Податкові відрахування на дітей: інструкція

  1. Скільки грошей можна зберегти
  2. Хто має право на подвійний відрахування
  3. Про які нюансах варто знати
  4. Що робити, якщо ви працювали, але не отримували дитячий вирахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Скільки у вас дітей? Чи отримуєте ви на них податкове вирахування?
Швидше за все так. Найчастіше, коли ви приходите на нову роботу, бухгалтерія запитує у вас свідоцтво про народження дитини / дітей і просити написати заяву на податкове вирахування. Більше від вас ніяких дій не потрібно - роботодавець щомісяця розраховує суму вирахування і додає його до вашої зарплати.

Якщо раптом ваш роботодавець не запитував у вас інформації про дітей, немає приводу для розладів - ви маєте право повернути податкові відрахування за останні три роки.

Скільки грошей можна зберегти

Правило просте: чим більше дітей - тим більше відрахування. Перші два дитини звільняють від податку за 1400 рублів кожен. Виходить, що кожен місяць економиться 182 рубля за одну дитину. Таку ж суму може отримати ваш чоловік / дружина.

Третій і всі наступні діти звільняють від податку 3000 рублів на місяць або 190 рублів на місяць за кожну дитину. Діти від попередніх шлюбів теж зараховуються, тобто, наприклад, якщо у кожного з подружжя їсть дитина від попереднього шлюбу, то спільна дитина буде вважатися третім для податкової.

На дітей-інвалідів відрахування підвищений - на 12000 рублів батькам і 6000 рублів опікунам. Ця сума додається до звичайного відрахування за дітей. Тобто якщо дитина-інвалід третій в сім'ї, то від податку звільнять 3000 і 12 000 рублів - кожен батько заощадить по 1950 рублів.

Хто має право на подвійний відрахування

Право на збільшений вдвічі вирахування має єдиний батько, якщо другий помер або пропав без вісті. Якщо ви знову вступаєте в шлюб, то ви втрачаєте право на подвійний відрахування. Також збільшений вдвічі відрахування отримують матері-одиначки, якщо в документах немає запису про батька дитини або інформація внесена зі слів матері. Розлучений батько (або той, хто не оформив свої відносини) має право на подвійний відрахування в тому випадку, якщо другий з батьків письмово відмовиться від вирахування на користь першого.

Про які нюансах варто знати

  1. Податкові відрахування дається тільки за одним місцем роботи, навіть якщо ви працюєте за сумісництвом в декількох місцях.
  2. Індивідуальні підприємці на спрощеній системі, патенті або вмененке, що не платять зі своїх доходів ПДФО, не мають право на відрахування. На відміну від ІП на загальній системі оподаткування.
  3. Ви можете одержати відрахування на дитину, якщо здаєте в оренду квартиру, машину або інше майно. Для цього в податкову потрібно подати декларацію 3-ПДФО із зазначенням річного доходу і заявою права на відрахування.
  4. Право на податкове вирахування мають не тільки батьки, а й мачуха, вітчим, опікуни, усиновителі, опікуни і розлучені батьки, якщо вони матеріально забезпечують дитини.
  5. Відрахування дається до повноліття дитини. Причому, право на відрахування діє до кінця року, коли дитині виповнилося 18, а не до дня його народження.
  6. Якщо ваша дитина вчитися на очному відділенні, відрахування продовжується на термін навчання, але максимум до 24 років.
  7. На дитячий відрахування є річний ліміт - 350 тисяч рулів. Виходить, щоб отримувати відрахування весь рік, ваша зарплата не повинна перевищувати 29 166 рублів. Якщо ваша зарплата перевищує цю суму, то ви будете отримувати відрахування щомісяця до тих пір, поки сукупний річний дохід не досягне ліміту в 350 тисяч рублів.

Як отримати дитячий вирахування

Щоб отримати податкове вирахування на дітей, потрібно:

  1. Написати заяву на відрахування,
  2. Зробити копію свідоцтва про народження або усиновлення дитини,
  3. Зробити копію паспорта з відміткою про шлюб або свідоцтво про реєстрацію шлюбу, якщо батьки одружені,
  4. Отримати довідку з навчального закладу про те, що дитина вчиться на денному відділенні, якщо він студент,
  5. Отримати довідку про інвалідність, якщо дитина інвалід,
  6. Якщо у дитини тільки один батько, а другий помер або пропав безвісти, знадобиться свідоцтво про смерть другого з батьків або виписка з рішення суду про визнання батьків безвісно відсутнім.
  7. Якщо у дитини немає батька і матір ростить його одна, потрібно принести довідку про народження дитини за формою 25 та копію сторінки паспорта про сімейний стан, щоб підтвердити, що мати не заміжня.
  8. Надати заяву з усіма документами в бухгалтерію на своїй роботі.

Що робити, якщо ви працювали, але не отримували дитячий вирахування

Якщо з якоїсь причини роботодавець не взяв з вас заяву на дитячий вирахування або вважав відрахування не на всіх дітей, то ви можете повернути гроші за останні три роки. Для цього вам потрібно звернутися до податкової за місцем проживання та надати:

  • Заява
  • Документи, що дають право на відрахування
  • Довідку 2-ПДФО про доходи за останні три роки
  • Декларацію 3-ПДФО, заповнену самостійно

Сподіваємося, наша стаття допоможе вам розібратися в податковому відрахуванні на дітей. Успіхів у фінансах! І підписуйтесь на наш блог, щоб не пропустити наступні статті про особисті фінанси. пропонуємо Вам скачати безкоштовно програму для обліку особистих фінансів і ознайомитися з її можливостями.

Чи отримуєте ви на них податкове вирахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online