Як подати на аліменти в цивільному шлюбі?

  1. Законодавство
  2. Як визначається розмір виплат
  3. Як оформляються аліменти
  4. Добровільне угоду
  5. судовий наказ
  6. Позовну заяву
  7. Документи для оформлення аліментів в цивільному шлюбі
  8. Що собою являє заяву про встановлення батьківства
  9. Порядок стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На дітей, що з'явилися на світ в цивільному шлюбі (Тобто не зареєстрованому в органах РАГС) поширюються такі ж майнові та немайнові права, як і на дітей , Які народилися в офіційно створеної сім'ї. І мати право вимагати від біологічного батька кошти на його утримання за умови дотримання всіх правил, встановлених для таких ситуацій законом.

Законодавство

Питання аліментного змісту в цілому ставляться до області сімейного права.

Тому законодавчу базу цього питання становить Сімейний Кодекс РФ.

В   шлюбі   , Де основним доказом того, що дитина має право на   аліменти   , Служить сам факт того, що союз мами і тата законно зареєстрований В шлюбі , Де основним доказом того, що дитина має право на аліменти , Служить сам факт того, що союз мами і тата законно зареєстрований. І в разі розлучення батьків , Батьком все одно залишатиметься офіційний чоловік матері.

При відсутності ж факту реєстрації шлюбу в органах РАГС, необхідно провести процедуру визнання батьківства через суд Про це йдеться в СК РФ.

Після чого офіційно визнаний батько дитини буде зобов'язаний виплачувати на нього аліменти.

Як визначається розмір виплат

При відсутності між батьками дитини укладеної угоди про сплату аліментів, де був би прописаний розмір виплат, суд виносить рішення згідно зі статтею 81 СК РФ, про те, що з батька будуть щомісяця стягуватися аліментні платежі в такому процентному співвідношенні від його загального офіційного доходу: При відсутності між батьками дитини укладеної угоди про сплату аліментів, де був би прописаний розмір виплат, суд виносить рішення згідно зі статтею 81 СК РФ, про те, що з батька будуть щомісяця стягуватися аліментні платежі в такому процентному співвідношенні від його загального офіційного доходу:

  • до 25% - на одну дитину (або ¼);
  • до 33,33% - на двох дітей (або 1/3);
  • до 50% - на 3-х і більше дітей (або ½).

Конкретний розмір аліментів у цивільному шлюбі суд встановлює за результатами вивчення матеріального становища батьків та інших обставин, які можуть вплинути на це.

Крім цього, якщо у батьків відсутній постійний заробіток, або розмір доходу нестабільний, суд може прийняти рішення про призначення аліментів у твердій розмірі або вказати, що щомісяця буде стягуватися тверда грошова сума і відсоток від усіх майбутніх доходів.

У тому випадку, коли суд вирішує стягнути аліменти в твердій розмірі, сума виплат розраховується з урахуванням мінімального заробітку в регіоні і прожиткового мінімуму на дитину.

Як оформляються аліменти

Аліменти за відсутності законного шлюбу можуть бути призначені до сплати:

  • в результаті укладення угоди між батьками на добровільних засадах;
  • шляхом стягнення за судовим наказом;
  • через суд (шляхом подачі позовної заяви).

Далі буде розглянуто кожен з цих способів.

Добровільне угоду

У цьому випадку мамі і татові можна домовитися і укласти аліментні угоду, в якому дуже важливо прописати: У цьому випадку мамі і татові можна домовитися і укласти аліментні угоду, в якому дуже важливо прописати:

  • Суму платежів.
  • У якому порядку буде розраховуватися сума. Це може бути тверда грошова сума або відсоток від заробітку батька.
  • Періодичність виплати аліментів.
  • В якому порядку будуть передаватися гроші (готівкою, на банківський рахунок, поштовим переказом, утриманням із зарплати і т.п.)

Підписана угода слід запевнити в нотаріальній формі, звернувшись за цим в будь-яку нотаріальну контору.

