До якого віку платять аліменти на дитину в Росії, до скількох років виплачуються аліменти

  1. До якого віку сплачуються аліменти?
  2. по суду
  3. За згодою
  4. Дострокове припинення зобов'язання
  5. Якщо дитина інвалід з дитинства
  6. Якщо по аліментах борг, а дитині 18 років
  7. Якщо аліменти сплачуються добровільно
  8. Скасування виплат, якщо дитина стала дієздатним
  9. Аліменти після повноліття
  10. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

120 переглядів

Чинне законодавство визначає аліментні зобов'язання як міру додаткової підтримки громадян, які не в змозі забезпечити себе самостійно. За загальним правилом, якщо аліменти призначаються на користь дітей, припинення виплат здійснюється з моменту їх повноліття, але існують деякі особливі випадки, коли цей термін може бути змінений.

До якого віку сплачуються аліменти?

За загальним правилом, батьки зобов'язані утримувати своїх дітей до моменту їх повноліття. Однак чинне законодавство передбачає, що при деяких обставинах момент припинення виплат може бути змінений.

Так, термін виплат аліментів на дітей може бути продовжений, якщо дитина є непрацездатним. У даній ситуації аліменти можуть бути стягнуті до його повного одужання і навіть довічно, до їх скасування в судовому порядку або ж у випадках, коли:

  • Помер одержувач аліментів;
  • Помер платник аліментів;
  • Одержувач аліментів усиновлена;
  • Дитиною отримана дострокова дієздатність (процедура емансипації).
120 переглядів   Чинне законодавство визначає аліментні зобов'язання як міру додаткової підтримки громадян, які не в змозі забезпечити себе самостійно

Одержувачів аліментів часто цікавить, коли закінчується виплата. Відповісти на це питання можна, проаналізувавши правові норми, зокрема - Сімейний кодекс РФ. За загальним правилом стягнення провадиться до повноліття дитини, але в деяких випадках вона може бути продовжена. У будь-якій ситуації важливо керуватися чинним законодавством, щоб уникнути негативних наслідків.

по суду

Аліменти можуть бути стягнуті або на підставі угоди сторін, або в судовому порядку. Якщо їх призначає суд, то він і визначає, до скількох років вони будуть стягуватися. Загальне правило, як уже сказано - до повноліття.

Загальне правило, як уже сказано - до повноліття

ВАЖЛИВО: Також в судовому порядку аліменти призначаються після моменту повноліття дитини в разі, коли він є непрацездатним і фактично потребує додаткової підтримки. В іншому випадку виплати припиняються з досягнення вісімнадцяти років.

Суд не може призначити аліменти на більш тривалий термін, якщо дитина не є непрацездатним. До того ж, з моменту повноліття, за умови його дієздатності, він самостійно відповідає за себе, тобто стає повністю дієздатним, відповідно, грошовими коштами також розпоряджається самостійно.

Аліменти, призначені по суду, можуть бути скасовані судом за заявою платника або одержувача у випадках, якщо:

  • Дитина одружився до 18 років;
  • Дитина зайнявся підприємницькою діяльністю;
  • В інших випадках отримання повної дієздатності.

За згодою

Угода про аліменти укладається на добровільній основі і повинна бути завірена нотаріально. Недотримання форми угоди тягне його недійсність. При цьому важливо, щоб в угоді не порушувалися права дитини, інакше нотаріус відмовить в його посвідченні.

При цьому важливо, щоб в угоді не порушувалися права дитини, інакше нотаріус відмовить в його посвідченні

Такий документ може містити безліч умов, в тому числі і термін виплат. При цьому сторони можуть вказати, що зміст перераховується протягом більш тривалого періоду часу, ніж до моменту повноліття дітей, однак юридична сила це пункту не настає - адже за законом такого правила немає і виконання умов такої угоди залишається на совісті платника.

Подібне вказівку, при цьому, не дозволить одержувачу вимагати його виконання в судовому порядку або в рамках виконавчого провадження. По суті, змусити платника додатково нести зобов'язання не вийде, виплати можуть бути зроблені лише на добровільній основі.

По суті, змусити платника додатково нести зобов'язання не вийде, виплати можуть бути зроблені лише на добровільній основі

Так, наприклад, Ростовський обласний суд залишив в силі рішення Залізничного районного суду міста Ростова-на-Дону. Позивач, будучи батьком і одержувачем аліментів, оскаржив дії служби приставів про припинення стягнення аліментів у зв'язку з досягненням його сином повноліття. Раніше між одержувачем і стягувачем було укладено угоду, в якому зазначено, що аліменти перераховуються:

  • До повноліття одержувача;
  • До 21 року, якщо дитина буде очно навчатися у вищому навчальному закладі.

Ще до досягнення сином 18 років платник перестав добровільно платити гроші і стягувач подав заяву приставам на примусове виконання. Після припинення стягнення аліментів приставами, позивач направив відповідну скаргу до районного суду, який визнав дії приставів законними. Апеляційний суд встановив, що вимога про стягнення неправомірно, так як дитина є повнолітнім і залишив в силу рішення суду попередньої інстанції. Прописані в угоді умови про аліменти після 18 років не засновані на законі.

