Як подати зустрічний позов на аліментах: зразок заяви

  1. Що таке зустрічна вимога по аліментах?
  2. Як підготувати документ?
  3. Де взяти зразок заяви
  4. Порядок розгляду двох позовів в одному процесі
  5. Деякі підсумки і висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Процесуальне законодавство дає можливість захистити свої права в судовому порядку не тільки потенційному отримувачу аліментних коштів, що бажає стягнути гроші на утримання дитини, а й потенційного платника - відповідачу по справі. Для цього останньому необхідно заявити зустрічний позов, пред'явити якісь вимоги позивача. Як подати зустрічний позов на аліменти? На це питання постараємося дати вичерпну відповідь в рамках цієї статті.

Що таке зустрічна вимога по аліментах?

Щоб дати відповідь на питання, винесене в вищевказаний підзаголовок, необхідно звернутися до норм Цивільного процесуального кодексу РФ. У них, звичайно, не йдеться конкретно про таке поняття, як зустрічний позов по аліментах, але розкривається зміст і умови заяви всіх цивільно-правових зустрічних вимог, природа яких єдина.

Отже, ст. 137 ЦПК РФ наділяє відповідача правом подавати зустрічний позов. Вказуються в даній статті і деякі вимоги до документа, умови його подачі:

  • позов повинен бути поданий до органу правосуддя до того, як по суті прийнято рішення на вимогу первісного позивача;
  • зустрічна вимога розглядати у зв'язку з початковим;
  • зустрічну заяву повинно відповідати загальним вимогам до позовів.

Умови прийняття відповідного вимоги розкриті в ст. 138 ЦПК РФ. Заява приймається судом, якщо:

  1. Його задоволення потягне залік вимоги первісного.
  2. Задоволення відповідного позову виключить можливість задоволення початкового позову.
  3. Між позовами є зв'язок.

Що стосується першого пункту, то його розглядати, кажучи про зустрічні аліменти, не варто. Залік виконання аліментного зобов'язання, шляхом виконання якогось відповідного зобов'язання, неприпустимий. Якщо, наприклад, мати дитини вимагає стягнення аліментів на неповнолітнього, а батько просить суд стягнути з колишньої дружини кошти на своє утримання, так як він є непрацездатним, то суд може:

  • розглянути обидва вимоги в рамках одного судового засідання, так як вони пов'язані один з одним;
  • задовольнити обидві вимоги.

Таким чином, в описуваному випадку, якщо будуть задоволені зустрічний і первісний позов про стягнення аліментів, утворюється деякий круговорот фінансів. Батько платить дитині, передаючи гроші матері, а мати - колишньому чоловікові і батькові неповнолітнього. Мати сина або дочки не має права виконувати покладену на неї обов'язок по виплаті коштів в інтересах чоловіка, використовуючи ті гроші, які стягуються на користь її дитини.

Виходячи з тих вимог, які встановлює закон для прийняття відповідних заяв. Можна навести ще приклади таких позовів, що стосуються витребування аліментів:

  1. Зустрічна позовна заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі. Коли, наприклад, дружина просить стягнути виплати в долах, а колишній чоловік просить утримувати фіксовану суму, так як на змісті є інші утриманці.
  2. Позов про зменшення розміру аліментів. Наприклад, якщо у відповідача дуже високий дохід і навіть ¼ частка від нього - великі гроші.

Таким чином, відповідаючи на питання чи можна подати зустрічний позов на аліменти, слід зауважити: так, це можливо, якщо заяву у відповідь вимоги не суперечить вищевказаним нормам ЦПК.

Як підготувати документ?

Вище вже було зазначено, що форма і зміст відповідного заяви повинна відповідати загальним вимогам позовом. Відповідно, позов, наприклад, на зменшення аліментів, що заявляється відповідачем, повинен бути:

  • підготовлений у письмовій формі;
  • виготовлений в декількох примірниках: для суду і всіх інших осіб, які повинні брати участь у процесі.

підготовлений у письмовій формі;   виготовлений в декількох примірниках: для суду і всіх інших осіб, які повинні брати участь у процесі

Що стосується зміст документа, то поданий до суду позов повинен включати в себе наступну інформацію:

  • про суд, який розглядає справу;
  • про позивача-відповідача і відповідача-позивачі - саме так починають іменуватися боку, після подачі зустрічного позову;
  • про фактичні відносинах, на яких засновує свої вимоги відповідач-позивач;
  • про норми права, що обґрунтовують його позицію;
  • про висунутих вимогах.

