Як отримати майновий податкове вирахування при купівлі нерухомого майна подружжям

  1. Розмір майнового відрахування при придбанні житла
  2. Як розподіляється між подружжям майнове відрахування при покупці житла
  3. Порядок отримання майнового податкового вирахування подружжям

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При покупці в Росії квартир, житлових будинків, кімнат або частки (часток) в нерухоме майно подружжя, які є податковими резидентами РФ, мають право скоротити свої доходи, що обкладаються ПДФО за ставкою 13% (сюди не відносяться доходи від пайової участі в організаціях), на майнові податкові відрахування в розмірі витрат: на покупку зазначеної вище нерухомості, земельної ділянки або частки (часток) у ньому, на якому розташований купується житловий будинок або частка (частки) в ньому (далі по тексту - відрахування на придбання житла); на погашення відсотків по цільових позиках (кредитам), які були витрачені на покупку земельної ділянки, житла, а також за кредитами, які були отримані з метою їх рефінансування (далі по тексту - відрахування на погашення відсотків за позикою (кредитом)). Про це сказано в п.3 ст.210, пп.3, 4 п.1 ст. 220, п.1 ст. 224 НК РФ. Розглянемо докладніше, як отримати майновий податкове вирахування при купівлі нерухомого майна подружжям, а також дізнаємося на підставі чого визначається розмір податкового вирахування кожному з подружжя.

В даному випадку умови отримання майнових вирахувань мають особливості в частині розміру відрахування, який може бути наданий будь-якого з подружжя, і підтвердження права на відрахування, зафіксованого відповідними документами. У нашій статті ми детально розглянемо дане питання.

Розмір майнового відрахування при придбанні житла

Законним режимом майна подружжя є режим їхньої спільної власності. Якщо подружжя підписували шлюбний договір, то в ньому вони можуть позначити режим часткової власності щодо купленої житлової нерухомості. Цей момент зафіксований в п. 1 ст. 33, п.п. 1,2 ст. 34 СК РФ; п.1 ст.256 ГК РФ.

Якщо чоловік і дружина купують нерухомість для проживання в спільну власність, то кожен з подружжя має законне право на майнове відрахування в розмірі витрат на його покупку, і це не залежить від того, на кого з них оформлено право власності на дану нерухомість і платіжні документи. Законом встановлено максимальний розмір відрахування на покупку житла, що становить 2 мільйони рублів, і він може бути надано кожному з подружжя. Цей момент регламентований п. 18 Огляду, затв. Президією Верховного Суду РФ 21.10.2015, пп. 1 п.3 ст. 220 НК РФ.

Отже, заявити майнове відрахування на покупку житла має право:

  • Чоловік або дружина (один з подружжя) в повній сумі витрат, понесених за фактом, але не більше гранично встановленого максимуму - 2000000 рублів;
  • Кожен із подружжя, розподіливши між собою понесені фактично витрати, в будь-якій пропорції, але не більше 2 мільйонів рублів на кожного.

Точно таким же чином можна заявити майнове відрахування на погашення відсотків за позикою (кредитом). Максимальна межа подібного вирахування для кожного з подружжя по відношенню до одного об'єкту нерухомого майна становить 3 мільйони рублів в тому випадку, якщо кредит був отриманий в період з 01.01.2014. Якщо позика (кредит) був отриманий до 2014 року, а також за кредитами, які були надані з метою перекредитування кредитів, отриманих до 2014 року, майнове відрахування надається без будь-яких обмежень. Даний момент прописаний в п. 4 ст. 2 Закону від 23.07.2013 № 212-ФЗ; п.4 ст. 220 НК РФ.

Як розподіляється між подружжям майнове відрахування при покупці житла

Розмір майнового відрахування кожному з подружжя буде визначено на підставі платіжних документів, які підтверджують витрати кожного з подружжя на погашення відсотків за позикою (кредитом), придбання нерухомості для проживання або заяви про розподіл позначених витрат. У ньому подружжю знадобиться прописати узгоджену суму витрат (їх частку в процентному еквіваленті) для того, щоб кожен з них отримав відрахування.

Розглянемо на конкретному прикладі розподіл майнового податкового вирахування при придбанні житлової нерухомості в спільну власність

Наприклад, подружжя заплатило за квартиру 4,5 мільйона рублів. В даному випадку розмір відрахувань (витрат) краще розподілити таким чином, щоб кожен з подружжя скоротив свої витрати на 2 мільйони рублів. Якщо квартира обійшлася в 3,4 мільйона рублів, то тут можливі такі варіанти розподілу розміру відрахувань: наприклад, дружині - 2 мільйони рублів, а дружину - 1,4 мільйон рублів або 1,7 мільйона чоловікові і 1,7 мільйона дружині; 2,2 мільйона дружині і 1,2 мільйона чоловікові і так далі.

Якщо квартира обійшлася до 2 мільйонів рублів, то чоловікові і дружині краще прийти до компромісу, щоб вирахуванням скористався хтось один, або розподілити відрахування порівну.

