, яка встановлена ​​в ст. 81 СК РФ .

Частка доходуКількість дітей

Чверть 1 Третина 2 Половина 3 і більше

Для оформлення знадобляться такі документи:

  • паспорта обох подружжя; <a
  • свідоцтва про народження всіх їх неповнолітніх дітей;
  • довідки, що підтверджують доходи.

Таким чином, платник має право вимагати зменшення аліментів на першого, другого і будь-якого іншого дитини, для чого він подає відповідну позовну заяву. Успіх в судовому розгляді безпосередньо залежить від того, наскільки громадянин подбав про доказовій базі - довідок про доходи, медичних документах і т.п. Якщо подібного досвіду участі в суді немає, переважно звернутися за допомогою до професійного юриста.

Схожі записи

Які можуть бути підстави для зменшення аліментів?
Як правильно скласти заяву-позов?
Які ще документи будуть потрібні?
Які можуть бути підстави для зменшення аліментів?
Як і куди подавати позов?
Як правильно скласти заяву-позов?
Які ще документи будуть потрібні?
Чи можна зменшити аліменти на добровільній основі і як?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online