Аліменти на утримання колишньої дружини до 3 років при розлученні: розмір і правила нарахування

  1. Законодавча база питання
  2. Умови надання виплат
  3. Порядок визначення розміру аліментів
  4. Порядок оформлення та перелік необхідних документів
  5. порядок стягнення
  6. Чоловік подає на аліменти від дружини на своє утримання
  7. Як скасувати виплату аліментів
  8. Відповідальність за несплату

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Існує думка, що аліменти стягнути можна лише стосовно   дітей   , Що не досягли повноліття, оскільки вони мають неможливості себе забезпечити через юного віку Існує думка, що аліменти стягнути можна лише стосовно дітей , Що не досягли повноліття, оскільки вони мають неможливості себе забезпечити через юного віку.

Однак на законодавчому рівні обов'язок по утриманню передбачена і щодо інших категорій, зокрема, матерів, які доглядають за дітьми до 3-х років і перебувають у декретній відпустці, а значить здійснювати трудову діяльність, а відповідно і мати дохід не можуть.

Законодавча база питання

Статтею 89 СК РФ на подружжя покладено обов'язок по утриманню один одного причому не тільки протягом сімейного життя, але і в разі розлучення або роздільного проживання, але при певних обставинах.

Так зокрема, відповідно до ч.2 ст.89 СК РФ, чоловік зобов'язаний утримувати свою дружину в період її перебування в декретній відпустці . Адже жінка після появи малюка на світ працювати вже не може, а відповідно не має постійного доходу, враховуючи, що дитяча допомога призначене для утримання малюка, а не його мами.

Звичайно, якщо сімейна пара проживає разом, питань за змістом не виникає, але ж подружжя може проживати і окремо, в зв'язку з тим, що розлучитися протягом року після народження дитини з ініціативи чоловіка не можуть в порядку ст Звичайно, якщо сімейна пара проживає разом, питань за змістом не виникає, але ж подружжя може проживати і окремо, в зв'язку з тим, що розлучитися протягом року після народження дитини з ініціативи чоловіка не можуть в порядку ст.17 СК РФ. А так як роздільне проживання передбачає додаткові витрати, а власного заробітку у жінки немає, вона має право в судовому порядку вимагати аліментного змісту від колишнього чоловіка на весь період перебування в декретній відпустці , Тобто аж до досягнення дитиною 3-х років.

До речі, в разі хвороби, дружина також має право вимагати від чоловіка змісту на період до повного одужання, звичайно якщо пара офіційно не розлучена або в установленому порядку оформлено угоди про порядок матеріального підтримки подружжя в крайніх ситуаціях, які передбачають погіршення здоров'я.

Умови надання виплат

Звичайно, факт народження дитини автоматично робить жінку безпорадною і непрацездатною, але, тим не менш, є перешкодою для здійснення трудової діяльності, в ході якої можна отримати дохід. Саме тому на законодавчому рівні і передбачена норма, що дозволяє забезпечити жінку, що знаходиться в декретній відпустці засобами для повноцінного існування.

Зокрема, жінка в судовому порядку може зобов'язати власного чоловіка при пред'явленні документів про народження дитини та свідоцтві про шлюб та подальшому розлучення, а також наказу про перебування у відпустці виплачувати щомісячне утримання в розмірі, встановленому з урахуванням сімейного та матеріального становища колишнього чоловіка.

Якщо ж пара перебувала в цивільному шлюбі, який офіційно узаконений так і не був, жінка на аліментні зміст розраховувати не може в зв'язку з тим, що всі права і обов'язки на підставі ст.1 СК РФ виникають тільки в разі реєстрації відносин в актах цивільного стану РФ.

Може дружина в установленому законом порядку зобов'язати колишнього чоловіка виділити їй щомісячне утримання і в разі настання непрацездатності ще в період шлюбу або протягом року після його розірвання в порядку ст Може дружина в установленому законом порядку зобов'язати колишнього чоловіка виділити їй щомісячне утримання і в разі настання непрацездатності ще в період шлюбу або протягом року після його розірвання в порядку ст.90 СК РФ. Тобто при отриманні травми і подальшому присвоєння групи інвалідності, яка стане перешкодою для продовження трудової діяльності, жінка має повне право вимагати аліменти.

Також в порядку ст.90 СК РФ колишня дружина може вимагати аліментного забезпечення в разі, якщо на її утриманні перебувати дитина-інвалід , За яким вона доглядає і відповідно працевлаштуватися не може. У подібній ситуації колишній чоловік зобов'язаний буде забезпечити утримання дружині аж до моменту поки дитині не виповниться 18 років, а при наявності 1 групи інвалідності довічно.

