Як вибити з роботодавця вихідну допомогу

  1. ЗВІЛЬНЕННЯ З відступних
  2. ПРАВОВИЙ ЛІКНЕП
  3. ЩО РОБИТИ, ЯКЩО РОБОТОДАВЕЦЬ ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ПЛАТИТИ ВИХІДНА ДОПОМОГА
  4. АВТОР:
  5. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

8 травня 2007, 10:01 Переглядів: 8 травня 2007, 10:01 Переглядів:   ЗВІЛЬНЕННЯ З відступних   Яким би цінним працівником ні вважав себе людина, рано чи пізно будь-хто може опинитися в не дуже приємній ситуації, отримавши повідомлення про можливе звільнення за скороченням

ЗВІЛЬНЕННЯ З відступних

Яким би цінним працівником ні вважав себе людина, рано чи пізно будь-хто може опинитися в не дуже приємній ситуації, отримавши повідомлення про можливе звільнення за скороченням. На жаль, від цього не застрахований ніхто. Найчастіше така звістка настільки шокує людини, що він губиться і слухняно звільняється, спіймавши облизня. Тоді як знає свої права працівник наполягає на отриманні вихідної допомоги. "Сегодня" розібралася, в яких випадках і скільки належить по вихідній допомозі, якщо, звичайно, на те є законні підстави.

З огляду на нашу тотальну юридичну неграмотність, відразу обмовимося, що вихідна допомога не варто розцінювати як винагороду за раніше виконану роботу, а тим паче, як подарунок, жертвуемого роботодавцем з панського плеча при скороченні штату. Така допомога є обов'язковою компенсаційною виплатою для підприємств всіх форм власності (включаючи і роботодавців-фізосіб), передбаченої трудовим законодавством, де чітко визначені і його мінімальні розміри (см. Табл.). Заплатити менше не мають права. А більше - можуть, якщо такі додаткові умови закладені в колективному або трудовому договорі.

ПРАВОВИЙ ЛІКНЕП

  • Всі гроші, що належать при звільненні, в тому числі і вихідну допомогу, повинні бути виплачені працівнику в день звільнення.
  • Днем звільнення вважається останній день роботи, а не день вручення повідомлення.
  • Сума допомоги виводиться виходячи з латки за останні два місяці роботи. Але при цьому не враховуються одноразові виплати, наприклад, компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога та ін. Якщо людина цей час не працював не зі своєї вини, йому все одно повинні нарахувати середній заробіток за посадовим окладом, проставленим в договорі.
  • При звільненні сумісника з ініціативи роботодавця, йому теж повинні виплатити таке ж вихідну допомогу.
  • З 2004 року з суми вихідної допомоги почали знімати прибутковий податок (з 1.01.2007 р - 15%), але не беруться внески до фондів соціального страхування та до Пенсійного фонду.
  • Роботодавець має право вручити працівнику повідомлення про скорочення, навіть якщо він в цей момент знаходиться у відпустці або на лікарняному. Інша справа, як він це зробить фізично, адже якщо працівник не отримав таке повідомлення під розписку в письмовому вигляді (за підписом керівника), він цілком може потім сказати, що чує про це вперше. Відповідно і дата відліку двомісячного терміну відкладеться, а працівник виграє час і гроші - якщо, звичайно, йому це вигідно.
  • У той же час, згідно з ч. 3 ст. 40 КЗпП, не допускається звільнення працівника з ініціативи власника в період, коли він знаходиться у відпустці або на лікарняному (крім випадків повної ліквідації підприємства). Простіше кажучи, людина може продовжити 2-місячний термін перед скороченням, пішовши до його закінчення у відпустку або на лікарняний. Знову-таки, якщо йому це вигідно.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО РОБОТОДАВЕЦЬ ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ПЛАТИТИ ВИХІДНА ДОПОМОГА

Як показує досвід, роботодавці дуже неохоче виплачують відступні. І якщо про це прозоро НЕ нагадати, постараються уникнути зайвих витрат, адже за це з них ніхто не запитає. Якщо, звичайно, звільнений мимоволі НЕ схаменеться і не звернеться за захистом до територіального відділення Державного департаменту з нагляду за виконанням законодавства про працю.

Само собою, що звертатися треба письмово і простежити, щоб ваше заяву за всіма правилами зареєстрували. Можна надіслати заяву поштою листом з повідомленням. Подальшу підтримку вам нададуть державні інспектори.

Крок 1. Інспектор дає недбайливому роботодавцю припис "забезпечити реалізацію прав і гарантій", яке підлягає обов'язковому виконанню в місячний термін з повідомленням про прийняття необхідних заходів (читай - виплати вихідної допомоги). Якщо припис ігнорується, слід

Крок 2. Інспектор складає протокол про адміністративне правопорушення і направляє його до суду. Останній приймає рішення, вкотити чи порушнику ще й штраф у розмірі 15-50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (зараз становить 17 грн.), Тобто від 255 до 850 грн. Якщо і це рішення не набуло належного ефекту, слід

Крок 3. Інспектор завдає повторний візит роботодавцю і якщо вважатиме за потрібне, поставить додатковий штраф в 10-14 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 170 до 237 грн.

Крок 4. Звернутися за захистом до профспілки, якщо, звичайно, такий є на вашому підприємстві.

Крок 5. Паралельно працівник може сам звернутися в районний чи міський суд з позовом про виплату належної йому суми зарплати та вихідної допомоги, приклавши до неї копії договору та інші документи. Але подати прохання треба протягом місяця з дня, коли був вручений наказ про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

Зрозуміло, що покачати права вдасться тільки в тому випадку, якщо у вас за всіма правилами укладено трудовий договір.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як вибити з роботодавця вихідну допомогу". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Яворська Наталія

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online