Майнові відрахування в 2012 році. Як отримати компенсацію

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Є в нашому податковому законодавстві привабливі для громадян моменти, якими можна і потрібно користуватися Є в нашому податковому законодавстві привабливі для громадян моменти, якими можна і потрібно користуватися. Одним з таких переваг є майнове відрахування при купівлі або продажу житла, квартири. І отримати його досить просто тим, хто має оподатковувані доходи за ставкою 13%. Нижче ми розповімо детальніше про процедуру його оформлення.

Якщо Ви працевлаштовані за наймом і маєте хорошу «білу» зарплату, то можна розраховувати на майнове відрахування при покупці житла, квартири. Підприємців дану перевагу обійшло стороною, так як вони не мають права на подібного роду відрахування. Крім працевлаштованих громадян скористатися податковою знижкою також можуть жінки знаходяться в декретній відпустці і люди, які не є громадянами РФ, але офіційно проживають і працюють на її території більше 183 днів в році. Нововведення цього року торкнулися самої незахищеної категорії населення, пенсіонерів. Так, з 1 січня 2012 року пенсіонери можуть перенести майнове відрахування на попередні податкові періоди, але не більше трьох років.

Отже, як же вираховується сума майнових податкових відрахувань у 2012 році? Даний відрахування при продажу майна або купівлі розраховується з суми, яка була витрачена на будівництво або покупку квартири, будинки. Якщо покупка житла здійснювалася з використанням цільового кредиту, то при визначенні податкової знижки враховується і сума відсотків за цим кредитом. При придбанні житла без обробки в податкове вирахування можна додатково включити витрати на створення проектно-кошторисної документації, придбання будматеріалів, підключення до мереж тощо. В якості витрат на будівництво можна пред'явити суму в розмірі до 2 000 000 рублів, сума процентів за іпотечним кредиту не обмежена.

Для отримання компенсації слід заповнити заяву і декларацію 3-ПДФО і додати копії наступних документів:
- документи, що підтверджують право власності на житло;
- договір про придбання житла або права на квартиру в споруджуваному будинку;
- акт прийому-передачі житла;
- платіжні документи, що підтверджують факт оплати витрат (всілякі квитанції, банківські виписки про перерахування грошей для погашення іпотеки, товарні чеки про закупівлю матеріалів і т.д.);
- кредитний договір.

Дуже важливим моментом є факт оформлення документів саме на того на людину, яка планує отримувати відрахування. Підготовлений пакет документів слід подати до податкових органів за місцем прописки. Інспектор має право розглядати документи протягом трьох місяців, після чого він дає відповідь про можливість отримання майнового відрахування при покупці житла, квартири. Якщо відповідь позитивна, то Вам необхідно буде написати заяву із зазначенням гарантує достатню кількість коштів. Протягом місяця гроші повинні будуть перераховані на цей рахунок. Якщо отримувати відрахування через податковий орган не дуже зручно, то це можна робити безпосередньо через свого роботодавця, отримуючи при цьому зарплату без утримання певної суми податків.

Термінів давності для подачі заяв немає. Якщо покупка житла здійснилася більше трьох років тому, то відрахування виробляється з доходів за останні три роки. Варто зазначити, що ця компенсація, пов'язана з придбанням житла, надається тільки один раз в житті при придбанні одного виду нерухомості. Якщо іпотечний кредит був оформлений у валюті іншої країни, то при розрахунку вирахування платежі по кредиту перераховуються за курсом ЦБ в рублі на день платежу.

Цікавий момент стосується пайової участі членів сім'ї в погашенні боргу за житло. Так, якщо один з подружжя є власником квартири або будинку і виробляє за неї виплати, то скориставшись одного разу вирахуванням, ця сім'я може претендувати ще на один відрахування при придбанні іншого житла і оформленні його на іншого чоловіка. Більш детальну інформацію щодо даного моменту слід уточнювати у представників податкової інспекції.

При продажу нерухомості виникає оподатковуваний дохід, а й в цьому випадку громадянин має право на майнове відрахування при продажу майна. Максимальні розміри компенсації встановлені в залежності від тривалості перебування у власності продаваного житла. Якщо продається квартира перебувала у власності не менше трьох років, то повернення податків складе не більше 1 000 000 руб. Якщо ж термін володіння квартирою становить три і більше року, то відрахування складе суму отриману при її продажу.

Таким чином, якщо Ви працевлаштовані і маєте офіційний дохід, то можна використовувати таку перевагу Податкового кодексу РФ, як майнове відрахування. Іноді законодавство дарує приємні сюрпризи своїм громадянам. Чому б не скористатися?

Читати також:

Калькулятор онлайн: ПДФО з продажу майна (крім нерухомості)

Калькулятор онлайн: ПДФО з продажу квартири (житлового будинку)

Розрахунок майнового податкового вирахування при придбанні (будівництві) житла

Стандартні податкові відрахування в 2012-2013 році

Чому б не скористатися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online