Як зменшити розмір аліментів | Судова практика | Безкоштовна юридична консультація

  1. Підстави для зниження суми виплат по аліментах
  2. Зниження виплати аліментів на одну дитину
  3. Зниження виплат на другу дитину
  4. Як написати і куди подати позов
  5. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Статистичні дані говорять про те, що в нашій країні як і раніше спостерігається значна кількість шлюборозлучних процесів. Багато з них пов'язані з виникненням між колишнім подружжям аліментних правовідносин. Вони виникають в тому випадку, якщо на момент розлучення у подружжя є спільні діти, які потребують нормальному фінансовому забезпеченні та утриманні.

Цілком природно, що питання по аліментах, а саме щодо розміру виплат виникають досить часто. Як правило, одержувач прагне зробити все можливе, щоб отримувати на дитину більш солідне утримання. Платник, як показує практика, бажає зменшити виплати по аліментах. Тому питання про те, як зменшити розмір аліментів є досить актуальним. Відповідно до чинних правових норм, існує ряд ситуацій, коли для цього є законна підстава.

Підстави для зниження суми виплат по аліментах

Підстави для зниження суми виплат по аліментах

Судова статистика показує, що для зменшення аліментів досить орієнтуватися на законодавчі вимоги і рекомендації. Як правило, рішення про зниження аліментні навантаження приймається користувачем через низький рівень доходів, в результаті якого громадянин відчуває брак коштів. Згідно зі встановленими правилами, грошова сума, яка залишається на руках, після виплати аліментів, повинна бути не нижче прожиткового рівня.

Законодавство передбачає деякі умови, при яких можливе прийняття рішення про зменшення виплат. Зокрема, серйозною підставою для цього рішення є інвалідність платника, проте за умови, що вона виникла після того, як було винесено судове рішення по аліментах. Аналогічне рішення може бути встановлено і в тому випадку, коли платник серйозно хворий, і на його лікування потрібні великі вливання коштів.

Варто відзначити, що зниження суми виплат буде встановлено виключно в тих ситуаціях, коли рівень доходу платника незначний. Якщо у нього високий дохід, аліментна навантаження буде незначною, і покриє витрати на утримання дитини.

У той же час варто відзначити ті умови, які не будуть прийняті до уваги при вирішенні про зменшення розміру виплат. Вони не будуть вважатися доказом при винесенні остаточного рішення суддею:

  1. Достатнє фінансове забезпечення другого з батьків, або його дружина, з яким постійно проживає дитина.
  2. Якщо дитина отримує певні виплати соціального характеру, зокрема, пенсію по інвалідності, учнівську стипендію, премії за високі результати в навчанні або спорті, і т.д.
  3. У дитини у власності є майно, однак воно не є джерелом додаткового доходу.

Розглянемо, як зменшити аліменти колишній дружині, і які обставини можуть бути прийняті до уваги і вплинуть на підсумок процесу.

Зниження виплати аліментів на одну дитину

Зниження виплати аліментів на одну дитину

Якщо з платника віднімається певна сума на утримання однієї дитини, згідно фіксованому угодою по аліментах , Він має право попросити про зниження відрахувань в судовому порядку. Однак, суд прийме позитивне рішення тільки при наявності певних умов, серед яких можна виділити:

  1. Дитина досяг 16-річного віку і почав самостійно заробляти гроші. Якщо сума заробітку здатна покрити витрати на нормальне проживання, приблизний розмір аліментних відрахувань може бути знижений.
  2. Дитина оформлений в державну установу, яка повністю його містить. У даній ситуації зниження аліментів буде тільки на той період, коли дитина знаходиться в стінах державної установи, а ось на час канікул платник буде зобов'язаний платити в повному обсязі.
  3. Після того, як були оформлені аліментні правовідносини, у власність дитині передається цінне майно (квартира, машина чи цінні папери). Як підсумок - фінансовий статус неповнолітнього змінюється, і він отримує додатковий дохід у вигляді орендної плати за здачу квартири або машини, дивідендів від цінних паперів і т.д. У такій ситуації суд піде назустріч аліментник, і знизить відрахування з його заробітку.

Однак не варто забувати і про те, що позивач буде зобов'язаний виплатити держмито на зменшення аліментів, і її розмір буде дуже високий (у середньому від 40 до 60 тис. Рублів).

Зниження виплат на другу дитину

Нерідко виникає ситуація, коли після першого невдалого шлюбу колишній чоловік заводить нову сім'ю. Звичайно ж, ця обставина не може служити підставою для невиплати аліментів. Однак, якщо в новій сім'ї у платника з'являється друга дитина, він має право клопотати про зниження виплат. Однак, законно вирішити дану проблему можна тільки в суді, і варто пам'ятати, що стосовно невиплати аліментів, підсудність буде встановлена ​​вкрай швидко.

Втім, необхідно відзначити, що суд в даній ситуації буде повністю перебувати на стороні дітей, і тому буде ретельно аналізувати фінансове становище обох сімей. Якщо рівень доходу аліментщика досить великий, то рішення буде прийнято не на його користь. Якщо ж сума грошей, яка залишається після виплати становить менше величини прожиткового мінімуму, то тоді суд прийме позитивне рішення.

