Аліменти на дитину з непрацюючого

  1. поняття аліментів
  2. Право отримання аліментів
  3. Добровільна виплата аліментів
  4. Стягнення аліментів у судовому порядку з непрацюючого
  5. Порядок стягнення аліментів з непрацюючого боржника
  6. Визначення способів стягнення аліментів
  7. Видача судового наказу про стягнення аліментів
  8. Подача позову про стягнення аліментів
  9. Підготовка документів на стягнення аліментів
  10. Подача документів на аліменти
  11. Судовий виконавчий лист по аліментах
  12. Стягнення аліментів на утримання дитини з непрацюючого

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відносини між подружжям і їх обов'язки перед неповнолітніми дітьми регулюються Сімейним Кодексом РФ. Однією з основних обов'язків батьків, незалежно від того, чи живуть вони у шлюбі між собою чи ні, є утримання дитини. Стаття 80 СК РФ дає право на стягнення коштів на виховання дитини, в примусовому порядку через суд, якщо вони не надаються.

Як зажадати аліменти на дитину з непрацюючого, які документи для цього потрібні, який порядок стягнення? Ці питання вимагають детального розгляду, тому що випадки несплати аліментів дуже поширені.

поняття аліментів

Під аліментами розуміються грошові відрахування одного з батьків на утримання дитини, що проживає з іншим батьком, або з опікуном. У російській мові це слово з'явилося з латинського «alimentum», що дослівно перекладається як «харчування». Сенс цього поняття дещо ширше, ніж просто «їжа», проте суть залишається такою ж.

Аліменти на дитину з непрацюючого можуть бути передані не тільки в грошовій формі, але і в натуральному вигляді (одяг, іграшки, продукти харчування, ліки і т.д.).

Виплачуватися вони можуть як в добровільному порядку (що зустрічається досить часто), так і в примусовому (за рішенням суду).

Право отримання аліментів

Сімейний Кодекс РФ дає повний перелік осіб, які можуть розраховувати на отримання аліментів. Згідно з нормами законодавства одержувачами можуть виступати:

  • Другий батько, який проживає з неповнолітньою дитиною, на користь цієї дитини.
  • Діти, які продовжують навчання, до досягнення двадцятитрирічної віку, або батько, з яким він проживає.
  • Непрацездатний чоловік від другого з подружжя, незалежно від того, чи живуть вони в шлюбі, або розірвали його.
  • Батьки, які втратили працездатність, від дітей, що досягли повнолітнього віку.
  • Дружина, яка перебуває в стані вагітності.
  • Один з батьків, з яким дитина проживає, до досягнення його трирічного віку, а в разі, якщо у дитини є відхилення у фізичному або психічному розвитку - шести років.
  • Дитина, що отримав статус інваліда, і потребує безперервному догляді.

Статистичні дані показують, що найбільш поширена виплата аліментів батьком на користь дітей, які не досягли неповнолітнього віку.

Розрізняють два види виплати матеріальної допомоги: за угодою (добровільні) і примусові (призначені в судовому порядку).

Добровільна виплата аліментів

Часто буває, що в процесі розірвання шлюбу один з подружжя (особливо, якщо він і є ініціатором процесу) добровільно погоджується виплачувати кошти на утримання і виховання дітей. В цьому випадку можна уникнути розгляду цього питання в суді, завжди неприємного і принизливого для обох сторін.

Однак мало домовитися на словах. Через час в житті кожного з подружжя можуть відбутися зміни, які відіб'ються і на прийняте рішення. Причин може бути багато: повторний шлюб і народження дітей, зміна соціального статусу і матеріального становища, і т.д.

Щоб уникнути конфліктів, рішення про виплату аліментів потрібно оформити в юридичному порядку.

При укладанні добровільного угоди стягнення аліментів через суд не можливо.

Такий вид договору називається Угодою з надання аліментів, і підлягає нотаріальному посвідченню. Як правило, в документі вказується сума матеріальної допомоги (фіксована або в процентному співвідношенні від доходів), терміни сплати, спосіб передачі (на банківську карту, розрахунковий рахунок або з рук в руки).

Також слід вказати термін, до якого діє угода (конкретна дата, завершення навчального процесу дитини, вступ дітей у шлюб і т.п.). Краще, якщо сума буде вказана в фіксованому розмірі (кратно прожиткового мінімуму - для подальшої індексації), тоді зміна доходів платника в меншу сторону не відіб'ється на аліменти.

