Аліменти на батьків

  1. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З настанням пенсійного віку понад 65% громадян потребують матеріальної підтримки від своїх дітей
З настанням пенсійного віку понад 65% громадян потребують матеріальної підтримки від своїх дітей. Згідно ст. 87 СК РФ, працездатним дітям запропонована обов'язок піклуватися і утримувати батьків, які перебувають в який потребує або непрацездатному стані. Таким чином, у літніх батьків є закріплене законом право на стягнення аліментних виплат.

Згідно з якими умовами призначаються аліменти

Зазначеною вище статтею закріплені права батьків на стягнення матеріальної допомоги від працездатних і матеріально забезпечених дітей. Аліменти на утримання батьків виплачуються за таких умов:

  • Батьки стали непрацездатні, досягнувши пенсійного віку або отримавши інвалідність. До інвалідам, яким запропонована допомога, відносяться осіб, зарахованих до I і II групи.
  • Прибутковості пенсіонерів мало для забезпечення прожитку, придбання медикаментів, оплати комунальних послуг і т.д.
  • Заробітку дітей досить, для надання матеріальної підтримки батькам, які досягли пенсійного віку.

При цьому допомога не може надаватися з боку осіб, які також досягли пенсійного віку. Наприклад, чоловік у віці 84 років не зможе отримати стягнення з дочки 56-річного віку.

Аліменти на утримання виплачуються в тому випадку, якщо діти відповідають конкретним вимогам. До них відносять повнолітній вік дитини і працездатність. Родинний зв'язок повинна підтверджуватися відповідним документом. Наявність у старих батьків документа, що підтверджує необхідність матеріальної допомоги, обов'язково.

Порядок стягнення аліментних виплат

Аліменти від дітей виплачуються відповідно до порядку, який визначив суд. Допомагати батькам у змісті допустимо і в добровільній формі.

Добровільні виплати особам, які досягли пенсійного віку або отримали інвалідність, здійснюються на основі письмової угоди. Угода в обов'язковому порядку завіряється написом нотаріуса. Примусове стягнення аліментів батькам від дітей відбувається в порядку винесення рішення судовою інстанцією. Розглянемо варіанти детальніше.

Добровільне угоду на надання матеріальної допомоги

Угода про сплату аліментів на утримання укладається між двома сторонами у нотаріуса і має на увазі щомісячні фінансові виплати у встановленій сумі чи придбання необхідних продуктів харчування, ліків і т.д. дитиною.

Добровільне утримання батьків характеризується рядом переваг:

  • розмір виплат встановлюється самостійно, за погодженням сторін;
  • немає необхідності в проведенні тривалої судової тяганини;
  • Угода отримує юридичну силу (виконавчий лист), через що допускається звернення за стягненням аліментів від дітей в примусовому порядку.

Останній пункт реалізується, якщо сторона ухиляється від виконання обов'язків, передбачених за угодою. Якщо ж прийти до консенсусу і укласти угоду не вдається, батьки мають право звернутися в судову інстанцію.

Примусові виплати матеріальної допомоги

В судовому порядку аліменти на батьків призначаються після позовної розгляду. Позов подається у світовій суд за місцем проживання дитини або батька. Припустимо здійснювати подачу особисто або відправляти в канцелярію поштою. Щоб подати позов, будуть потрібні наступні документи, що підтверджують раціональність виплати аліментів:

  • пенсійне посвідчення або документ, що підтверджує інвалідність;
  • видаткова і дохідна документація із зазначенням розміру пенсії (інвалідного посібники), рахунки з оплати комунальних послуг, лікарські призначення і чеки на придбані медикаменти і т.д.
  • інші документи, що підтверджують стан особи (трудова книжка, довідки медичного характеру і т.д.).

Заява підписується позивачем і подається до канцелярії суду, без сплати державного мита.