Однак і тут є деякі особливості. Якщо в результаті перевірки буде виявлено, що дохід батька, що проживає з першою дитиною дорівнює прожитковому мінімуму або не дотягує до нього, то незважаючи на низький дохід аліментщика, суд вирішить залишити розмір відрахувань початковим.

У даній ситуації розраховувати на позитивне рішення можна буде тільки в разі, якщо друга дружина подасть в суд позовну заяву на відрахування аліментів. Тоді буде прийнято до уваги правило, згідно з яким виплати в пайовому вираженні будуть дорівнювати 33,33% на двох дітей, тобто по 1/6 заробітку на кожну дитину.

Тоді буде прийнято до уваги правило, згідно з яким виплати в пайовому вираженні будуть дорівнювати 33,33% на двох дітей, тобто по 1/6 заробітку на кожну дитину

Як написати і куди подати позов

Як показує практика, кожен громадянин стурбований своїм фінансовим добробутом, і саме зазначена причина є основною причиною для ініціації судового процесу щодо зменшення аліментів. Однак, позитивне рішення з даної проблеми буде прийнято в тій ситуації, якщо сума, що залишилася недостатня для нормального проживання.

Приймаючи рішення про подачу позову, необхідно пам'ятати про правило, закріпленому на вищому законодавчому рівні. Позовна клопотання з питань зниження суми відрахувань повинні розглядати ті інстанції, які виносили попереднє рішення про призначення аліментів. Однак, при цьому дозволяється написати заяву і подати його в ті інстанції, які знаходяться за місцем проживання позивача.

Є ще одна невелика особливість. При подачі заяви в суд позивач буде зобов'язаний сплатити держмито при зменшенні розміру аліментів, розмір якої буде пропорційний зменшеною сумою виплат. Як приклад наведемо розрахунок держмита на зменшення відрахувань. Так, якщо аліментник бажає платити на 2 тис. Рублів на місяць менше, за рік набігає сума в 24 тис. Рублів. Дана цифра і буде вартістю мита.

Позовна заява на зменшення може бути подано в довільній формі, проте виключно в письмовому вигляді.

Позовна заява на зменшення може бути подано в довільній формі, проте виключно в письмовому вигляді

Завантажити позов на зменшення розміру аліментів

Крім того, законодавчо закріплені деякі моменти, які в обов'язковому порядку мають бути присутніми в тексті документа:

  1. Повне найменування судового органу, яке приймає позов про зменшення розміру аліментів на розгляд.
  2. Буде потрібно персональна інформація позивача і відповідача, зокрема ПІБ, контактні дані та місце реєстрації.
  3. Копія судового рішення про призначення аліментних відрахувань.
  4. У тексті повинні бути подані аргументовані обставини, на підставі яких позивач має намір домогтися зниження виплат, і викладені конкретні вимоги.
  5. Визначення тієї суми, яка сплачується в даний час, і оптимального (за мірками позивача) розміру відрахувань.
  6. Вказівка ​​на результати переговорного процесу з другою стороною, якщо такий був проведений з ініціативи платника.
  7. Посилання на дійсні норми СК і ЦПК РФ (перелік конкретних нормативів).
  8. Доказова база у вигляді додатків і їх список.

При подачі позовної заяви на зменшення аліментів позивач повинен бути присутнім при реєстрації позову. Якщо у нього не виходить це зробити, замінити його може довірена особа, яка має нотаріально завіреної довіреністю.

Судова практика

Якщо аналізувати існуючу судову практику щодо зменшення розміру аліментів, то стає абсолютно зрозуміло, що при винесенні підсумкового рішення суд керується насамперед інтересами дитини і законодавством, згідно з яким аліменти не можуть бути нижчими від прожиткового мінімуму , А так само додатково вивчає деякі обставини, серед яких:

  • фінансовий статус обох сторін процесу;
  • конкретний розмір виплат, які перераховуються дитині на момент подачі позову;
  • кількість дітей і утриманців у платника;
  • можливість отримання додаткових доходів.

Тільки на підставі вивчених даних буде прийнято остаточне рішення, згідно з яким суд знизить розмір відрахувань, або відмовить в даній вимозі заявнику. Даний процес є досить складним, і тому, для досягнення необхідного результату доцільно залучити на свою сторону кваліфікованого адвоката.

Що ж стосується судового процесу, він буде проходити за стандартною формою:

  1. Заповнюється зразок заяви на зменшення розміру аліментів, яке надходить на розгляд мировому судді (бланк можна отримати в суді).
  2. За підсумками вивчення обставин справи суддя визначає і призначає конкретний час для першого засідання.
  3. У встановлений час обидві сторони приходять на судовий розгляд і на вимогу судді відповідають на питання, що цікавлять суд питання.
  4. Позивач і заявник висловлюють свої думки щодо ситуації, що склалася і демонструють доказову базу, що підтверджує їх правоту. Рішення може бути оскаржене заперечення на позовну заяву про зменшення розміру аліментів.
  5. За підсумками відомостей, отриманих в результаті засідання, суддя приймає рішення керуючись дійсними правилами і нормами законодавства.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online