Договір можна укласти і без процесу розірвання шлюбу, офіційного розлучення для цього не потрібно, і процедура стягнення не змінюється.

Стягнення аліментів у судовому порядку з непрацюючого

При розриві подружніх відносин не завжди сторонам вдається домовитися між собою про фінансову допомогу на виховання дитини. В цьому випадку з батьків, хто бере на себе відповідальність за дітей, потрібно звернутися за допомогою до суду.

Для цього не обов'язково проведення шлюборозлучного процесу, досить того обставини, що другий з подружжя не проживає на одній території з іншою родиною.

Судом призначається виплата аліментного змісту на дитину в двох варіантах: в процентному співвідношенні від доходів платника, або у вигляді фіксованої суми. Це залежить від того, чи має він постійне робоче місце і стабільний щомісячний дохід, чи ні. У першому випадку (згідно зі статтею 81 СК РФ), зазвичай призначається виплата частки заробітної плати в наступному співвідношенні:

  • 25% на одну дитину.
  • 33% - на двох.
  • 50% - на трьох і більше.

Незважаючи на певний законом мінімум процентної частки, вона може змінюватися як у велику, так і в меншу сторону. Це залежить від обставин життя платника (скрутне матеріальне становище, повторний шлюб або народження дітей, інвалідність і т.д.), і вирішується також в судовому порядку.

У тих випадках, коли особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти, не має фіксованого доходу, постійного робочого місця, або зовсім не працює, суд все одно призначає йому аліментні зобов'язання, але у вигляді фіксованої суми.

Величина призначених аліментів повинна бути такою, щоб гарантувати дитині колишній рівень соціального забезпечення.

Порядок стягнення аліментів з непрацюючого боржника

Практика показує, що непрацюючі особи, обов'язком яких є виплата аліментів на дитину, добровільно виконувати зобов'язання відмовляються. Рішенням є тільки стягнення коштів на утримання. Щоб грамотно провести цей процес, необхідно дотримуватися алгоритму дій.

Визначення способів стягнення аліментів

згідно зі Статтею 81 СК РФ , В тому випадку, якщо між подружжям немає угоди про виплату аліментів, стягнути аліменти можна як у вигляді фіксованої суми, так і у вигляді відсотка від доходів неплатника. Існує можливість визначення судом розмірів аліментних відрахувань, які будуть стягуватися одночасно і в процентному співвідношенні від прибутку і в твердій фіксованій сумі (Стаття 83 СК).

Для непрацюючого боржника сума невиплачених аліментів в тому розмірі, який визначить суд, буде накопичуватися до тих пір, поки платник не влаштується на постійну роботу.

Видача судового наказу про стягнення аліментів

Якщо у вимозі про стягнення аліментів вказується часткової розрахунок суми відрахувань, розмір заборгованості не перевищує 500 тис. Рублів, і справа не вимагає встановлення батьківства або залучення інших осіб, то стягнення проводиться в порядку видачі судового наказу.

Протягом п'яти днів після звернення до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів, суддя зобов'язаний видати зазначений документ. Причому самого судового процесу не буде, і жодну зі сторін не запросять для пояснень (стаття 126 ЦПК РФ). Дана процедура є спрощеною.

Подача позову про стягнення аліментів

У тих випадках, коли стягнення вирішено проводити в фіксованій сумі щомісячних відрахувань, слід звернутися з позовом до суду. Але при визначенні розміру виплат варто враховувати, що заборгованість буде накопичуватися в сумі, присудженої судом (як правило, це частка мінімальної заробітної плати).

Якщо ж платник влаштується на роботу, і його заробітна плата буде досить високою, то аліменти він буде виплачувати в тій же сумі, що й до цього.

щоб збільшити розмір аліментів , Потрібно буде знову звертатися до суду з відповідним позовом.

Підготовка документів на стягнення аліментів

Якщо стягнення буде проводитися в порядку винесення судового наказу, заява, що подається в суд, повинно містити в собі наступну інформацію (Стаття 124 ЦПК):

  • Найменування судового органу.
  • Особисті дані стягувача, включаючи місце проживання і номер контактного телефону.
  • Особисті дані платника, із зазначенням місця проживання.
  • Безпосередньо вимога про стягнення і опис обставин, що вимагають втручання суду; документи, які підтверджують законність вимог.
  • Перелік документів, що додавалися до заяви.

