Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів

  1. З яких причин можуть позбавити батьківських прав
  2. Коли відсутність аліментних виплат не вважається порушенням закону
  3. Допустимі випадки відсутності аліментних виплат
  4. Інші допустимі випадки несплати або зменшення розмірів аліментів
  5. Порядок звернення до суду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У такій ситуації необхідно знати свої права, і можливості їх захисту. Судовий процес, що передбачає позбавлення батьківських прав через невиплати аліментів, може бути складним і довгим, а для прийняття рішення на користь матері потрібно підготувати серйозну доказову базу.

З яких причин можуть позбавити батьківських прав

Як позбавити колишнього чоловіка батьківських прав і які підстави можуть бути:

  • Злісне ухилення від сплати аліментів на утримання дитини. Таке визначення дій або бездіяльності батьків може кваліфікуватися в разі тривалого ухилення від уплатиаліментов, які були призначені судом або прописані в угоді між батьками (в ході шлюборозлучного процесу).
  • Повне небажання батьків брати участь в житті дітей, що підтверджується його діями. Якщо батько не зацікавлений у вихованні дитини та навмисно не приділяє увагу вихованню (не гуляє з ним, не вчить уроки, не забирає на вихідні і т.д.), то це можна кваліфікувати як одна з причин позбавлення батьківських прав батька за ухилення від виплати аліментів.

вищеназвані підстави для позбавлення батьківських прав однозначно вказують на можливість позбавлення батьківських прав. Існують також ситуації, які закон не може кваліфікувати як несплату аліментів, навіть якщо мати дитини вважає їх такими. Також в суді можуть встановити обмеження батьківських прав батька , Якщо батько до того ж зловживає алкоголем або веде себе неналежним чином.

Коли відсутність аліментних виплат не вважається порушенням закону

Не так вже й багато допускається ситуацій, в яких батько цілеспрямовано не робить перерахувань і не буде за це покараний судом Не так вже й багато допускається ситуацій, в яких батько цілеспрямовано не робить перерахувань і не буде за це покараний судом. Не всі з них можуть бути сприйняті матір'ю дітей адекватно, проте звернення до суду на їх підставі точно не буде розглянуто.

У судовій практиці виділяють допустимі випадки несплати, а також випадки зменшення суми виплат. Їх підставою можуть служити різні життєві обставини і причини.

Допустимі випадки відсутності аліментних виплат

До поширених випадків відсутності виплат коштів на утримання, які дозволені законом, можуть бути:

  • Заміщення аліментних виплат правом дитини на майно. Якщо після розлучення чоловік залишив будь-яке майно на користь колишньої родини, то при дотриманні певної процедури оформлення власності на користь дитини може покривати частину виплат на утримання. Тут мається на увазі, що ринкова вартість рухомого або нерухомого майна за оцінкою експерта буде вирахувана із суми майбутньої оплати утримання дитини в обмін на повне право володіння ним.
  • В умовах спільного проживання дитини та батька, на якого покладені зобов'язання у вигляді аліментних виплат. На весь час спільного проживання виплати можуть бути припинені, так як батько бере на себе повну відповідальність за дитину, і він не потребує додаткової матеріальної підтримки.

Крім названих, існують і більш рідкісні случи, коли відсутність щомісячних виплат на утримання дитини допустимо.

Інші допустимі випадки несплати або зменшення розмірів аліментів

До більш рідкісним, але допустимим законом випадків несплати або зменшення розміру аліментів вважаються: До більш рідкісним, але допустимим законом випадків несплати або зменшення розміру аліментів вважаються:

  • навчання чоловіка у ВНЗ що підтверджується довідкою з відповідного навчального закладу. При цьому зменшити виплати на дитину можна тільки після офіційного звернення до органів опіки;
  • Невиплата аліментів або зменшення їх розміру на офіційних підставах. Закон передбачає можливість зменшення щомісячного утримання на дитину в ситуаціях, коли батько довів недоцільність витрати виділених їм коштів або навіть претендує на передачу йому батьківських прав. В останньому випадку виплати змісту можуть бути припинені за рішенням суду на час судового розгляду.

Крім вищеназваних може бути ситуація, коли у матері повторний шлюб і її чоловік хоче усиновити / удочерити дитину від першого шлюбу. Бажання матері тут однозначно буде недостатньо, навіть якщо сума виплат аліментів їй здається недостатньою або біологічний батько не може приділяти багато уваги дитині в силу професійної зайнятості. Виходом з ситуації тут може бути тільки відмова від батьківських прав добровільно .

Порядок звернення до суду

Позбавлення батька батьківських прав можливе лише за рішенням суду. Це є найсуворішим покаранням за несплату аліментів . Намір повністю виключити батька з життя дитини може бути реалізовано двома шляхами:

  • Звернення до суду з причини невиплати аліментів і, як наслідок, позбавлення батька батьківських прав. У такій ситуації досягти позитивного рішення суду можливо, якщо позов на позбавлення батька батьківських прав за несплату аліментів було подано вже після отримання судової постанови на стягнення заборгованості. Це означає, що мати намагалася раніше отримати належні дитині гроші іншим законним шляхом, однак це не мало ніяких позитивних результатів.
  • Звернення до суду з причини залучення батьків до адміністративної відповідальності за несплату аліментів або зовсім притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів .

В останній ситуації важливо довести «злостивість» неплатника, тобто підтвердити відсутність аліментів ще й приховуванням (не проживання за місцем проживання, відсутністю інформації про місце роботи, доходи і т.д.).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online