Якщо ж жінка, перебуваючи в декретній відпустці або будучи непрацездатною, вийде заміж повторно, то розраховувати на аліменти від колишнього чоловіка вона вже не зможе, з огляду на те, що в порядку ст.89 СК РФ її буде зобов'язаний утримувати вже нинішній чоловік. А ось щодо дитини аліментні зобов'язання зберігатися незалежно від нового сімейного стану його матері.

Порядок визначення розміру аліментів

Відповідно до ст.91 СК РФ розмір аліментів на утримання дружини, яка перебуває в декретній відпустці, встановлюється у твердій грошовій сумі, яка розраховується залежно від декількох факторів.

Зокрема, при встановленні щомісячної суми аліментів враховуються такі підстави:

  • сімейний стан колишнього чоловіка, тобто чи є у нього на утриманні особи, що не мають самостійного заробітку, ті ж неповнолітні діти або літні батьки;
  • матеріальне становище колишнього чоловіка, а саме розмір щомісячного доходу;
  • прожитковий мінімум по регіону та в РФ;
  • потреби дружини в місяць, тобто та ж вартість ліків, якщо вона непрацездатна, наймання доглядальниці і т.д.

І тільки після вивчення всіх обставин життя колишнього подружжя суд визначає суму щомісячних аліментів, яка встановлюється в твердій грошовій сумі в порядку ст.91 СК РФ виходячи з реальних доходів відповідача і потреб в матеріальному забезпеченні позивача. При цьому мінімальна сума аліментів не може бути встановлена нижче прожиткового мінімуму, який в 2016 році становить 9889 рублів згідно Постанови Уряду РФ № 1275.

А ось максимальна сума аліментів визначається вже з урахуванням норм законодавств, відповідно до якого за виконавчими листами можна стягнути лише 50% доходу з метою забезпечення можливості відповідачу повноцінного існування А ось максимальна сума аліментів визначається вже з урахуванням норм законодавств, відповідно до якого за виконавчими листами можна стягнути лише 50% доходу з метою забезпечення можливості відповідачу повноцінного існування. Тобто розмір аліментів мамі в декреті буде встановлюватися в прямій залежності від попередніх зобов'язань відповідача, адже дитині він теж повинен віддати третину доходу, відповідно його матері не може бути призначено більше 17%.

До речі, незалежно від того, чи працевлаштований відповідач або немає, платити зміст і дитині, і колишній дружині-декретниця він буде зобов'язаний, хоча в подібній ситуації, розмір аліментів для мами не буде перевищувати мінімального прожиткового мінімуму, втім, як і для дитини.

Порядок оформлення та перелік необхідних документів

Стягнути аліменти на утримання дружини можна двома способами:

  • за допомогою оформлення угоди між колишнім подружжям;
  • в судовому порядку при подачі позовної заяви.

Для того щоб оформити угоду, потрібно звернутися до нотаріуса для посвідчення обумовленого документа до якого потрібно буде докласти:

  • копії паспортів пари;
  • свідоцтво про шлюб і розірвання оного;
  • свідоцтво про народження малюка.

У разі, якщо угода між колишнім подружжям не досягнуто, питання вже вирішується в судовому порядку за допомогою подачі позовної заяви, до якої додається наступний пакет документів: У разі, якщо угода між колишнім подружжям не досягнуто, питання вже вирішується в судовому порядку за допомогою подачі позовної заяви, до якої додається наступний пакет документів:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • паспорт мами;
  • свідоцтво про укладення та розірвання шлюбу;
  • наказ про знаходження мами в декретній відпустці;
  • довідка про місце проживання і склад сім'ї мами;
  • дані про доходи, які підтверджуються довідкою з управління соціального захисту про розмір допомоги на дитину, і довідкою з місця роботи про відсутність нарахувань зарплати.

Відповідно після подачі позовної заяви в судовому порядку викликається відповідач теж з певним пакетом документів, який підтверджує його сімейний і матеріальний стан, і після вивчення якого, вже розмір аліментів і встановлюється.

порядок стягнення

Мало хто з колишнього подружжя готовий утримувати колишню половину з власної ініціативи. Більш того багато хто воліє приховувати офіційне місце роботи, щоб уникнути відрахувань на користь колишньої дружини. Саме тому обов'язок по стягненню покладено на судових виконавців, які виконавчий лист за місцем роботи відповідача і направляють, і на підставі якого вже і проводитися відрахування і перерахування аліментів на рахунок колишній дружині щомісяця.

