Аліменти в твердій грошовій сумі в 2019 році: розмір, стягнення аліментів у твердій грошовій сумі, позовну заяву про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі 2019 (зразок)

  1. Чи можна подати на аліменти в твердій грошовій сумі?
  2. Підстави для стягнення фіксованих аліментів
  3. Розмір аліментів у твердій сумі
  4. Максимальний розмір
  5. мінімальний розмір
  6. Як розраховуються аліменти в твердій грошовій сумі
  7. Як подати на аліменти в твердій грошовій сумі?
  8. Порядок і процедура
  9. документи
  10. Позовна заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі
  11. Як правильно написати?
  12. зразок позову
  13. Як збільшити фіксований розмір аліментів
  14. апеляція
  15. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

6 308 переглядів

Стягнення аліментів на дитину можливо в частковому відношенні до доходу громадянина, зобов'язаного платити матеріальне утримання. На інших громадян отримання аліментів здійснюється в твердій (фіксованій) грошовій сумі.

На неповнолітнього також може бути стягнена фіксована сума, якщо частка від заробітку, що виплачується в якості змісту, не покриває витрат на дитину і суперечить його законним інтересам.

6 308 переглядів   Стягнення аліментів на дитину можливо в частковому відношенні до доходу громадянина, зобов'язаного платити матеріальне утримання

Що значить аліменти в твердій грошовій сумі (ТДС)? Це означає, що сторони можуть домовитися про те, хто, кому і в якому точний розмір буде оплачувати матеріальне утримання - щомісяця або ж в інший встановлений період.

При цьому, судячи з практики судів, вони можуть бути прив'язані:

  • До МРОТ;
  • До прожиткового мінімуму;
  • До середньої заробітної плати.

Вищі суди все ж дають роз'яснення про доцільність прив'язки аліментів до прожиткового мінімуму.

Вищі суди все ж дають роз'яснення про доцільність прив'язки аліментів до прожиткового мінімуму

Примітка: Якщо сторони, наприклад, мати дитини і аліментообязанного батько не змогли домовитися про суму щомісячного утримання на неповнолітнього, то мама повинна звернутися з позовною заявою до мирового судді, так як отримання ТДС неможливо за судовим наказом.

Аналогічне правило стосується інших громадян, що мають право отримувати аліменти згідно із законом. Наприклад, відповідно до Сімейного Кодексу, батьки можуть отримувати від дорослих працездатних дітей аліменти виключно у фіксованій грошовій сумі.

Точна сума покладається подружжю і колишнім дружинам, дорослим непрацездатним близьким родичам платників (непрацездатним: братам, сестрам, вітчиму, мачусі, вихователю). Аліменти в ТДС також має право отримувати внуки (неповнолітні і непрацездатні) від своїх працездатних бабусь і дідусів.

Чи можна подати на аліменти в твердій грошовій сумі?

Домогтися аліментів у твердій грошовій сумі, безумовно, можна. Про це прямо зазначено в гл. 13-17 СК РФ і в Постанові Пленуму ЗС РФ № 56 від 27.12.2017 року. Отримання аліментів в ТДС завжди передбачає наявність спору про право. Одержувач і (або) його законний представник повинні довести свою потребу.

Одержувач і (або) його законний представник повинні довести свою потребу

Виняток становлять неповнолітні діти. Якщо позовну вимогу про стягнення аліментів на їх користь подано батьком або іншим законним представником, то такий позов підлягає обов'язковому задоволенню (незалежно від того, чи потребують сильно діти в матеріальній підтримці чи ні) - п.18 Постанови Пленуму ВС № 56.

Суд має право винести судове рішення про стягнення аліментів у ТДС з урахуванням матеріального становища дитини, однак його (матеріального становища) високий рівень не тягне звільнення батька від обов'язку сплачувати аліменти.

ВАЖЛИВО: Непрацездатність платника аліментів (його інвалідність, пенсійний вік) не зважають підставою, яке дозволить звільнитися від обов'язку утримувати своїх неповнолітніх і непрацездатних дітей.

Громадянин має право звертатися до суду і вимагати отримання матеріального утримання від осіб, зобов'язаних піклуватися про позивача в силу закону. У Постанові Пленуму ЗС РФ № 56 рекомендується попередньо звернутися до громадянина, зобов'язаного платити матеріальне утримання, і спробувати домовитися з ним в досудовому порядку.

