Як відмовитися від аліментів на дитину: чи можна оформити відмову і як це зробити

  1. Відмова від аліментів
  2. Відмова від аліментів за добровільною згодою
  3. Відмова від аліментів в рахунок отримання будь-якого майна
  4. Фотогалерея: зразки договорів дарування на різні види майна
  5. Відмова від аліментів в судовому порядку
  6. Відео: нюанси при оформленні мирової угоди і відмови від позову

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сторонами аліментних правовідносин можуть бути різні родичі. Одержувач аліментів має право заявити платнику, що відмовляється від грошей. А людина, зобов'язана виплачувати аліменти, може замислюватися про те, як зняти з себе ці зобов'язання. Мова йде не тільки про стабільне фінансове становище. Іноді велике значення мають емоції (гордість, образа і т. Д.). Такі родичі мало знають про те, як вирішити це питання. У будь-якому випадку щоб оформити відмову від аліментів, потрібно зробити деякі дії.

Відмова від аліментів

Аліменти - це кошти, які виплачуються на чиєсь утримання. Розмір і порядок сплати аліментів регламентуються аліментних угодою або рішенням суду. Особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти, не може просто відмовитися платити.

Особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти, не може просто відмовитися платити

Платник аліментів не може відмовитися від свого обов'язку

Сімейний кодекс говорить, що батьки зобов'язані утримувати своїх малолітніх дітей. Тому відмова від грошей на утримання дитини - обмеження його прав. Отримувати гроші від батька, який живе окремо - це право дитини, а не виховує батьків.

Батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей. Порядок і форма надання утримання неповнолітнім дітям визначаються батьками самостійно.

Батько, який проживає разом з дитиною і відмовляється його утримувати, так само порушує права і інтереси дитини, як і той з батьків, який зобов'язаний платити, але не платить. Для захисту прав та інтересів неповнолітніх дітей функціонують органи опіки та піклування. Якщо ним стане відомо, що один з батьків відмовився від аліментів, а грошей на виховання і гідне утримання не вистачає, може наступити відповідальність. По-перше, органи опіки мають право порушити питання про примусове стягнення. А по-друге, батька, який проживає з дитиною, можуть позбавити батьківських прав. А якщо і не позбавлять, то можуть викликати на розмову (а ця процедура не з приємних).

Працездатні повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх непрацездатних потребують допомоги батьків і піклуватися про них.

Сімейний кодекс також зобов'язує дорослих дітей матеріально підтримувати батьків, якщо останні в цьому мають потребу. Звичайно, з цього приводу не викличуть в орган опіки, щоб «посварити». Ніхто не змусить людину платити, якщо у нього просто немає грошей. Але в разі відмови від аліментів можуть наступити неприємні наслідки. Наприклад, зміниться матеріальне або сімейне становище дитини. В подальшому вимагати аліменти буде важко.

Через деякий час у колишнього платника аліментів можуть змінитися обставини

Ті ж наслідки можуть торкнутися і подружжя (колишнього подружжя). Якщо рішення про відмову було прийнято під натиском емоцій, то, швидше за все, мова йде про складні взаємини між сторонами. А в підсумку відносини можуть стати ще складніше.

Тому перед прийняттям рішення потрібно зважити всі за і проти, обміркувати наслідки і т. Д. І вже якщо ви впевнені, що відмова - найкращий варіант, то слід замислитися над тим, як це правильно зробити.

Оформити відмова від аліментів можна за добровільною згодою, через приставів і в судовому порядку. Спосіб залежить відразу від декількох факторів:

  1. Як встановлювалося аліментні зобов'язання (суд, угода).
  2. На якій стадії знаходиться процес стягнення аліментів.
  3. Як стягуються аліменти (примусово, добровільно).
  4. Чи має місце згода обох сторін на відмову.

Відмова від аліментів за добровільною згодою

Угода про сплату аліментів (розмірі, умови та порядок виплати аліментів) укладається між особою, зобов'язаною сплачувати аліменти, та їх одержувачем, а при недієздатності особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, і (або) одержувача аліментів - між законними представниками цих осіб. Чи не повністю дієздатні особи укладають угоду про сплату аліментів за згодою їх законних представників.

