До якого віку платять аліменти на дитину в Росії?

  1. Аліменти до повноліття
  2. Чи зобов'язаний колишній чоловік виплачувати аліменти до тих пір, поки дитина не стане сам заробляти
  3. В яких випадках зобов'язання виплати змісту не припиняються з повноліттям
  4. В яких випадках виплата аліментів закінчується достроково
  5. До якого віку платять аліменти на утримання дружини

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сім'ям, в яких є діти, при розлученні треба буде розв'язати чимало проблем Сім'ям, в яких є діти, при розлученні треба буде розв'язати чимало проблем. Найбільш складна з них - утримання дитини. Найчастіше дітей залишають з матір'ю, але зворотні випадки, коли вони залишається з іншим чоловіком, нітрохи не відрізняються від загальноприйнятих правил. Все, що описано нижче, можна використовувати і стосовно батька, який буде стягувати аліменти з колишньої дружини.

Якщо за час, дане парі на роздуми і примирення, про величину і порядок виплати аліментів не вдалося домовитися, то суму матеріального змісту встановлює суд. Для цього проводиться окреме засідання. Умовно можна розділити виплати грошового утримання на три види:

  • на неповнолітніх;
  • на повнолітніх;
  • на потреби колишньої дружини.

Питання, до якого віку платять аліменти, хвилює обидві сторони. Матерям необхідно знати, до якого віку вони здатні розраховувати на підтримку, адже саме їм доводиться вирішувати питання здобуття дітьми вищої освіти. Батько в свою чергу повинен планувати своє майбутнє, ймовірно, за цей час він вступить в новий шлюб і у нього з'явиться ще одна дитина, за якого також належить нести відповідальність.

Аліменти до повноліття

Сімейним кодексом передбачається виплата коштів на утримання дитини до досягнення його повноліття, і повинна проводитися вона в обов'язковому порядку. При цьому необов'язково розривати шлюб, виплату аліментів можна вимагати через суд, перебуваючи в законних відносинах. Найбільш часто ця можливість використовується, щоб виділити частину заробітної плати одного з батьків на утримання в ситуації, коли проти нього ведеться виконавче виробництво або є кредитні заборгованості.

Призначити аліменти можуть:

  • у вигляді частини від доходів;
  • у вигляді твердої суми.

У першому випадку призначається виплата чверті від заробітків за одну дитину, третина за двох і половина за трьох і більше дітей. Відділяється частина не тільки від окладу, а й від премії і неофіційних виплат. Багато колишні чоловіки намагаються сховатися від таких виплат і переходять на менш оплачувану роботу або вкривають частину доходу. Тому жінки все частіше наполягають на виплаті твердої суми. Чітко визначений обсяг матеріального змісту призначають і в тих випадках, коли колишній чоловік довгий час не знаходить роботу і числиться безробітним.

Чи зобов'язаний колишній чоловік виплачувати аліменти до тих пір, поки дитина не стане сам заробляти

Закон встановлює чіткі рамки в питанні - до якого віку платять аліменти, - до тих пір, поки дитина не досягне працездатного віку і не почне сам заробляти, тобто до повноліття. Існує помилкова думка, згідно з яким виплати повинні тривати, поки дитина не знайде роботу і не почне отримувати стабільний дохід. Те, що дитина вчиться у ВНЗ, не є підставою для продовження виплат до 23 років. У цей період реалізується право на навчання, яке на дієздатність ніяк не впливає.

Читайте також: Сума аліментів на одного, двох і трьох дітей

З'явилося таку думку через невірно трактування законів і неправильного їх розуміння. У деяких випадках виплати на утримання можуть бути продовжені після повноліття. Про них ми поговоримо нижче, і для стягнення в більшості випадків вам потрібно знову пройти через суд.

В яких випадках зобов'язання виплати змісту не припиняються з повноліттям

Відповідно до російського законодавства підставами для виплат пізніше 18 років може бути тільки недієздатність або невиконання зобов'язань батьком за змістом до настання повноліття (якщо по аліментах числиться борг). Навчання в інституті не рахується підставою для неможливості здійснення трудової діяльності.