Одночасно слід збирати докази, що підтверджують потребу позивача або особи, якого опікується позивач в силу закону або рішення органів. Зокрема, слід знати такі особливості стягнення аліментів в ТДС:

  • З позовом про стягнення аліментів має право звернутися і органи державної влади, якщо дитина перебуває на їх утриманні у виховному закладі.
  • Якщо дитина поміщений в виховний заклад ще до позбавлення батьківських прав його батьків, то аліменти в ТДС повинні перераховуватися на рахунок виховних і медичних, соціальних організацій.
  • Якщо дитина поміщений в соціальне або виховний заклад вже після позбавлення батьківських прав, то аліменти в ТДС підлягають зарахуванню на його особистий рахунок.
  • Якщо вже після того, як було визначено порядок перерахування аліментів в ТДС на дитину, неповнолітнього передали на виховання опікуну, піклувальнику або в прийомну сім'ю, то нові законні представники неповнолітні мають право вирішити питання про перерахування аліментів на їх банківську карту (береться до уваги) в порядку, визначеному в ст. 203 ЦПК РФ.

При обставинах, що змінилися суд за заявою зацікавленої сторони змінює порядок виконання раніше винесеного рішення. Заява про порядок виконання рішення суду подається в той же суд, який виніс рішення про стягнення аліментів з батьків (або обох батьків) дитини.

Аналогічне правило стосується аліментів в ТДС, які стягуються на непрацездатного і на недієздатного батька, якщо про них піклуються особи або соціальне установи (будинок для людей похилого віку). Можливість отримання аліментів у ТДС передбачена для всіх громадян, що мають право отримувати їх за законом від своїх близьких родичів, вихователів, усиновителів.

Підстави для стягнення фіксованих аліментів

Право на фіксовані аліменти є в першу чергу у неповнолітніх дітей, якщо:

  • стягнення аліментів у частковому співвідношенні порушують права і законні інтереси неповнолітніх;
  • коли у батька немає постійного доходу;
  • батько отримує дохід у валюті або натуральній формі;
  • батько має постійно змінюється або неофіційний заробіток;
  • якщо батько безробітний і перестав оплачувати матеріальне утримання в частковому відношенні до своєї зарплати.

Крім неповнолітніх дітей, право на призначення в твердій грошовій сумі також закріплено законом щодо:

  • непрацездатних батьків , Які, згідно з СК РФ отримують аліменти від своїх дітей тільки у фіксованій сумі;
  • у непрацездатних нужденних подружжя - стосовно подружжя, які можуть платити аліменти в силу свого сприятливого матеріального становища;
  • у інших членів сім'ї, крім дітей, які мають право на аліментні зміст.

Стягнення аліментів у ТДС в судовому порядку можливе тільки в разі, якщо між сторонами відсутній аліментні угоду. Якщо така угода є, то необхідно спершу визнати його недійсним або розірвати за згодою сторін. Це можна зробити одночасно, зі зверненням з позовом до суду про отримання матеріальної підтримки у фіксованій грошовій сумі.

Це можна зробити одночасно, зі зверненням з позовом до суду про отримання матеріальної підтримки у фіксованій грошовій сумі

Примітка: Якщо одночасно з позовом про стягнення аліментів в ТДС подається вимога про визнання угоди про стягнення аліментів недійсним, то згідно з ч. 3 ст. 23 ЦПК РФ такий позов слід подавати до районного суду за місцем знаходження позивача або відповідача.

Розмір аліментів у твердій сумі

У ст.117 СК РФ і Постанові Пленуму ВС РФ розмір аліментів у ТДС зв'язується з прожитковим мінімумом для певної соціально-демографічної категорії населення. Розмір прожиткового мінімуму встановлюється в кожному суб'єкті РФ щоквартально, а також на федеральному рівні.

Розмір прожиткового мінімуму встановлюється в кожному суб'єкті РФ щоквартально, а також на федеральному рівні

Примітка: Якщо прожиткового мінімуму для певної категорії громадян-одержувачів на регіональному рівні не передбачено, то слід орієнтуватися на федеральний рівень. Сума може бути кратною прожиткового мінімуму або складати певну частку від нього (зазвичай половину), але в СК РФ не передбачено з цього питання певної конкретики і чітких інструкцій, як порахувати аліменти.

