Аліменти з лікарняних: коли утримувати, а коли немає

  1. Лікарняний «на себе» аліменти Порядок стягнення аліментів визначено Законом України «Про виконавче...
  2. Лікарняні зі «спецрахунки» аліменти
  3. Терміни: дотримуємося або дотримуємося?

Лікарняний «на себе» аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Порядок стягнення аліментів визначено Законом України «Про виконавче провадження» 02.06.2016 р № 1 404-VIII (далі - Закон № 1404).

База для утримання аліментів позначена Переліком видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою КМУ від 26.02.93 р № 146 (далі - Перелік № 146).

Подивимося, що говорять нам ці нормативні документи щодо утримання аліментів із сум лікарняних.

Відповідно до пп. 10 і 11 п. 1 Переліку № 146 :

Це означає, що і допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок коштів ФСС, і оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності, яка виплачується за рахунок роботодавця, є базою для утримання аліментів.

Лікарняний «на дитину» аліменти

А тепер увага:

Аліменти не утримуються із сум допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за період, коли платник аліментів доглядав за хворою дитиною віком до 14 років.

Така заборона міститься відразу в обох зазначених вище нормативних документах: п. 10 ч. 1 ст. 73 Закону № 1404 та п.п. 17 п. 12 Переліку № 146 (Пор. 025069200).

Оскільки в нашому випадку питання стосується відрахувань з звичайних «дорослих» лікарняних працівника, то утримання аліментів має бути здійснене з усієї суми лікарняних: і за перші 5 днів хвороби, і за весь період, що сплачується за рахунок ФСС.

Лікарняні зі «спецрахунки» аліменти

Чи можна здійснити утримання аліментів в такому випадку зі спецрахунку?

Відповідь на це питання дає абзац 4 ч. 2 ст. 34 Закону № 1105 :

Таким чином, страхові кошти зі спецрахунку можуть бути використані тільки на перерахування ПДФО, ВС та допомоги по тимчасовій непрацездатності. В іншому випадку до роботодавця можуть бути застосовані фінансові санкції за нецільове використання.

Тоді виникає питання: як утримувати аліменти із сум лікарняних, що виплачуються за рахунок коштів ФСС?

На практиці ця ситуація «разруліваєтся» бухгалтером при «закриття» зарплати за місяць. Так, беручи до уваги в кінці місяця всю суму нарахованої зарплати і лікарняних, утримавши (нарахувавши по проводках ПДФО і ВС), з огляду на виплачений аванс, бухгалтер визначає суми, які залишаються працівникові до видачі: зарплату в сумі з лікарняними (за «5 днів» ) і суму лікарняних, яку працівник отримає пізніше - при перерахуванні коштів від ФСС. Знаючи, що на підставі згаданого абзацу 4 ч. 2 ст. 34 Закону № 1105 страхові кошти, зараховані на спецрахунок, не можуть бути спрямовані на стягнення аліментів, він стягує всю суму аліментів при виплаті зарплати за відпрацьований час. Так роботодавець виконує свої зобов'язання по стягненню аліментів - у повному розмірі і в термін, встановлений для їх виплати.

Що робити, якщо суми зарплати, яка виплачується за відпрацьований час, не вистачає для «погашення» аліментів за поточний місяць? Як вже було сказано - з лікарняних «на спецрахунку» таке стягнення виробляти не можна. Де тоді брати «кошти» для аліментів? Варіанта два:

1. Працівник, отримавши лікарняні зі спецрахунку на свій картковий рахунок (на руки через касу), може внести в касу (добровільно) відсутню суму аліментів за поточний місяць. Бухгалтер виписує йому ордер про її отриманні, вносить її в банк і далі перераховує стягувачу аліментів (або видає з каси, якщо одержувач аліментів вибрав такий спосіб отримання аліментів від початку).

2. Якщо працівник не виявив свідомість і відмовляється вносити суму аліментів в касу, то вам нічого не залишається, як записати її в борг працівника по аліментах (з відображенням у звіті по аліментах). Тобто в наступних місяцях, крім щомісячного розміру поточних аліментів, з працівника потрібно буде утримувати ще і суму боргу, що утворився. Для такого випадку нагадаємо вам вимоги ст. 128 КЗпП : При кожній виплаті заробітної плати загальний розмір таких утримань, як аліменти на неповнолітніх дітей, не може перевищувати 70%.

Терміни: дотримуємося або дотримуємося?

Відповідно до ч. 1 ст. 69 Закону № 1404 відрахування з заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника перераховують стягувачу в строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику.

Іншими словами, аліменти повинні відраховуватися із заробітної плати в термін, встановлений для виплати заробітної плати. А з сум лікарняних - у термін, встановлений для виплати лікарняних.

«За термінами» для лікарняних звернемося до норм Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р № 1105-XIV (далі - Закон № 1105).

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 32 цього Закону:

Як бачите, все «впирається» в зарплату. Тому аліменти, відповідно, повинні бути відраховані в терміни, встановлені для виплати зарплати.

Тоді виникає питання: як утримувати аліменти із сум лікарняних, що виплачуються за рахунок коштів ФСС?
Що робити, якщо суми зарплати, яка виплачується за відпрацьований час, не вистачає для «погашення» аліментів за поточний місяць?
Де тоді брати «кошти» для аліментів?
Терміни: дотримуємося або дотримуємося?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online