Чи можливо позбавлення батьківських прав за несплату аліментів, як відбувається процедура

  1. несплата
  2. Наслідки усунення від опіки
  3. Причини і методи позбавлення
  4. документи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів - це крайній захід, який може бути застосована до несвідомого таткові.

У яких випадках і яким чином проводиться дана процедура, читайте далі.

несплата

Нерідко трапляється, що платник відмовляється або не може виплачувати грошову суму Нерідко трапляється, що платник відмовляється або не може виплачувати грошову суму.

Це може бути пов'язано як з важким періодом в його житті (хворобою), так і бути свідомим вибором. Подібні проблеми можуть бути вирішені батьками самостійно шляхом переговорів і угод.

Якщо домогтися грошей від недбайливого платника не представляється можливим, подається клопотання судовим приставам і призначається розгляд. Воно може закінчитися по-різному:

  • штрафом і виплатою пені за прострочення;
  • арештом майна і рахунків до погашення боргу;
  • забороною на виїзд з країни і позбавлення водійського посвідчення;
  • громадські роботи;
  • домашній арешт або тюремне ув'язнення.

Можливо, Вам буде корисна стаття про розмір аліментів .

Про те, як розраховується неустойка за аліментами, Ви можете почитати тут .

Крім того, одержувач грошей може подати заяву на позбавлення другого батька можливості опіки над малюком.

Наслідки усунення від опіки

Після позбавлення одного з батьків прав (зазвичай батька) другий (мати), який залишився з дитиною, зможе: Після позбавлення одного з батьків прав (зазвичай батька) другий (мати), який залишився з дитиною, зможе:

  1. Заборонити недбайливому батькові зустрічатися або будь-яким чином брати участь в житті чада, змінити його прізвище та по батькові.
  2. Виїжджати за кордон, не питаючи згоди колишнього чоловіка.
  3. У разі нового шлюбу новий чоловік (вітчим) зможе усиновити дитину, не чекаючи згоди батька.
  4. Батько позбавляється можливості захищати інтереси дітей наслідувати в випадки його смерті або претендувати на отримання пенсії, якщо сталася загибель годувальника сім'ї.
  5. Також дитина більше не вважається зобов'язаним допомагати батькові в старості, коли він стане непрацездатною.

Говорячи простіше, батько, позбавлений батьківства, стає для малюка чужою людиною, і якщо зараз це багатьом може здатися страшним, то в старості можна серйозно пошкодувати про прийняте зопалу вирішенні.

Причини і методи позбавлення

Позбавити батьківського піклування можна в двох випадках, які часто розглядаються разом: Позбавити батьківського піклування можна в двох випадках, які часто розглядаються разом:

  1. Відмова від сплати аліментів без серйозного підстави, постійні спроби приховати своє місце розташування.
  2. Відмова від участі у вихованні дитини: платник не хоче зустрічатися, гуляти з ним, не провідує.

Діяти теж можна двома методами:

  1. Написати заяву на позбавлення батьківських прав колишнього чоловіка. Після цього необхідно буде довести, що він не виявляв ніякої уваги до чаду, не брав участі у вихованні і не прагнув допомагати. Незважаючи на гадану простоту, складно передбачити, яке рішення прийме суд, і здадуться доводи переконливими.
  2. Якщо колишній чоловік не бажає платити допомогу на дитину, можна написати заяву про стягнення грошей, притягнення до кримінальної відповідальності і про позбавлення його батьківської опіки. В цьому випадку доведеться довести, що недбайливий батько свідомо відмовляється допомагати грошима. Якщо суд погодиться з цим, необхідно буде написати ще одну заяву, вже на позбавлення опіки, на підставі рішення суду про стягнення аліментів.

документи

При подачі заяви в суд необхідно надати деякі документи, які допоможуть довести, що колишньому чоловікові діти не потрібні: При подачі заяви в суд необхідно надати деякі документи, які допоможуть довести, що колишньому чоловікові діти не потрібні:

  1. Свідоцтва про народження малюка, а також щодо укладення та розірвання шлюбу.
  2. Документ з навчального закладу, який відвідує дитина, про те, що колишній чоловік ніяк не бере участі в його життя: не зустрічає зі школи, не спадає на збори і свята.
  3. Показання свідків сусідів або родичів, які підтверджують вище зазначену причину.

Також можна додати довідку про регулярну (більше 4 місяців) невиплату допомоги або рішення суду з цього питання, докази того, що чоловік ухиляється від виплат, змінює місця проживання і роботи без попереджень, дає невірну інформацію про заробіток, не спадає на суд за викликом про невиплаті. Найкраще, якщо показання дадуть незацікавлені особи, або підтвердять в ЖЕКу.

Важливо знати: якщо чоловік буде позбавлений батьківських прав, він більше не буде зобов'язаний платити допомогу. Він також зможе опротестувати рішення або повернути собі опіку над чадом.

При зверненні до суду про невиплату аліментів не обов'язково заодно і позбавляти батька прав. Це вважається найважчим покаранням, а тому суд повинен розглянути вимоги обох сторін як слід.

Позбавлення батьківських прав - це серйозне рішення, приймати яке слід виважено. Відновити права після буде дуже складно, хоч і можливо, так що заздалегідь обміркуйте всі наслідки цього вчинку.

Дивіться в наступному відео пояснення до закону про позбавлення батьківських прав за несплату аліментів:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online