Якщо між сторонами було укладено нотаріальне угоду, то одержувач може відкласти цей документ у «довгий ящик». В такому випадку можна просто повідомити платнику, що він може не платити. Зрозуміло, він може зажадати гарантій. Якщо платник аліментів боїться, що рано чи пізно угоду буде використано проти нього, можна змінити умови угоди. У пункті про розмір виплат потрібно вказати мінімальну суму (практично звести нанівець). Для цього слід звернутися до нотаріуса з новим текстом угоди. При укладанні нової угоди старий документ втратить чинність.

Юридичну силу має тільки письмова угода, завірене нотаріусом

Для переоформлення угоди буде потрібно кілька документів:

  • паспорта сторін;
  • документ, що підтверджує спорідненість;
  • попередню угоду;
  • документ про доходи платника.

Суть заміни угоди буде у внесених змінах. Іноді змінюється тільки цифра (розмір аліментів). Якщо мова йде про аліментних правовідносинах дорослих людей, то можна просто вказати символічну суму, наприклад, 500 рублів на місяць. Але якщо аліменти повинні виплачуватися на утримання дитини, тобто деякі обмеження. Нотаріус не запевнить документ, в якому буде вказана менша сума, ніж призначив би суд. Однак тут є вихід: платнику необов'язково представляти нотаріусу довідки про всі доходи. Таким чином, розмір аліментів може бути значно нижче початкової суми.

Наприклад, спочатку сторони домовлялися про платежі в розмірі 10 тис. Рублів щомісячно. Але одержувач вирішив відмовитися від аліментів. Для цього платнику необхідно подати довідку про отримання маленького доходу. Якщо в довідці буде вказано «скромний» оклад, наприклад, в 6 тис. Рублів, то нотаріус погодиться запевнити угоду із зазначенням 1500 рублів (25% на одну дитину).

В угоді повинні бути чітко позначені умови і порядок здійснення аліментних платежів

Такий спосіб врегулювання питання про відмову - оптимальний. Адже обставини можуть змінитися таким чином, що одержувачу можуть знадобитися ці гроші. А маючи на руках хоч якусь угоду, є більше шансів стягнути ці кошти. Особливо якщо платник не захоче їх платити відповідно до умов. Мінусом в такому випадку є необхідність оплати держмита (250 рублів). Крім цього, потрібно буде сплатити і інші послуги нотаріуса (допомога в складанні, запит документів і т. Д.). Вартість послуг встановлюється самим нотаріатом відповідно до тарифів в конкретному регіоні.

За вчинення нотаріальних дій нотаріусами державних нотаріальних контор та (або) посадовими особами органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, уповноваженими відповідно до законодавчих актів Російської Федерації і (або) законодавчими актами суб'єктів Російської Федерації на вчинення нотаріальних дій, державне мито сплачується в наступних розмірах :

за посвідчення угоди про сплату аліментів - 250 рублів.

Відмова від аліментів в рахунок отримання будь-якого майна

Одним із способів оплати аліментів є відчуження майна на користь платника. Це може бути автомобіль, квартира, дачний будинок та т. Д. Якщо мова йде про відчуження на користь неповнолітнього, то потрібно дотримати одне правило: вартість майна не повинна бути дешевше, ніж сума аліментів за весь час. У разі коли грошові виплати «замінюються» майном лише на деякий час, потрібно, щоб його вартість була сумірною сумі аліментів за цей період.

У разі коли грошові виплати «замінюються» майном лише на деякий час, потрібно, щоб його вартість була сумірною сумі аліментів за цей період

Нерухомість - спосіб одноразової сплати аліментів

Такий спосіб хороший тим, що одержувач (якщо він відмовляється від аліментів) може прийняти значиме для нього майно від платника. При цьому платник буде впевнений, що виконав свій обов'язок.

А також одержувач може відмовитися від аліментів, отримавши одноразову суму. Обидва ці способу бувають зручні і для платника. Адже якщо обставини складуться таким чином, що одержувач вирішить стягнути аліменти через суд (в тому числі за минулий період), у платника буде на руках документ, що підтверджує домовленість. У будь-якому з цих випадків потрібно звертатися до нотаріуса і укладати угоду, що містить пункт про відчуження майна в рахунок аліментів (або заборгованості по аліментах). Платник повинен оформити дарчу на користь одержувача. Запевнити таку угоду можна у того ж нотаріуса, який оформляв угоду. Якщо однією зі сторін є неповнолітній, то від його імені діє законний представник.

Фотогалерея: зразки договорів дарування на різні види майна

Оформлення відмови від аліментів

Якщо виконавче провадження вже відкрито, аліменти вже стягуються, відмова від аліментів можливий через звернення до приставам. Для цього потрібно подати заяву про відкликання виконавчого листа.