При середньому рівні забезпечення платника аліментів розмір забезпечення може становити третину або половину мінімуму, особливо якщо у платника перебувають на утриманні неповнолітні діти (в тому числі, коли вони їм теж платить аліменти).

Приклад розрахунку: Припустимо, в регіоні проживання дитини прожитковий мінімум не неповнолітнього встановлено в розмірі 11 433 рублів. Судом присуджено аліменти у твердій сумі в розмірі 50% від прожиткового мінімуму, яка складе 5716,5 рублів. Якщо прожитковий мінімум буде збільшений - збільшаться і виплати по аліментах.

У ряді випадків судова практика схиляється до позиції, що розмір аліментів у ТДС не може становити менше прожиткового мінімуму, але це часто суперечить стягненню аліментів у частковому співвідношенні, яке часто навіть віддалено не пов'язане з прожитковим мінімумом за розміром.

Максимальний розмір

Точний максимальний розмір аліментів у ТДС підлягає уточненню в судовому порядку. Якщо сторони не змогли домовитися самостійно і у платника аліментів середній достаток, то суд може встановити розмір аліментів у розмірі прожиткового мінімуму.

Ця сума може бути більшою при достатньому матеріальному забезпеченні громадянина, зобов'язаного сплачувати аліменти. Кожен спір вирішується в індивідуальному порядку. Сума щомісячних аліментів, при високому заробітку колишнього чоловіка або повнолітнього дитини на батька може і перевищувати прожитковий мінімум, якщо суд прийде до висновку, що мінімуму буде недостатньо задовольнити потреби матеріально бідує громадянина. При появі стабільного доходу, за заявою платника або стягувача суд може перевести аліменти в часткову форму утримання.

Максимальний розмір залежить від:

  • Величини прожиткового мінімуму в регіоні;
  • Достатку батьків, з ким проживає дитина;
  • Достатку платника і величини його доходів;
  • Додатковою потребу одержувача аліментів (дитини) в лікуванні та іншої життєво важливої ​​допомоги.

Приклад: Після розлучення подружжя С. дитина залишилася проживати з матір'ю. Мати дитини звернулася до колишнього чоловіка з позовом про стягнення аліментів, вказавши, що необхідно встановити аліменти величиною не менше 2 прожиткових мінімумів по регіону, тобто більше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. В обґрунтування С. вказала, що колишній чоловік працює неофіційно, але при цьому має дороге майно і веде розгульний спосіб життя. Разом з тим, суд взяв до уваги що і сама позивачка є індивідуальним підприємцем, чий дохід досить значний, при цьому факт нужденності дитини в додаткової допомоги підтверджений не був. Оскільки високий рівень доходу одного з батьків не є підставою для звільнення другого з батьків від аліментні обов'язки, суд стягнув з колишнього чоловіка С. аліменти в розмірі 5000 рублів.

З прикладу видно, що кожен випадок розглядається індивідуально, з урахуванням всіх мають значення факторів.

мінімальний розмір

Найменший розмір аліментів може розраховуватися як частка від прожиткового мінімуму. Це може бути 50% від мінімуму і навіть менше, наприклад, коли позов про стягнення аліментів з сина подали непрацездатні старі батьки, а у сина на забезпеченні ще є кілька неповнолітніх дітей. Тоді розмір обов'язкової матеріальної підтримки батьків може бути мінімальним - в сумі 1500 руб. або трохи більше.

або трохи більше

Примітка: Зазначений розмір носить суто приблизний характер і не дає вказівок суду встановити фіксовану суму в якомусь однозначному числі. На відміну від мінімального розміру аліментів при частковому стягнення, у випадку з твердій грошовій величина аліментів визначається судом з урахуванням індивідуальних обставин справи.

Як розраховуються аліменти в твердій грошовій сумі

Будь-якої спеціальної формули розрахунку не передбачено. Верховний Суд РФ у своїх оглядах рекомендує враховувати розмір прожиткового мінімуму. Всі суми присуджених аліментів повинні бути своєчасно проіндексовані, в залежності від зростання прожиткового мінімуму.

