Податкові відрахування при одночасній купівлі і продажу житла

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до податкового законодавства, після реалізації об'єкта нерухомості, яким володів менше трьох років (для об'єктів, оформлених у власність з 2016 року, цей період становить п'ять років), платник податків зобов'язаний заплатити податок 13% з отриманого доходу Відповідно до податкового законодавства, після реалізації об'єкта нерухомості, яким володів менше трьох років (для об'єктів, оформлених у власність з 2016 року, цей період становить п'ять років), платник податків зобов'язаний заплатити податок 13% з отриманого доходу.

За оцінкою ріелторів, близько 70% угод на ринку нерухомості відбувається громадянами, які поліпшують свої житлові умови.

Людина, продавши наявну квартиру або кімнату, тут же купує більш просторе житло. Якщо зробити це в короткий термін (наприклад, в рамках одного податкового періоду), податок на дохід від продажу нерухомості нескладно знизити або звести до нуля.

Для цього можна одночасно скористатися двома податковими відрахуваннями , Наданими державою: перший - при продажу об'єкта нерухомості та другий - при покупці.

Розглянемо приклад, в якому продається нерухомість перебувала у власності менше трьох (п'яти) років - тобто потрібно сплата податків. В такому випадку базу оподаткування можна зменшити або на суму документально підтверджених витрат на її покупку в минулому, або на 1 млн руб.

Припустимо, квартира, отримана у спадок від бабусі, була тут же продана за 3 млн руб. Очевидно, що надане законом зменшення оподатковуваної бази на 1 млн руб. не покриє отриманий дохід повністю, тому в разі продажу спадкоємцю належить перерахувати до бюджету податки з різниці в 2 млн руб., а саме - 260 тис. руб.

Однак, купуючи нове житло замість проданого, громадянин отримує право на другий відрахування - як раз в сумі 2 млн руб. У підсумку йому нічого не доведеться платити в бюджет.

Скористатися такою можливістю просто. Досить дочекатися кінця податкового періоду, в який були проведені операції продажу і купівлі нерухомості (календарний рік), і звернутися до податкового органу за місцем постійної реєстрації .

Необхідно буде надати декларацію за формою 3-ПДФО із зазначенням доходу, отриманого від продажу старої квартири, всі документи, що підтверджують проведення обох угод купівлі-продажу і здійснені за ним платежі, а також заяви на отримання відповідних відрахувань.

Важливо пам'ятати три моменти.

Перший: обидві угоди - і продаж старого, і покупка нового житла - повинні бути проведені в рамках одного календарного року.

Другий: датою покупки квартири або будинку вважається число, проставлене в правовстановлюючих документах. Для квартир, кімнат і будинків, куплених на вторинному ринку, це свідоцтво про реєстрацію права власності. Для об'єктів, придбаних на первинному ринку, - акт прийому-передачі . Ці документи повинні бути датовані тим же роком, в якому була продана имевшаяся у вас нерухомість. Придбавши натомість проданої бабусиної квартири житло в новобудові і вклавши гроші в будинок, квартира в якому буде вам передана в іншому податковому періоді, провести податковий взаємозалік ви не зможете. Вам доведеться заплатити податок на дохід, отриманий від продажу старого житла. Однак в разі придбання нового житла в іпотеку ви можете знизити податкове навантаження, отримавши відрахування за відсотками за обслуговування іпотечного кредиту.

Третій: слід пам'ятати, що податкове вирахування при продажу нерухомості надається платникам податків необмежену кількість разів, але не частіше ніж один раз на рік. А відрахування при покупці житла - один раз в житті. Тобто зменшити ПДФО зможе тільки той платник податків, який раніше не вичерпав двохмільйонний відрахування при покупці житла.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online