Якщо квартира обійшлася до 2 мільйонів рублів, то чоловікові і дружині краще прийти до компромісу, щоб вирахуванням скористався хтось один, або розподілити відрахування порівну

Необхідно врахувати, що якщо подружжя прийняло рішення змінити початковий варіант розподілу витрат (частку кожного) з метою отримання майнового відрахування, то це можна зробити до того, як буде запущена процедура повернення надміру сплаченого доходу. Для цього знадобиться звернутися до податкового органу та надати уточнену податкову декларацію 3-ПДФО, і, якщо є необхідність, заява про те, як повинні бути розподілені позначені витрати. Після того, як буде надано майнове відрахування, його залишок чоловік і дружина мають право по-іншому розподілити між собою в наступних податкових періодах лише в частині знову понесених витрат на погашення відсотків за позикою (кредитом). Про це сказано в Листі Мінфіну Росії від 31.10.2017 № 03-04-07 / 71 589 від 31.10.2017 № 03-04-07 / 71600.

Говорячи про те, як отримати майновий податкове вирахування при купівлі нерухомого майна подружжям, слід знати: коли у одного з подружжя немає доходів, щодо яких майнове відрахування може бути наданий, то передати право на використання вирахування, який йому належить, не представляється можливим . Але ви маєте право скористатися вирахуванням в наступні календарні роки за умови отримання доходів, які оподатковуються за ставкою 13%. Цей момент прописаний в ст. 216, п.9 ст. 220 НК РФ.

До того ж, забороняється передавати право на майнове відрахування другого з подружжя, якщо один з подружжя в повному обсязі вже використав його, Приміром, коли набував інше нерухоме майно. В даному випадку відрахування в розмірі не більше 2 мільйонів рублів може бути надано тільки другому чоловікові - про це сказано в п.11 ст. 220 НК РФ.

Починаючи з 2014 року, якщо чоловік або дружина раніше вже використовували частину граничної суми майнового відрахування на придбання житлової нерухомості, то хтось із них має право скористатися залишком вирахування при купівлі нового житла самостійно, або передати право на його використання своєї другої половини, але не більше 2 мільйонів рублів в загальній сумі. Цей момент закріплений в пп.1 п.3 ст. 220 НК РФ.

Майновий вирахування на погашення відсотків по кредиту можна отримати, а також передати іншому дружину тільки щодо одного об'єкта нерухомого майна. Якщо чоловік до 2014 року отримував майнове відрахування і включав в його склад витрати на погашення відсотків по кредиту, то при покупці іншого нерухомого майна він не має право одержати відрахування на погашення відсотків по кредиту. Про це сказано в Листі ФНС Росії від 21.05.2015 № БС-4-11 / 8666; п.п. 8,11 ст. 220 НК РФ.

Порядок отримання майнового податкового вирахування подружжям

Якщо звернутися до п.п. 7,8 ст. 220 НК РФ, то там сказано, що отримати майнові податкові відрахування можна зазначеними нижче способами:

  1. У податковому органі, коли закінчиться рік.
  2. У роботодавця - протягом календарного року, в якому ви наділені правом на відрахування і отримуєте доходи, що обкладаються ПДФО за ставкою 13%. Але тут є виняток - доходи від пайової участі в організації.

У першому випадку вам потрібно заповнити податкову декларацію за формою 3-ПДФО і подати її до податкового органу. Згідно із загальним правилом, вона повинна бути представлена ​​не пізніше 30 квітня року, наступного за роком, в якому з'явилося право на відрахування. Але якщо ви уявляєте декларацію тільки щоб отримати податкові відрахування, то її термін подачі не обмежується датою 30 квітня, тобто, її можна подати і пізніше.

При цьому скористатися вирахуванням щодо доходів за минулий календарний рік можна не пізніше 3 років після його закінчення - цей момент прописаний в Б.7 ст. 78, п.1 ст. 229, п.п. 7, 8 ст. 220 НК РФ.

220 НК РФ

Якщо ви звертаєтеся до податкового органу, то при собі потрібно мати документи (їх копії), які підтверджують право на відрахування і здійснені витрати (пп.3-7 п.3, п.4 ст. 220 НК РФ; ч. 1,7 ст. 21 Закону від 03.07.2016 №360-ФЗ; ч.1 ст. 28 Закону від 13.07.2015 № 218-ФЗ. Це:

  1. Довідка банку про розмір сплачених відсотків за кредитом.
  2. Копія кредитного договору.
  3. Копії договору про покупку нерухомого майна та документи, які підтверджують право власності на неї. це виписка з ЕГРН або копія свідоцтва про реєстрацію права власності - цей документ видавався до 15.07.2016 року.
  4. Довідка 2-ПДФО, якщо надається податкова декларація.
  5. Платіжні документи. Це можуть бути:
  • Банківські виписки про безготівкового перерахування грошових коштів на рахунок продавця;
  • Акт про передачу грошей за нерухоме майно продавцю. Це може бути розписка від нього;
  • Банківські виписки про перерахування грошових коштів з рахунку позичальника на рахунок кредитної організації;
  • Якщо платежі вносилися в касу фінансово-кредитної установи, то знадобляться квитанції до прибуткових касових ордерів.

Якщо ви вибрали другий варіант, то спочатку знадобиться отримати в податковому органі повідомлення про підтвердження права на отримання майнового податкового відрахування, після чого надати його роботодавцю разом із заявою про надання вирахування.

Якщо нерухоме майно набувається в спільну власність, то вам можуть знадобитися додаткові документи - копія свідоцтва про укладення шлюбу, і, як ми вже говорили вище, заява про розподіл між чоловіком і дружиною понесених витрат. Цей момент прописаний в Листі ФНС Росії від 22.11.2012 № ОД-4-3 / 19630 @.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online