Аліменти з зарплати: як платити і як визначити їх розмір

  1. Як утримуються аліменти Як виплачують аліменти на дитину ? Зазвичай ці виплати покладаються дітям,...
  2. Як платити за рішенням суду
  3. Яка частина від зарплати стає аліментами
  4. Як виплачуються аліменти
  5. Що робити якщо офіційна зарплата маленька
  6. Як дізнатися зарплату колишнього чоловіка
  7. Чи можуть бути аліменти нижче прожиткового мінімуму
  8. Як нарахувати аліменти з двох зарплат
  9. Податок на аліменти
  10. Через скільки днів після зарплати приходять аліменти
  11. Неустойка за аліменти

Як утримуються аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як виплачують аліменти на дитину ? Зазвичай ці виплати покладаються дітям, які залишаються жити з колишньою дружиною, але можливі ситуації, коли аліменти із зарплати утримуються і на користь інших родичів. Відрахування відбувається двома способами:

Найчастіше розрахунок і утримання аліментів із зарплати проводиться бухгалтерією за місцем роботи громадянина. Коли фірма отримує судове рішення або угода, вона повинна почати відрахування аліментів з доходу співробітника.

Корисно дізнатися, як виплачуються аліменти при звільненні ?

Як платити за згодою

Зручність цього способу в тому, що батьки мирно між собою домовляються про умови виплат і про те, який розмір аліментів встановити Зручність цього способу в тому, що батьки мирно між собою домовляються про умови виплат і про те, який розмір аліментів встановити.

Батьки передбачають, як будуть платити аліменти із заробітної плати. Це може бути банківський переказ або передача грошей з рук в руки. Головне, щоб було документальне підтвердження перерахування аліментів . Для цього можна використовувати чеки, розписки і т.п.

Не можна забувати, що угода - це обов'язковий для виконання документ і в разі ухилення від виконання зобов'язань, стягнення коштів можуть зробити примусовим.

Існують випадки, коли чоловік виплачує аліменти повністю добровільно, навіть без складання угоди, але це рідкісний виняток із правил.

Чи можна перераховувати аліменти не дружині, а на особистий рахунок дитини?

Так, така можливість існує, якщо вона обумовлена ​​в угоді.

Як платити за рішенням суду

Коли громадянин не хоче платити добровільно і не вдається досягти угоди, то призначається судовий розгляд, після якого аліменти нараховуються за рішенням суду. На початку рішення суду відправляється громадянину з пропозицією виплачувати потрібну суму добровільно. Якщо громадянин не відповідає на пропозицію, то документи відправляють за місцем роботи з метою відняти належні кошти з доходу.

В цьому випадку громадянину не доведеться самостійно розраховувати аліменти. За нього все зробить бухгалтерія організації, в якій він працює. Бухгалтерія займається розрахунком аліментів, контролює перерахування аліментів, їх отримання і зберігає відомості про зроблені перекладах. При необхідності зможе надати їх суду, якщо виникне суперечка.

Яка частина від зарплати стає аліментами

Законом прийняті наступні розміри аліментів:

  • 25% від зарплати йде на аліменти на одну дитину ;
  • 33% від зарплати платять за аліменти на двох дітей;
  • 50% від зарплати становлять аліменти на трьох і більше дітей.

Ці частки можуть змінюватися судом в більшу чи меншу сторону в залежності від фінансового становища кожного з батьків.

Якщо зарплата, що не регулярна або сплачується в іноземній валюті, то виплату розраховують не в частковому відношенні, а у фіксованій сумі. В цьому випадку з ростом МРОТ, організації утримують аліменти з офіційної зарплати повинні їх індексувати. До речі, корисно дізнатися, яка встановлена середня зарплата в Росії для розрахунку аліментів ?

Як виплачуються аліменти

Відрахування знімаються практично з усіх офіційних видів доходів батька Відрахування знімаються практично з усіх офіційних видів доходів батька. За винятком:

  • вихідної допомоги - посібник, що отримується при звільненні;
  • компенсації одержуваної за харчування в лікувальних установах;
  • компенсації за проїзд;
  • компенсації коштів, витрачених на придбання нового робочого інструмента, натомість зіпсованого;
  • фінансової допомоги в результаті стихійного лиха, крадіжкою або псуванням майна, професійної травми;
  • посібники на новонародженого, компенсації коштів на похорон близького родича.

Існують обмеження по зняттю відрахувань. Скільки відсотків утримують із зарплати на аліменти і з якої частини доходів? У разі, коли на людину приходить кілька виконавчих листів, з нього може бути утримано не більше 70% доходу.

Як правильно розрахувати аліменти від зарплати?

приклад:

З доходу громадянина потрібно утримати аліменти за двома виконавчими листами :

  • 33% на двох дітей від першого шлюбу;
  • 5000 рублів фіксованих відрахувань на утримання другої дружини.

Якщо дохід громадянина після сплати ПДФО склав 10000 рублів, то з нього покладено утримати 3333 + 5000 = 8333 рубля. Максимальний розмір стягнення аліментів із заробітної плати з 10000 становить 7000 рублів. У цій ситуації сума ділиться пропорційно між двома дружинами. Виплата першої дружини аліментів на двох дітей складе 2800 рублів, а другий дружині 4200 рублів. Відсутня сума 1333 рубля стає заборгованістю. Коли доходи громадянина дозволять розплачуватися повністю за зобов'язаннями, то з цих доходів почнуть віднімати і накопичену заборгованість.