Як визначається розмір стягнення

Аліменти батькам від дітей (розмір) нараховуються в твердому грошовому еквіваленті або у відсотковому співвідношенні від заробітної плати платника. Як правило, виплати призначаються у фіксованій сумі. Розмір суми, яка виділяється на утримання батьків, кратний прожиткового мінімуму, встановленого в регіоні проживання сім'ї. Згідно з обставинами, сума може становити 0,1-2 прожиткових мінімуми. На визначення розміру впливають такі чинники:

  • Потреби одержувача. Сюди відносять отримання мінімальних засобів забезпечення та покриття додаткових витрат на зразок оплати медикаментів, медичних послуг, придбання лікувального харчування і т.д.
  • Можливості платника. Враховується фінансове становище і сімейний статус.
  • Варіативність допомоги. Чи існують інші форми підтримки батьків, крім виплати аліментів.

Якщо в сім'ї двоє або більше дітей, здатних надавати матеріальну підтримку старим батькам, аліменти допустимо розділити на рівні частки. Причому рівне стягнення аліментів з дітей на батьків можливо, навіть якщо позивач вказав у позові одну дитину.

Заява про виплату аліментів на батьків розглядається судовою інстанцією протягом місяця після подачі. Справа розглядається виключно з присутністю обох сторін. Розгляд в спрощеному порядку неможливо.

Як розподіляється матеріальна допомога на кількох дітей

Їли батькам, які досягли пенсійного віку або які мають статус інвалідності, можуть допомагати кілька дітей, розміри фінансових виплат розподіляються двома шляхами.

По-перше, припустимо розподілити виплати на всіх дітей в рівних частках. По-друге, якщо один з дітей має прибутковість високого рівня, допустимо подати позов лише на нього. Таким чином, особа свідомо звільняє від сплати інших членів сім'ї, які мають низький рівень заробітку або інших утриманців на своєму опікою.

Законом не передбачається розподіл примусового стягнення між усіма дітьми. Тобто, рішення судової інстанції про присудження виплат приймається, згідно з волею батьків.

Як оформляється і подається позов

Щоб стягнути матеріальну допомогу з дітей на батьків в судовому порядку, від потенційного одержувача потрібно складання позовної заяви. У документі буде потрібно вказати конкретну інформацію.

Так, в шапці прописується назва судової інстанції по територіальну приналежність. Далі прописуються персональні дані сторін: ПІБ батьків і дітей / одного з осіб, адреса прописки та фактичного проживання (якщо відрізняється). Нижче прописуються вимоги до дітей за розміром виплат з обґрунтуванням. До заяви додаються документи, які підтвердять раціональність виплат, а також копія паспорта позивача і свідоцтва про народження потенційного платника.

Чи допускається звільнення дітей від сплати

Законодавством РФ визначено умови, відповідно до яких аліменти з дітей не стягуються, навіть якщо батьки визнані інвалідами. До умов, які допускають відмову від виплати батькам аліментів, відносять:

  • Ухилення батьків від виконання прямих обов'язків перед дитиною раніше. Сюди зараховані випадки, коли особа відмовлялося контактувати з дитиною, не приймало участі в її вихованні та матеріальному забезпеченні, і відмовило у праві на забезпечення освіти.
  • Батьки раніше отримали обмеження батьківських прав або повністю їх позбулися.
  • Батькам було призначено аліменти на неповнолітнього дитини, від сплати яких ті ухилялися.

Підтвердженням невиконання обов'язків з боку батьків служать свідчення родичів, близьких друзів і сусідів, а також факт не проживання дитини з сім'єю тривалий термін.

Яким способом нараховується матеріальна підтримка

Передбачено чотири способи, згідно з якими дітьми передаються фінансові кошти на утримання старих батьків. До них відноситься:

  • Передача коштів готівкою. Факт передачі коштів повинен бути зафіксований, для цього щомісяця пишеться розписка (без обов'язкового нотаріального завірення).
  • Переказ коштів поштою. Фінансова допомога перераховується поштою Росії чи іншої поштою службою, з обов'язковим збереженням квитанцій про відправлення коштів.
  • Переказ коштів через банк. Фінанси списуються з банківського рахунку, відкритого дітьми, і перераховуються на батьківський. Інформація про історію операцій за рахунком і видані квитанції обов'язкові до збереження.
  • Утримання коштів із заробітної плати. Гроші автоматично вичитуються із зарплати на користь батьків (після вирахування податку).

Вибір способу перерахування коштів узгоджується сторонами, вибирається оптимальний для одержувача і платника варіант.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online