ЯК ОТРИМАТИ ПОДАТКОВИЙ відрахування при покупці ЖИТЛА?

  1. Хто не може отримати податкове вирахування?
  2. Розмір податкового відрахування
  3. Коли ж може бути отриманий майновий податкове вирахування?
  4. Порядок отримання податкового вирахування
  5. Як же отримати податкове вирахування?

Хто не може отримати податкове вирахування?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купівля житла - справа, клопітка і витратна, але якщо знайомий з законами, то частина сплаченої суми за придбане житло можна поступово отримати назад.

Відповідно до підп. 2 п. 1 ст. 220 НК РФ платник податків ПДФО має право отримати майновий податкове вирахування

- тобто, держава зобов'язується повернути Вам гроші за рахунок податків, які Ви (або Ваш роботодавець) сплачуєте з ваших доходів. Але для цього Ваші доходи повинні бути оподатковуваними. Тому, правом на отримання майнового податкового відрахування при покупці житла не можуть скористатися пенсіонери або студенти в разі, якщо вони не мають оподатковуваного додаткового доходу.

Податкові відрахування не надається, якщо витрати на будівництво або придбання житлового будинку або квартири оплатило підприємство (на якому працює платник податків). У такому випадку платник податків ще зобов'язаний буде заплатити податок за ставкою 13% від вартості квартири, оплаченої за нього підприємством. Чи не отримають майнове відрахування і особи, якщо витрати сплачені за рахунок материнського капіталу, бюджетних коштів.

Також відповідно до статті 20 Податкового кодексу РФ відрахування не застосовується при покупці житлового приміщення у родичів та інших взаємозалежних осіб.

Чи не має право скористатися таким майновим податковим вирахуванням і особи, які отримують тільки доходи, щодо яких застосовується ставка ПДФО, відмінна від 13% - наприклад, дивіденди, виграші і призи, одержувані в проведених конкурсах, іграх та інших заходах з метою реклами товарів, робіт і послуг та ін.

Розмір податкового відрахування

Майновий податкове вирахування надається в розмірі фактично зроблених витрат на придбання або будівництво житла, але не може бути більше 2 млн руб. (До 1 січня 2008 року - 1 млн руб.). Причому, до витрат платника податку включаються не тільки витрати, пов'язані з придбанням житла, але і витрати на добудову будинку, покупку оздоблювальних матеріалів і ін. Тільки в цьому випадку в договорі на придбання нерухомості обов'язково повинна бути зроблено застереження, що зазначені об'єкти придбані без обробки.

Сума майнового податкового вирахування (з 2 млн руб.) Застосовується, якщо право на відрахування виникло починаючи з 2008 року. Якщо отримання майнового податкового вирахування було розпочато раніше і триває в наступні податкові періоди, то майнове відрахування обмежений і раніше 1 млн руб.

Поверненню підлягає податок в розмірі 13 відсотків від суми фактичних Розходяться або граничної суми відрахування (2 млн. Руб), т. Е. Максимально 260 тис. Руб.

З 1 січня 2010 року також ще можна скористатися вирахуванням без обмеження граничною сумою і щодо витрат на погашення відсотків за кредитами, отриманими від банків, що знаходяться на території Російської Федерації, з метою перекредитування раніше отриманих кредитів і використаних на нове будівництво або придбання житлових будинків, квартир .

Коли ж може бути отриманий майновий податкове вирахування?

Іноді від моменту інвестування грошових коштів до закінчення будівництва житла проходить кілька років. Право на майновий податкові відрахування виникає при отриманні платником податків свідоцтва про право власності на житло, придбане на вторинному ринку житла. Якщо купуються права на квартиру (кімнату) в споруджуваному будинку, то право на відрахування виникає з моменту отримання акту про передачу житла. У разі придбання земельної ділянки право на відрахування виникає при наявності документів, що підтверджують право власності на земельну ділянку та на житловий будинок або частку (частки) в них.

Порядок отримання податкового вирахування

Можливий варіант, коли витрати на квартиру здійснювалися в податковому періоді і платник податків сплачував ПДФО, а право на відрахування виникає в періоді, коли він не працює - наприклад, вийшов на пенсію. Чи можна повернути податок ретроспективно? На думку автора, немає. Майновий податкове вирахування надається починаючи з податкового періоду, в якому виникло право платника податків на його отримання. Наприклад, платник податків на підставі договору участі в пайовому будівництві в 2007 році сплатив 3 млн руб. Акт про передачу квартири отриманий в грудні 2009 року. Значить, вже в січні 2010 року платник податків міг звернутися за наданням податкового відрахування і отримувати його протягом часу, поки не буде надано відрахування в гранично можливу суму 2 млн руб. Такий же підхід викладено в Ухвалі Конституційного суду РФ від 20.10.2005 N 387-О: якщо відрахування не може бути повністю використаний при обчисленні податкової бази за вказаний податковий період, то невикористаний залишок вирахування застосовується в наступних щодо дати виникнення права власності на придбану квартиру ( житловий будинок) податкових періодах.

При отриманні майнового відрахування потрібно враховувати особливості, що виникають у зв'язку з придбанням житла в сумісну або часткову власність.
При придбанні житла в спільну власність відрахування розподіляється на підставі заяви співвласників. Вважається правомірним навіть розподіл вирахування в розмірі 0 і 100%.

При придбанні житла в часткову власність майновий вирахування розподіляється пропорційно часткам. Винятком з правила визнається придбання житла у спільну часткову власність з неповнолітніми дітьми. Ухвалою Конституційного суду РФ від 13.03.2008 N 5-П визнано в цьому випадку право батька на отримання майнового податкового відрахування відповідно до фактично проведеними витратами в межах загального розміру відрахування, встановленого Податковим кодексом.

Як же отримати податкове вирахування?

Для цього, зібравши необхідні документи, слід звернутися до податкового органу за місцем проживання. Для отримання майнового податкового вирахування необхідні наступні документи:

- податкова декларація за формою N 3-ПДФО;

- довідка про доходи фізичної особи за формою N 2-ПДФО (з усіх місць роботи);

- заява платника податків;

- копія договору на придбання житла;

- копія свідоцтва про право власності або акта передачі квартири;

- копії платіжних документів, що підтверджують витрати платника податку (квитанції до прибуткових ордерів, банківські виписки про перерахування грошових коштів, розписки про отримання грошових коштів та ін.).

До цих документів необхідно додати заяву на повернення податку та реквізити свого банківського рахунку, на який повинен бути перерахований майновий податкові відрахування.
Звернутися до податкового органу можна в будь-який час після закінчення податкового періоду, в якому виникло право на відрахування.

Другий варіант отримання майнового податкового вирахування - за місцем роботи. При цьому, в податковий орган необхідно надати практично той же комплект документів, що і в першому варіанті, крім податкової декларації за формою N 3-ПДФО. Податковий орган протягом 30 календарних днів з дня подання письмової заяви підтверджує право на отримання платником податків майнового податкового відрахування. Таке право підтверджується видачею повідомлення, яке передається в бухгалтерію за місцем роботи платника податків та на підставі якого перестає утримуватися податок.

Хто не може отримати податкове вирахування?
Хто не може отримати податкове вирахування?
Коли ж може бути отриманий майновий податкове вирахування?
Чи можна повернути податок ретроспективно?
Як же отримати податкове вирахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online