Виконавчий документ, за яким стягнення не провадилося або вироблено частково, повертається стягувачу:

за заявою стягувача.

Це можна зробити на будь-якій стадії стягнення. Але в заяві потрібно вказати причину відкликання.

Наприклад, можна написати, що платник в даний момент не може проводити виплати, а інтереси одержувача від цього не постраждають. А якщо сторони вирішили укласти угоду (наприклад, про відчуження майна в рахунок аліментів), вказують і це.

У заяві також можна вказати і терміни припинення процедури стягнення, якщо така відмова від аліментів - тимчасовий. Текст заяви складається у довільній формі. Однак в нього повинні бути включені наступні дані:

  • найменування та адресу відділення ФССП;
  • дані сторін - платника і стягувача аліментів (П. І. Б., адреса, контактні телефони);
  • реквізити судового рішення або аліментного угоди (ким і коли виданий);
  • дата порушення виконавчого провадження;
  • власне, прохання про повернення виконавчого листа;
  • причина відкликання;
  • дата подачі заяви;
  • підпис заявника.

У заяві потрібно послатися на чинні правові норми

Заява потрібно скласти в двох примірниках (один з них повертається заявнику з відміткою про прийняття). Так воно не загубиться. До заяви потрібно додати документи, що підтверджують наявність причини (копію угоди, медичну довідку про хворобу платника і т. Д.). Протягом трьох днів заяву буде розглянуто. Результатом розгляду стане постанову (про повернення виконавчого листа стягувачу або відмову). Якщо заява була складена правильно, мало підстави, а докладені документи вважатимуть переконливими, виконавчий лист буде повернений. Слід пам'ятати, що подати виконавчий лист повторно можна протягом трьох років.

Деякі плутають поняття: відкликання виконавчого документа і припинення виробництва. У заяві потрібно вказувати саме «відгук». Повернення виконавчого листа за заявою стягувача не скасовує право останнього подати цей документ повторно.

Повернення виконавчого листа за заявою стягувача не скасовує право останнього подати цей документ повторно

Якщо в заяві будуть неправильно вказані дані (реквізити виконавчого листа, П. І. Б. однієї зі сторін і т. Д.), Прохання не задовольнить

У разі повернення виконавчого документа стягувачу пристав-виконавець припиняє заходи примусового стягнення. Із зарплати платника не будуть утримуватися аліменти, а також буде знято арешт коштів на банківських рахунках аліментщика. Крім цього, скасують і інші обмеження (неможливість виїзду за межі країни, позбавлення водійських прав і т. Д.). Однак одне зобов'язання все-таки залишиться. Платнику потрібно буде сплатити виконавчий збір. Якщо у нього був борг по аліментах і він був зазначений в базі даних виконавчих проваджень, то інформація про непогашений виконавському зборі там і залишиться до його повної виплати.

Відмова від аліментів в судовому порядку

Якщо особа, яка має право на аліменти, прийняло рішення про відмову від аліментів вже після звернення до суду, можна дочекатися судового рішення. За підсумками розгляду судовий орган повинен видати потенційному одержувачеві аліментів виконавчий лист.

Виконавчий лист видається судом стягувачеві після набрання судовим постановою законної сили, за винятком випадків негайного виконання, якщо виконавчий лист видається негайно після прийняття судової постанови. Виконавчий лист видається стягувачеві або на його прохання надсилається судом для виконання.

Оформити відмова від аліментів можна і в судовому порядку

Однак пристави почнуть виконавче провадження тільки після подачі відповідної заяви від зацікавленої особи. Але останнім необов'язково звертатися в ФССП. Можна залишити виконавчий лист при собі, а в разі погіршення матеріального стану використовувати його за призначенням (подати його можна протягом трьох років).

Є і другий варіант: не чекати закінчення судового розгляду і відкликати позов. Потрібно з'явитися на перше засідання і в ході цього засідання відмовитися від позову або укласти мирову угоду.

Заява позивача про відмову від позову, визнання позову відповідачем і умови мирової угоди сторін заносяться до протоколу судового засідання і підписуються позивачем, відповідачем або обома сторонами. У разі якщо відмова від позову, визнання позову або мирова угода сторін виражені в адресованих суду заявах в письмовій формі, ці заяви приєднуються до справи, на що вказується в протоколі судового засідання.

