Нещодавно прийнятий закон, який посилює відповідальність для неплатників аліментів, і створений Єдиний реєстр боржників. Чи здатні зміни в законодавство поліпшити матеріальне забезпечення дітей?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Проблема несплати аліментів в Україні стоїть досить гостро. За офіційною статистикою Міністерства юстиції, в країні налічується понад 500 тисяч виробництв по стягненню аліментів, з них - майже 92 тисячі батьків заборгували більш ніж за 3 місяці. Щоб змінити ситуацію, в країні стартувала урядова кампанія «Чужих дітей не буває». Був прийнятий закон, який посилює відповідальність для неплатників аліментів, і створений Єдиний реєстр боржників. Чи здатні зміни в законодавство поліпшити матеріальне забезпечення дітей, аналізували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Стягнення аліментів: від угоди - до суду

Аліменти - це грошова допомога, яка виплачується дитині одним з батьків, який не проживає з ним. Зазвичай батьки укладають угоду про сплату аліментів самостійно, визначаючи умови, розмір і порядок платежів. Якщо ж вони не можуть домовитися, аліменти на утримання призначаються судом. Але навіть судове рішення не є гарантією добросовісної сплати грошей на утримання дитини. Експерти відзначають, що недосконалість чинного законодавства дозволяє недобросовісним батькам роками ухилятися від виконання свого обов'язку.

«Кожне третє звернення, яке сьогодні надходить в офіс Уповноваженого з прав дитини, стосується стягнення аліментів. Точної цифри немає, але думаю, що це мільярди гривень заборгованості, і це, перш за все, заборгованість перед дітьми », - зазначає уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

Саме для того, щоб удосконалити механізми сплати аліментів і зменшити їх заборгованість, в законодавство були внесені зміни. Влітку минулого року депутати прийняли нову редакцію Сімейного кодексу, переглянувши правовий статус аліментів. Відтепер аліменти є власністю самої дитини, а не батьків, які тільки отримують їх від імені дітей. Крім того, було збільшено мінімальний розмір аліментів: з 30% до 50% прожиткового мінімуму. У грошовому еквіваленті це - 746 грн на місяць на дитину до 6 років, 930 грн - на дитину від 6 років. Однак це ще не все. На початку січня цього року президент України Петро Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за несплату аліментів. Закон вступає в чинності 6 лютого і містить ряд істотних змін.

Головні зміни

Найбільш обговорювані новації закону - це методи примусового стягнення аліментів. Зокрема, боржників можуть обмежити в праві керувати автомобілем, заборонити володіти зброєю і виїжджати за кордон до повного погашення заборгованості. Обмеження не стосуються тих, хто заробляє управлінням авто або проходить строкову військову службу, а також водіїв з інвалідністю.

Якщо людина не може погасити заборгованість, до нього можуть застосувати адміністративне стягнення у вигляді соціальних робіт на термін від 120 до 240 годин. У разі ухилення від робіт вони можуть бути замінені адміністративним арештом до 15 діб.

«У законі йдеться, що територіальна громада такі роботи оплачує. Законодавець передбачає, що ці кошти будуть йти не боржникові, а перераховуватися державному виконавцю, а потім дитині », - роз'яснює адвокат Світлана Савицька.

Звичайно, такі нововведення вже викликало обурення з боку боржників. Його вже охрестили «анти-чоловічим» і критикують через недосконалість процедур.

«Є величезна кількість виробництв фейковий, коли людина платить аліменти, наприклад, через пошту або на картку. А мати каже, що він не платить, біжить до виконавця, а там настає відповідальність, і завтра ти не можеш керувати транспортним засобом », - ділиться своїми сумнівами керівник ГО« Батько має право »Олександр Швець.

Юристи пояснюють, щоб уникнути такої ситуації, аліменти потрібно платити через офіційну процедуру. До того ж, обмеження стосуватимуться не тільки чоловіків, а й жінок, якщо вони не будуть платити аліменти.

«Єдиним засобом, яким батьки можуть забезпечити виконання свого зобов'язання, - це виплата на банківську картку з призначенням платежу« аліменти », - пояснює юрист Арсеній Салалайко.

Незважаючи на настороженість батьків, в уряді запевняють, що примусове стягнення будуть застосовувати тільки до злісних неплатників аліментів, борг яких перевищує суму за півроку. Тим більше, що такі дії є звичайною міжнародною практикою. Наприклад, в Чехії обмеження в управлінні автомобілем для боржників діють з 2013 року і вже встигли себе виправдати. Перші 50 приписів судових органів про вилучення прав не були доведені до виконання - батьки відразу знаходили необхідні суми.

Перші 50 приписів судових органів про вилучення прав не були доведені до виконання - батьки відразу знаходили необхідні суми

Покарання - не самоціль

Автори закону наполягають, що головна мета змін - не покарання боржників, а поліпшення становища дітей. І якщо такі заходи будуть спонукати хоча б частину неплатників аліментів підтримувати своїх дітей, вони виправдають своє існування.

Нова система виплати аліментів повинна стати більш прозорою, адже заборгованість буде відслідковуватися автоматично. Необов'язково навіть заяву стягувача аліментів, якщо державний виконавець бачить суму боргу за 6 місяців. Крім того, Міністерство юстиції запустило Єдиний реєстр боржників (erb.minjust.gov.ua). Відомості про неплатника аліментів вносяться до реєстру одночасно з відкриттям виконавчого провадження. Інформацію можна знайти у вільному доступі на прізвище і реєстраційним номером платника податків.

«Ті, хто не платить аліменти, будуть відомі, і ця інформація буде доступна всім. Ми повинні привчити громадян і боржників по аліментах, не платити борг мало того, що незаконно, а й ганебно, і вони це повинні розуміти », - вважає заступник директора департаменту Державної виконавчої служби Олексій Воробйов.

Звичайно, ще залишаються питання, як бути з тими, хто приховує свої доходи. Для такої ситуації в законі прописано, що при стягненні аліментів будуть прийматися до уваги не тільки доходи, а й витрати платника аліментів, наявність рухомого і нерухомого майна. Юристи пояснюють, що в сучасних умовах нескладно довести в суді матеріальну спроможність, якщо людина часто їздить за кордон або користується дорогим автомобілем.

Юристи і законодавці погоджуються, що діти не повинні страждати від суперечок між батьками, тому виплата аліментів повинна бути максимально прозорою. Залишається сподіватися, що нове законодавство зможе захистити інтереси дітей і спонукати боржників виконувати свої зобов'язання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online