Як розрахувати аліменти: особливості та приклади

  1. Як розрахувати аліменти на дитину
  2. Як розрахувати аліменти з непрацюючого батька
  3. Як розрахувати аліменти на двох дітей
  4. Як розрахувати аліменти за неповний місяць
  5. Обов'язки щодо стягнення та утриманню аліментів
  6. Звільнення і відмова від сплати аліментів
  7. Відповідальність за прострочення сплати аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зміст:

  1. Як розрахувати аліменти на дитину
  2. Як розрахувати аліменти з непрацюючого батька
  3. Як розрахувати аліменти на двох дітей
  4. Як розрахувати аліменти за неповний місяць
  5. Обов'язки щодо стягнення та утриманню аліментів
  6. Звільнення і відмова від сплати аліментів
  7. Відповідальність за прострочення сплати аліментів

Сплата аліментів за російським законодавством проводиться або в результаті укладення угоди, або за рішенням суду. Угода про сплату аліментів за своєю суттю є цивільно-правовою угодою, укладається у письмовій формі і вимагає обов'язкового нотаріального посвідчення, при недотриманні цієї процедури - вважається недійсним. Угода встановлює розміри, способи і умови виплати аліментів - це можуть бути:

  • певні відсотки від доходу;
  • фіксована сума, яка виплачується періодично або одноразово;
  • передача майна (наприклад, квартири).

Варто зазначити, що угода про сплату аліментів ні в якому разі не може встановлювати розміри виплат менші, ніж суд.

У таку угоду можна внести зміни або доповнення, а також розірвати його, але тільки в присутності нотаріуса і тільки за згодою обох сторін, в односторонньому порядку подібні дії не допускаються.

В угоді про сплату аліментів можна передбачити порядок індексації аліментних зобов'язань, що виплачуються у вигляді фіксованої суми. Якщо такий порядок угодою не передбачено, то і індексація проводиться в порядку, встановленому законом.

У випадках коли угода між батьками не було досягнуто, особа, під опікою якого залишився неповнолітній, має право звернутися до суду з позовною заявою. Позов може бути поданий в будь-який час з моменту виникнення права на аліменти. Обов'язок по сплаті аліментів виникає з моменту звернення до суду. Стягнути їх можна і за час, що передує зверненню до суду, але тільки за три роки і тільки якщо вдасться довести, що були зроблені спроби отримати кошти на утримання дітей, але батько, зобов'язаний їх виплачувати, всіляко ухилявся від цього.

У разі коли було укладено угоду про сплату аліментів, але платник аліментів, деякий час платив, а потім перестав, то за стягненням заборгованості, так само варто звернутися в суд. При цьому стягнення підлягають всі суми з моменту фактичного припинення виплат, не залежно від того скільки часу пройшло.

Як розрахувати аліменти на дитину

Згідно із законом розмір аліментних виплат на одну дитину становить четверту частину від доходів, це відноситься не тільки до заробітної плати. У категорію доходів, з яких сплачуються аліменти, Урядом РФ включені гонорари, стипендії, пенсії і т.д. Розглядаючи питання про стягнення аліментів, суд враховує матеріальне та сімейне становище обох батьків і може змінити долю підлягає сплаті. Сплата проводиться щомісяця.

Існують випадки, коли неможливо визначити дохід батька, або він має нестабільний або сезонний заробіток, заробіток в іноземній валюті або натуральній формі (наприклад, працює в тваринницькій організації, і заробітна плата йому виплачується телятами). У таких випадках до виплати призначається фіксована сума (наприклад, 15 000 рублів). Крім цього на практиці часто зустрічаються випадки, коли суд, визначаючи розмір виплат, поєднує кілька способів, наприклад, призначає фіксовану суму, а в разі отримання гонорару, батько зобов'язаний перерахувати певну частку його на утримання дітей.

У будь-якому випадку розраховуючи грошові кошти на утримання, суд враховує в першу чергу інтереси дітей, тобто якщо до розлучення батьків вони відвідували платну спортивну секцію, то питання про аліменти повинен бути вирішене так, щоб не позбавити дітей цієї можливості.

Як розрахувати аліменти з непрацюючого батька

Якщо платник аліментів, офіційно визнаний безробітним і перебуває на обліку на біржі праці, то аліментні зобов'язання виконуються за рахунок допомоги по безробіттю.

У ситуаціях, коли він ніде не працює, але є індивідуальним підприємцем, кошти на утримання дітей розраховуються в залежності від системи оподаткування їм обраної. Якщо застосовується загальноприйнята система оподаткування, то тут все просто, в кінці кожного року такий підприємець подає декларацію про свої доходи, вона і є основою для розрахунку. При спрощеній системі оподаткування виплати призначаються у вигляді фіксованої суми, враховуючи дохід по декларації, зменшений на суму витрат і податків. При застосуванні єдиного податку на поставлений дохід розрахувати реальний дохід підприємця неможливо, поняття поставлений дохід може бути застосовано тільки для обчислення податку. У зв'язку з цим, розраховуючи аліменти, за основу береться середня заробітна плата в Росії на момент подачі позову. За такою ж схемою розраховуються аліментні зобов'язання, якщо батько не працює і на біржі праці не варто.