Індексацією (згідно зі ст. 117-118 СК РФ) повинні займатися судові пристави-виконавці, роботодавець або платник, а також інша особа, якій направлено виконавчий лист. судовими приставами аліменти нараховуються виходячи з прописаних в судовому рішенні сум.

Примітка: Як показує судова практика, більшість судових рішень про стягнення аліментів в ТДС на неповнолітніх дітей встановлюється в величині прожиткового мінімуму. При цьому не завжди важливо, чи був офіційно працевлаштований громадянин, зобов'язаний платити аліменти чи ні.

При цьому не завжди важливо, чи був офіційно працевлаштований громадянин, зобов'язаний платити аліменти чи ні

Наприклад, якщо батько в шлюбі надавав дитині гарне зміст, ні в чому йому не відмовляв, а при розлученні влаштовується на роботу з офіційною зарплатою, яка дорівнює 10 тис. Рублів (трохи вище МРОТ на федеральному рівні). Оплата 25% з суми 10 тис. Рублів може явно порушувати права дитини. Тоді батько має право подати позов мировому судді і вимагати стягнути аліменти в ТДС (розмірі прожиткового мінімуму на дитину або частки від прожиткового мінімуму). Суд повинен дослідник матеріальне становище відповідача, а також брати до уваги всіх осіб, яким відповідач також надає аліментні зміст.

Як подати на аліменти в твердій грошовій сумі?

Для стягнення змісту на дитину в ТДС необхідно звернутися з позовною заявою до мирового судді. Позов слід подавати до районного суду, якщо вимога про аліменти в ТДС пов'язано з:

  • визнанням аліментного угоди недійсною;
  • позбавленням батьківських прав або обмеженням в батьківських правах;
  • порядком спілкування з дитиною;
  • встановленням батьківства.

Позов можна подавати за місцем знаходження позивача, якщо він не може виїхати до місця проживання відповідача за станом здоров'я, або коли з позивачем залишаються проживати неповнолітні діти.

Порядок і процедура

Аліменти можуть бути стягнуті з моменту звернення за ними або з моменту набрання законної сили рішенням суду.

Аліменти можуть бути стягнуті з моменту звернення за ними або з моменту набрання законної сили рішенням суду

ВАЖЛИВО: Матеріальна підтримка дитині в ТДС може бути утримана за три роки, що передують зверненню, якщо позивач зможе довести, що робив спроби отримати гроші на дитину, наприклад, з батька але вони не увінчалися успіхом.

Аліменти в ТДС на інших членів сім'ї стягуються за місяць, коли вступило в силу рішення суду.

Позивачу, який отримує аліменти на себе або на дитину, необхідно підтвердити факт несення додаткових витрат - квитанціями, медичними документами та іншими письмовими відомостями, якщо він хоче збільшити суму виплат.

документи

Їх необхідно додати до позовної заяви. У перелік документів, які необхідно подати в суд, входять:

  • копія позову для відповідача;
  • копія паспорта заявника;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про розлучення;
  • документи, що підтверджують непрацездатність стягувача аліментів - медичні довідки, висновок, довідка з МСЕ;
  • копія аліментного угоди - якщо позов супроводжується вимогами про визнання його недійсності;
  • інші документи, які підтверджують позицію позивача - відомості про доходи відповідача, місце його роботи, рекомендовані листи з повідомленням, та ін. дані.

Позивач може додати до позовної заяви та інші документи - все, що він вважає важливими для суду.

Позовна заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі

Позов необхідно подати в письмовому вигляді. Його можна оформити в паперовій формі (на аркуші формату A4).

Здати його можна як самостійно, з'явившись в прийомні дні суду, так і направивши рекомендованим листом поштою.

Як правильно написати?