Найчастіше недієздатність визнається через групи здоров'я дитини. Тому претендувати на продовження терміну виплати можна, якщо отримана група інвалідності внаслідок:

  • отримання травми;
  • з народження;
  • перенесеного захворювання.

Визнання недієздатності відбувається за допомогою медико-соціальної комісії. Пенсія по інвалідності і доходи матері не повинні покривати щомісячні витрати на ліки і зміст.

Однак якщо мати не може утримувати дитину, який продовжує навчання, і сім'я визнана потребує, то за допомогою позову в суд можна спробувати продовжити виплати. Для цього необхідно дотримати наступні умови:

  • навчання повинно проходити очно, на денному відділенні;
  • в суд надається довідка про доходи матері за минулі 6 місяців.

Також можливо зробити висновок добровільне угоду з батьком про матеріальну допомогу на час навчання в технікумі або вищому навчальному закладі. В цьому випадку зазвичай встановлюється певна сума, яка також виплачується щомісяця.

У судовій практиці такі справи зустрічаються досить часто, але результат справи може бути різний. Це не означає, що не варто намагатися. Позов до суду подати варто в будь-якому випадку. Навіть якщо суддя не виявиться на вашому боці, в деяких випадках колишній чоловік готовий допомагати вам самостійно.

В яких випадках виплата аліментів закінчується достроково

Законодавством передбачені випадки, коли обов'язок утримувати дитину знімається до совершеннолетія.Ето реально зробити, якщо дитина після 16 років почав самостійно заробляти, в тому числі і відкрив свій бізнес або отримує будь-які інші стабільні доходи. Батькам (або це може зробити один з колишнього подружжя) необхідно подати до органів опіки заяву про емансипацію. У свою чергу інспектором у справах неповнолітніх виноситься рішення про визнання підлітка повністю дієздатним.

Якщо один з батьків проти емансипації, то дитині необхідно подати позов до суду. У більшості випадків рішення буде скасовано, але потрібно пред'явити докази того, що доходи не зможуть повністю забезпечити всі потреби дитини. Можна також пред'явити договір, в якому зазначено, що заробіток тимчасовий.

Читайте також: Як і куди слід подавати документи на отримання аліментів для дитини

Часто на емансипацію подають зобов'язані виплачувати аліменти батьки в період, коли дитина знаходить собі тимчасову роботу на літніх канікулах. Органи опіки зазвичай в цьому випадку відмовляють під час попереднього розгляду заяви. Такий дохід ніяк не можна назвати великим, і робота в цьому випадку є тимчасовою.

Також припиняється утримання дитини, якщо батьки, раніше зобов'язаного сплачувати аліменти, позбавили батьківських прав. Звичайно на цей захід йдуть жінки, які так і не знайшли з колишнім чоловіком спільної мови і хочуть убезпечити свою дитину в майбутньому від виплати аліментів недееспособному батькові.

До якого віку платять аліменти на утримання дружини

Багато матерів не готові вийти на роботу через те, що необхідно стежити і доглядати за дитиною. Тому все частіше їх цікавить, як довго вони можуть розраховувати на додаткову матеріальну підтримку - стягнення аліментів на себе. Виплачуються вони в цьому випадку в твердій сумі, і термін виплат залежить від обставин:

  • до трьох років, якщо дитина здорова;
  • до 18 років, якщо йому призначена група інвалідності;
  • безстроково, якщо інвалідність 1 групи з народження.

У першому випадку виплати припиняються незалежно від того, чи має мати роботу і забезпечений дитина місцем в дитячому закладі. Цей обов'язок є додатковою і на виплату основної матеріальної допомоги вона не впливає. Припинити зміст подружжя можна тільки в описаних нижче випадках:

  • одруження;
  • вихід на роботу;
  • усиновлення або удочеріння.

Кожне з цих обставин означає, що дружина перестала бути потребує і необхідно утримувати тільки дитини.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online