До речі, якщо колишній чоловік має заборгованість по аліментах дружині, то знову ж таки в порядку ст.99 ФЗ №229 стягнути аліменти і заборгованість можна тільки в розмірі що дорівнює 50% всіх доходів аліментщика і не більше, в той час як при стягненні аліментного змісту щодо дітей допускається стягнення до 70% доходів.

Чоловік подає на аліменти від дружини на своє утримання

Відповідно до норм ст Відповідно до норм ст.89 СК РФ подружжя зобов'язане надавати одна одній допомогу, як моральну, так і матеріальну, що має на увазі фінансовий супровід в разі настання непрацездатності, навіть якщо подружжя розлучилося.

Так зокрема, в порядку ст.90 СК РФ і чоловік, і дружина зобов'язані утримувати один одного, навіть якщо знаходяться в розлученні, але за умови, що проблеми зі здоров'ям виникли не пізніше року з моменту розірвання шлюбу або п'ять років, але після тривалого спільного проживання і досягнення чоловіком пенсійного віку.

Зобов'язана надати допомогу, колишня дружина і в тому випадку, якщо за спільною дитиною-інвалідом догляд здійснює колишній чоловік, причому аліментні зобов'язання виникають на тих же умовах, які можна застосувати й до дружини. Тобто аліменти, колишня дружина буде виплачувати чоловікові аж до досягнення дитини 18 річного віку, а при наявності першої групи і довічно, звичайно виходячи з її фінансового становища.

А ось аліменти при знаходженні батька в декретній відпустці з боку матері не підходять, так як в ст.90 СК РФ дана гарантія надається тільки матерям, в той час як інші пільги, передбачені обумовленої статтею, поширюються на обох подружжя в повному обсязі.

Як скасувати виплату аліментів

Підставою для виникнення аліментних зобов'язань перед колишньою дружиною є:

  • перебування її у декретній відпустці;
  • наступ непрацездатності.

Відповідно для того щоб аліментні зобов'язання були припинені, колишній дружині потрібно офіційно перервати декретну відпустку і вийти на роботу або повністю одужати, що має на увазі зняття групи інвалідності.

Хоча якщо між подружжям укладено угоду про зміст, підставами для припинення аліментних зобов'язань можуть бути і інші умови, зокрема вступ до повторних шлюб або поліпшення фінансового становища.

Також в порядку ст.92 СК РФ підставою для скасування виплати аліментів або відмови в їх призначенні можуть служити:

Тобто, колишній чоловік може подати позовну заяву про скасування аліментних зобов'язань надати відповідні документи, зокрема, той же наказ про вихід з декретної відпустки, медичні документи, що підтверджують повне одужання колишньої дружини або показання сусідів і органів опіки про недостойну поведінку колишньої дружини.

Також підставою для скасування аліментних зобов'язань може бути зміна обставин життя колишнього чоловіка, який може, наприклад, отримати травму і стати інвалідом або мати ще трьох дітей в іншому шлюбі, які мусять 50% його доходу. У подібній ситуації аліменти щодо колишньої дружини більше виплачуватися не будуть незалежно від того чи перебуває вона в декретній відпустці, чи ні.

Відповідальність за несплату

Відповідно до норм закону колишній чоловік зобов'язаний утримувати матір своєї дитини, яка перебуває в декретній відпустці. Але ось, на жаль, свій обов'язок не всі чоловіки усвідомлюють, більш того багато обурюються і ухиляються від своїх обов'язків навіть при наявності судового рішення.

А між тим, подібні дії караються, зокрема, на підставі ст.115 СК РФ несплата аліментів може вилитися колишньому чоловікові в нарахування неустойки в розмірі 0,5% від загальної суми несплачених аліментів, причому за кожний день прострочення.

Також неприємним сюрпризом для колишнього чоловіка може стати заборона на виїзд за межі РФ, особливо якщо його робота пов'язана з частими відрядженнями, адже згідно з нормами закону, боржників за кордон не випускають. І в разі, якщо заборгованість по аліментах буде виражатися в досить солідну суму, колишньому чоловікові може загрожувати і арешт майна, з реалізації якого заборгованість по аліментах і буде погашена.

У разі, ж якщо буде доведено, що колишній чоловік не тільки допускає прострочення по виплаті аліментного зобов'язання, а й ухиляється від їх сплати, шляхом зміни місця роботи і приховування фактів про доходи, йому загрожує ще й штраф у порядку ст.17.14 КоАП РФ. Таким чином, факт невиконання судових рішень чреватий для аліментщика і штрафними санкціями, і нарахуванням неустойок, які в сукупності можуть становити досить солідну суму.

Про призначення такого виду аліментних виплат розказано в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online