Якщо заборгованість по аліментах буде стягуватися в судовому порядку позовного провадження, то необхідно скласти відповідне клопотання, в якому повинні міститися такі дані (Стаття 131 ЦПК РФ):

  • Найменування судового підрозділу.
  • Особисті дані позивача і відповідача.
  • Дані законного представника (якщо інтереси позивача представлятимуть треті особи).
  • Саме вимога і опис ситуації, яка порушує законні інтереси заявника.
  • Доказова база, яка підтверджує законність висунутих вимог.
  • Сума аліментів, що підлягає стягненню і порядок розрахунку.
  • Перелік документів, доданих до клопотання.

Державне мито в справах, що стосуються стягнення аліментів, сплачувати не потрібно, це питання ляже на плечі відповідача.

Подача документів на аліменти

Пакет документів подається до канцелярії мирового суду за місцем проживання заявника або відповідача. Винятки становлять лише справи, які крім стягнення аліментів містять питання про оспорювання батьківства, позбавлення батьківських прав, поновлення батьківства і т.д. Такі заяви потрібно подавати в районні суди (Статті 23, 24 ГРК РФ)

У тому випадку, якщо був поданий позов до суду у справі, яке підлягає розгляду в порядку винесення судового наказу, то заяву буде повернуто позивачеві.

Судовий виконавчий лист по аліментах

При винесенні судового наказу, у судді є п'ять днів на розгляд справи, після чого буде винесено рішення і видано сам наказ. Копія судового наказу буде вислана боржнику, у якого за законом (стаття 128 ЦПК РФ) є 10 днів для подачі заперечення щодо його виконання. Якщо відповідач скористається своїм правом - суддя зобов'язаний скасувати наказ про стягнення. В іншому випадку, через 10 днів з моменту прийняття наказ можна отримати в судовій канцелярії для подальшої передачі в службу СП.

Судовий наказ підлягає негайному виконанню і не вимагає додаткових документів, будучи, по суті, виконавчим листом (Стаття 211 ЦПК РФ).

Якщо стягнення проводиться в порядку судового провадження, то розглядатися клопотання буде протягом 30 днів з дня прийняття. Після судових розглядів, на які будуть викликані обидві сторони спору, суд винесе рішення, яке набирає законної сили через 1 місяць. По закінченні цього часу, рішення суду можна отримати на руки разом з виконавчим листом про стягнення.

Виконавчий лист слід надати в службу судових приставів, які на підставі заяви збуджують виконавче провадження. Далі всі питання про стягнення заборгованості по аліментах переходять до компетенції приставів. Згідно із законом (стаття 36 Закону №229) рішення суду повинно бути виконане СП в термін, що не перевищує 2 місяці.

Якщо заборгованість так і не почне виплачуватися після закінчення цього часу, на майно платника спочатку буде накладено обмеження, а потім арешт і подальший продаж на користь одержувача.

Стягнення аліментів на утримання дитини з непрацюючого

Для непрацюючих боржників процедура стягнення заборгованості по аліментах буде залежати від того, з якої причини він не працює, які додаткові доходи він має і т.д.

Найпоширеніші варіанти виглядають наступним чином:

  • У разі, коли непрацюючий платник перебуває на обліку в центрі зайнятості населення та отримує допомогу по безробіттю, то судові пристави направляють документи в службу зайнятості. Згідно з пунктом 10 Порядку стягнення аліментів від 30.03.1993 року, відрахування будуть проводитися з допомоги по безробіттю, у сумі, визначеній судом.
  • На непрацюючого боржника, який знаходиться у відпустці без збереження зарплати, діє Стаття 109 СК РФ. Відповідно до закону судове рішення або виконавчого листа направляється в бухгалтерію підприємства, на якому значиться платник, для подальших відрахувань суми заборгованості.
  • У разі, коли непрацюючий боржник не перебуває в службі зайнятості, і не має відомостей про доходи, то судовий виконавець розраховує щомісячні виплати з середньої зарплати (Стаття 113 СК РФ). Фіксована сума виплат, призначена судом, також залежить від прожиткового мінімуму, і індексується разом з його підвищенням.

Якщо заборгованість так і не почне виплачуватися після закінчення цього часу, на майно платника спочатку буде накладено обмеження, а потім арешт і подальший продаж на користь одержувача. Ухилення від сплати аліментів може спричинити за собою позбавлення прав на дитину (Стаття 69 СК), а також кримінальну відповідальність, передбачену статтею 157 КК РФ.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online