Як ІП платить аліменти на дитину. Чи повинен ІП платити аліменти

  1. Чи повинен ІП платити аліменти
  2. Аліменти за законом: розмір і відсотки
  3. Особливості процедури стягнення аліментів з ІПК: як рахувати аліменти
  4. Судова практика виробила в даному питанні кілька підходів
  5. Дохід ІП нестабільний: як отримувати аліменти в цьому випадку
  6. Аліменти у випадках, якщо ІП не веде комерційної діяльності
  7. Хто контролює виплату аліментів ІП

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

зміст сторінки

Активний розвиток ринкових відносин призвело до того, що багато громадян пішли в бізнес і стали індивідуальними підприємцями. Вся навантаження по виплаті податків, відрахувань у позабюджетні фонди і т.п. виплат лежить на самому ВП. Те ж саме стосується і аліментів. При цьому дуже часто подружжя при розлученні не знають, яким чином рахувати розмір аліментів від ІП, як їх стягувати з підприємців і куди для цього звертатися.

Чи повинен ІП платити аліменти

Обов'язок платити аліменти у ІП рівно така ж, як у будь-якого іншого громадянина РФ, який працює за наймом. Тобто, незалежно від рівня доходу, бізнесмен, який працює сам на себе, в разі розлучення повинен виробляти аліментні виплати своїм дітям і потребуючим подружжю. Але оскільки дохід індивідуальних підприємців не завжди прозорий і часом має кілька джерел, то судом для ІП призначаються особливі норми по виплаті аліментів. Найчастіше використовуються два варіанти:

  • аліменти призначаються у вигляді відсотків від доходу по всіх сферах діяльності, а також інших видів прибутку;
  • аліменти призначаються у твердій грошовій сумі, яка, в даному випадку, буває пов'язана з встановленої середньої з / п по РФ.

Аліменти за законом: розмір і відсотки

Аліменти за законом: розмір і відсотки

Російське законодавство ретельно захищає права підростаючого покоління. Тому все, що стосується дітей, прописано в ньому особливо докладно. Зокрема, якщо говорити про аліменти, то розмір виплат залежить від того, скільки дітей залишив чоловік при розлученні.

  • Якщо аліменти виплачуються на 1-ї дитини, то сума аліментні виплати буде дорівнює 25% від розміру доходу ІП;
  • якщо аліменти повинні виплачуватися на двох дітей, то 33%;
  • якщо кількість дітей становить три і більше, то тут вже ІП доведеться віддати по аліментах половину свого заробітку.

Особливості процедури стягнення аліментів з ІПК: як рахувати аліменти

ІП може платити аліменти як в добровільному порядку, так і по суду. Другий варіант більш поширений і в цьому випадку основна проблема для зацікавлених по аліментах сторін, полягає в тому, як їх вираховувати. Причому це питання в однаковій мірі хвилює та ВП і їх колишнього подружжя.

Якщо по аліментах суд призначив фіксовану виплату, то тут все більш-менш зрозуміло: у встановлені судом строки підприємець просто переводить безготівковим способом потрібну суму одержувачеві аліментів, або передає аліменти у вигляді готівкових коштів. Одержувач видає ІП розписку про отримання аліментів і на цьому питання закривається до наступної виплати.

Якщо ж суд призначає в якості аліментних виплат відсоток від прибутку підприємця, то ситуація виявляється складніше.

Головні труднощі в даній ситуації полягає в тому, як визначити весь рівень доходу ІП і що власне визнавати його доходом в залежності від податкового режиму, на якому ІП знаходиться. Особливо це стосується спеціальних режимів оподаткування, таких як ЕНВД і ПНС, оскільки на них податок стягується не з фактичного доходу, а з можливого, теоретичного.