Якщо за місцем роботи надходять інші виконавчі листи, наприклад, адміністративні штрафи, то в першу чергу утримуються відрахування на дитину. Якщо потрібно утримувати кошти на користь дітей від декількох шлюбів, то це робиться одночасно, незалежно від того по якій дитині рішення прийшло раніше.

Термін перерахування, як правило, дорівнює один раз в місяць, після всіх податкових відрахувань по знову нараховану зарплату.

Що робити якщо офіційна зарплата маленька

Чи можуть відрахування бути більше зарплати?

У разі, коли громадянин отримує дохід в конверті при цьому офіційна зарплата мінімальна, якщо батьки не змогли досягти угоди на прийнятну суму компенсації, то, на жаль, за законом відрахування віднімаються з офіційних доходів. Єдиним виходом з такої ситуації може стати звернення матері до суду, де вона представить докази більш високого доходу у свого колишнього чоловіка. Якщо докази будуть незаперечні, то суд зможе призначити фіксовану суму відрахувань. Стягнути аліменти при неофіційною зарплати буває досить проблематично.

Як дізнатися зарплату колишнього чоловіка

Щоб дізнатися офіційний дохід чоловіка, можна звернутися до судових приставів, які зроблять запит до Пенсійного Фонду та Податкову службу. Дізнатися неофіційну зарплату чоловіка практично неможливо. Якщо у чоловіка є заборгованість по відрахуваннях, то можна написати заяву в відділ судових приставів, тоді можливо вони перевірять документи за місцем роботи та опитають колег.

Найоптимальнішим варіантом у випадку з «сірою зарплатою» є мирну угоду, без доказів суд нічим не зможе допомогти в даній ситуації.

Чи можуть бути аліменти нижче прожиткового мінімуму

Згідно із законом у таких відрахувань немає мінімального порогу Згідно із законом у таких відрахувань немає мінімального порогу. Тому немає ніякого сенсу порівнювати їх з прожитковим мінімумом. Кожна ситуація індивідуальна і суд розраховує аліменти із заробітної плати виходячи з матеріального становища кожного з батьків. Крім того, утримання дитини - це обов'язок кожного з батьків, тому в принципі платнику достатньо забезпечити його половиною прожиткового мінімуму.

Навіть на цю суму аліменти перевищують рідко. Половина прожиткового мінімуму в залежності від регіону дорівнює приблизно 3500 рублів. Мінімальні розмір оплати праці, з 1 липня цього року складе 7800 рублів. Відрахування на одну дитину з мінімальної зарплати дорівнюють всього 1950 рублів.

Навіть при призначенні фіксованої суми судом вона може бути значно нижче. Суд зобов'язаний врахувати інтереси не тільки дитини, але і платника, у якого може бути нова сім'я і діти, засобів, на утримання яких суд просто не має права позбавити людини.

Як нарахувати аліменти з двох зарплат

Коли людина працює на двох і більше роботах все його доходи підлягають відрахуванню відрахувань на користь дитини. У тих же розмірах, що і з однієї зарплати, але природно другий дохід повинен бути офіційно підтверджено.

Судом зазвичай видається один виконавчий лист, але в цьому випадку суд зробить додатковий лист, від батьків лише потрібно повідомити точні дані про другому місці роботи.

Податок на аліменти

В ході розрахунку виплати, що виділяється одним з батьків на утримання дітей, що живуть окремо, ще до визначення належної дітям суми відбувається відрахування прибуткового податку з усієї зарплати батька, і виплачуються інші покладені відрахування.

Це означає, що сама суть виплат на дітей не має на увазі накладення на них податків. Платник вже заплатив всі податки зі свого доходу, а для одержувача ці фінанси не є доходом, а допомогою. Чи можуть такі засоби обкладатися податком? Звичайно, ні.

Для порівняння можна навести приклад, коли дружина не працює і користується засобами працюючого чоловіка. Ситуації, досить, близькі за своєю суттю.

Через скільки днів після зарплати приходять аліменти

Як сплачуються аліменти на дитину ? Організації в обов'язковому порядку сплачують аліменти одержувачам в триденний термін, що починається в день видачі зарплати. Якщо відрахування відправляються поштовим переказом, то витрати на переклад також вважаються з доходу громадянина. Прихід коштів на картку або перекладом, вже не повністю залежить від роботодавця. Головне, щоб їх відправили в триденний термін, подальша швидкість появи нарахованої суми залежить від банку або пошти.

Варто знати, що виплати на дітей є першочерговими. Якщо в організації є проблеми з грошима, то законослухняними фірмами в першу чергу оплачені будуть аліменти.

Неустойка за аліменти

Коли громадянин не дотримується зобов'язання зі сплати виплат на дітей, друга сторона має право звернутися до суду з вимогою боргу і неустойки, по платежах, що не відраховували.

Як розраховується неустойка по аліментах ? Її розраховують виходячи з 0,5% від боргу по аліментах за кожен прострочений день. Рахунок прострочених днів ведеться з першого числа місяця, наступного за місяцем, коли виплачують останній раз відрахування на дітей. При добровільному угоді сума неустойки може бути більше.

Позов подається у світовій суд за місцем проживання боржника. Вартість позову залежить від того, які суми планується стягнути.

Як утримуються аліменти Як виплачують аліменти на дитину ?
Чи можна перераховувати аліменти не дружині, а на особистий рахунок дитини?
Як правильно розрахувати аліменти від зарплати?
Чи можуть такі засоби обкладатися податком?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online