Чи отримує ТСЖ дохід від комерційних організацій в будинку?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Dmitry Vereshchagin / Fotolia   Мешканці не кожного будинку можуть отримувати платежі від комерційних компаній, розташованих в їхньому будинку Dmitry Vereshchagin / Fotolia

Мешканці не кожного будинку можуть отримувати платежі від комерційних компаній, розташованих в їхньому будинку. Але при цьому, якщо будь-які компанії розміщують на фасаді житлового будинку свою рекламу, вивіски, кондиціонери, використовують якимось чином загальнобудинкові майно в комерційних цілях, наприклад частина земельної ділянки або ганку - під розміщення реклами, то тоді мешканці можуть отримувати від таких компаній оплату . Для цього потрібно:

  • прийняти рішення про використання загального майна третіми особами;
  • встановити тарифи на використання цього майна.

В середньому по Росії тарифи становлять 300-500 рублів з кв. метра площі фасаду. Ціни залежать від того, де розташований будинок. Якщо будинок знаходиться на першій лінії в центрі міста, то ціна може доходити до 3 тисяч рублів за кв. метр.

Як не платити за ЖКГ офісів і кафе в нашому домі?

Чи можна прибрати паркан навколо багатоповерхівки?

Провайдери (ТВ-, інтернет-), які розміщують своє устаткування на даху, в більшості випадків також платять від 500 до 15 тисяч рублів на місяць жителям в бюджет будинку (хоча судова практика в цьому питанні і неоднозначна). Всі ці гроші можна використовувати на ремонт свого будинку, під'їзду, установку шлагбауму, забарвлення крамничок і т. Д.

Існують прецеденти, коли плата за оренду перекриває витрати на утримання будинку. У деяких старих будинках в центі міста існують бомбосховища в підвалах. Багато жителів таких будинків приймають рішення на загальних зборах і здають ці підвали в оренду під магазини і офіси. Оренда великих приміщень укупі з платою за використання фасадів приносить хороший дохід. Тоді жителі практично не платять за утримання будинку, тому що доходів від спільного майна стає більше, ніж витрат на прибирання під'їздів, вивіз сміття і т. Д.

Комерційні організації, набуваючи житлові приміщення в багатоквартирному будинку, спершу проходять процедуру переведення житлового приміщення в нежитлове в установленому законом порядку. Житлове приміщення чи ні, воно є частиною багатоквартирного будинку, а власники цих приміщень мають частку в загальнобудинкових майні. Відповідно до ст. 247 ГК РФ, володіння, користування і розпорядження спільним майном здійснюється пропорційно наявній частці і за згодою всіх учасників загальнопайової власності. Тому незалежно від того, ким є власник, всі учасники загальнопайової власності мають рівні права щодо розпорядження спільним майном і зобов'язані нести витрати на утримання такого майна. Питання, які стосуються перебудови, реконструкції або ремонту багатоквартирного будинку та прибудинкової території, вирішуються на загальних зборах власників. Комерційні організації беруть участь в загальних зборах на рівних засадах, відповідно, немає будь-яких окремих платежів, покладених на організацію при розпорядженні загальним пайовою майном.

Енергоефективний капремонт на практиці

Утеплення фасаду багатоквартирного будинку зовні

У нашому ТСЖ все власники нежитлових приміщень, згідно з рішенням Донецького міської ради №45 від 25.07.07 р, зобов'язані здійснювати прибирання та утримання території, прилеглої до фасаду нежитлового приміщення, що знаходиться в МКД. У зв'язку з тим, що власники нежитлових приміщень не мають адміністративної та технічної можливості виконати ці вимоги, вони звернулися до правління ТСЖ з проханням надати допомогу в цьому питанні.

ТСЖ включило це питання в порядок денний загальних зборів, і за рішенням загальних зборів у «Кошторису доходів і витрат на утримання спільного майна» був затверджений додатковий тариф для власників нежитлових приміщень, який вони оплачують за організацію і виконання робіт з прибирання прибудинкової території, яка не відноситься до загального майна.

ТСЖ уклало договори з власниками нежитлових приміщень на виконання робіт з утримання та прибирання території в межах, визначених міською радою

Організація і облік виконуваних робіт здійснюється керуючим і бухгалтером ТСЖ. Виконання робіт здійснюється штатними двірниками ТСЖ. За рахунок надходження оплати додаткового тарифу підняли зарплату працівникам ТСЖ, не збільшуючи тарифів за утримання спільного майна. За виконання додаткового обсягу робіт керуючий, бухгалтер і двірники ТСЖ отримують доплату, це дозволило вирішити проблему плинності кадрів. У той же час власники нежитлових приміщень зняли з себе відповідальність за виконання робіт з прибирання та утримання прилеглої території.

Власник нежилого приміщення в багатоквартирному будинку зобов'язаний оплачувати комунальні послуги і внески на капремонт загального майна нарівні з власниками житла. Якщо нежитлове приміщення є спільною власністю ТСЖ, то кошти, отримані від здачі його в оренду комерційним організаціям, мешканці можуть використовувати на свій розсуд, у тому числі і на ремонт будинку. Якщо ж власником нежитлового приміщення є фізична або юридична особа, воно має право розпоряджатися отриманими доходами на свій розсуд.

7 головних фактів про загальні збори мешканців

Чи можна змінити розрахунок за опалення нежитлових приміщень?

Якщо комерційні організації розташовані в приміщеннях, що належать цим організаціям, то вони платять звичайну квартплату в ТСЖ за утримання будинку та вносять платежі за капітальний ремонт відповідно до квитанцій. Якщо ТСЖ здає площі, що належать дому, то платежі з оренди надходять на рахунок ТСЖ, з якого здійснюються витрати відповідно до бюджету, прийнятим вами на зборах. Деякі ТСЖ примудряються збирати додаткові платежі з орендарів чужих комерційних приміщень за розміщення рекламних конструкцій на стінах будинку. Ці гроші також надходять на рахунок ТСЖ і витрачаються з бюджету.

Якщо в будинку, на Вашу думку, необхідно провести ремонт, напишіть заяву в ТСЖ і попросіть винести це питання на збори мешканців. Якщо грошей в бюджеті вистачає, то збори можуть ухвалити голосуванням провести необхідний ремонт. Якщо не вистачає, то можна включити в квартплату додатковий рядок про збір на ремонт для всіх власників. Або ж доручити ТСЖ зробити необхідні дії, щоб ремонт проводився з коштів на капітальний ремонт (це найтриваліший шлях, і по ньому ще далеко не всі доходили до кінця).

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Куди йдуть внески на капремонт?

Як вигідно продати квартиру на 1 поверсі новобудови?

Чи можу я продати торгову площу при боргах за інші об'єкти?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як не платити за ЖКГ офісів і кафе в нашому домі?
Чи можна прибрати паркан навколо багатоповерхівки?
Як вигідно продати квартиру на 1 поверсі новобудови?
Чи можу я продати торгову площу при боргах за інші об'єкти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online