Це необхідно зробити, так як засвідчує підпис нотаріуса на угоді прирівнює цей документ до виконавчого листа, з яким можна звернутися для стягнення аліментів до судових приставів, якщо раптом зобов'язаний батько відмовиться платити аліменти.

судовий наказ

Якщо це матір дитини, то вона має право стягнути аліменти таким способом тільки якщо: Якщо це   матір   дитини, то вона має право стягнути аліменти таким способом тільки якщо:

  • батько дитини не заперечує свою кровний зв'язок з неповнолітнім, або його ім'я вже вписане в свідоцтво про народження в спеціальній графі (немає необхідності доводити факт батьківства);
  • якщо між батьками відсутній спір про те, з ким буде в подальшому жити дитина.

При наявності цих умов подається заява в суд за місцем прописки матері дитини з додатком документів, про які буде сказано докладно далі.

Позовну заяву

Позовна заява подається мировому судді за місцем проживання дитини.

Позов є документ, який складається заявником (батьком, бажаючим стягнути аліменти), в якому потрібно відобразити особливі обставини, які будуть при розгляді справи судом впливати на підсумковий розмір стягуваних аліментів:

  • дані про доходи батька, який зобов'язаний платити аліменти;
  • відомості про батька, який утримує дитину в даний момент часу і разом з ним проживає;
  • факт непрацездатності батька, що подає позов (якщо такий є);
    інформація про відсутність у дитини власного житла;
  • згадки про непередбачених випадках (пожежа, крадіжка майна тощо);
  • висновок, що підтверджує, що неповнолітньому необхідний додатковий догляд за яких-небудь об'єктивних причин.

Крім перерахованого вище, в позовній заяві повинні бути присутніми стандартні атрибути форми. Крім перерахованого вище, в позовній заяві повинні бути присутніми стандартні атрибути форми

  • У шапці заяви пишеться найменування суду і П.І.Б. судді, кому воно направляється, а також вказуються П.І.Б., адреса проживання (прописки) і інформація про контакти позивача, відповідача, представника позивача (якщо за його допомогою звертається позивач).
  • Найменування заяви вказується як «позовну заяву про стягнення аліментів на дитину (дітей)».
  • В кінці заяви пишеться прохальна частина, де вказується «прошу стягнути з (П.І.Б. батька, з кого стягуються аліменти) на користь позивача на утримання (П.І.Б. дитини) аліменти в розмірі (вказати частку) від усіх видів заробітку і інших доходів щомісячно, починаючи з дати подання позовної заяви та до досягнення дитиною 18 років. ».
  • Дата і підпис позивача (або представника за дорученням).

При розгляді позовної заяви в судовому засіданні, суддя повинен змусити заявника пред'явити оригінали всіх доданих документів для огляду і запевнення знаходяться в справі копій При розгляді позовної заяви в судовому засіданні, суддя повинен змусити заявника пред'явити оригінали всіх доданих документів для огляду і запевнення знаходяться в справі копій.

Подаючи позов до суду, позивачу потрібно бути готовим до того, що відповідач (наприклад, батько дитини) представить відгук на позов, в якому представить своє бачення ситуації і докладе наявні у нього доводять документи.

І тільки потім на підставі всіх поданих обома сторонами доказів суддя прийме рішення про оптимальний розмір аліментів на дитину, щоб відповідач міг їх виплачувати пропорційно своїм доходам.

Документи для оформлення аліментів в цивільному шлюбі

Пакет документів необхідно буде підготувати для подачі в суд заяви про видачу судового наказу або позову, щоб судовий орган офіційно зобов'язав батьків виплачувати аліменти.