Позов оформляється за правилами ГПК РФ - ст. 131-135. При їх порушенні, документ буде повернений заявнику. У ньому має бути зазначено:

  • Найменування суду, відомості про позивача, відповідача, третіх осіб (наприклад, інших одержувачів аліментів). Потрібно обов'язково позначити адреса реєстрації або тимчасового перебування учасників процесу.
  • Позов Озаглавлювати: наприклад, «Позовна заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі з дорослого працездатного дитини».
  • Послідовно описуються події, які привели потреби у стягненні аліментів - коли розірвано або укладений шлюб, коли відповідач відмовився від добровільного забезпечення дітей і т.д.,
  • Підстави для стягнення аліментів саме в твердій сумі. Одночасно слід довести дохід платника, а також дати посилання на норми СК РФ, які дають право вимагати з відповідача аліменти в ТДС.
  • У прохальною частині формулюється вимога, адресований суду
  • У позовній заяві потрібно поставити дату, а сам документ слід обов'язково підписати.

зразок позову

У кожному разі доведеться складати заяву, що стосується спору індивідуально. Для цього краще проконсультуватися з досвідченим юристом.

Представлений зразок нижче відображає лише одну з найпростіших ситуацій, коли платник аліментів є ІП і не має стабільного доходу.

Представлений зразок нижче відображає лише одну з найпростіших ситуацій, коли платник аліментів є ІП і не має стабільного доходу

При виникненні будь-яких питань краще звернутися до досвідченого юриста за попередньою консультацією. Наші фахівці готові проконсультувати вас прямо на сайті абсолютно безкоштовно і допоможуть порадою при стягненні аліментів у ТДС.

Як збільшити фіксований розмір аліментів

Стягнені у фіксованій сумі аліменти підлягають періодичній індексації.

Якщо присуджених сум явно недостатньо для забезпечення побутових потреб одержувача, то він і (або) його законний представник має право звернутися до суду з позовною заявою про збільшення суми аліментів, що підлягають стягненню в твердій грошовій сумі.

Обов'язок доводити своє тяжке матеріальне становище повинен позивач. Для цього до позову доведеться докласти відповідні документи, а в самій заяві - обґрунтувати необхідність збільшення розміру стягуваних сум.

апеляція

Апеляційна скарга на рішення мирового судді подається в районний суд. Подати її в районну інстанцію потрібно через мирового суддю. Порядок оформлення скарги регулюється ст. 321 ЦПК РФ.

Якщо апеляція подається на рішення районного суду, то скаргу потрібно подати в суд суб'єкта РФ. Подати апеляцію можна протягом місяця після прийняття судом першої інстанції рішення в остаточній формі.

Примітка: Апеляційна скарга оформляється згідно з правилами ст. 322 ЦПК РФ. За своїм змістом вона нагадує позовну заяву, але в скарзі має бути зазначено, що оскаржується позовну заяву, а також підстава - чому рішення суду першої інстанції неправильне.

В апеляційній скарзі заборонено:

  • вказувати вимоги, що не були озвучені при вирішенні справи про стягнення аліментів в суді першої інстанції;
  • подавати докази, що не були предметом дослідження в суді першої інстанції.

Подати нові докази в апеляційній скарзі можна у виняткових випадках - якщо позивач доведе, що не міг надати їх раніше з поважних причин.

Суд апеляційної інстанції розглядає скаргу по суті, з вивченням доказів, перевіряє законність попереднього рішення і, за результатами розгляду, виносить мотивовану постанову. Постанова за апеляційною скаргою може бути оскаржено і далі - в касації, в порядку нагляду, аж до Верховного Суду РФ.

потрібен юрист

Справи про стягнення аліментів досить складні в силу своєї специфіки, особливо коли мова йде про встановлення змісту в твердій сумі.

Розібратися в правових нюансах буде не завжди просто навіть освіченій людині. Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі краще довірити компетентного фахівця. Він проаналізує ситуацію, що склалася, збере ефективну доказову базу і допоможе оформити позовну заяву згідно з російськими матеріальним і процесуальним нормам.

Наші юристи готові проконсультувати вас онлайн і прямо на сайті в будь-який зручний для вас час, адже допомога фахівця буде потрібно не тільки для судового представництва, особливо якщо сторони судового розгляду перебувають в натягнутих відносинах, але і для початкового збору документів.


Оцініть статтю

Чи можна подати на аліменти в твердій грошовій сумі?
Що значить аліменти в твердій грошовій сумі (ТДС)?
Чи можна подати на аліменти в твердій грошовій сумі?
Як подати на аліменти в твердій грошовій сумі?
Як правильно написати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online