Як написати позовну заяву про зменшення розміру аліментів

  1. Підстави для зменшення розміру виплати аліментів
  2. Матеріальне становище особи (дитини), на утримання якої стягуються виплати
  3. Матеріальне становище платника (і пов'язані з ним обставини)
  4. Що не може бути причиною для зменшення стягнень

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Іноді виникає необхідність подати заяву про зменшення розміру аліментів, тому розглянемо всі юридичні тонкощі оформлення такого документа.

У тому випадку, якщо сторони домовилися про конкретну суму самі, минаючи суд, то це називається «вирішення питання за згодою сторін про аліменти в твердій грошовій сумі». Але, при виникненні проблем будь-якого роду, судова система нашої країни вирішить будь-які питання. Все, що для цього потрібно, - це скласти позовну заяву і подати необхідні документи до суду. Подача позовної заяви Заява про зменшення аліментів має бути грамотно складене, в ньому чітко і без зайвих подробиць повинна бути описана виникла проблема.

При винесенні рішення про зменшення (частіше) або збільшенні (рідше) аліментів береться до уваги:

  • фінансове становище;
  • сімейний стан платника;
  • інші обставини.

Принести в суд заповнену заяву та документи, а також їх копії, має особа, від імені якого складено документ (або його законний представник за дорученням). Також необхідно мати при собі паспорт.

Підстави для зменшення розміру виплати аліментів

Аліментні зобов'язання в нашій країні регулює Сімейний кодекс РФ (стаття 119). На підставі цієї статті виділяється кілька причин для розгляду позову про зниження аліментів:

  • матеріальне становище одержувача грошових коштів (в основному, мова йде про дитину);
  • матеріальне становище самого платника аліментів;
  • обставини, тісно пов'язані з розміром добробуту платника, а саме: поява в його родині нових утриманців або стан його здоров'я.

Розглянемо всі підстави для зменшення розміру аліментів по порядку.

Матеріальне становище особи (дитини), на утримання якої стягуються виплати

Виділяють такі ситуації матеріального забезпечення дитини:

  • якщо дитині вже виповнилося 16 років, і він має свої джерела доходів, наприклад, працює за договором або є підприємцем, отже, має можливість повністю або частково забезпечити свої потреби;

На ділі судова практика показує, що одного цього обставини для зменшення розміру аліментів буває мало, суд задовольняє позов в разі, якщо є й інші причини для зменшення виплат.

  • якщо дитина перебуває в державній установі (школі-інтернаті, дитячому будинку) на державному забезпеченні, то розмір аліментів, що стягуються на його утримання, може бути зменшений;
  • якщо дитина отримала в спадок будь-яке майно, яке приносить дохід, то розмір аліментів може бути зменшений в судовому порядку.
    Це можуть бути, наприклад:
    • акції великих компаній;
    • квартира, отримана в дар, яку можна здавати;
    • інше.

Але, крім цієї обставини, суд запросить і документи, що підтверджують дохід платника, так як саме по собі отримання дитиною доходу не є причиною для зниження аліментів.

  • аліменти можуть бути знижені і в зв'язку з повноліттям дитини (якщо він вчиться на денному відділенні коледжу або ВНЗ).

Матеріальне становище платника (і пов'язані з ним обставини)

З точки зору платника зменшення може статися тому що:

  • платник аліментів має (або отримав недавно) I або II групу інвалідності і дійсно потребує коштів на своє утримання, пов'язаних з лікуванням, доглядом і змістом;
  • у платника аліментів (одного з батьків) з'явилися нові утриманці;

Це можуть бути народжені або усиновлені діти, старі батьки, які потребують турботи і так далі. Ці підстави є об'єктивними і легко доказовим.

Згідно із законом, аліменти на утримання всіх утриманців не повинні перевищувати 50% від загального доходу платника аліментів, а на двох дітей - не більше однієї третини доходу (а не 25% кожній дитині, що в сумі складе 50%).

Отже, в зв'язку з народженням дитини (другого) розмір аліментів на утримання першого може бути зменшений. Батько, який виплачує аліменти на утримання своєї неповнолітньої дитини, отримує дуже великий дохід, і 25% від нього з лишком покривають всі потреби дитини;

Суд може піти назустріч платнику аліментів і призначити виплати у твердій сумі. Наприклад, якщо середньомісячний дохід батька становить 1 мільйон рублів, 25% від цієї суми становлять 250 тисяч, що перевищує розумні витрати на дитину. Можуть бути призначені аліменти в твердій сумі, наприклад, в розмірі 30 тисяч рублів. У розрахунок приймається утримання дитини обома батьками. Враховується все, що пов'язано з дитиною.

  • у вас з якихось причин виникла заборгованість по виплатах на утримання дитини, то ви можете написати позовну заяву про зменшення розміру заборгованості по аліментах.

У судовій практиці можна знайти підтвердження того, що найчастіше підставою для зниження розміру виплат служить цілий комплекс причин, а не якась одна з них.

Що не може бути причиною для зменшення стягнень

  • Заявник не може посилатися на:
  • високий дохід другого з батьків (з яким проживає дитина);
  • отримання дитиною будь-якого виду пенсії (наприклад, по інвалідності);
  • отримання допомоги від держави.

Ви можете самостійно скласти заяву про зменшення розміру аліментів, скачати бланк зразок розташований на цій сторінці, а також скористатися послугами зі складання даного позову нашими кваліфікованими юристами.

Зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів

Зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online