Дострокове припинення зобов'язання

У деяких випадках припинення стягнення може бути здійснено до повноліття дитини:

  • Якщо дитина усиновлена ​​або удочерён третьою особою.
  • Неповнолітній влаштувався на постійну роботу, почав займатися підприємницької діяльності (став емансипованим і достроково отримав повну дієздатність).
  • В угоді зазначено, що виплати припиняються до повноліття дитини та аліменти в подальшому слід стягувати в судовому порядку, але без вказівки на цю угоду вважається недійсним і не може бути завірено нотаріусом.
  • Смерть однієї зі сторін - одержувача або платника.

В інших випадках стягнення провадиться до повноліття або навіть пізніше в разі непрацездатності дитини

Якщо дитина інвалід з дитинства

Стягнення аліментів у Росії може бути продовжено, якщо після досягнення повноліття дитина не в змозі забезпечити свої потреби самостійно. Наприклад, він є інвалідом дитинства.

Наприклад, він є інвалідом дитинства

Подібний стан позбавляє його можливості повноцінної життєдіяльності, тому закон і передбачає, що батьки несуть за нього відповідальність навіть тоді, коли він досягає 18 років. Виплати припиняються в разі, якщо на підставі рішення комісії або суду інвалідність буде знята або в разі винесення відповідного рішення суду.

Надалі аліменти можуть бути також скасовані судом внаслідок відновлення працездатності дитини і зняття груп інвалідності, якщо таке все ж станеться.

Якщо по аліментах борг, а дитині 18 років

Багато платники помиляються, вірячи, що якщо дитині виповнюється 18 років, то всі борги погашаються і обов'язок по сплаті змісту скасовується. Це помилка.

Вся накопичена сума заборгованості повинна бути в будь-якому випадку погашена платником, навіть якщо нарахування на дитину аліментів припинено.

Якщо аліменти сплачуються добровільно

У деяких випадках перерахування аліментів проводиться в добровільному порядку. У такій ситуації між сторонами відсутній навіть угоди і кошти перераховуються на підставі усної домовленості.

Подібні умови роблять можливим виплату аліментів протягом будь-якого періоду часу, якщо платник бажає цього. Вік дитини не матиме значення. Тобто мова йде про право платника, але не про його обов'язки.

ВАЖЛИВО: Відмова від добровільної виплати аліментів ніяк не може бути оскаржений, а платник - примушуючи до продовження виплат. За своїм бажанням батько дитини має право утримувати дитину хоч все своє життя, але лише право - а не обов'язок.

Скасування виплат, якщо дитина стала дієздатним

Стаття 120 СК РФ регламентує припинення обов'язку батька по утриманню дитини при його емансипації - тобто дострокового отримання повної дієздатності до досягнення віку офіційного повноліття - 18 років.

Стаття 120 СК РФ регламентує припинення обов'язку батька по утриманню дитини при його емансипації - тобто дострокового отримання повної дієздатності до досягнення віку офіційного повноліття - 18 років

Стаття 27 ЦК України встановлює умови для дострокового отримання всього комплексу дієздатності особою, яка не досягла 18 років:

  • Заняття підприємницькою діяльністю, якщо така дитина займається за згодою піклувальників або батьків;
  • Робота за трудовим договором.

Вирішувати, чи є неповнолітній достроково отримав дієздатність, належить органам опіки або ж суду.

Ініціювати цю процедуру може також і платник аліментів, звернувшись до суду з заявою про скасування аліментів у зв'язку з настанням повної дієздатності. Факт емансипації буде встановлюватися судом в рамках розгляду заяви платника.
Якщо факт повної дієздатності буде встановлено, то аліменти на дитину будуть скасовані.

ВАЖЛИВО: Скасування при емансипації дитини підлягають і аліментні виплати, зафіксовані в нотаріальному угоді. Але емансипація не заважає батькові добровільно і за власним бажанням допомагати своєму сну або дочки грошима в будь-якому обсязі і періодичності.

Аліменти після повноліття

Аліменти після повноліття виплачуються лише в разі, якщо дитина є недієздатним і фактично потребує додаткової підтримки. Недієздатні громадяни можуть отримувати аліменти довічно, якщо їх потреба в підтримці матиме такий тривалий характер.

В інших випадках виплати припиняються. Депутати різних рівнів регулярно пропонують ідею про продовження терміну стягнення аліментів до 23 років при наявності такої необхідності (наприклад, при навчанні одержувача на очній формі), і такий законопроект навіть розглядався державною думою, але поки що не був прийнятий.

Більш докладно про можливості стягнення аліментів після повноліття та умовах такого читайте в окремій статті « Аліменти після 18 років ».

потрібен юрист

Питання, пов'язані зі стягненням аліментів, мають досить високу складність, особливо якщо мова йде про призначення платежів після повноліття дитини внаслідок непрацездатності. Розібратися в ситуації можна і самостійно, але це потребує багато часу і ретельного аналізу ситуації.

Громадянам, які бажають забезпечити наступ позитивного результату, потрібно звернутися до юриста як мінімум за попередньою консультацією.

Наш фахівець безкоштовно проконсультує з усіх виникаючих питань, дасть оцінку ситуації і допоможе в складанні документації. Юрист допоможе зрозуміти, до яких років можна розраховувати на отримання аліментів, з чим це пов'язано і чи є можливість продовжити термін або переглянути раніше укладену угоду.


Оцініть статтю

До якого віку сплачуються аліменти?
До якого віку сплачуються аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online