Коли мова йде про аліменти на утримання дитини, суддя сам пропонує укласти мирову угоду. Укладення такої угоди буде означати припинення судового розгляду в частині аліментів. Якщо ж позивач хоче повністю відмовитися від аліментів, потрібно подати заяву. У його текст треба включити ряд даних:

  • найменування суду;
  • дані про позивача і відповідача;
  • відомості про суть позовних вимог;
  • власне, заява про відмову від позову;
  • правове обґрунтування;
  • перелік документів (наприклад, якщо заяву подається представником, то до переліку включається довіреність);
  • дату і підпис заявника.

Заява легко скласти будинку або прямо в суді

Суд роз'яснює сторонам розгляду наслідки відмови і виносить ухвалу. У ньому буде зазначено, чи задовольняє суд заяву чи ні. Якщо суд підтримає заявника, при винесенні ухвали провадження у справі буде закрито. У разі коли сторони уклали мирову угоду, його умови повинні бути вказані в ухвалі. Деякі позивачі передумують відмовлятися від позову ще на стадії роз'яснення наслідків. Суддя зачитує список наслідків, і в одному з них звучить фраза «неможливість повторної подачі позову на тій же підставі».

А у мене така відмова мировий суддя прийняв (01.2004г.) І взяв підпис під роз'ясненням про неможливість повторного звернення до суду з тих самих підстав і т. П.

Насправді навіть зміна дати (з якої слід стягнути аліменти) дозволяє подати позов ще раз.

Наприклад, позов про стягнення аліментів подавався 1 травня 2017 року, але в очікуванні засідання обставини змінилися (сторони помирилися, зникла потреба в грошах і т. Д.). Позивач відмовився від позову, але вже через півроку обставини знову змінилися. У січні 2018 року зацікавлена ​​особа знову може подати позов. У заяві буде той же судовий орган, той же відповідач і ті ж вимоги. Але потрібно вказати, що позивач вимагає аліментів з січня 2018 року (у першому позові цього не було, значить, підстави різні).

Якщо виконавче провадження вже здійснюється, а аліменти стягуються, можна подати позовну заяву про зменшення розміру аліментів або звільнення від них. Таким правом може скористатися будь-яка зі сторін спору.

Відео: нюанси при оформленні мирової угоди і відмови від позову

Звільнення від сплати аліментів за позовом зобов'язаної особи

Якщо при відсутності угоди про сплату аліментів після встановлення в судовому порядку розміру аліментів змінилося матеріальне або сімейне становище однієї із сторін, суд вправі за вимогою кожної зі сторін змінити встановлений розмір аліментів або звільнити особу, яка зобов'язана сплачувати аліменти, від їх сплати. При зміні розміру аліментів або при звільненні від їх сплати суд вправі врахувати також інший заслуговує уваги інтерес сторін.

Суд може частково або повністю звільнити аліментщика від зобов'язань. Іноді трапляється й так, що подається заява на зменшення розміру аліментів, а суд повністю їх скасовує. Велику роль відіграють підстави. Суд повинен переконатися, що у одержувача відносно стабільне матеріальне становище, а у платника відбулися серйозні зміни, в зв'язку з чим він не може виплачувати аліменти. Аргументами можуть стати:

  • тяжка хвороба;
  • зміни в матеріальному становищі (значно знизився дохід, збільшилися фінансові витрати і т. д.);
  • зміни в сімейний стан;
  • форс-мажор (стихійне лихо, техногенна катастрофа і т. д.);
  • фізична неможливість здійснення виплат (арешт, тривале відрядження і т. д.);
  • інші поважні причини.

Але наявність лише однієї причини буде недостатньо. Заявник повинен підтвердити своє матеріальне становище. Крім цього, потрібно вказати сімейний стан. Всі обставини повинні бути пов'язані між собою і підтверджені документально.

Всі обставини повинні бути пов'язані між собою і підтверджені документально

Набрали нової сім'ї аліментщика - підстава для звільнення від аліметного зобов'язання або його зменшення

Чоловік звернув до суду з покличу про звільнення від сплат аліментів. З'ясувалося, что рішенням суду Було Призначено аліменти в размере 10 тис. Рублей на Утримання двох дітей від первого брака. Через два роки после призначення аліментів суд визначили місце проживання дочки позивача (дочка винна булу жити з батьком). Позивач заявив, що матеріальне становище відповідачки покращився і вона має право отримувати різні пільги і субсидії. У той же час матеріальне становище платника значно погіршився. Крім того, в родині позивача народився ще одна дитина. Суд повністю задовольнив позовні вимоги.

