Бланк заяви на розлучення в світовій суд

  1. Способи розірвання шлюбу
  2. Через який суд можна розлучитися?
  3. Що потрібно знати, звертаючись до суду?
  4. Бланк для складання позовної заяви на розлучення
  5. Куди подати пакет документів?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У багатьох сімей в житті настає момент, коли приходить пора розлучатися. В цьому випадку впритул ставиться питання про процедуру розлучення. Оформити його можна різними способами, кожному з яких сімейне законодавство знаходить своє застосування. Дорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.
Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте за телефонами нижче. Це швидко і безкоштовно!
до змісту ↑

Способи розірвання шлюбу

Перший, найпростіший варіант припинити сімейні відносини - це звернення в ЗАГС зі спільною заявою членів сім'ї про розлучення. Його можуть використовувати подружжя, які не виховують спільних неповнолітніх дітей, і при цьому обидва з них не проти розірвати шлюб.

Однак у виняткових ситуаціях за допомогою звернення в ЗАГС один з подружжя може звільнити себе від сімейних уз в односторонньому порядку .

Це можливо, коли через суд інший член подружжя визнаний недієздатним або зниклим безвісти. Крім того, ініціативи однієї зі сторін в частині припинення шлюбу сприяє засудження другого члена сім'ї до позбавлення волі на строк понад 3-х років.

Залишається додати, що при зверненні в ЗАГС всі необхідні юридичні процедури займають в середньому один місяць.

Але часто трапляється інший варіант, коли подружжя змушене розірвати шлюб в залі суду. Причиною цього є відсутність згоди чоловіка (дружини) на розлучення, а також наявність маленьких дітей.

Йти до суду доводиться і тоді, коли один із подружжя на словах згоден припинити шлюб, але на практиці всіляко ухиляється від візитів в ЗАГС.

до змісту ↑

Через який суд можна розлучитися?

Через який суд можна розлучитися

Розглядати справи про розлучення зараз можуть як районні суди, так і світові судді. В останньому випадку необхідно кілька умов:

  • між батьками відсутній спір про дітей;
  • якщо в позові ставиться питання про розподіл майна, його вартість не повинна перевищувати 50 000 рублів.

Територіально позовну заяву зазвичай подається за місцем проживання відповідача (те ж саме стосується і звернення до мирового судді). Однак якщо на руках у матері знаходиться маленька дитина або вона в силу хвороби не може перебувати в іншому суді, позов можна адресувати і за адресою її проживання.

Стосовно до мирового судді зорієнтуватися з вибором допоможе сайт sudrf.ru .

Відмінності з розгляду справи в звичайному суді або у мирового судді полягають в термінах проведення процесу. У районному суді справа може бути вирішено протягом двох місяців, а у мирового судді - одного.

Але, з цього правила є серйозне виключення. Коли другий чоловік категорично проти розлучення, то суд може (але не зобов'язаний) відвести людям час для примирення, яке може зайняти до 3-х місяців. Якщо і після цього врятувати шлюб не вдається, то слід рішення про розлучення.

до змісту ↑

Що потрібно знати, звертаючись до суду?

Оскільки матеріал присвячений оформленню шлюборозлучного процесу у мирового судді, то зробимо акцент саме на цьому. Як вже говорилося вище, одним з обов'язкових умов звернення до мирового суду є відсутність спору щодо дітей.

Іноді позивач прямо пише в позові про те, що немає спору про дітей. Однак протилежна сторона може наполягати і на зворотному. Тоді підтвердити даний факт має угоду про утримання дітей, укладену подружжям в письмовій формі.

У ньому повинні міститися положення щодо місця подальшого проживання дитини, умов спілкування з ним другого з батьків і т.д. Загалом, в цьому документі обумовлюються всі питання щодо подальшого спільної участі колишнього подружжя в долі дитини.

Якщо ж батьки вирішили включити в документ розділ про аліменти, то він підлягає засвідченню у нотаріуса.

Якщо ж батьки вирішили включити в документ розділ про аліменти, то він підлягає засвідченню у нотаріуса

Коли угода щодо долі дітей підписано і не існує розбіжностей між подружжям, слід визначитися зі змістом позовних вимог. Перше з них - це, зрозуміло, розірвання шлюбу. Поряд з ним, ініціатор розлучення має право (але не зобов'язаний) поставити питання про розподіл спільного майна та про стягнення аліментів.

Зазначені вимоги можуть бути предметом окремого позову. Причому, якщо подружжя підписало у нотаріуса договір про сплату аліментів , Стягувати їх в судовому порядку немає необхідності. Якщо укладена угода не виконується, досить просто звернутися за допомогою в отриманні виплат на дитину до судових приставів.

На вибір кола позовних вимог можуть вплинути і фінансові міркування. Якщо вирішується питання про розірвання шлюбу, розподіл майна та виплати аліментів на дитину, то по кожному пункту держмито сплачується окремо. Її розміри такі:

  • 600 рублів - тільки розриваючи шлюб;
  • % Від вартості майна - у разі поділу власності;
  • 150 рублів - стосовно стягнення аліментів.
до змісту ↑

Бланк для складання позовної заяви на розлучення

Бланк позовної заяви до мирового суду: завантажити форму

Як написати заяву, що заповнюється в ньому? У разі, коли позов адресується мировому судді, шаблон включає в себе наступну структуру.

Початок документа має містити в собі вказівку на ділянку мирового суду і повну інформацію про сторони процесу (ініціали, адреса, і контактні дані).

Після цього слід описати обставини укладення шлюбу з посиланням на відповідні документи.

Наступною частиною позову повинно бути опис причин, що спонукали звернутися із заявою до суду. Це можуть бути самі різні обставини (психологічна несумісність, відсутність взаєморозуміння і навіть жорстоке поводження)

Коли в сімейному союзі були народжені діти, про них також потрібно вказати в позовній заяві з посиланням на дату їх народження.

Потім потрібно вказати на те, що у подружжя немає суперечок щодо подальшого утримання нащадків. Далі має бути посилання на норми сімейного та процесуального законодавства, що обгрунтовують порядок розірвання шлюбу.

до змісту ↑

Куди подати пакет документів?

Куди подати пакет документів

До позовної заяви слід додати квитанцію про сплату держмита, копію паспорта та свідоцтва про шлюб . Якщо в родині є маленька дитина, то також до позову додається і копія його свідоцтва про народження.

Весь пакет позовних матеріалів слід зробити в трьох примірниках: для себе, суду і відповідача. Позов з усіма додатками подається до канцелярії суду або надсилається поштою з описом. Якщо матеріали приймає канцелярія, потрібно не забути на своєму екземплярі поставити позначку.

На закінчення слід пам'ятати, що рішення суду про розлучення ще не означає автоматичне оформлення такого. Для цього потрібно пройти ще відповідну процедуру в органі РАГСу.

Якщо якісь моменти вам не зрозумілі, подивіться це відео про порядок розлучення:

Що потрібно знати, звертаючись до суду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online