Як розрахувати аліменти на двох дітей

Розмір аліментів на двох дітей становить третину доходів батьків, зобов'язаного їх платити. Призначаються та сплачуються за тим же принципом, що і на одну дитину. Існують ситуації, коли у платника аліментів одна дитина від першого шлюбу і один від другого і обом призначені аліменти. У цьому випадку на кожну дитину призначається шоста частина від його доходів, а в сумі на двох дітей і виходить третину.

Розмір аліментів на трьох і більше дітей становить половину доходів, батька зобов'язана сплачувати аліменти.

Як розрахувати аліменти за неповний місяць

Щоб розрахуватися коштів на утримання неповнолітньої дитини за неповний місяць необхідно: заробітну плату за місяць розділити на кількість календарних днів у цьому місяці, таким чином, ми отримуємо дохід за один день. Потім отриману суму множимо на кількість днів, за які проводиться розрахунок і з цієї суми віднімаємо відсотки підлягають сплаті.

Наприклад, на адресу ТОВ «Колізей» надійшов виконавчий лист про стягнення з громадянина Петрова С.А. аліментів на користь його неповнолітнього сина, в розмірі четвертої частини від його доходу, починаючи з 15 квітня 2014 року. Квітня є неповним місяцем для розрахунку в даному випадку. Заробітна плата за квітень у громадянина Петрова С.А. склала 15 600 рублів. У квітні 30 днів, ділимо 15 600 на 30 і отримуємо 520 рублів - зарплата за один день. 520 множимо на 16 і отримуємо 8 320 рублів заробітна плата, з якої повинні бути утримані аліменти. Виділяємо з цієї суми четверту частину і отримуємо 2 080 рублів - сума аліментів за неповний місяць квітень.

Розрахунок фіксованої суми аліментів за неповний місяць проводиться таким чином: сума аліментів ділиться на кількість календарних днів місяця і потім множиться на кількість календарних днів за які проводиться розрахунок.

Наприклад: на адресу того ж ТОВ «Колізей» надійшов виконавчий лист про стягнення з громадянина Попова О.Ю. аліментів на утримання двох його неповнолітніх дочок у твердій сумі 15 000 рублів з 20 травня 2014 року. У травні 31 календарний день. Ми 15 000 рублів ділимо на 31 і множимо на 12 днів, за які проводиться розрахунок, і отримуємо 5 806 рублів 45 коп. - суму підлягає виплаті за травень.

Обов'язки щодо стягнення та утриманню аліментів

Після того як суд виніс рішення про призначення аліментів, необхідно отримати виконавчий лист (його видає суд виніс рішення), який потім передається на виконання в районний відділ служби судових приставів за місцем проживання батька зобов'язана сплачувати аліменти. У свою чергу пристави зобов'язують організацію, в якій він працює, щомісяця видавати або перераховувати на банківський рахунок одержувача належні йому суму протягом трьох днів після видачі заробітної плати. У більшості випадків цей обов'язок покладається на бухгалтерію. У разі звільнення платника аліментів, керівництво організації зобов'язане повідомити про це пристава-виконавця протягом трьох днів. У разі якщо роботодавець порушує приписи пристава-виконавця щодо стягнення та видачі коштів на утримання неповнолітніх дітей, то на нього покладається адміністративний штраф.

Якщо платник аліментів не працює і стоїть на біржі праці, то аліменти зобов'язаний перераховувати одержувачу центр зайнятості.

Індивідуальні підприємці зобов'язані самостійно перераховувати кошти на утримання дітей. Якщо цього не відбувається, пристав-виконавець зобов'язує робити це банк, в якому відкриті рахунки підприємця, зобов'язаного сплачувати аліменти, накладаючи інкасове доручення. Якщо рахунки відсутні, арешт накладається на касу підприємця, з неї пристав-виконавець забирає потрібну суму і передає їх одержувачу.

Якщо платник аліментів є індивідуальним підприємцем, які не мають касового апарату або банківського рахунку, або є безробітним, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості, то аліменти стягуються з його особистих банківських рахунків, якщо таких немає, то за рахунок майна платника аліментів, на яке може бути за законом звернено стягнення.

Якщо і майна ніякого немає, то пристав-виконавець виносить ухвалу про неможливість стягнення аліментів.

Звільнення і відмова від сплати аліментів

Батько, зобов'язаний перераховувати кошти на утримання своїх неповнолітніх дітей, за згодою сторін або за рішенням суду не має права самовільно припинити виплати або зменшити їх розмір. Однак життя йде, обставини змінюються, тому закон передбачає можливість зменшення або збільшення розміру виплат. Для цього необхідно звернутися в суд із заявою. До суду має право звернутися і платник аліментів, і їх одержувач. Причинами для зміни розміру виплат можуть служити як поліпшення, так і погіршення матеріального або сімейного стану сторін. До заяви обов'язково необхідно додати документи підтверджують право на зміну розміру аліментів.

Відповідальність за прострочення сплати аліментів

Законом встановлено, що відповідальність за прострочення сплати аліментів за угодою про сплату аліментів прописується в самій угоді. А при виконанні аліментних зобов'язань за рішенням суду, за прострочення виплат, платник, зобов'язаний сплатити неустойку в розмірі половини відсотка від несплаченої суми за кожен день прострочення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online