Для того щоб і те й інше заяву було прийнято до розгляду судом, потрібні такі документи: Для того щоб і те й інше заяву було прийнято до розгляду судом, потрібні такі документи:

  • паспорт громадянина-позивача (якщо він особисто подає позов);
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка про склад сім'ї за місцем реєстрації дитини;
  • Довідка про доходи;
  • заяву про встановлення батьківства (необхідно, тільки якщо подається позов);
  • саму позовну заяву або заяву на видачу судового наказу (підписана особисто заявником, або представником);
  • довіреність на представника (якщо такий буде подавати позов замість заявника).

Що собою являє заяву про встановлення батьківства

Якщо не подати таку заяву (за умови того, що і батько дитини не хоче визнавати свою кровну спорідненість з ним) разом з позовом, то матері дитини доведеться окремо в судовому порядку доводити факт батьківства .

Це буде зробити набагато складніше, тому що суду потрібно буде довести факт того, що дитина проживала разом з батьком, залучати до справи свідків для підтвердження ведення спільного побуту і наявності близьких відносин і т.д.

За експертизу доведеться заплатити батькові дитини, якщо все ж суд в результаті визнає наявність кровного споріднення. А це досить дорога послуга. Слід пам'ятати також і про те, що якщо раптом батько відмовляється надавати для експертизи зразок генетичного матеріалу, суд праві буде визнати за ним батьківство і без цього докази.

Витяг з рішення суду про розірвання шлюбу Витяг з рішення суду про розірвання шлюбу

потрібна для отримання свідоцтва про розлучення в РАГСі.

Вам важко пережити розлучення? Читайте нашу статтю , Вона допоможе вам подолати депресію.

Ви з чоловіком купили квартиру в іпотеку, а тепер доведеться її розділити, так як ви розлучилися? Опис рішення цього складного питання ви знайдете тут .

Порядок стягнення аліментів

Виходячи із способів, через які можна зобов'язати батька платити аліменти на дитину в цивільному шлюбі, стягнення аліментів проводиться на підставі: Виходячи із способів, через які можна зобов'язати батька платити аліменти на дитину в цивільному шлюбі, стягнення аліментів проводиться на підставі:

  • винесеного суддею судового наказу;
  • виданого судом виконавчого листа;
  • нотаріально завіреного аліментного угоди.

Стягнення аліментів відбувається через судових приставів, куди і подається заява про відкриття виконавчого провадження з обов'язковим додатком одного з перерахованих документів.

Винесене судове рішення набуває законної сили і, якщо воно не заперечується відповідачем, на підставі нього буде видано виконавчий лист, який може бути поданий в один відділів ССП за місцем прописки відповідача протягом 3 років з того дня, коли його видав суд.

Аналогічно слід вчинити з аліментних угодою, якщо батько відмовився добровільно утримувати дитину.

Після подачі заяви до приставам з доданим офіційним документом, Після подачі заяви до приставам з доданим офіційним документом,   співробітники канцелярії відділу його реєструють і передають його до судового пристава-виконавця, який порушує справу співробітники канцелярії відділу його реєструють і передають його до судового пристава-виконавця, який порушує справу. Далі пристави повідомляють батька про те, що стосовно нього порушено справу і що він зобов'язаний платити аліменти. Якщо боржник не хоче сам виплачувати ці гроші на утримання дитини, пристави звертають стягнення на офіційний дохід батька або на його майно, якщо законних джерел заробітку у нього немає.

Найбільш важливими моментами при вирішення питання про стягнення аліментів на дитину, народжену в цивільному шлюбі, є:

  • така дитина має аналогічними правами на своє утримання, що і діти, народжені у шлюбі;
  • при стягненні аліментів з батька, потрібно спочатку встановити його батьківство в офіційному порядку;
  • якщо батько записаний в свідоцтві про його народження, це вже підтверджує його кровну спорідненість;
  • право вимагати від батька аліменти виникає з трьох підстав: аліментні угоду, виконавчий лист і судовий наказ.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Вам важко пережити розлучення?
Ви з чоловіком купили квартиру в іпотеку, а тепер доведеться її розділити, так як ви розлучилися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online