Позовну заяву можна скласти заздалегідь, скориставшись зразком. У його текст потрібно включити такі дані:

  • найменування та адреса судового органу;
  • дані позивача і відповідача (П. І. Б., адреса, контакти);
  • опис обставин (яким документом і коли були призначені аліменти);
  • підстави для звільнення від аліментів;
  • правове обґрунтування;
  • власне, прохання про звільнення від сплати аліментів;
  • Перелік документів, что додаються;
  • дату і підпис заявника.

Позов про звільнення від сплати аліментів повинен спиратися на законні підстави

До заяви потрібно додати кілька документів:

  • копії позовної заяви (за кількістю сторін);
  • документи, що підтверджують родинні зв'язки (свідоцтво про народження, про стан шлюбу і т. д.);
  • квитанцію про оплату держмита;
  • довідки про виплачені аліменти (розрахунок заборгованості, квитанції про переведення, виписку з банківського рахунку і т. д.);
  • довідку про склад сім'ї;
  • довідку про доходи (наприклад, 2-ПДФО);
  • інші документи, що підтверджують підстави для звільнення від аліментів.

Держмито повинен оплачувати позивач. Але якщо він виграє справу, відповідача зобов'яжуть відшкодувати витрати. Розмір збору визначено Податковим кодексом РФ (ст. 333.19) і залежить від ціни позову. Ціна позову - вартість позовних вимог (сума, через яку ведеться суперечка). Її можна підрахувати самостійно. Для цього потрібно розмір місячного платежу помножити на кількість місяців.

Наприклад, позивач хоче скасувати аліменти, розмір яких становить 10 тис. Рублів на місяць. Цю суму потрібно помножити на 12. Отже, сума позову дорівнює 120 тис. Рублів. Це розмір позовних вимог в даному випадку.

Далі потрібно розрахувати суму держмита:

  • до 20000 рублів - 4% ціни позову, але не менше 400 рублів;
  • від 20001 рубля до 100000 рублів - 800 рублів плюс 3% суми, що перевищує 20000 рублів;
  • від 100001 рубля до 200000 рублів - 3200 рублів плюс 2% суми, що перевищує 100000 рублів;
  • від 200001 рубля до 1000000 рублів - 5200 рублів плюс 1% суми, що перевищує 200000 рублів;
  • понад 1000000 рублів - 13200 рублів плюс 0,5% суми, що перевищує 1000000 рублів, але не більше 60000 рублів.

Наприклад, при ціні позову в 120000 рублів держмито складе 3200 рублів плюс 2% від 20000 рублів.

3200 + 400 = 3600 (рублів)

Якщо виникли сумніви з приводу розрахунку держмита, можна звернутися до юристів за консультацією

Суд вивчить всі обставини і перевірить всі докази, представлені сторонами. Відповідач може подавати заперечення і надавати підтвердження своєї правоти. Якщо відстояти свою позицію в суді принципово важливо, то краще взяти особисту участь в засіданні. Також можна надіслати представника по довіреності. Сторони можуть подавати клопотання. Суд робить запити в різні інстанції з метою перевірки доказів. Шанси позивача виграти справу збільшаться, якщо він надасть комплекс аргументів на свою користь.

В ході судового засідання сторони можуть прийти до згоди і укласти мирову угоду. Суддя проконтролює, щоб воно не порушило нічиїх інтересів.

Якщо раніше через будь-яких сумнівів ви не наважувалися звернутися до нотаріуса для оформлення угоди, то можна скористатися цим шансом в суді. Тим більше зникне потреба в оплаті нотаріальних послуг.

Яким би не було рішення суду, судові документи будуть направлені обом сторонам розгляду. У визначенні будуть вказані терміни, протягом яких незгодна сторона зможе оскаржити рішення. Якщо позивача звільнять від тягаря, то з нього може бути знято зобов'язання не тільки по виплаті аліментів, а й з погашення аліментного обов'язку.

Одержувач аліментів має право від них відмовитися, тоді платник позбудеться від обов'язку сплачувати. Сторони можуть укласти угоду, яка зменшить розмір аліментів до мінімуму або замінить необхідність виплат на одноразову передачу майна. Якщо ж аліменти вже стягуються, можна звернутися із заявою до приставам або в суд.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online