Судова практика виробила в даному питанні кілька підходів

  1. Якщо ІП знаходиться на ОСНО, то в розрахунок приймається тільки «чистий» дохід підприємця. Тобто ту суму, з якої вже відняті витрати підприємця на комерційну діяльність, а також всілякі податкові збори. Документом, що підтверджує дані доходи, є декларація, яку і потрібно в разі потреби надати до суду.
  2. Якщо ІП вибрав для себе спрощений податковий режим, то доходом у нього визнається вся податкова база для налогоісчісленія по об'єкту оподаткування «доходи мінус витрати 15%», а також «чистий дохід» по об'єкту «доходи 6%». Розмір аліментні виплати при цьому входить у оподатковувану базу. Тут важливо все витрати підтверджувати документально. Вирахувана різниця і буде тією грошовою основою, з якої суд стягне встановлений відсоток по аліментах.
  3. Якщо підприємець використовує ЕНВД або Патентну податкову систему, то, як відомо, податок він сплачує з передбачуваного доходу. Тобто визначити реальний розмір його прибутку практично не представляється можливим, оскільки вона має вкрай нестійкий і неконтрольованого характеру. У цьому випадку одержувач аліментів може звернутися до суду з проханням призначити аліменти в твердій грошовій сумі, виходячи з середнього заробітку за РФ, або ж якщо ІП захоче і зможе надати підтвердження реального розміру доходів, отримувати відсотки з них. Однак, як показує практика, що склалася, перший варіант для одержувача аліментів краще.

Увага. Для стягнення більш високої суми по аліментах, одержувач має право надати до суду будь-які документальні свідчення про наявність у платника аліментів об'єктів нерухомості, транспорту і т.д., тобто всього того, що може служити додатковими джерелами доходу для платника.

Важливо! Часто ІП цікавляться, чи можуть аліменти бути визнані витратами, що зменшують податкову базу. Законодавство говорить про те, що аліменти не є підставою для зменшення оподатковуваної бази. У тих випадках, коли ІП проходить процедуру банкрутства, вимоги по аліментах включаються у нього в перелік зобов'язань майнового характеру.

Дохід ІП нестабільний: як отримувати аліменти в цьому випадку

Виручка ІП рідко буває однаковою в різні часові періоди. Найчастіше дохід підприємців можна охарактеризувати прислів'ям «то порожньо, то густо». Саме тому одержувачі аліментів часто-густо стикаються з питанням, як вирішити цю проблему.

Варіанта тут три:

  • обумовити з ІП-платників аліментів фіксований розмір виплати;
  • застосувати комбіновану систему: якась стабільна виплата плюс відсоток від прибутку;
  • строго відсоток від доходу, але з приміткою: від такої-то суми.

Аліменти у випадках, якщо ІП не веде комерційної діяльності

Така ситуація теж часом зустрічається: підприємець з податкового обліку не знято, але при цьому діяльність ніяку він вже не здійснює. Тут, як правило, суди приймають рішення про призначення аліментів, виходячи їх середнього заробітку по РФ.

Хто контролює виплату аліментів ІП

Завжди, коли в справі фігурує судове рішення по виплаті аліментів, контроль за його виконанням лягає на Службу судових приставів. Згідно із законом, підприємців, які виплачують аліменти, вони зобов'язані перевіряти не рідше ніж один раз на півроку. При цьому від ІП вимагається надання всіх документів, що підтверджують рівень доходу, на підставі яких пристави можуть зробити висновок про те, чи платить ІП аліменти в повному розмірі або зовсім ухиляється від їх сплати.

Увага! Ніколи не варто забувати про те, що розлучені батьки можуть завжди домовитися про розмір та строки виплати аліментів в добровільному порядку, без втручання суду. Якщо такого роду домовленості вдалося досягти, то ІП повинен дотримуватися встановленого графіка платежів. У разі перерахування аліментів безготівковим шляхом, необхідно зберігати квитанції і перекладах, а одержувач аліментів при отриманні готівкових коштів зобов'язаний видавати ІП відповідну розписку. Такий порядок дозволить уникнути можливих суперечок і розбіжностей позовів про аліменти виплат.

Що в сухому залишку. ІП повинні платити аліменти в тих випадках і з тих самих підстав, як і всі інші громадяни РФ. Головною особливістю підприємців по частині виплати аліментів є те, що досить часто визначити реальний рівень їх доходу не представляється можливим. У таких ситуаціях одержувачам аліментів доводиться розраховувати на сумлінність колишнього подружжя, які при бажанні можуть виплачувати аліменти з реального доходу. Однак якщо цього не відбувається, то розмір аліментів найчастіше встановлюється в твердому грошовому вираженні, виходячи з середнього заробітку за Росії.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online