До заяви необхідно додати квитанцію про сплату держмита, якщо вона стягується за заяву конкретного вимоги. Крім того, додаються документи, які можуть стати доказами у справі.

Де взяти зразок заяви

По-перше, варто відзначити, що не існує універсального зразка. Все залежить від того які зустрічні вимоги висуваються. А їх може бути досить багато: зниження виплат на дружину, які вже стягуються, звільнення від необхідності сплачувати кошти, встановлення певного порядку виконання рішення і т.п.

Зустрічний позов по аліментах: завантажити зразок

Спочатку потрібно зрозуміти яке у відповідь вимога буде заявлено, а потім вже шукати зразок.

Його можливо отримати:

  • в приймальні суду, зразки процесуальних документів розміщуються на стенді або містяться в спеціальній папці;
  • у юриста, що займається питаннями сімейного права;
  • скачавши в інтернеті, наприклад, на нашому сайті.

Порядок розгляду двох позовів в одному процесі

Якщо заявлено якесь зустрічну вимогу по аліментах, то суд починає розглядати справу з самого початку. Це видається цілком справедливим. Адже тепер потрібно дивитися на спірну ситуацію трохи під іншим кутом, з огляду на ті інтереси, які намагається відстояти відповідач. Тобто заново:

  • проводиться підготовка справи до судового засідання;
  • призначається дата нового засідання суду.

Далі, все проходить в форматі, передбаченому ЦПК РФ:

  • вислуховуються доводи одного боку;
  • заслуховують другу сторону у справі;
  • досліджуються докази;
  • боку виступають в дебатах, озвучують свої репліки, якщо є таке бажання.

Після проведення судового засідання суд відправляється в дорадчу кімнату і приймає якесь рішення. Особливість розгляду справи з двома позовами полягає в тому, що потрібно вирішити питання по кожному:

  • задовольнити один і відмовити в іншому;
  • задовольнити кожен, але частково.

Відповідно, можуть бути випадки, коли після того, як рішення набере чинності закону, буде видано два виконавчих листа, позивач і відповідач будуть пов'язані взаємними зобов'язаннями.

Деякі підсумки і висновки

Розглянувши всі аспекти питання, що стосується подачі зустрічного позову по аліментах, можна зробити наступні висновки:

  1. Щоб вирішити питання про те, чи можна в конкретній ситуації заявляти у відповідь вимога, що стосується аліментів, необхідно, як мінімум, вивчити положення ст. ст. 137-138 ЦПК РФ. Саме ці статті говорять про випадки, коли може бути заявлено вимогу відповідачем.
  2. Заява, подана до суду потенційним платником коштів має відповідати загальним вимогам, що пред'являються до позовів: до їх форми і змісту.
  3. Зразок заяви краще завантажити в інтернеті або ж звернутися за допомогою до кваліфікованого юридичного фахівця, щоб той підготував грамотний позов до суду.
  4. Як зустрічний, так і первісний позов розглядаються в рамках одного судового процес, по ним виноситься одне судове рішення.

Чому ефективніше заявляти зустрічну вимогу, а не подавати позов окремо після того, як вже одне судове рішення винесено? По-перше, економиться час. Адже всі питання розглядаються в одному процесі відразу. По-друге, виноситься більше справедливе рішення, так як суд враховує всі нюанси ситуації, аналізуючи позицію позивача-відповідача і відповідача-позивача. По-третє, виникає ймовірність, що встановлений органом правосуддя порядок виконання зобов'язань не буде змінюватися довго, так як всі розбіжності вже врегульовані судом.

Але, подавати чи ні зустрічний позов - це особиста справа кожного позивача по аліментного спору. Кому-то вигідніше трохи почекати, підготувати докази і вже потім звернутися до суду.

Що таке зустрічна вимога по аліментах?
Як підготувати документ?
Як подати зустрічний позов на аліменти?
Що таке зустрічна вимога по аліментах?
Як підготувати документ?
Чому ефективніше заявляти зустрічну вимогу, а не подавати позов окремо після того, як вже одне судове рішення винесено?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online